pontosnews.gr
Τετάρτη, 25/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεώργιος Σίνας, ο Έλληνας που ένωσε τις Βούδα και Πέστη

25/01/2014 - 12:38μμ
Γεώργιος Σίνας, ο Έλληνας που ένωσε τις Βούδα και Πέστη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεώργιος Σίνας, ο Έλληνας που ένωσε τις Βούδα και Πέστη

Το όνομα της σημερινής πρωτεύουσας της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, είναι σύνθετο αλλά δεν ήταν από την αρχή έτσι!

Για την ακρίβεια προέρχεται από την συνένωση των ονομάτων των δυο πόλεων της Βούδας και της Πέστης, που είχαν κτιστεί κατά το Μεσαίωνα, ως ξεχωριστές πόλεις, αλλά αντικριστά στις όχθες του ποταμού Δούναβη.

Ο λόγος που ενώθηκαν τόσο πολεοδομικά όσο και ονομαστικά, οφείλεται στον Έλληνα μεγαλέμπορο και ευεργέτη του 18ου-19ου αιώνα Γεώργιο Σίνα, ο οποίος ένωσε τις δυο πόλεις κτίζοντας την, έως σήμερα σήμα κατατεθέν της πόλης, Γέφυρα των Αλυσίδων. Χάρη σε αυτή τη γέφυρα οι δύο πόλεις έγιναν ουσιαστικά μία και σταδιακά επικράτησε και το ενωμένο όνομα Βούδα-Πέστη!

Οι Σίνα και η Ουγγαρία

Οι Σίνα κατάγονταν από τη Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της περιοχής την εποχή εκείνη. Η πρώτη βέβαιη μνεία της οικογένειας αναφέρεται στον Γεώργιο Σίνα τον Πρεσβύτερο, ο οποίος στα μέσα του 18ου αιώνα έκανε εμπόριο στη Μοσχόπολη, Βιέννη, Πέστη και Βούδα.

Μετά τον θάνατό του τον διαδέχθηκε ο γιός του, ο Σίμων Σίνας ο Νεότερος (γενν. το 1753), ο οποίος ίδρυσε το 1798 αυτόνομη εταιρεία στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων με την επω­νυμία «Σίμων Σίνας και Σία».

Η οικογένεια αναδείχθηκε στον σπουδαιότερο προμηθευτή δη­μη­τριακών και μαλλιού, καθώς και σε μεγάλο τραπεζικό οίκο.

To 1818, σε αναγνώριση της προσφοράς τους, ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Α΄ απένειμε τίτλο ευγενείας και οικόσημο στον Σίμωνα Σίνα και τους γιους του Γεώργιο και Ιωάννη, μαζί με κτήματα στο Hodos και Kiz­dia στον νομό Temes.

Το 1832 ο αυτο­κρά­τορας επιβεβαίωσε το οικόσημό τους και απέ­νει­με τον τίτλο του βαρόνου της Ουγγαρίας στους Γεώργιο και Ιωάννη Σίνα.

Ο Γεώργιος Σίνας στην Ουγγαρία

Το 1803 ο Σίμων Σίνας ο Πρεσβύτερος διόρισε πληρεξούσιο εκπρόσωπο τον γιο του, τον Γεώρ­γιο Σίνα τον Νεότερο (γενν. το 1783). Τότε η οικογένεια έκανε εκτεταμένο εμπόριο και εξαγωγές, προωθώντας εμπορεύματα για λογαριασμό τρίτων.

Το πλεονέκτημά τους ήταν η γνώση της πηγής των προϊόντων και των μεγάλων εμπορικών κέντρων και αγορών — η οι­κο­γένεια ήταν χρηματοδότης και χορηγός αρκετών εργοστασίων.

Χάρη στις κερδοφόρες αγορα­πωλησίες που πραγματοποιούσαν, έγιναν ένας από τους πιο πλούσιους εμπορικούς και τραπεζικούς οίκους της Αυστροουγγαρίας την εποχή των Ναπολεόντιων Πολέμων.

Με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που τον διέκρινε, ο Γεώργιος Σίνας γιγάντωσε την οικογε­νεια­κή περιουσία. Συνειδητοποιώντας ότι η αγορά γαιών πρόσφερε πολύ καλές επενδυτικές ευ­­καιρίες, άρχισε να αγοράζει τα κτήματα των αριστοκρατών της Αυτοκρατορίας των Αψ­βούρ­γων που είχαν καταστραφεί οικονο­μικά.

Όταν πέθανε, άφησε στον γιο του 29 μεγάλα κτή­ματα συνολικής έκτασης 1.368.000 στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονταν στην Αυστρία, την Ουγγαρία, την Μοραβία, την Ελλάδα, την Ιταλία και στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Τα ακί­νη­τα της οικογένειας αυξάνονταν και στην Πέστη, το νέο κέντρο της Ουγγαρίας, που μεγάλωνε ραγδαία. Στη Συνοικία Λεοπόλδου (κέντρο της σύγχρονης Πέστης), όπου πήγαιναν να εγκατασταθούν όλο και περισσότεροι Έλληνες που διέβλεπαν τα πλεονεκτήματα της νέας συνοικίας, το 1840 οι Σίνα είχαν 7 σπίτια.

Πάντως, εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σταδιοδρομία του Γεωργίου Σίνα, είναι η σχέση του με τον κόμη István Széchenyi, τον «μεγαλύτερο των Ούγγρων».

Ήταν ο πρώτος που στήριξε την υλοποίηση των σχεδίων του κόμη. Χωρίς τη συνδρομή του δύσκολα ή καθόλου δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα η Γέφυρα των Αλυσίδων ή τα προγράμματα του Széchenyi που αφορούσαν τον σιδηρόδρομο ή την ατμο­πλοΐα.

Το 1832 ο κόμης Széchenyi ίδρυσε την Κοινοπραξία της Γέφυρας και πρόσφερε στον Σίνα να μπει επικεφαλής του προγράμματος κα­τα­σκευής της Γέφυρας των Αλυσίδων.

Ο Σίνας, ο πιο πλούσιος και ισχυρός τραπεζίτης της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, αποδέχθηκε την πρό­ταση το 1837 και η συνδρομή του έκανε εφικτή την υλοποίηση του σχεδίου του Széchenyi.

Η Γέφυρα των Αλυσίδων, η οποία ήταν η πρώτη μό­νιμη γέφυρα της Ουγγαρίας, παραδόθηκε στο κοινό το 1849, εξασφαλίζοντας τη σύνδεση των δύο τμημάτων της χώρας σε σταθερή βάση, κάτι που είχε ανεκτίμητη σημασία για το εμπόριο.

Ο Γεώργιος Σίνας υποστήριξε επίσης τα σχέδια του κόμη για την καθιέρωση της ατμοπλοΐας και του σιδηροδρόμου.

Στους πρώτους μετόχους της Ατμοπλοΐιας Δουνάβεως Α.Ε. ανήκε και ο Ιωάννης Σίνας, ετεροθαλής αδελφός του Γεωργίου Σίνα.

Όσο για τον σιδηρόδρομο, o Széchenyi έριξε όλο το βάρος του για να στηρίξει το σχέδιο του Σίνα για τη χάραξη της γραμμής (Βιέννη, Wiener Neustadt, Sopron/Ödenburg, Győr/Raab).

Ο Σίνας έφερε και την πρώτη ατμομηχανή —τη «Φιλαδέλ­φεια»— της γραμμής από την Αμερική.

Η Γέφυρα των Αλυσίδων, η πρώτη πέτρινη γέφυρα που ένωνε τη Βούδα με την Πέστη

Μετά τη μεγάλη πλημμύρα της Πέστης, το 1838, όταν καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι χιλιάδες κάτοικοι, ο Γεώργιος Σίνας έδωσε χαμηλότοκα δάνεια πολλών εκατομμυρίων στον δήμο και πρόσφερε άμεσο βοήθημα ύψους 40.000 φιορινίων.

Για τον λόγο αυτό αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης της Βούδας, του Szeged και του Arad.

Εκτός από τον Γ. Σίνα, οι απόγονοί του συνέχισαν την δυναστεία του και στάθηκαν σημαντικοί οικονομικοί αρωγή τόσο στην Ελληνική Επανάσταση, όσο και στην ανάπτυξη του νεοελληνικού κράτους. Συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγάλους Έλληνες ευεργέτες της νεότερης ιστορίας.

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Λάρισα (φωτ.: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγχαρητήρια μηνύματα ΗΠΑ για την 25η Μαρτίου: «Υποδειγματικός σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «συνεχώς αναπτυσσόμενες» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

25/03/2026 - 4:22μμ
Η κ. Σοφία περήφανη στην παρέλαση μαζί με τους συμμαθητές της στο Εσπερινό ΕΠΑΛ της Ρόδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Μια 82χρονη μαθήτρια στην παρέλαση

25/03/2026 - 3:11μμ
Ο πιο χαριτωμένος Εύζωνας με την πιο όμορφη Ελληνοπούλα στη διάρκεια της παρέλασης (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα: Νέα φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις με καινοτόμα οπλικά συστήματα

25/03/2026 - 1:59μμ
(Φωτ.: Γεώργιος Ντούτσουλης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Με ενδυμασίες από τον Πόντο, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την υπόλοιπη Ελλάδα η παρέλαση στη Γαύδο

25/03/2026 - 12:52μμ
Σε εξέλιξη η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Live η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

25/03/2026 - 11:43πμ
Από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του δύτη στη θαλάσσια περιοχή στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαφάνιση δύτη στη Βουλιαγμένη: Βρέθηκαν βατραχοπέδιλο, φιάλη οξυγόνου και υποβρύχιο scooter

25/03/2026 - 10:38πμ
Ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών απο το πυροβολείο του Λυκαβηττού για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (φωτ. αρχείου: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821: Με 21 βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού άρχισαν οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

25/03/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Η άνοιξη μπαίνει, ο χειμώνας επιμένει – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, χιόνια στα ορεινά

25/03/2026 - 8:08πμ
Μέρος των κατασχεθέντων έργων (φωτ.: Υπ. Προστασίας του Πολίτη  / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Τσαγκαράκης: Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο γκαλερίστας

24/03/2026 - 11:24μμ
(Φωτ.: EPA / Henning Bagger)
ΕΛΛΑΔΑ

Δανία: Πρώτη δύναμη η Κεντροαριστερά αλλά χωρίς πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit poll

24/03/2026 - 10:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Greek Basketball League: Νίκη τετράδας για τον ΠΑΟΚ

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου παρέλασαν γεμάτοι περηφάνια για τον Πόντο και την Ελλάδα

47 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Αύριο η εισήγηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου

1 ώρα πριν
Κατεστραμμένο κτήριο στην Τεχεράνη μετά από ισραηλινό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Το Ιράν απορρίπτει τους 15 όρους των ΗΠΑ και προτείνει 5 δικούς του – «Σοκ για την πραγματική οικονομία, ίσως η χειρότερη βιομηχανική κρίση»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Γιώργος Μαργαρίτης: Μικρασιατικής καταγωγής, αυθεντικός και διαχρονικός – Σήμερα γιορτάζει τα γενέθλιά του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)

Ο Πόντος παρέλασε περήφανα στη Λάρισα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign