pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια λύρα ενώνει τους Πόντιους της Χίου!

18/01/2014 - 10:29πμ
Μια λύρα ενώνει τους Πόντιους της Χίου!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια λύρα ενώνει τους Πόντιους της Χίου! Στην Χίο κατοικούν πολλοί Πόντιοι οι οποίοι μιλούν την Ποντιακή διάλεκτο αλλά και τιμούν όλα τα έθιμα των προγόνων τους.

Στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί και όχι μόνο αποτελούν την πλειονότητα των Ποντίων που κατοικεί πλέον μόνιμα στο νησί κι υπολογίζονται τουλάχιστον εκατό άτομα. Όλους αυτούς τους συντοπίτες της, που η μοίρα τους έφερε στη Χίο, αποφάσισε να ενώσει μέσα από την ίδρυση ενός Συλλόγου Ποντίων Χίου, με πρωτοβουλία της, η  Μ. Ευθυμιάδου.

Η λυράρισσα

Τη Μαρία τη γνωρίσαμε πριν από αρκετά χρόνια, ή μάλλον καλύτερα την ακούσαμε μέσα από τους ήχους της λύρας της να συνοδεύει τα χορευτικά του «Αλλάτιου» και άλλων συλλόγων στους ποντιακούς χορούς. Πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών μαθημάτων Αρμονίας, μονόσκαλου και δίσκαλου Αρμονίου, καθηγήτρια στο μουσικό σχολείο της Χίου και εξαίρετη επαγγελματίας μουσικός στο ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή λύρα.

«Ήρθα στη Χίο πριν από έντεκα χρόνια. Είχα σταματήσει να παίζω λύρα για προσωπικούς λόγους όμως κάποια στιγμή μου είχε λείψει το άκουσμα της, μου είχε λείψει η ποντιακή μουσική. Όταν εξέφρασα αυτή μου την επιθυμία, ένας φίλος μου με πήγε στον “Αλλάτιο” λέγοντας μου ότι εκεί υπάρχουν πολλοί που χορεύουν τα Ποντιακά. Μόλις άκουσα ξανά τη μουσική μας ήταν πολύ μεγάλη η συγκίνηση μου. Τότε ήταν που γνώρισα το Σίμο Καραολάνη και εκείνος με έσπρωξε να ξαναπιάσω τη λύρα μου. Από τότε δεν την έχω αφήσει», εξηγεί την επιστροφή της στη μουσική.

Ο Σύλλογος Ποντίων Χίου

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια. Η Μαρία εργάζεται σε μία ξενοδοχειακή μονάδα στην Χίο και ως ωρομίσθια μουσικός στο Μουσικό Σχολείο Χίου, όπου μαθαίνει στα Χιωτάκια να παίζουν λύρα. Παραμονή Πρωτοχρονιάς τραγούδησε τα κάλαντα του Πόντου στους Χιώτες της Απλωταριάς, με συνοδεία από δυο μικρές λυράρηδες, μαθήτριες της στο Μουσικό Σχολείο.

«Ο κόσμος με έχει αγκαλιάσει. Με τον «Αλλάτιο» δέθηκα, υπήρχε η χημεία.  Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις πόσο αγαπούν τον Πόντο, πόσο τους αρέσει να χορεύουν και να διασκεδάζουν με τους χορούς μας. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Τα κάλαντα αλλά και η διοργάνωση Ποντιακής βραδιάς στο Caravel το Δεκέμβριο που πέρασε είχαν στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη σύσταση του Ποντιακού Συλλόγου της Χίου. Σε αυτόν, όπως εξηγεί η Μαρία, μπορούν να εγγραφούν οι Πόντιοι και οι φίλοι του Πόντου που μένουν στη Χίο.

Για την ολοκλήρωση της προσπάθειας μένουν τα διαδικαστικά. Τα ιδρυτικά μέλη έχουν συμπληρωθεί, συνεχώς εγγράφονται και νέα μέλη, ενώ απομένει μέσα στο Φεβρουάριο να ιδρυθεί με τη «βούλα» ο Σύλλογος Ποντίων της Χίου.

Πηγή: politischios.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ιδρύεται Σύλλογος Ποντίων στην Χίο! Η πρώτη συνάντηση

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Στάθης Ταξίδης και Χρήστος Εμμανουηλίδης με τις αναμνηστικές πλακέτες (φωτ.: Facebook / Ahepa Hellas District 25)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η ποντιακή διάλεκτος είναι ζωντανή απόδειξη ιστορικής συνέχειας»

29/05/2026 - 8:11μμ
Ο Θεόφιλος Καστανίδης ομιλητής στην κατάμεστη  αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, Τετάρτη 27 Μαΐου 2026 (φωτ.: Οδυσσέας Ξεριζωτής)
ΠΟΝΤΟΣ

Μακρόνησος 1922-1923: Η άγνωστη τραγωδία 25.000 προσφύγων από τον Πόντο συγκλόνισε την Πάτρα

29/05/2026 - 6:09μμ
Στην Πλατεία Πόντου στον Καρέα για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Πέμπτη 28 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Βύρωνα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στον Καρέα τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

29/05/2026 - 3:39μμ
Ο δικέφαλος αετός είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της βυζαντινής παράδοσης. Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»: Το μήνυμα της ΠΟΕ για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29/05/2026 - 2:05μμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά (φωτ.: EUROKINISSI / Γρηγόρης Βακιρλής)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο θρήνος του Πόντου «’Πάρθεν η Ρωμανία» και ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης – Όταν η ποντιακή μούσα συνάντησε τον Αλεξανδρινό

29/05/2026 - 10:00πμ
(Τμήμα του εξωφύλλου του βιβλίου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Πόντος για τα παιδικά μάτια»: Ένα βιβλίο για παιδιά του Δημοτικού που κρατά ψηλά την ελπίδα της μνήμης

28/05/2026 - 11:30μμ
Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στο κοιμητήριο του Θρυλορίου (φωτ. αρχείου: Facebook / Athina Nakousi)
ΠΟΝΤΟΣ

Θρυλόριο: Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος, θα αναβιώσει το ποντιακό ταφικό έθιμο

28/05/2026 - 10:35μμ
(Φωτ.: Facebook/Argo WN)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τ’ εμέτερον το λεφτοκάρ’» ρίζωσε στο Waiblingen της Γερμανίας ως σύμβολο μνήμης και συνέχειας

28/05/2026 - 9:10μμ
(Η σύνθεση των φωτογραφιών συνοδεύει την ανάρτηση του Κων. Καρακασίδη στο facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά τραγούδια: Η τεχνητή νοημοσύνη και η «γενοκτονία» της ποντιακής διαλέκτου

28/05/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρέμβαση για τη 19η Μαΐου από τον Όμιλο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Χαραλαμπίδης»

28/05/2026 - 4:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το 14ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς. Σάββατο 3 Μαΐου 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κατερίνη: Σήμερα το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ – Στη μνήμη του Γεωργίου Παρχαρίδη

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μαύρος καπνός από τη σύσκεψη του Τραμπ με το επιτελείο του για συμφωνία με το Ιράν

29 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κόρινθος: Τρεις τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Με ευχάριστο καιρό ξεκινά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

1 ώρα πριν
O Αλί Χαμενεΐ (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν)

Ιράν: Οι Αρχές σχεδιάζουν την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ, τρεις μήνες μετά το θάνατό του

9 ώρες πριν
Ο εκλιπών Νίκος Ταγαράς (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Έφυγε από τη ζωή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς – Τα συλλυπητήρια μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign