pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σάββας Τσιλιγγιρίδης: O Πόντιος κλέφτης… στιγμών

3/01/2014 - 4:15μμ
Σάββας Τσιλιγγιρίδης: O Πόντιος κλέφτης... στιγμών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Πόντιος κλέφτης στιγμών Σάββας Τσιλιγγιρίδης ή Σάτσι όπως είναι γνωστός, έχει αιχμαλωτίσει με τον μαγικό φακό του στιγμές μοναδικές από την αγαπημένη του Κατερίνη και τον Όλυμπο

Το αρχείο ΣάΤσι είναι το μοναδικό σε θεματολογία που αφορά στην πόλη της Κατερίνης. Σύντομα πρόκειται να εκδοθεί μοναδικό, μεγάλο λεύκωμα με σπάνιο υλικό του ΣάΤσι. Πρόκειται για φωτογραφίες της Κατερίνης και του Ολύμπου. Η έκδοση αυτή βρίσκεται ήδη από το 2010 σε επεξεργασία.

Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται η χριστουγεννιάτικα στολισμένη Πλατεία Ελευθερίας που είναι μια από τις λίγες έγχρωμες λήψεις του φωτογράφου ΣάΤσι, ο οποίος προτιμούσε να εκφράζεται με το ασπρόμαυρο.

Ποιος είναι ο Σάββας Τσιλιγγιρίδης

Ο Σάββας Τσιλιγγιρίδης γεννήθηκε το 1924 στη Φάτσα στα παράλια του Πόντου. Πρόσφυγας από τη χαμένη πατρίδα, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Τρίλοφος (παλιά Τόχωβα ή Παλιοελήνη) της Πιερίας.

Ο πατέρας του δάσκαλος στον Πόντο και στη Ρωσία, αδιόριστος όμως, στην Ελλάδα λόγω προσφυγιάς, μεταφέρει την οικογένειά του το 1929 στην Κατερίνη και για την επιβίωση της τετραμελούς οικογένειάς του, αναγκάζεται να κάνει τον γεωργό.

Το 1943 τελειώνει το γυμνάσιο της Κατερίνης. Στα γυμνασιακά του χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική και το στίχο, γράφει τραγούδια που γίνονται επιτυχίες – ¨σουξέ¨- την εποχή εκείνη στην Κατερίνη και παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική.

Το 1945, μετά τις δύσκολες μέρες της Κατοχής, εισάγεται στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Το 1947, στα χρόνια του ¨εμφυλίου¨ πολέμου επιστρατεύεται και τριάντα έξι μήνες αργότερα περνώντας ¨ δια πυρός και σιδήρου¨, με ηθικό πεσμένο για τους αδικοχαμένους συμφοιτητές του και τους άλλους συμπολεμιστές που δίπλα του άφησαν την τελευταία τους πνοή, αποφασίζει να διακόψει τις σπουδές του.

Με την Τέχνη της φωτογραφίας ασχολείται αμέσως μετά, μόλις συνειδητοποιεί ότι ξέρει να βλέπει, να παρατηρεί και με τη βοήθεια της καλλιτεχνικής του φύσης να αποτυπώνει ματιές κι εντυπώσεις.

Μαθήτευσε κοντά στον αλησμόνητο φωτογράφο- μουσικό και χοροδιδάσκαλο κ. Παναγιώτου (Φώτο Μιμόζα) τον οποίο γνώρισε στην Καστοριά την εποχή του πολέμου και στη Θεσσαλονίκη κοντά στον κ. Πάνο Χαρτοματζίδη (Φώτο Πάνος), δάσκαλο και τρανό μάστορα στη φωτογραφία, όπου έμαθε πολλά μυστικά της φωτογραφικής Τέχνης.

Το 1952 δημιουργεί την πρώτη του επαγγελματική στέγη, το φωτογραφείο ¨Φώτο Σάτσι¨, στην οδό 25ης Μαρτίου κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ο Σάτσι διακρίθηκε και βραβεύτηκε για τις φωτογραφίες του. Τοπία του Ολύμπου και των Πιερίων, εικόνες από τη ζωή των κατοίκων της Κατερίνης φτάσανε στα πέρατα της γης κι έκαναν γνωστή την μικρή αυτή πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

Τους ανθρώπους αυτής της πόλης τους αγάπησε και με τα χρονογραφήματα που δημοσίευε τακτικά σε τοπικές εφημερίδες, πρόσφερε στους συμπολίτες του σοφές απόψεις, κομμάτια από τον εαυτό του, με καυστικό χιούμορ και με τον ιδιόμορφο προσωπικό του τρόπο, φροντίζοντας πάντοτε να ισορροπεί το γλαφυρό παρελθόν με το ¨στεγνό¨ σήμερα.

Πηγή: toaftonoito.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

28/12/2025 - 9:26μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας (φωτ.: Facebook / Experience.Imathia)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μονή Σφηνίτσας έγινε καταφύγιο: Το Ορφανοτροφείο «Όλυμπος» και τα παιδιά της προσφυγιάς

27/12/2025 - 11:46μμ
Ο Πέτρος Σιδηρόπουλος στο γραφείο του, κρατώντας γη και ύδωρ από την Πατρίδα, το Κιουλαπέρτ του Καρς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Ο Καύκασος είναι «η κορυφή» του κόσμου (Μέρος Α’)

27/12/2025 - 8:44μμ
H Μαρία-Σοφία Αραπίδου επίσης στον... φυσικό της χώρο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Tsomakos photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Μια λύρα, μια παρέα, μια ταυτότητα

27/12/2025 - 3:48μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίικα τραγωδίας ‘ς σην Τραπεζούνταν – Οι λύρες παίρνουν φωτιά στο παρακάθ’

27/12/2025 - 3:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση

Τραμπ-Ζελένσκι: «Άψογη» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος – «Εξαιρετική» ο Ουκρανός

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα – Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι ηλικιωμένων

8 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

2026: Όλες οι αργίες και τα (λιγοστά) τριήμερα – Τι μας περιμένει

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Πόλο γυναικών: Κορυφαία πολίστρια στον κόσμο η Φωτεινή Τριχά

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ανοιξιάς «Κοτύωρα»)

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στην Ανοιξιά με τον Σύλλογο Ποντίων «Κοτύωρα»

10 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο της «υποδοχής» (πηγή: x.com)

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις – Όλες οι δηλώσεις και το παρασκήνιο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign