pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποια προβλήματα υγείας δείχνουν τα νύχια μας

2/01/2014 - 12:30μμ
Ποια προβλήματα υγείας δείχνουν τα νύχια μας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μερικοί τα περιποιούνται άλλοι πάλι τα «τρώνε» (ονυχοφαγία). Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι τα νύχια είναι καθρέπτης της υγείας. Μάλιστα προβαίνουν σε αποκαλύψεις για την κατάσταση της υγείας μας. Μάθετε να ερμηνεύετε τα ύποπτα συμπτώματα!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία δερματολογίας τα νύχια μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 3,5 χιλιοστά ανά μήνα ενώ οι λευκές κηλίδες δεν υποδεικνύουν ανεπάρκεια ασβεστίου.

«Η ανεπάρκεια του ασβεστίου προκαλεί λευκές κηλίδες στα νύχια, μία κατάσταση που ακολουθείται από ανεπάρκεια ψευδαργύρου». Αυτός είναι ένας από τους πιο κοινούς μύθους.

Η αλήθεια είναι ότι τα λευκά σημεία είναι συνηθισμένα, αβλαβή και δεν δείχνουν καμία συγκεκριμένη ανεπάρκεια βιταμίνης. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για σημάδια κάποιου παλαιότερου τραύματος στην επιφάνεια του νυχιού που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και κάτω από το δέρμα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της  Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας η ονυχοφαγία είναι μία κοινή νευρική συνήθεια.

Μάλιστα, η ονυχοφαγία είναι η πιο κοινή «νευρική συνήθεια» σύμφωνα με το WebMD, η οποία ακολουθείται από άλλες συμπεριφορές, όπως το στρίψιμο ή το τράβηγμα των μαλλιών, το τρίξιμο των δοντιών κ.λπ.

Περίπου τα μισά από τα παιδιά μεταξύ 10 και 18 ετών δαγκώνουν τα νύχια τους, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν μόνοι τους στην ηλικία των 30.Ενώ το δάγκωμα των νυχιών είναι σε μεγάλο βαθμό ακίνδυνο (αν και ανθυγιεινό), μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του δέρματος. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρονται στην ονυχοφαγία ως ένα είδος ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Ποια προβλήματα υγείας αποκαλύπτουν 

Για παράδειγμα, μία δυσχρωμία (σχεδόν μπλε χρώμα) σημαίνει ασθένεια των πνευμόνων, τα νύχια με τριχοειδή στοιχεία στα πετσάκια υποδεικνύουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, τα κίτρινα, λευκά ή κλιμακωτά νύχια μερικές φορές υποθάλπουν πολύ σοβαρές ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, που μπορούν να διαγνωστούν με μια απλή εξέταση στις άκρες των δακτύλων σας.

Έτσι αν δείτε κάτι ασυνήθιστο, όπως ένα σκούρο καφέ μπάλωμα στην επιδερμίδα σας, που συνοδεύεται μάλιστα από καφέ ράβδωση σε όλη την επιφάνεια του νυχιού (μελάνωμα), καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο για βοήθεια.

Οι επιστήμονες της Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, δηλώνουν ότι περίπου το 10% των δερματοπαθειών σχετίζονται με τα νύχια. Ενδεικτικό είναι ότι οι μισές από τις διαταραχές των νυχιών προκαλούνται από μυκητιακές μολύνσεις. Άλλες κοινές συνθήκες, περιλαμβάνουν λευκές κηλίδες, κάθετες γραμμές, βακτηριακές λοιμώξεις και νύχια που αναπτύσσονται προς τα μέσα. Μάλιστα, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τόσο αυξάνονται τα προβλήματα με τα νύχια.

Εκτός από το άγχος που σχετίζεται με δάγκωμα των νυχιών, το χρόνιο άγχος μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Είναι σημαντικό να διαχειριστείτε το άγχος σας και να απολαμβάνετε έναν ποιοτικό 8ωρο ύπνο για τη βέλτιστη υγεία των νυχιών σας και όχι μόνο. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι το χρόνιο στρες και η κούραση απομακρύνουν τα θρεπτικά συστατικά του σώματος από την καλλιέργεια υγιών νυχιών.

Τέλος το  σπάσιμο και το ξεφλούδισμα είναι ενδείξεις αφυδάτωσης και θέμα γενετικής. 

Πηγή: iatropedia.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

UNICEF: Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά για πρώτη φορά αυτό του υποσιτισμού

10/09/2025 - 4:24μμ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου θα κλείνουμε ραντεβού στα νοσοκομεία σε 2 ημέρες

6/09/2025 - 5:01μμ
Το νέο στηθοσκόπιο  φέρει ένα εξάρτημα περίπου στο μέγεθος τραπουλόχαρτου (φωτ.: BBC/ PA MEDIA)
ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: «Έξυπνο» στηθοσκόπιο εντοπίζει καρδιακή ανεπάρκεια και ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς σε δευτερόλεπτα

1/09/2025 - 6:41μμ
(Φωτ.: Ralf Ruppert / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Ψυχική υγεία: Η «κατάρα» της μέσης ηλικίας (επιτέλους) αμφισβητείται – Κάτι τρέχει όμως με τους νέους

28/08/2025 - 2:57μμ
(Φωτ.: ANGEL-ROS-DIE / commons.wikimedia.org)
ΥΓΕΙΑ

Ασπέργιλλος: Τι είναι, και πόσο επικίνδυνη είναι η ασπεργίλλωση; – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

26/08/2025 - 11:25μμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΥΓΕΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

22/08/2025 - 2:29μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/taokinesis-2290689/)
ΥΓΕΙΑ

Τι ζητά η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

1/08/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

30/07/2025 - 7:38μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

17/07/2025 - 12:33μμ
Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook United World Wrestling)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Συγχαρητήρια στον παγκόσμιο πρωταθλητή πάλης Γιώργο Κουγιουμτσίδη

20 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα για υποψηφίους ΤΕ του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (2Γ/2022)

52 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας των εκδηλώσεων

Οι Μικρασιάτες της Νέας Φιλαδέλφειας Ωραιοκάστρου τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

2 ώρες πριν
Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σε εκδήλωση στο Μονακό, το 2021 (φωτ. αρχείου: 
EPA/ SEBASTIEN NOGIER)

Πέθανε ο σταρ του Χόλιγουντ Ρόμπερτ Ρέντφορντ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)

Η Ήπειρος τίμησε τη μνήμη των Μικρασιατών που χάθηκαν

3 ώρες πριν
Μικρή διαδηλώτρια κρατά την παλαιστινιακή σημαία στη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης (φωτ.: EPA/Bianca De Marchi)

Το Λουξεμβούργο θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign