Δύο πολύ σημαντικά πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον Πόντο ήταν το τραπέζ’ το κουρεμένον και το καλαντοκούρ’
Παραμονή Πρωτοχρονιάς στον Πόντο, όπως και τα Χριστούγεννα κόβανε και με το Χριστικούρ ανάβανε το τζάκι, έτσι και για το νέο χρόνο έβαζαν ένα κούτσουρο, ειδικά κοµµένο γι’ αυτή τη µέρα, το Καλαντοκούρ’ που ήταν είτε από µηλιά είτε από αχλαδιά. Ο καπνός θα έδιωχνε τα δαιμόνια.
Το τραπέζ το «Κουρεµένον» οι πρόγονοι μας ονόμαζαν το τραπέζι µετά το δείπνο της Πρωτοχρονάς. Το τραπέζι έπρεπε να µείνει «Κουρεµένον» δηλαδή στρωµένο, «να έρχουνταν να τρων οι απ΄εµάς καλλίον π’ εν» δηλαδή για να έρθουν να φάνε οι καλύτεροι μας.
Αυτό ήταν ένα δώρισμα στις µάγισσες και στα άλλα δαιμονικά (Πιζήλα και Χρυσαφεντέδες) για να µη βλάψουν το σπίτι.
Σε άλλα µέρη έβαζαν στη στέγη του σπιτιού ένα δίσκο µε φαγητά για να φάνε οι «µάισσες», «οι απ’ εµάς καλοί».
Πηγή: pontiaka2.blogspot.gr