pontosnews.gr
Τετάρτη, 3/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

H τηλεόραση αλλάζει τη γεύση μας!

23/12/2013 - 5:38μμ
Μας παρακολουθούν όταν βλέπουμε τηλεόραση;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

H τηλεόραση αλλάζει τη γεύση μας!

Πέρα από το ιδανικό κρασί για το γεύμα μας, ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε το ιδανικό κρασί και για… το τηλεοπτικό πρόγραμμα που πρόκειται να παρακολουθήσουμε. Σύμφωνα με νέα μελέτη, το πρόγραμμα που παρακολουθούμε κάθε φορά μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη γεύση.

Στη μελέτη των ειδικών του βρετανικού εργαστηρίου Mindlab, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από παραγγελία της γερμανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Aldi, έλαβαν μέρος 50 εθελοντές. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τα κρασιά, την μπίρα και το μπράντι που έπιναν ενόσω παρακολουθούσαν τέσσερα βρετανικά τηλεοπτικά προγράμματα και σειρές.

Δείξε μου τη σειρά σου, να σου πω τη γεύση σου…
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η περιγραφή των εθελοντών γύρω από τη γεύση και τα χαρακτηριστικά των ποτών που κατανάλωναν, άλλαζε ανάλογα με το τι παρακολουθούσαν κάθε φορά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βραβευμένης σειράς του BBC «Ο πύργος του Ντάουντον», η οποία φάνηκε να χαρίζει στους τηλεθεατές έναν εξευγενισμένο αέρα εποχής, με αποτέλεσμα εκείνοι να τείνουν να χαρακτηρίζουν τη γεύση των ποτών ως εκλεπτυσμένη. Ηταν ακόμη σε θέση να διακρίνουν για παράδειγμα στο κόκκινο κρασί παραδοσιακές βρετανικές γεύσεις, π.χ. βανίλια, μέντα και κεράσι, οι οποίες χαρακτήριζαν τη χρονική περίοδο στην οποία διαδραματίζεται η γνωστή σειρά.

Βάσει των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, φάνηκε ότι ένα κρασί Cabernet Sauvignon με νότες μαύρων φρούτων, βανίλιας και μέντας θα αποτελούσε τον τέλειο «σύντροφο» για την απολαυστική παρακολούθηση της ιστορίας της οικογένειας Κρόλι.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι η γεύση αποτελεί μια σύνθετη αισθητηριακή εμπειρία, με την όραση και την όσφρηση να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τη γεύση. Η συγκεκριμένη μελέτη ωστόσο αποδεικνύει ότι η επίδραση της εικόνας και του ήχου που λαμβάνουμε από τον τηλεοπτικό μας δέκτη “δραπετεύουν” από τα όρια της μικρής οθόνης» εξηγεί ο ερευνητής Ντάνκαν Σμιθ. «Αυτό που είδαμε στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το ερέθισμα – δηλαδή το τηλεοπτικό πρόγραμμα – “προγραμματίζει” εγκέφαλο και γευστικούς κάλυκες ώστε να αντιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο» προσθέτει ο ειδικός.

Περιβάλλον και γεύση πάνε «πακέτο»

Προηγούμενη μελέτη του καθηγητή Πειραματικής Ψυχολογίας Τσαρλς Σπενς, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε δείξει ότι ο χώρος μέσα στον οποίο καταναλώνουμε κάποιο γεύμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ως προς την αντίληψη της γεύσης.

Βάσει των ευρημάτων του, το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του ουίσκι έως και κατά 20%. Το πρωτότυπο πείραμα του ειδικού είχε διεξαχθεί στο ειδικά διαμορφωμένο μπαρ Singleton Sensorium, στην περιοχή του Σόχο, στο Λονδίνο, όπου 300 παρευρισκόμενοι δοκίμασαν το ίδιο malt ουίσκι σε τρεις διαφορετικούς χώρους εντός του μαγαζιού και στη συνέχεια κλήθηκαν να το αξιολογήσουν.

Φάνηκε λοιπόν ότι το περιβάλλον του κάθε χώρου είχε διαφορετική επίδραση στους γευστικούς κάλυκες των συμμετεχόντων. Το πρώτο δωμάτιο είχε πράσινο φωτισμό, διακόσμηση με πραγματικό γρασίδι, φυτά, ήχο μηχανών του γκαζόν και προβάτων και το «άρωμα» της εξοχής. Το δεύτερο δωμάτιο είχε ως θέμα τα φρούτα, διέθετε κόκκινο φωτισμό, διακόσμηση από κόκκινα φρούτα και καμπανάκια τα οποία κρέμονταν από το ταβάνι. Τέλος, το τρίτο δωμάτιο είχε ως βασικό στοιχείο το ξύλο και ηχητικά εφέ από ξύλο που σιγοκαιγόταν στη φωτιά.

«Οι εθελοντές που βρίσκονταν στο πράσινο δωμάτιο είχαν 15%-20% περισσότερες πιθανότητες να χαρακτηρίσουν τη γεύση του malt ως “φρέσκια” συγκριτικά με όσους βρίσκονταν στα υπόλοιπα δωμάτια» είχε αναφέρει ο δρ Σπένς. «Οσοι πάλι βρίσκονταν στο κόκκινο, φρουτένιο δωμάτιο έτειναν να αναφέρουν τον γλυκό χαρακτήρα του ουίσκι 10% περισσότερο από ό,τι οι υπόλοιποι. Με λίγα λόγια, από τη μελέτη φάνηκε ότι ένας χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει συγκεκριμένες γεύσεις και να “ζωντανέψει” αρώματα ποτών» καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: Real.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: STR/ Αστέριος Ίκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ρομπότ λένε τα κάλαντα στη Θεσσαλονίκη – Ο Pepper βοηθός του Αϊ-Βασίλη

30/11/2025 - 10:02πμ
Το... παράξενο κρανίο του μεσήλικα ιππότη, το οποίο βρέθηκε σε μεσαιωνικό νεκροταφείο στην Ισπανία (φωτ.: Rissech et al. / Heritage)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ο «ιππότης με το μακρύ κεφάλι»: Το παράξενο εύρημα που άφησε άφωνους τους ανθρωπολόγους στην Ισπανία

27/11/2025 - 2:47μμ
(Φωτ.: glomex)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ρωσία: Μετεωρίτης καρφώθηκε σε στέγη σπιτιού

19/11/2025 - 9:21μμ
(Πηγή: cbsnews.com / Curtin University School of Molecular and Life Sciences)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αυστραλία: Εντοπίστηκε νέο είδος μέλισσας – Και το όνομα αυτής, «Εωσφόρος»

11/11/2025 - 3:00μμ
(Φωτ.: facebook / Sunnyfields Farm)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Όζι Όσμπορν: Το μεγαλύτερο μωσαϊκό με τη μορφή του, φτιαγμένο από κολοκύθες, κατέκτησε θέση στο βιβλίο Γκίνες

5/11/2025 - 10:58πμ
Φωτογραφία από το Εργαστήριο Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου στις αρχές της δεκαετίας του 1920. (φωτ.: Κ. Γαβρόγλου, Ευ. Καραμανωλάκης, Χ. Μπάρκουλα, (2014) «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών [1837-1937 και η Ιστορία του», Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ο γρίφος της χρονομέτρησης: Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

25/10/2025 - 6:58μμ
(Φωτ. αρχείου: Giftmischer87 /commons.wikimedia.org)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θεσσαλονίκη: Ένα κλωνάρι δενδρολίβανο οδήγησε 62χρονο σε μεγάλες περιπέτειες

23/10/2025 - 6:50μμ
(Φωτ. αρχείου: tolyan_vit / Pixabay)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κοζάνη: Αρκούδα-κολυμβήτρια διασχίζει τη λίμνη Πολυφύτου και γίνεται viral

17/10/2025 - 1:50μμ
(Φωτ.: flickr.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ισπανία: Στην πόλη Τεράσα απαγορεύεται η υιοθεσία μαύρων γάτων – Για το καλό τους!

15/10/2025 - 7:11μμ
(Φωτ.: pixabay / Tu Nguyen)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αυστρία: 35 χρόνια πριν, μπέρδεψαν 2 κοριτσάκια στο μαιευτήριο – Σήμερα, οι 2 γυναίκες γνωρίστηκαν

8/10/2025 - 2:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: pontosnews.gr)

Οι Παφραλήδες της Δράμας συζητούν για τον Δυτικό Πόντο – Ημερίδα στον Νικηφόρο Δράμας

30 λεπτά πριν
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1 ώρα πριν
Ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, νωρίτερα σήμερα, έξω από το υπουργείο Μεταφορών (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)

Ταξί: Απεργία έως και την Παρασκευή στις 06:00

2 ώρες πριν
Στο μετρό της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μετρό: Η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 διεξάγεται μόνο στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο – Εθνική Άμυνα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Maria Tzivanidou)

Σαββατόβραδο με τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

2 ώρες πριν
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign