pontosnews.gr
Τρίτη, 22/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Θεόδωρος Παυλίδης μιλά μέσω της μουσικής του, μεγάλο αφιέρωμα στη μνήμη του Πόντιου Καλλιτέχνη

20/12/2013 - 11:32πμ
Ο Θεόδωρος Παυλίδης μιλά μέσω της μουσικής του, μεγάλο αφιέρωμα στη μνήμη του Πόντιου Καλλιτέχνη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Θεόδωρος Παυλίδης μιλά μέσω της μουσικής του, μεγάλο αφιέρωμα στη μνήμη του Πόντιου Καλλιτέχνη

Κατάμεστο το Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας στο αφιέρωμα «Έτον Ένα Νυχτοπούλ» που διεξάχθηκε, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, επιτυχώς στη μνήμη του Θεόδωρου Παυλίδη

Ο Θεόδωρος Παυλίδης «μίλησε» στον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο αφιέρωμα «Έτον Ένα Νυχτοπούλ» που διεξάχθηκε στη μνήμη του, με την γλώσσα που του μιλούσε πάντοτε, με την γλώσσα που μιλάει στην καρδιά, την μουσική. Και ο κόσμος σιγοτραγούδησε γνωστά τραγούδια του που στόλισαν τη βραδιά, θυμίζοντας πως
σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά που κάποτε αυτός του προσέφερε με την αστείρευτη αγάπη του στο ποντιακό τραγούδι και στον ποντιακό ελληνισμό.

Με βλέμματα άλλοτε βουρκωμένα από τις συγκινήσεις της βραδιάς και άλλοτε χαρούμενα από το άκουσμα των τραγουδιών, οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν κάθε λεπτό μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

Ο Θεόδωρος Παυλίδης είναι αθάνατος, αυτό άκουγε και αυτό ένιωθε όποιος παρευρισκόταν στην φορτισμένη από συναισθήματα αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαΐδας.

Το γεγονός ότι δέκα χρόνια πριν, βρήκε τραγικό θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ακούστηκε σ’ ανύποπτο χρόνο συνοδευμένο από ένα βίντεο με οδοιπορικό στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Αρσένι. Κανένας δεν φάνηκε να το πιστεύει.

«Ο αδερφός μου είναι εδώ και μας ακούει, πέρασα από το μνήμα του και του λέω πάω στην εκδήλωσή σου», είπε με μάτια βουρκωμένα ο αδερφός του Λάμπης Παυλίδης παραλαμβάνοντας τιμητική πλακέτα. Μάλιστα τραγούδησε ένα από τα αγαπημένα του αδερφού του, το «ασο πρόσωπομ εχάθεν». Οι στίχοι του αφηγούνται την ιστορία ενός ανθρώπου που αλλιώς σχεδίαζε τη ζωή του κι αλλιώς του τα έφερε ο Θεός καθώς ανατράπηκε η ζωή του από την ανίατη ασθένεια και ζητάει να αλλάξει την τύχη του.

«…Θεέμ’ για έλαξον την τύχημ’
Για έπαρμε ας γλυτώνω
Χρόνεα εγώ την ψυμ’ κλαινίζω
Και μετά τον πολεμο»

Ερχόμενος στην αίθουσα ο Σπύρος Αφεντουλίδης, χοροδιδάσκαλος και παρουσιαστής της εκπομπής «Ποντιακοί Αντίλαλοι» του Ράδιο Μελωδία, δήλωσε πως «Τα δέκα χρόνια που έφυγε από κοντά μας, εμείς δεν τον ξεχάσαμε, ακούμε τα τραγούδια του». Κατόπιν αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του αφιερώματος, όντας διοργανωτής του, για να συμπληρώσει «προτιμήσαμε εδώ την περιοχή μας, γιατί ο Θόδωρος ο Παυλίδης τραγούδησε εδώ, αγαπήθηκε και τον αγαπήσαμε»

Η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου υπογράμμισε την αναγκαιότητα μεταλαμπάδευσης των πολιτισμικών μας ριζών στις επερχόμενες γενιές «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κατέθεσαν την ψυχή τους για την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και το τραγούδι.Tο ποντιακό αλλά και κάθε δημοτικό τραγούδι εξιστορεί την ιστορία και μεταφέρει τις παραδόσεις. Βρισκόμαστε εδώ για να θυμηθούμε τα τραγούδια του, για να θυμηθούμε την παράδοση, για ν’ αποδείξουμε ότι θυμόμαστε τους ανθρώπους που όσο είναι κοντά μας αγωνίζονται και προσπαθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ήταν μία συγκινητική βραδιά και εάν θέλουμε να θυμόμαστε την ιστορία μας και ό,τι εμείς κάνουμε σήμερα να μη ξεχαστεί στο μέλλον, τέτοιες βραδιές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται.»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν γνωστοί καλλιτέχνες της περιοχής που ερμήνευσαν μεταξύ άλλων το «Έτον ένα νυχτοπούλ» και το «Την καρδίαμ’ θα σκίζ’ ατο», ενώ ακολούθησε το τμήμα του Πολιτιστικού – Ποντιακού Συλλόγου του Ροδίτη με τη Σέρα, το Κότσαρι και άλλους παραδοσιακούς χορούς. Μετά το πέρας μοιράστηκαν κατά προσέγγιση 230 αναμνηστικά cd.

«Δεν έχω δει τίποτα ακόμα, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου, έχω την εντύπωση ότι θα είναι μια πολύ αξιόλογη τιμή προς τον αδερφό μου», δήλωσε ερχόμενος στην εκδήλωση o Λάμπης Παυλίδης. Φαίνεται πως η διαίσθησή του αυτή επιβεβαιώθηκε.

Της Ρόζι Ιωαννίδου

Πηγή: e-ptolemeos.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών, με νέο χοροδιδάσκαλο

22/09/2026 - 12:03πμ
Στο ανοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη, για τον Στάθη Νικολαΐδη. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Ασλανίδης - Δήμαρχος Παύλου Μελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Στάθης Νικολαΐδης: 50 χρόνια ποντιακό τραγούδι – Η βραδιά που ένωσε γενιές στην Πολίχνη

21/09/2026 - 10:58μμ
(Φωτ.: Istiklalden/instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

20/09/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

20/09/2026 - 6:56μμ
Το χειρόγραφο τηλεγράφημα σε έντυπο της Eastern Telegraph Company, με το μήνυμα γραμμένο με μολύβι και λατινικούς χαρακτήρες. Ο ένοπλος είναι ο Τοπάλ Οσμάν (πηγή:  Ψηφιομνήμων ΑΠΘ / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης· εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 1920: Το τηλεγράφημα των 39 λέξεων που προειδοποιούσε για σφαγές στον Πόντο

20/09/2026 - 3:55μμ
Ο μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τους καταδικασθέντες από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: fouit.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αμάσεια 1921: Τα ονόματα των Ποντίων της αγχόνης ακούστηκαν ξανά, στην Καστοριά

20/09/2026 - 11:39πμ
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

20/09/2026 - 9:40πμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών, με νέο χοροδιδάσκαλο

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος σε εκπροσώπους ΜΜΕ (φωτ. αρχείου: EPA/Al Drago)

ΗΠΑ: Τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα CBS, NBC, ABC και Fox σταματούν τη δημοσιογραφική κάλυψη του Ντόναλντ Τραμπ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Έγκλημα στην Ηγουμενίτσα: Την Πέμπτη θα απολογηθεί ο καθ’ ομολογίαν δράστης της γυναικοκτονίας

2 ώρες πριν
Στο ανοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη, για τον Στάθη Νικολαΐδη. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Ασλανίδης - Δήμαρχος Παύλου Μελά)

Στάθης Νικολαΐδης: 50 χρόνια ποντιακό τραγούδι – Η βραδιά που ένωσε γενιές στην Πολίχνη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

ΗΠΑ-ΥΠΠΟ: Δεκαπέντε ελληνικές αρχαιότητες επαναπατρίζονται μέσω της εισαγγελίας του Μανχάταν

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΟΦΥΠΕΚΑ)

Παμβώτιδα: Δύο οβίδες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απομακρύνθηκαν από το βυθό της λίμνης

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV