pontosnews.gr
Πέμπτη, 29/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι ζητά η Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών από τον Νταβούτογλου

14/12/2013 - 10:52πμ
Τι ζητά η Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών από τον Νταβούτογλου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι ζητά η Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών από τον Νταβούτογλου

Διατύπωση θέσης της Οι.Ομ.Κω. προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούντογλου από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Νικόλαο Ουζούνογλου κατά την συνάντηση στην Πρεσβεία της Τουρκίας

(13 Δεκεμβρίου 2013)

Κύριε Υπουργέ,

Σας απευθύνουμε αυτόν τον χαιρετισμό εκ μέρους της Ομοσπονδίας των Σωματείων μιας ιστορικής Κοινωνίας που έχει υποχρεωθεί να ζήσει εκπατρισμένη μακριά από την κοιτίδα της. Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση στην σύγχρονη ιστορία όπου οι διεθνείς δεσμεύσεις μεταξύ χωρών – όπως αυτής της Συνθήκης της Λωζάννης – αλλά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα δικαιώματα του ανθρώπου που καθιερώθηκε μετά από την τραγική εμπειρία πολέμου δεν εξασφάλισαν η Κοινότητα μας να μην διασκορπιστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Η Οι.Ομ.Κω έχει ξεκινήσει και προχωρήσει στην επικοινωνία με τους ιθύνοντες της Τουρκίας με ειλικρίνεια ζητώντας αποκατάσταση και επανόρθωση των αδικιών που έχει υποστεί από τις παρελθούσες Κυβερνήσεις της Τουρκίας που κορυφώθηκαν ακριβώς πριν 50 χρόνια όταν χωρίς καμιά αιτία απελάθηκαν οι υπαγόμενοι στην συνθήκη της Λωζάννης Ρωμιοί της Πόλης και ακόμα χαρακτηριζόμενοι ως «ξένοι» πολίτες της χώρας, εξαναγκάστηκαν στο να εκριζωθούν από την πατρίδα τους. Είναι απόλυτη πεποίθηση μας, όπως αποδεικνύεται από αδιάσειστα στοιχεία, ότι αυτά που συνέβησαν δεν είχαν καμιά σχέση με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά με την υποχώρηση των αρχών του κράτους δικαίου και του νόμου. Επομένως όταν σκοπεύουμε να θεραπεύσουμε τις συνέπειες των αδικιών δεν πρέπει να συσχετίσουμε το θέμα με τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αλλά με το ζήτημα της εγκαθίδρυσης ενός πραγματικού κράτους νόμου που σέβονται όλες οι εξουσίες του – η εκτελεστική, η δικαστική και η νομοθετική – τους δικούς της νόμους και το σύνταγμα. Είναι λυπηρό για εμάς να βλέπουμε ότι ακόμα μια φορά την τελευταία περίοδο να γίνεται επίκληση της «αμοιβαιότητας» για την συνέχιση αδικιών όπως αυτή της απαγόρευσης της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ως ενωτικός φορέας της εκπατρισμένης κοινότητας μετά από μια περίοδο δύο ετών επικοινωνίας, υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας που είναι ρεαλιστικές, συμβατές με την νομοθεσία της χώρας αλλά εξίσου περιέχουν την προσφορά πολιτισμού και υπηρεσιών προς τον τόπο καταγωγής μας, όπως το έχουν κάνει οι πρόγονοι μας πάντοτε.

Οι προτάσεις μας αφορούν τα κεφάλαια: την ανάκτηση των υπηκοοτήτων, την νομική υποστήριξη στο θέμα των ιδιωτικών ιδιοκτησιών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες οι συμπολίτες μας απόσκληρές γραφειοκρατικές συμπεριφορές, την υποστήριξη των μελών της νέας γενιάς να παλιννοστήσουν όσοι θέλουν, την επιστροφή της βιβλιοθήκης και του αρχείου της Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως, οι προτάσεις μας να δημιουργήσουμε ερευνητικά και αναπτυξιακά κέντρα στην Πόλη. Επίσης είναι σημαντικό να λυθούν τα σοβαρά θέματα των βακουφικών ιδιοκτησιών, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας και το σοβαρό θέμα ότι έχει ανασταλεί επ΄ αόριστο ο κανονισμός εκλογών στα μειονοτικά Βακούφια.

Διαπιστώνουμε δυστυχώς, εκτός της εξαίρεσης ότι Υπ. Εξωτερικών που έχει αλλάξει στάση ως προς τα θέματα απόδοσης των υπηκοοτήτων και της θετικής ανταπόκρισης προξενικών αρχών, δεν έχουμε πρόοδο στα άλλα θέματα. Παρά την εγκύκλιο του κ. Πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογάν τον Μάιο του 2010 να σταματήσουν οι συνήθειες του παρελθόντος των άδικων συμπεριφορών προς τους μη-Μουσουλμάνους πολίτες αυτές συμβαίνουν συχνά. Για παράδειγμα ενώ εδώ και 15 μήνες 4 βιβλία μαθηματικών έχουν εγκριθεί καθυστερεί η χορήγηση της τελικής άδειας.

Σήμερα εκείνο που είναι αναγκαίο, βλέποντας τις τραγωδίες που εξελίσσονται στις γειτονικές μας χώρες, είναι η επικράτηση πνεύματος αλληλοκατανόησης σε όλους μας και η καταπολέμηση του φανατισμού. Πιστεύουμε ότι με τις αντιλήψεις αυτές δεν είναι συμβατή η μετατροπή Μουσείων που υπήρξαν παλαιοτέρα εκκλησίες και στη συνέχεια τεμένη να ξαναγίνουν τεμένη.

Σας διαβεβαιώνουμε κύριε Υπουργέ ότι η Οι.Ομ.Κω θα συνεχίσει να εργάζεται με ειλικρίνεια και συνέπεια για την άρση των συνεπειών των αδικιών του παρελθόντος και η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα είναι υπέρ όλων των πολιτών της χώρας.

Πηγή: mikrasiatis.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)
ΠΟΝΤΟΣ

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

29/01/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλόπιτα, Γενική Συνέλευση και έκτακτη επίσκεψη στους Πόντιους της Κω

28/01/2026 - 10:33μμ
Η φύση που πάντα εντυπωσιάζει στη Ματσούκα δεν άφησε ασυγκίνητους τους Ανεφορίτες της ιστορίας μας (πηγή: sirtcantam.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Του Τσουντσουναδίων το κέιφ’ – Μια πλάκα απ’ τη Ματσούκα με πρωταγωνιστές μερικούς Ανεφορίτες και μπόλικα κουκιά

28/01/2026 - 9:37μμ
Οι Μωμόγεροι γέμισαν τη σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου», τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Συμος Μος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών για τη «Φλόγα»: Όταν το εθιμικό δρώμενο γίνεται προσφορά

28/01/2026 - 7:47μμ
Στιγμιότυπο από τα «Τραπέζια Αγάπης» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η αγάπη… σερβίρεται, στο τραπέζι που στρώνει η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

28/01/2026 - 5:26μμ
(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης έκοψε τη βασιλόπιτά του με αισιοδοξία για το μέλλον και υποσχέσεις για μια δημιουργική χρονιά

28/01/2026 - 4:37μμ
Στιγμιότυπο από το επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Για τα Πανηγύρια», από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο (πηγή: ΕΡΤ3)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Σουμελά στην ΕΡΤ3: Ένα πανηγύρι που ενώνει τους Πόντιους με τις ρίζες τους

28/01/2026 - 3:24μμ
Το κτήριο Τουρπάλη που θα στεγάσει το νέο μουσείο (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμες, κειμήλια, μαρτυρίες: Η Νάουσα σε ανοιχτό κάλεσμα για την Αργυρούπολη του Πόντου

28/01/2026 - 1:17μμ
Η φωτογραφία του Αβραάμ Ορφανίδη, η σημείωσή του και το βιβλίο ποιημάτων της εγγονής του, Μ. Ορφανίδου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ευχηθήτε παρηγορίαν στην πονεμένη μου ψυχήν»

28/01/2026 - 9:48πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Pixabay)

Βέροια: Συνελήφθη ηλικιωμένος που οδήγησε 10 χλμ ανάποδα στην Εγνατία Οδό

10 λεπτά πριν
Σκόρπια αρχιτεκτονικά μέλη από το Μαντείο του Απόλλωνα Χρηστηρίου που ανήκε στην αρχαία πόλη των Αιγών, στη σημερινή δυτική Τουρκία (φωτ.: ΙΗΑ)

Ένα σχεδόν άγνωστο μαντείο του Απόλλωνα αποκαλύπτεται στη δυτική Τουρκία

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Τρεις Ιεράρχες και Πολιτικό Αρχείο του Πόντου αύριο, Παρασκευή, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

1 ώρα πριν
Μιναρές στην Κομοτηνή (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Αντώνιος Λάμπρου)

Νέα πρόκληση από την Τουρκία – Για «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη μιλά το τουρκικό ΥΠΕΞ

2 ώρες πριν
Καπνοί εξακολουθούν να βγαίνουν από τα συντρίμμια του εργοστασίου (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Βιολάντα: Σήμερα οι κηδείες τριών από τις πέντε εργαζόμενες

2 ώρες πριν
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign