pontosnews.gr
Σάββατο, 24/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

80 χρόνια από την ίδρυση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

8/12/2013 - 1:52μμ
80 χρόνια από την ίδρυση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

80 χρόνια από την ίδρυση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Του Φόρη Πεταλίδη

Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού σωματείου «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης», που δημιούργησαν οι πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, αυτοί δηλαδή που επέζησαν από τη γενοκτονία των Τούρκων και με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών της Συνθήκης της Λωζάνης βρήκαν καταφύγιο στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Σε αυτά τα 80 χρόνια οι διοικήσεις της Λέσχης, παρ’ όλες τις διακυμάνσεις που υπήρξαν στην προσφορά τους, έδωσαν πολλά στους πολίτες και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Οι ιδρυτές του ιστορικού σωματείου υπήρξαν πρωτοπόροι σε ιδέες και δημιουργικότητα, αφού στον αλησμόνητο Πόντο κρατούσαν την οικονομία, τις τέχνες και τα γράμματα στα χέρια τους. Οι περισσότεροι μάλιστα ήταν απόφοιτοι του Ιστορικού Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας, του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης και η ενασχόλησή τους με τα γράμματα ήταν τρόπος ζωής.

Αραγε, ποιος από τους νεότερους γνωρίζει ότι το πρώτο λαϊκό πανεπιστήμιο στο Μεσοπόλεμο στήθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, όπου δίδασκαν όλοι οι πρωτοπόροι καθηγητές του νεοσύστατου Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης; Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι στη διάρκεια της Κατοχής η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης είχε αναλάβει το σημαντικό ρόλο της περίθαλψης απόρων, σε συνεργασία με το επίσης ιστορικό σωματείο του ποντιακού ελληνισμού, τους «Αργοναύτες – Κομνηνούς» στην Αθήνα; Τα δύο σωματεία είχαν έρθει σε επαφή με πρόσφυγες από τον Πόντο που ζούσαν στα χωριά της Μακεδονίας, για να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους απόρους, γιατί στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα η πείνα θέριζε και ο θάνατος καραδοκούσε. Εδώ αξίζει μία αναφορά στο χωριό Μεσσιανό των Γιαννιτσών, ένα μικρό προσφυγικό χωριό, στο οποίο βρήκαν καταφύγιο τόσο πολλοί άποροι από τις δυο μεγαλουπόλεις, που ξεπερνούσαν σε αριθμό τους μόνιμους κατοίκους.

Ποιος άραγε γνωρίζει ότι στα δύσκολα χρόνια μετά την Κατοχή, οι ιθύνοντες του ιστορικού σωματείου δημιούργησαν τον «Οίκο Ακρίτα Φοιτητή», που λειτουργούσε ως Οικοτροφείο και φιλοξενούσε παιδιά από την επαρχία, οι γονείς των οποίων δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο ούτε το φαγητό τους στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες νέες και νέοι με αυτόν τον τρόπο σπούδασαν, έγιναν επιστήμονες και διέπρεψαν στη συνέχεια στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες και έγιναν χρήσιμοι για την κοινωνία. Εδώ και χρόνια δίδονται υποτροφίες σε αριστούχους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου. Την τελευταία δεκαετία έχουν δοθεί δεκάδες υποτροφίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε φοιτητές, για να σπουδάσουν και να αφιερωθούν στην επιστήμη τους.

Αυτές είναι μόνον ορισμένες από τις κορυφαίες πράξεις συνεισφοράς στην κοινωνία και την πόλη του ιστορικού σωματείου της «Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης» και σήμερα σε πανηγυρική εκδήλωση στα γραφεία του, στις 11.30 το πρωί, τιμάται αυτή η επέτειος, με ομιλητές τους προέδρους που διοίκησαν αυτό το ιστορικό σωματείο.

Πηγή: agelioforos.gr

Διαβάστε ακόμα:

Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης | 8 & 15 Δεκ 2013

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η είσοδος στον Άγιο Γεώργιο Ζαντό στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Τα ιερά άμφια τα κάψαμε για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γιατί το θεωρούσαμε αμαρτία να τα περιπαίξουν αυτοί

23/01/2026 - 9:25μμ
Εικόνα από το διαφημιστικό για τον νέο κύκλο μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέος κύκλος μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου για τους ομογενείς σε ΗΠΑ και Καναδά – Εκπαιδεύτρια η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου

23/01/2026 - 6:00μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη Γιορτή Γραμμάτων (φωτ.: Σωματείο & Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο & Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Στη Νάουσα φέτος η μεγάλη Γιορτή των Γραμμάτων

23/01/2026 - 3:18μμ
Η Αργυρούπολη του Πόντου, όπου βρισκόταν το Μαυραγγέλ', στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαυραγγέλ’: Το ελληνικό χωριό της Αργυρούπολης στον Πόντο όπου γράφτηκε μια ξεχασμένη σελίδα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

22/01/2026 - 10:14μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική Συνέλευση ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

22/01/2026 - 9:18μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στις 19 Μαΐου 2025 στο Παραλίμνι, για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος και Πόντος συναντιούνται στο Παραλίμνι: Μνημείο Γενοκτονίας με ορίζοντα τη 19η Μαΐου 2026

22/01/2026 - 3:59μμ
Βελανίδι σε δέντρο 12 ετών που έχει φυτευτεί  σε χώρο που βρίσκεται προς το Σούνιο, περίπου 2 χλμ. από τη θάλασσα (φωτ.: Facebook / Φυτεύουμε βελανιδιές / Pacos Akis)
ΠΟΝΤΟΣ

Δάσος Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – 353 βελανιδιές στα Μελίσσια

22/01/2026 - 1:36μμ
Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης στη διάρκεια παράστασης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκινεί ο Τάκης Βαμβακίδης μιλώντας για τη μάχη ζωής που έδωσε: «Η Παναγία Σουμελά ήταν η δύναμή μου»  

22/01/2026 - 11:30πμ
Στιγμιότυπο από τις πρόβες (φωτ.: Ροζαλία Ελευθεριάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακριτικός Κύκλος» για πρώτη φορά στην Κέρκυρα: Ήχοι από Πόντο, Καππαδοκία και Κύπρο σε μορφή αρχαίας τραγωδίας

22/01/2026 - 9:50πμ
Από τις συλλογές της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με τη λεζάντα: «Το χιόν' σο γόνατον!»
ΠΟΝΤΟΣ

Σήμερα το 112, τότε έξι μήνες χιόνια: Πώς αντιμετώπιζαν το χειμώνα στον Πόντο

21/01/2026 - 8:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H κατηγορούμενη Τζέσικα Μορετί, σύζυγος του ιδιοκτήτη του μοιραίου μπαρ αποχωρεί από το γραφείο του εισαγγελέα μαζί με τον δικηγόρο της (φωτ.: EPA/Jean-Christophe Bott)

Κραν Μοντανά: Αποφυλακίστηκαν ο ιδιοκτήτης του μοιραίου μπαρ και η σύζυγός του με εγγύηση 200.000 ελβετικών φράγκων

4 ώρες πριν
Ισραηλινός κοιτά τον πίνακα των αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ (φωτ. αρχείου: EPA/Abir Sultan)

Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή – Φόβοι για σύγκρουση

5 ώρες πριν
Άποψη της Μεγάλης του Γένους Σχολής (πηγή: facebook.com/filoimgsx)

Ραντεβού για την καθιερωμένη «Φασολάδα» δίνει ο Σύνδεσμος της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής

5 ώρες πριν
Ουκρανός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντόνετσκ (φωτ.: EPA/Oleg Movchaniuk)

Ουκρανία: Εγγυήσεις ασφαλείας από ΕΕ και ΗΠΑ και χρηματοδότηση 800 δισ. δολ. με αντάλλαγμα το Ντονμπάς

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Adalar Belediyesi / Facebook)

Τίμησαν τη μνήμη του θρυλικού Λεφτέρ στην Πρίγκηπο

6 ώρες πριν
Η είσοδος στον Άγιο Γεώργιο Ζαντό στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)

Μαρτυρία Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Τα ιερά άμφια τα κάψαμε για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γιατί το θεωρούσαμε αμαρτία να τα περιπαίξουν αυτοί

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign