pontosnews.gr
Πέμπτη, 27/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το αθλητικό DNA των Ποντίων

19/11/2013 - 5:25πμ
Το αθλητικό DNA των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το αθλητικό DNA των Ποντίων

Γράφει ο Λινάρδος Πέτρος
 
Ανάμεσα στα τόσα δυναμικά στοιχεία με τα οποία εμπλουτίστηκε η ελεύθερη Ελλάδα – κάτω από το δυσβάσταχτο φορτίο της μικρασιατικής τραγωδίας – ήταν και το αθλητικό DNA των Ποντίων. Σήμερα, έπειτα από πολλές δεκαετίες, αυτό το στοιχείο ενυπάρχει στον ελληνικό αθλητισμό, στη ροή του χρόνου όμως η προσέγγιση είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη στην πρώτη εικοσαετία του 20ού αιώνα για τις πόλεις του Πόντου και βέβαια και αρκετά χρόνια μετά το 1922. Ισως η λάμψη του αθλητισμού της Ιωνίας να είχε επηρεάσει, κατά κάποιον τρόπο, την αθλητική δραστηριότητα στον Ελληνισμό του Ευξείνου Πόντου ως πολύ αξιοσύστατο στοιχείο της κοινωνικής ζωής και της θωράκισης του εθνικού φρονήματος. Εν πάση περιπτώσει, λίγο – πολύ, στα βιβλία και σε άλλα κείμενα που αναφέρονται στην κοινωνική και πολιτισμική διαστρωμάτωση, όχι με την ταξική έννοια αλλά με τη λειτουργική συσχέτιση των διαφόρων τομέων δράσης, καταγράφονται πλείστα τεκμήρια ακμαίου φρονήματος και δημιουργικής ανησυχίας.

Άριστη πηγή για τον ευρύτερο μικρασιατικό χώρο, με πολλά και ενδιαφέροντα τεκμήρια και για τον αθλητικό Πόντο, συναντάται στον δεύτερο τόμο του τριμελούς έργου του Χρίστου Σολδάτου «Η εκπαιδευτική και πνευματική κίνηση του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας» (1880-1922). Επίσης και σε άλλες ιστορικές έρευνες και σχετικές καταγραφές. Γενική διαπίστωση είναι ότι ο πυρήνας της άθλησης κυρίως στις πόλεις όπου δεν υπήρχαν στα τέλη του 19ου αιώνα αθλητικοί σύλλογοι, με ανθηρό μουσικό τμήμα, ήταν το σχολείο και ο δάσκαλος-καθηγητής. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ίδιοι οι μαθητές συγκροτούσαν αθλητικό σωματείο χωρίς να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με το σχολείο. Εύγλωττη η περίπτωση στην πόλη Μερζιφούν, ο αθλητικός σύλλογος Πόντος που είχε τριψήφιο αριθμό μελών, από τα οποία 140 ήταν μαθητές των μεγάλων τάξεων. Διασώζεται και το όνομα ενός δασκάλου-γυμναστή με καλή φήμη, του Γ. Μανωλάκη, ο οποίος ανέλαβε να διδάξει γυμναστική – εν έτει 1904 – στο γυμνάσιο της Τραπεζούντας και το 1907 είχε κερδίσει τη γενική εκτίμηση και προσελήφθη ως γυμναστής στο Αμερικανικό Κολέγιο της Μερζιφούν.

Πηγή: tovima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλοία στο λιμάνι της Κερασούντας. Από βιβλίο του Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ  που εκδόθηκε το 1717 στο Παρίσι (πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρωτας, πόλεμος και… το τελικό νι – Μια παλιά ιστοριούλα από τον Πόντο, με απαγωγή, πολιορκία και πολύ χιούμορ

27/11/2025 - 8:25μμ
Μέλη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών σε αναμνηστική φωτογραφία μετά από εκδήλωση, περ. 1965 (φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Ξανθίππης Τσιλιγκαρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Το θέατρο κράτησε ζωντανή την ποντιακή φωνή στην Αθήνα – Από τον Θεατρικό Όμιλο στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων

27/11/2025 - 4:10μμ
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου με την αντιπεριφερειάρχη Μαρλια Λιονή (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π.Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: O Σύλλογος Ποντίων «Αροθυμία» συνάντησε την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή

27/11/2025 - 12:56μμ
Άποψη της Ριζούντας, λιμάνι 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Τραπεζούντας, πρωτεύουσα της επαρχίας του Λαζιστάν. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο/CC BY 4.0)
ΠΟΝΤΟΣ

Φίλιππος Πάππας: Αναμνήσεις από το προσκύνημα στη Ριζούντα του Πόντου

27/11/2025 - 10:22πμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάτι κινείται στον Κεραμεικό: Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ετοιμάζονται…

26/11/2025 - 8:50μμ
Από την πρόβα στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοχώματος (φωτ.: Facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας - Έτος Ιδρύσεως 1950)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ψυχή και ρυθμό προς το 19ο Φεστιβάλ της ΠΟΕ: Η Καβάλα ύψωσε τη φωνή της στο Κοκκινόχωμα

26/11/2025 - 5:58μμ
Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

26/11/2025 - 2:27μμ
Σανταίες κατά την περίοδο του θερισμού, φορώντας τσόχες (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η σκληρή ζωή της Πόντιας αγρότισσας – Μαρτυρία του βουλευτή Κιλκίς Επαμεινώνδα Σωτηριάδη

25/11/2025 - 8:02μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο που ανέβηκε στο TikTok (@zacharioudaki_stella)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή… ορκωμοσία: Τι γλέντι έστησαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης!

25/11/2025 - 6:55μμ
Στιγμιότυπο από τη 2η πρόβα των συλλόγων του νομού Κιλκίς (φωτ.: Facebook  / Θανάσης Σεφερίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μετράμε αντίστροφα για το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Το Κιλκίς «πήρε φωτιά» στη 2η πρόβα

25/11/2025 - 3:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Europa League: Έχασε την ευκαιρία για οκτάδα ο ΠΑΟΚ

4 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: 
EUROKINISSI)

«Κόκκινος» συναγερμός στην Πολιτική Προστασία λόγω της κακοκαιρίας «ADEL»

29 λεπτά πριν

Χορευτικός Όμιλος «Σέρρα»: Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ζουρνατζίδη «Συμβολή στην έρευνα των χορών του Πόντου»

54 λεπτά πριν
(Fωτ.: facebook.com/GreekCommunity)

Ελληνική Κοινότητα Τορόντο: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 2026-2030

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Προκριματικά Μουντομπάσκετ 2027: Επιβλητική στην πρεμιέρα η Εθνική

2 ώρες πριν
Πλοία στο λιμάνι της Κερασούντας. Από βιβλίο του Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ  που εκδόθηκε το 1717 στο Παρίσι (πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Έρωτας, πόλεμος και… το τελικό νι – Μια παλιά ιστοριούλα από τον Πόντο, με απαγωγή, πολιορκία και πολύ χιούμορ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign