pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αντιπαράθεση Τουρκίας – Νέας Νότιας Ουαλίας για την αναγνώριση των γενοκτονιών

17/11/2013 - 1:16μμ
Αντιπαράθεση Τουρκίας - Νέας Νότιας Ουαλίας για την αναγνώριση των γενοκτονιών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας τις απειλές του προέδρου του Κοινοβουλίου της Τουρκίας Σεμίλ Τσισέκ ο οποίος ζήτησε να μην επιτραπεί σε βουλευτές της πολιτείας να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης που θα γίνουν το 2015.

Κι αυτό μετά την απόφασή του κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, τον περασμένο Μάιο, να αναγνωρίσει τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο κ. Οφάρελ με γραπτή του ανακοίνωση χαρακτήρισε καταδικαστέα την δήλωση αυτή και κάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους να μην χρησιμοποιήσουν τις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια της Καλλίπολης για δικούς τους πολιτικούς λόγους.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που αποκαλύφθηκε πως φθάνει στην Αυστραλία και μάλιστα θα μιλήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε αίθουσα της ομοσπονδιακής Βουλής, ο Αμερικανός καθηγητής Τζάστιν Μακάρθι που είναι αρνητής της γενοκτονίας των Αρμενίων και λέει πως πρόκειται για ψέματα.

Πιστεύεται ότι η επίσκεψη του Μακάρθι οργανώνεται από το τουρκικό λόμπι της Αυστραλίας.

Θυμίζουμε πως και τον περασμένο Μάιο η Κυβέρνηση της Τουρκίας, δια στόματος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απείλησε τους Αυστραλούς πολιτικούς που “πλαστογραφούν την ιστορία”, όπως είπε, ότι δεν θα τους επιτρέψει να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης που θα γίνουν το 2015.

Στην Καλλίπολη, πριν σχεδόν εκατόν έτη, χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, ως μέρος των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων, σφαγιάσθηκαν από τις δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ όταν επιχείρησαν να αποβιβασθούν στα Δαρδανέλια.

Για τον Απρίλιο του 2015 προγραμματίζονται να γίνουν μεγάλες εκδηλώσεις στην Καλλίπολη, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Αυστραλών και πολυάριθμων επισήμων.

Ο δήμος της Καλλίπολης γνωστοποίησε πως «αυτοί που αναγνώρισαν δήθεν γενοκτονίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην περιοχή».

Τα περί γενοκτονίας των Αρμενίων τα επιβεβαίωσαν τότε, ως αυτόπτες μάρτυρες, Αυστραλοί που πολέμησαν στην Καλλίπολη, πιάστηκαν αιχμάλωτοι πολέμου και επέζησαν.

Τις μαρτυρίες των Αυστραλών περί γενοκτονίας ο κ. Νταβούτογλου τις χαρακτηρίζει “αποκυήματα φαντασίας”, όμως Αυστραλοί ιστορικοί τις επιβεβαιώνουν και διαμαρτύρονται πως οι μαρτυρίες αυτές “εξαφανίζονται” από το Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο “για να μην ενοχληθεί η Τουρκία” και, παράλληλα, δίδεται έμφαση στις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Στο μεταξύ κορυφαία στελέχη της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας έχουν ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ανάμεσά τους ο Θησαυροφύλακας Τζο Χόκι που είναι Αρμένιος στην καταγωγή και ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Υπάρχουν σκέψεις και η Ομοσπονδιακή βουλή της Αυστραλίας να προβεί σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά μετά το 2015 για να μη διαταραχθούν οι εκδηλώσεις που θα γίνουν τον Απρίλιο της χρονιάς αυτής στην Καλλίπολη.

Ντοκουμέντα στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο

Κινητήρια δύναμη πίσω από το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα δύο κοινοβούλια της Νέας Νότιας Ουαλίας, ήταν ο βουλευτής Φρεντ Νάιλ, ο οποίος τονίζει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξολόθρεψε τους κατοίκους συστηματικά, κοινότητα μετά από κοινότητα, χωριό μετά από χωριό.

Ο κ. Νάιλ υποστήριξε ότι οι γενοκτονίες δεν έγιναν από τη σύγχρονη Τουρκία, αλλά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και επικαλέστηκε τον Αυστραλό ιστορικό Τζέφρι Ρόμπερτσον που με μελέτη του απόδειξε πως όντως έγινε γενοκτονία.

«Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ», συμπλήρωσε, «έκανε λόγο για ολοκαύτωμα προσχεδιασμένο και εκτελεσμένο για πολιτικούς λόγους». Σημείωσε ακόμα πως και Τούρκοι ιστορικοί και πανεπιστημιακοί αλλά και πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Τάνερ Ακάμ και ο Ορχάν Παμούκ ζητούν την αναγνώριση των γενοκτονίας. «Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί η τοποθέτησή μου χαρακτηρίστηκε ομιλία μίσους», διερωτήθηκε ο Αυστραλός πολιτικός.

«Για μας» κατέληξε ο Φρεντ Νάιλ, «δεν είναι απλά θέμα ιστορίας. Είναι υποχρέωση απέναντι στα θύματα, τους απογόνους τους αλλά και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου. Και μέχρι να αναγνωριστούν αυτές οι γενοκτονίες δεν θα ησυχάσουμε».

Η υπουργός Συγκοινωνιών της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλάντις Μπερετζικιάν, που είναι Αρμενικής καταγωγής, και λέει: «Οι Αυστραλοί το 1915 αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Και αυτό που κάνει τους Αυστραλούς ξεχωριστούς είναι η δυνατότητά τους, είτε ως απλοί πολίτες, είτε ως βουλευτές να εκφράζονται ελεύθερα. Και αυτό το δικαίωμα καμιά απειλή δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει».

Υπενθυμίζεται πως και η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Η Τουρκία καταδικάζει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Αυστραλία

Τι απαντά η Αυστραλία στην Τουρκία για την αναγνώριση της Γενοκτονιάς των Ελλήνων

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τμήμα της επίσημης αφίσας του ντοκιμαντέρ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Ανατολής στο Αιγάλεω

14/09/2025 - 9:39μμ
Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στο γλέντι της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γεμάτο νεολαία και κέφι το ποντιακό γλέντι της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων

14/09/2025 - 8:40μμ
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με εγγραφές και χορούς αρχίζει η χρονιά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος»

14/09/2025 - 12:35μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος» ανοίγει τις πόρτες της και προσκαλεί: Ελάτε να χορέψουμε!

13/09/2025 - 8:54μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/AkritesAspropirgou1979)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Ασπροπύργου: Αρχίζουν τα μαθήματα και οι δραστηριότητες για τη νέα χρονιά

13/09/2025 - 11:45πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

12/09/2025 - 9:58μμ
(Πηγή: mus.gen.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

12/09/2025 - 8:47μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών: Πλησιάζει η ώρα για την έναρξη των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων

12/09/2025 - 8:18μμ
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

12/09/2025 - 10:45πμ
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Piri Reis (Πίρι Ρέις) αποπλέει από το λιμάνι των Βουρλών στη Σμύρνη (φωτ. αρχείου: EPA/ MEHMET OZDOGRU/ ANATOLIAN AGENCY TURKEY OUT)

Αντι-NAVTEX από την Ελλάδα στη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Νίκες και 3Χ3 για ΑΕΚ, ΠΑΟΚ – Η Κηφισιά σόκαρε τον Παναθηναϊκό

6 ώρες πριν
Ο Οζγκιούρ Οζέλ ηγέτης του CHP την ώρα της ομιλίας του στην Άγκυρα (φωτ.:  EPA/NECATI SAVAS)

Οζγκιούρ Εζέλ: Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θέλει τη δημοκρατία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Έχασε ο Τσιτσιπάς, αποκλείστηκε η Ελλάδα

7 ώρες πριν
Στο Μνημείο της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη (φωτ.: Facebook / Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας)

Η Φλώρινα τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign