pontosnews.gr
Σάββατο, 18/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένας Πόντιος ανάμεσα στα θύματα του Πολυτεχνείου

17/11/2013 - 11:15πμ
Το θύμα του Πολυτεχνείου με Ποντιακή καταγωγή
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας Πόντιος ανάμεσα στα θύματα του Πολυτεχνείου. Στο Πολυτεχνείο μεταξύ των υπόλοιπων δημοκρατών Ελλήνων συμμετείχαν και αρκετοί Πόντιοι. Ένας από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο Γιώργος Γεριτσίδης.

Οι Πόντιοι έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες, τόσο στην πατρίδα τους τον Πόντο, όσο και στο ”δικό τους” εθνικό κράτος, την  Ελλάδα, αλλά και τη Ρωσία, όπου συμμετείχαν στα δρώμενα από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στο Πολυτεχνείο μεταξύ των υπόλοιπων δημοκρατών Ελλήνων συμμετείχαν και αρκετοί Πόντιοι. Ένας από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο Γιώργος Γεριτσίδης, γεννημένος στην Ξάνθη.  Δημοκράτης, αντιπολεμικός, υποστηρικτής του Κινήματος Ειρήνης και του Γρηγόρη Λαμπράκη, θα χάσει τη ζωή του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, δολοφονημένος από τους χουντικούς. 

Φαίνεται ότι ήταν ένα από τους χιλιάδες εργαζόμενους που συνέρρευσαν στο Πολυτεχνείο για να συμπαρασταθούν στο αντιδικτατορικό κίνημα και να εκφράσουν τα δημοκρατικά τους συναισθήματα. Δολοφονήθηκε το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου  στον περίγυρο του κλοιού που είχαν δημιουργήσει οι στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να εμποδίσουν τους πολίτες να φτασουν στο Πολυτεχνείο, όπου από τις πρωϊνές ώρες είχαν εισβάλει. Από τους νεκρούς του Πολυτεχνείου οι περισσότεροι είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τις οδομαχίες εκτός του Πολυτεχνείου. 

Στη συνέχεια η δολοφονία του συγκαλύφθηκε με τρόπο ώστε να φαίνεται ότι έχασε τη ζωή “προς εκτέλεσιν υπηρεσίας” . Στην έκθεση Τσεβά ο Γεριτσίδης καταγράφεται ως ο 10ος νεκρός της εξέγερσης: “Γεώργιος Αλεξάνδρου Γεριτσίδης, ετών 48, εφοριακός υπάλληλος. Εφονεύθη ευρισκόμενος εν Ν. Λιοσίοις προς εκτέλεσιν υπηρεσίας περί ώραν 12.15′ της 17.11.1973 δεχθείς ομοίως βλήμα αδέσποτον άρματος μάχης εις την κεφαλήν.”

Τις πληροφορίες τις πήραμε από το μπλογκ που διατηρεί η κόρη του και παρουσιάζει ως εξής την πορεία του πατέρα της: “…Αυτή η συνεχής υπονόμευση οδήγησε στο να δολοφονηθεί και η δολοφονία του αυτή να συγκαλυφθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι συνθήκες θανάτου του να παραμένουν μυστήριο με συνεχείς μέχρι των ημερών μας διάτρητες επίσημες κρατικές ‘επεξηγήσεις‘ οι οποίες υποδεικνύουν μεν την κλίμακα αυτών που είχαν συμφέρον από τον θάνατο του και την παύση της δράσεως του, όπως ακριβώς είναι εμφανές ποιοι επωφελούνται από την κακομεταχείριση και κοινωνική αλλά και ουσιαστική πολλές φορές θανάτωση ολόκληρων λαών, εάν μόνο κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις που υπάρχουν σε προηγούμενα άρθρα και διατηρήσουμε το σθένος ώστε να τις απαντήσουμε αντικειμενικά.

Σε αυτό το προφίλ ενός θετικού ανθρώπου και αγωνιστή μέσα στον αφανή πόλεμο που γίνεται στο άτομο κατά την διάρκεια της ειρήνης ταιριάζει όλος ο κόσμος που θέλει ελευθερία του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής χωρίς την υποκρισία, την παραμυθία και τον καταπιεστικό συμβιβασμό / υποδούλωση που χαρακτηρίζει τα Ελεύθερα Ανδράποδα.

Ο υπαρκτός αυτός άνθρωπος ονομάζεται Γεώργιος Αλεξίου Γεριτσίδης, εργάστηκε ως εφοριακός υπάλληλος προστατεύοντας από οικονομική χρεοκοπία πολλούς πολίτες και περιορίζοντας την παράνομη δράση άλλων φορέων, παρασημοφορήθηκε κατά την διάρκεια ενός πολέμου τον οποίο μίσησε και στήριξε αφανώς και μέσω ιδεολογικής εκπαιδεύσεως το κίνημα Ειρήνης το οποίο αντιπροσωπεύτηκε λαμπρά από τον Γρηγόρη Λαμπράκη και δολοφονήθηκε όταν υπηρετούσε ως εφοριακός ελεγκτής στη εφορία χημικών την 17η Νοεμβρίου 1973. Μέχρι σήμερα ο φόνος του αναφέρεται ετησίως στα θύματα του Πολυτεχνείου και σχετικά με το έργο του ως δημόσιος υπάλληλος μνημονεύεται ως ‘”παθών εν υπηρεσία και ένεκα ταύτης’. “

Πηγή: pontosandaristera.wordpress.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το έργο «Χωρίς εσέν’ κι ίνουμαι, χωρίς εσέν’ κι ευτάγω», με το οποίο ξεκίνησε το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου. Παρασκευή 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου: Αυλαία με μνήμες, χιούμορ και παράδοση

18/04/2026 - 10:57πμ
(Πηγή: facebook.com/panpontianfederation?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Μυστικά αρχεία του Βατικανού που «μιλούν» για τον Πόντο και τη Γενοκτονία παρουσιάστηκαν στη Νέα Υόρκη

18/04/2026 - 10:09πμ
Οι πρωτοψάλτες Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος και Φώτιος Κετσετζής με τον ιερέα του ναού π. Χρυσόστομο (φωτ.: Ράνια Παρούση)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Υόρκη: Το Ευαγγέλιο ακούστηκε στην ποντιακή διάλεκτο από τον πρωτοψάλτη Μιχαήλ-Άνθιμο Δήσσο

17/04/2026 - 7:47μμ
1950: Η θεατρική ομάδα της ΕΛΘ στη σκηνή του Ρεξ-Κοτοπούλη παρουσιάζει έργα του Φ. Κτενίδη (πηγή: efxinos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: «Ο χωρέτες» – Λίγα λόγια για τη σπαρταριστή κωμωδία του Φίλωνα Κτενίδη

17/04/2026 - 5:00μμ
Οι αυγομάχοι στις θέσεις τους, στον Άνω Άγιο Ιωάννη. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κατερίνη: Οι ποντιακές αυγομαχίες «ζωντάνεψαν» στον Άνω Άγιο Ιωάννη

17/04/2026 - 4:29μμ
Η Γιώτα Ιωακειμίδου βραβεύεται στα Υψηλάντεια 2026, Τετάρτη 15 Απριλίου (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΠΟΝΤΟΣ

Υψηλάντεια 2026: Πλήθος κόσμου στις πρώτες εκδηλώσεις – Παιδεία, ποντιακός γάμος και δυνατή συνέχεια το σαββατοκύριακο

17/04/2026 - 2:49μμ
Με την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, 16 Απριλίου 2026 (πηγή: Facebook / Ένωση Ποντίων Μανδρας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάνδρα: Οι «Διόσκουροι» στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, στη Νέα Ζωή

17/04/2026 - 1:37μμ
Παλαιότερο ανέβασμα του έργου του Δ. Νικοπολιτίδη από τους «Αργοναύτες» (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Στο Κορδελιό ανοίγει σήμερα η αυλαία

17/04/2026 - 11:22πμ
Άποψη του χωριού Δερέταμ σήμερα, στον νομό Σεβάστειας (φωτ.: facebook.com/Ihsan.Tursunn)
ΠΟΝΤΟΣ

Δερέταμ: Το προπύργιο των Πόντιων μεταλλουργών στη Σεβάστεια

16/04/2026 - 8:50μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το νέο ΔΣ του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» συγκροτήθηκε σε σώμα – Στο τιμόνι ο Νίκος Ζουρνατζίδης

16/04/2026 - 5:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το σημείο όπου δέχθηκε επίθεση το πετρελαιοφόρο, από ιρανικά ταχύπλοα. 18 Απριλίου 2026 (πηγή: UKMTO)

Στενά Ορμούζ: Ιρανικά ταχύπλοα άνοιξαν πυρ σε πετρελαιοφόρο – Νέα κλιμάκωση μετά την ανάκληση του «ανοίγματος»

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κηφισός: «Τρελή» κούρσα με πάνω από 200 χλμ/ώρα – Μεθυσμένος οδηγός συνελήφθη στο Περιστέρι

46 λεπτά πριν
Αστυνομική δύναμη στο Ηράκλειο Κρήτη (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κρήτη: Νέα υποδιεύθυνση για το οργανωμένο έγκλημα – Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων σε λιμάνι και αεροδρόμιο

1 ώρα πριν
Ο Κώστας Φέρρης στη συνέντευξη Τύπου για το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ, το 2010, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (φωτ. αρχείου: Κώστας Κατωμέρης)

Κώστας Φέρρης: Ο σκηνοθέτης του «Ρεμπέτικου» γίνεται 91 ετών και έχει ζήσει πολλά

2 ώρες πριν
Η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη και το μήνυμα για «διευκόλυνση» προς τον πρωθυπουργό

Λαζαρίδης: Παραιτήθηκε από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Στο επίκεντρο το κόστος για τη ΝΔ

2 ώρες πριν
Μετά το τέλος της παράστασης, η Ιρίνα Μπόικο με μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Νο 94 «Ελλάδα» (φωτ.: Facebook / Енотіта/Ενότητα/Еnоtіtа)

Κίεβο: Η Οδύσσεια στο Γυμνάσιο «Ελλάδα» – Τα παιδιά βρήκαν τη δική τους «Ιθάκη» μέσα στον πόλεμο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign