Η συμβολή της έρευνας στην διατήρηση των Ποντιακών χορών. Ο Νίκος Ζουρνατζίδης εξηγεί πώς η έρευνα των Ποντιακών χορών βοηθά στην εξέλιξη και διατήρηση τους.
Λαογραφικά και Ιστορικά Στοιχεία της Περιοχής
Αξιόλογη και σπουδαία από απόψεως περιεχομένου και ταξινόμησης της ύλης είναι η εργασία του κ. Νίκου Ζουρνατζίδη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Νέων Τεχνολόγων. Παρουσιάζεται την πιο κατάλληλη εποχή για τη χώρα μας, όταν οι ηθικές αξίες καταλύονται, οι κοινωνίες καταρρέουν και οι άνθρωποι φαίνονται να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Στην εργασία του ο συγγραφέας καλύπτει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στην καταγραφή και αξιολόγηση των χορών του Πόντου. Ο κ. Ζουρνατζίδης κατάγεται από ποντιακή οικογένεια και έζησε την «ομηρική εποχή» σε ποντιακό περιβάλλον του χωριού του. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να δεχθεί μέσα του όλα εκείνα τα στοιχεία της πλούσιας παράδοσης του Πόντου. Δέχτηκε μέσα του τα οράματα και τα ακούσματα των προγόνων μας και αυτόν τον πλούτο και τον ανεκτίμητο θησαυρό δεν τον άφησε να χαθεί με την πάροδο του χρόνου.
Τον συγκέντρωσε, ώστε να τον γνωρίσουν όλοι εκείνοι που τον εκτιμούν και τον συντηρούν, ιδιαίτερα οι νέοι των επόμενων γενεών.
Ταυτόχρονα όμως, στην σπουδαία έρευνα του, προσπάθησε να μας δώσει και την ταυτότητα των χορών κατά περιοχή του Πόντου, την ενδυμασία και τον τρόπο που τον χόρευαν. Στο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «Το σκεπτικό αυτού του βιβλίου» γράφει: «… καθώς συγκέντρωνα γνώσεις και εμπειρία διαπίστωνα την ύπαρξη τεράστιων ελλείψεων, όσον αφορά την ενδυμασία, τη χορευτική έκφραση και την ποικιλία των χορών, όπως βιώνονται στους ποντιακούς συλλόγους της δεκαετίας του 60’ μέχρι τις αρχές του 90. Με το πόνημα αυτό, γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν ορισμένα κακώς κείμενα»
Οι ποντιακοί χοροί, σήμερα, χορεύονται από όλους τους Έλληνες στους γάμους και στις διάφορες στιγμές της ψυχαγωγίας τους. Ο ποντιακός χορός είναι μια ανθρώπινη μυσταγωγία που εκδηλώνεται με τις κινήσεις του σώματος με τη συνοδεία της λύρας και του τραγουδιού. Οι Πόντιοι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της καθημερινής ζωής βρίσκουν στο χορό τη χαρά και την ψυχική ανάταση. «Ο χορός ασκεί γοητεία στους λαούς αφυπνίζει το φυλετικό ένστικτο και επιφέρει συναισθηματική φόρτιση.»
Έχω τη γνώμη ότι το βιβλίο μπορεί να χρησιμεύσει, ως ο πιο κατάλληλος οδηγός για τη διδασκαλία των ποντιακών χορών στη γνήσια και αυθεντική μορφή τους. Ο χοροδιδάσκαλος αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να γνωρίσει τις ρίζες του μέσα από το χορό, θα βοηθηθεί σημαντικά από τις μουσικές νότες
Να προσθέσουμε ακόμη κάτι πολύ σημαντικό. Ο αναγνώστης θα γνωρίσει και την ιστορία του Πόντου. Ελπίζουμε οι ποντιακοί σύλλογοι θα επιδείξουν το ενδιαφέρον τους.
Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Διευθυντής του περιοδικού «Ποντιακή Εστία».