pontosnews.gr
Τρίτη, 9/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

5+1 τρόποι για να έχουμε ντομάτες όλο το χρόνο

10/11/2013 - 2:05μμ
5+1 τρόποι για να έχουμε ντομάτες όλο το χρόνο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το καλοκαίρι αποτελεί μακρυνό παρελθόν, ωστόσο στις λαϊκές αγορές και στον μπακάλη της γειτονιάς μπορούμε να βρούμε τις τελευταίες εποχιακές ντομάτες της χρονιάς.

Μιας και οι ντομάτες θερμοκηπίου, οι επονομαζόμενες “εκτός εποχής” δεν έχουν ιδιαίτερα μεστή γεύση και συχνά έρχονται στο πιάτο μας από πολύ μακρυά έχοντας τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μπορούμε να συλλέξουμε μερικές ντομάτες οργανικής καλλιέργειας και με τους παρακάτω έξι τρόπους να τις γευτούμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

1. Στην κατάψυξη

Η κατάψυξη της ντομάτας είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να τη γευτούμε στα γεύματα του χειμώνα. Επιλέξτε μικρές ντομάτες, τεμαχίστε τις στη μέση και τοποθετήστε τις με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα λαδόχαρτο. Παγώστε τις και μεταφέρετέ τις σε ένα σακούλι αποθήκευσης τροφίμων ή άλλο δοχείο. Όταν θελήσετε να τις γευτείτε προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βάλτε τις ντομάτες σε ένα σκεύος από πυρίμαχο γυαλί ραντίστε τις με ελαιόλαδο, προσθέστε αλατοπίπερο και βάλτε τις στο φούρνο για 45 λεπτά. Συνδυάζονται άψογα με ρύζι, μακαρόνια ή πληγούρι κλπ.

2. Αποξήρανση

Οι λιαστές ντομάτες είναι αρωματικές, πολύ νόστιμες, αλλά η τιμή τους είναι λίγο “τσιμπιμένη”. Παρακάμψτε τους ενδιάμεσους και φτιάξτε τις μόνοι σας. Αγοράστε μερικά κιλά και τεμαχίστε τις μικρότερες στη μέση και τις μεγαλύτερες στα τέσσερα ή σε φέτες.

 Επειδή είναι (σχεδόν) βέβαιο ότι δεν διαθέτετε αποξηραντή, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 120 βαθμούς. Τοποθετήστε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα λαδόχαρτο και ψήστε έως ότου απωλέσουν τους χυμούς τους και ζαρώσουν για δύο έως πέντε ώρες ανάλογα με το μέγεθος των λαχανικών σας.

Οι αποξηραμένες ντομάτες συντηρούνται στο ελαιόλαδο για μήνες. Εάν διαπιστώσετε μετά την αποξήρανση ότι δεν αφαιρέσατε όλοι την υγρασία απλώς καταναλώστε τις γρηγορότερα για να μην χαλάσουν.

3. Τοματοχυμός

Ο χυμός της ντομάτας είναι μια περίφημη πηγή θρεπτικών στοιχείων όπως η βιταμίνη C, και το λυκοπένιο, ουσία που προλαμβάνει τις καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Μετά το στίψιμο, πιείτε το χυμό αμέσως ή παγώστε τον σε παγοκυψέλες ή γυάλινα βάζα (αφήνοντας λίγο χώρο στο πάνω μέρος). Όποτε χρειαστείτε το χυμό της ντομάτας ξεπαγώστε και χρησιμοποιήστε.

4. Κονσερβοποίηση

Η κονσερβοποίηση της ντομάτας θέλει προσοχή λόγω του κινδύνου της αλλαντίασης, μιας σπάνιας αλλά σοβαρής ασθένειας που οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηρίων σε  φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν κονσερβοποιηθεί με κατάλληλο τρόπο.

Ο κίνδυνος πηγάζει από τη δυσκολία κονσερβοποίησης σε θερμοκρασίες υψηλές τόσο όσο απαιτείται για την καταστροφή των τοξινών.

Για το λόγο αυτό προτείνεται η χρήση κονσερβοποιητών πίεσης και όχι το βραστό νερό. Σε ορισμένες συνταγές προστίθεται κιτρικό οξύ ή χυμός λεμονιού για να μειωθεί το ph της ντομάτας και να καταστεί δυνατή η ασφαλής κονσερβοποίηση.

5. Σάλτσα

Οι σπιτικές σάλτσες είναι πολύ πιο υγιεινές από τις έτοιμες και εκτός αυτού έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τη γεύση τους στα γούστα μας.

Μπορούμε επίσης να καταψύξουμε τη σάλτσα ντομάτας και να απολαύσουμε μια γνήσια καλοκαιρινή γεύση μέσα στο καταχείμωνο.

Μπορούμε επίσης να την κονσερβοποιήσουμε προσέχοντας πάντα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο της αλλαντίασης.

6. Μάσκα προσώπου

Εκτός από νόστιμη και θρεπτική τροφή, οι ντομάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως προϊόν ομορφιάς. Σε επαφή με το δέρμα, οι ντομάτες απομακρύνουν το πλεόνασμα λιπαρότητας και αντιμετωπίζουν τα εξανθήματα.

Μια μάσκα προσώπου μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα, λιώνοντας μια ντομάτα και τρίβοντας το πρόσωπό μας. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγο πληγούρι βρώμης στον πολτό και να τον αφήσουμε στο πρόσωπό μας για μισή ώρα.

Πηγή: econews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημήτρης Τομπουλίδης, Κούλα Ιορδανοπούλου και Ισαάκ Λαυρεντίδης στο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών το 1993 (φωτ.: ΕΠΜ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δημήτρης Τομπούλιδης τιμάται με το βραβείο «Ισαάκ Λαυρεντίδη» – Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ενώνει γενιές

9/12/2025 - 1:36μμ
Στιγμιότυπο από τη φετινή Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου 1919, στην Αθήνα (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

9η Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι στέλνουν μήνυμα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την εξάλειψη του ειδεχθούς εγκλήματος

9/12/2025 - 10:05πμ
Μωμόγεροι εν δράσει, στα 7α «Διογένεια» (φωτ.: KosTV)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κως: Αντίστροφη μέτρηση για τα 8α «Διογένεια» του «Ξενιτέα» – Περισσότεροι από 170 χορευτές θα ενώσουν τα χέρια στην τελετή έναρξης

9/12/2025 - 9:07πμ
Ιερά κειμήλια από τον Πόντο μεταφέρθηκαν στη νέα Μονή στο Ροδοχώρι (φωτ.: Αρχείο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΠΟΝΤΟΣ

60 χρόνια «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» στο Ροδοχώρι Νάουσας – Μεγάλη επετειακή εκδήλωση από το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»

8/12/2025 - 8:45μμ
Σύνθεση εικόνων από την εκδήλωση για την 9η Δεκεμβρίου στη Ρόδο (πηγή: facebook.com/
groups/Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο ΔΙΓΕΝΗΣ»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι, Κύπριοι και Αρμένιοι στη Ρόδο έκαναν για ακόμα μία χρονιά το χρέος τους τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος της γενοκτονίας

8/12/2025 - 6:27μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Τάμα Ψυχής – Οδοιπορικό στις Ρίζες», στην Αγλαντζιά. Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Lina Feneridou Lfe)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τάμα Ψυχής – Οδοιπορικό στις Ρίζες»: Η αυτοβιογραφία μιας Πόντιας από το Σοχούμι

8/12/2025 - 1:27μμ
Στον κόμβο του Φιλώτα, με... στολισμένα τρακτέρ και τανωμένο σορβά (φωτ.: Facebook / Στέγη Ποντίων Αμυνταίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου στο πλευρό των αγροτών, με τανωμένο σορβά

8/12/2025 - 9:21πμ
O Αλέξανδρος Μπαλτατζής στο Δοξάτο Δράμας (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ένας Πόντιος της προσφυγιάς στα θεμέλια του αγροτικού κινήματος

7/12/2025 - 10:26μμ
Προσχέδιο για το μνημείο στον Κοπανό Νάουσας (φωτ.: Facebook / Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ξεκινάμε»: Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Κοπανό Νάουσας

7/12/2025 - 1:22μμ
Οι «Παρχαρομάνες» του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου στην κουζίνα, για καλό σκοπό (φωτ.: Facebook / Meri Karakasidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Παρχαρομάνες προσφέρουν ξανά: Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στο Μόναχο

7/12/2025 - 12:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Τομπουλίδης, Κούλα Ιορδανοπούλου και Ισαάκ Λαυρεντίδης στο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών το 1993 (φωτ.: ΕΠΜ)

Ο Δημήτρης Τομπούλιδης τιμάται με το βραβείο «Ισαάκ Λαυρεντίδη» – Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ενώνει γενιές

18 λεπτά πριν
Έφηβοι και κινητό (φωτ.: PEXELS)

Αυστραλία: Πρώτη χώρα με ελάχιστη ηλικία στα social media – Μπλοκάρονται πάνω από 1 εκατ. λογαριασμοί

42 λεπτά πριν
Πείραμα για τον φωτονικό επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης. Από αριστερά οι υποψήφιοι διδάκτορες Αντώνης Πράπας, Μόσχος Θεόδωρος, Οδυσσέας Ασημόπουλος (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από το ΑΠΘ, ο ισχυρότερος φωτονικός πυρήνας Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοπέτρας)

Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοπέτρας: Αποχαιρετά το 2025 με ποντιακούς χορούς και γλέντι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)

Αγρότες: Κλειστά τα βόρεια σύνορα για φορτηγά – Η εικόνα των κινητοποιήσεων σε Αχαΐα και Κρήτη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pexels)

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για βρεφικό γάλα σε σκόνη – Συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign