pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λύθηκε το μυστήριο του θανάτου του Τουταγχαμών

5/11/2013 - 10:58πμ
Λύθηκε το μυστήριο του θανάτου του Τουταγχαμών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λύθηκε το μυστήριο του θανάτου του Τουταγχαμών

Χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια, ωστόσο ο συνδυασμός της ιατροδικαστικής επιστήμης του 21ου αιώνα και της τύχης αποκάλυψε τελικώς τι συνέβη στον Τουταγχαμών – τον πιο διάσημο φαραώ.

Το πέπλο μυστηρίου

Μυστήριο κάλυπτε το τι οδήγησε τον νεαρό βασιλιά στον θάνατό του το 1323 π.Χ. σε ηλικία 19 ετών. Το μυστήριο έγινε ακόμη πιο έντονο όταν ο αρχαιολόγος λόρδος Κάρναρβον πέθανε στο Κάιρο λίγο αφότου ο ίδιος και ο Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψαν τον τάφο του Τουταγχαμών το 1922.

Τώρα βρετανοί ειδικοί πιστεύουν ότι έλυσαν τον γρίφο του θανάτου του Τουταγχαμών. Εκτιμούν ότι τα τραύματα στο σώμα του φαραώ προήλθαν από ατύχημα με άρμα καθώς και ότι η μουμιοποίησή του έγινε… τσαπατσούλικα.

Ο δρ Κρις Νόντον, διευθυντής της Εταιρείας Εξερεύνησης της Αιγύπτου, αποφάσισε να διερευνήσει εις βάθος το ζήτημα σχετικά με τον θάνατο του Τουταγχαμών όταν βρήκε τυχαία αναφορές στα αρχεία του Κάρτερ σχετικά με το ότι το σώμα του φαραώ είχε καεί. Ενα βασικό στοιχείο προσφέρθηκε στον ερευνητή από τον δρα Ρόμπερτ Κόνολι, έναν ανθρωπολόγο από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που διεξήγαγε ανάλυση μέσω απεικόνισης σε ό,τι είχε απομείνει από το σώμα του φαραώ το 1968. Ανάμεσα στα οστά που υπήρχαν στο γραφείο του Κόνολι ο δρ Νόντον ανακάλυψε προσφάτως ένα τμήμα της σάρκας του φαραώ – το μόνο τέτοιο γνωστό δείγμα εκτός Αιγύπτου.

Η καμμένη σάρκα

Σε συνεργασία με τον ιατροδικαστή – αρχαιολόγο δρα Μάθιου Πόντινγκ ο δρ Κόνολι χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και προσδιόρισε ότι η σάρκα του Τουταγχαμών είχε καεί. Χημικά τεστ επιβεβαίωσαν ότι το σώμα του φαραώ κάηκε ενώ ήταν «σφραγισμένο» μέσα στο φέρετρό του. Οι ερευνητές ανακάλυψαν στη συνέχεια ότι έλαια ταρίχευσης σε συνδυασμό με οξυγόνο και λινό ύφασμα προκάλεσαν μια χημική αντίδραση που «μαγείρεψε» το σώμα του βασιλιά σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 200 βαθμούς Κελσίου. Οπως ανέφερε ο δρ Νόντον «η αρματοδρομία και η πιθανότητα της πρόχειρης μουμιοποίησης που έκανε το σώμα να καεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την ταφή ήταν κάτι εντελώς αναπάντεχο, σαν μια αποκάλυψη για εμάς».

Η «εικονική νεκροψία»

Ο δρ Νόντον συνεργάστηκε με ειδικούς από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Κράνφιλντ προκειμένου να διεξαγάγει μια «εικονική νεκροψία» που αποκάλυψε ένα μοτίβο τραυμάτων από τη μια πλευρά του σώματος του Τουταγχαμών. Η ανάλυση αυτή έδωσε και μια εξήγηση στο γιατί η μούμια του Τουταγχαμών είναι η μόνη μούμια φαραώ από την οποία λείπει η καρδιά: το όργανο καταστράφηκε ολοσχερώς και δεν ήταν δυνατή η «επιδιόρθωσή» του.

Τα τραύματα του φαραώ φαίνεται να «ταιριάζουν» με το εξής σενάριο – το οποίο προέκυψε μετά από ενδελεχή μελέτη ειδικών στα αυτοκινητικά ατυχήματα οι οποίοι προχώρησαν σε προσομοιώσεις σε υπολογιστή ατυχημάτων με άρματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ένα άρμα «έλιωσε» τον Τουταγχαμών ενώ εκείνος βρισκόταν πεσμένος στα γόνατα – κάνοντας… σκόνη τα πλευρά και την πυελική χώρα του και συνθλίβοντας την καρδιά του.

Πηγή: real.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

To «Ματωμένο Φεγγάρι» πάνω από την Ακρόπολη (φωτ.: EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μαγεύει το «Ματωμένο Φεγγάρι» του Σεπτεμβρίου – Live η ολική έκλειψη σελήνης

7/09/2025 - 10:59μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Με τη βοήθειά της, ακόμα και το πένθος έγινε προσοδοφόρο!

14/08/2025 - 4:41μμ
Mικρή και απατηλά χαριτωμένη, αλλά σίγουρα όχι ακίνδυνη η προϊστορική φάλαινα (εικ.: Museums Victoria / Ruairidh Duncan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε προϊστορική φάλαινα – Τρομερός θηρευτής που ζούσε πριν από 26 εκατ. χρόνια

13/08/2025 - 12:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μενέλαος Ράπτης: Από τη Θεσσαλονίκη στα πέρατα του σύμπαντος και μια απίστευτη ανακάλυψη

11/08/2025 - 10:19μμ
(Φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Πλήρης ημερών άφησε τα εγκόσμια ο Τζιμ Λόβελ – Ένας από τους σπουδαιότερους αστροναύτες

9/08/2025 - 7:25μμ
«Υπερρεαλιστικές» ανακατασκευές των προσώπων των γυναικών που ήταν αδελφές και εργάτριες σε προϊστορικό ορυχείο πυριτόλιθου στην περιοχή της Νότιας Μοραβίας (φωτ.: F. Fojtík)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτά είναι τα πρόσωπα δύο προϊστορικών εργατριών ορυχείου στη σημερινή Τσεχία

5/08/2025 - 11:26πμ
(Φωτ.: Emilian Robert Vicol / Pixabay)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρέθηκαν οι γονείς της πατάτας – Μητέρα της είναι η… ντομάτα

2/08/2025 - 7:47μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Prisma Electronics (φωτ.: facebook/Πρίσμα Ηλεκτρονικά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έτοιμος για το Διάστημα ο ελληνικός νανοδορυφόρος από την Αλεξανδρούπολη

28/07/2025 - 10:16μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υγεία και ψηφιακή τεχνολογία: Το στοίχημα για ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ιατρική περίθαλψη

27/07/2025 - 10:42πμ
Οι πρωταθλητές μαθητές του Ωραιοκάστρου με τον δήμαρχο Παντελή Τσακίρη και τους συνοδούς τους (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρομποτική: Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή του κόσμου

2/07/2025 - 7:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από απεργία των ταξί στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Χωρίς ταξί για δυο ημέρες η Αττική

13 λεπτά πριν
Ιερός ναός Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου (Φωτ. αρχείου: facebook.com/agcharalampospolygono)

«Κοντόγλεια 2025»: Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου γιορτάζει την αγιογράφησή του από τον Φώτη Κόντογλου

42 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Θοδωρής Νικολάου)

Χαλκιδική: Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Λαγόμανδρα

1 ώρα πριν
Η εικόνα της Παναγίας από το μοναστήρι στον Πόντο και η είσοδος της νέας Μονής Γουμεράς της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου (φωτ.-εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Παναγία Γουμερά: Η αναβίωση της Σταυροπηγιακής Μονής του Πόντου στις Σέρρες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Τραμπ για Γάζα: θα έχουμε συμφωνία πολύ σύντομα

2 ώρες πριν
Φθινόπωρο στην παραλία της Νέας Μάκρης (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Ο καιρός τη Δευτέρα: Τοπικές βροχές και ζέστη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign