pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ημέρα μνήμης του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας

1/11/2013 - 2:10μμ
Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας ανακηρύχθηκε Άγιος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σήμερα η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Δαυίδ ο Κομνηνός, ο οποίος ανακηρύχθηκε Άγιος τον Αύγουστο που μας πέρασε και ορίστηκε η μνήμη του να τιμάται κάθε 1η Νοεμβρίου.

Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρείται πλέον ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Δαυίδ Κομνηνός καθώς και τα παιδιά του, Βασίλειος, Γεώργιος και Μανουήλ μαζί με τον ανιψιό και διάδοχο του θρόνου του, Αλέξιο.

Την απόφαση της Αγιοκατατάξεως των νέων Αγίων της Εκκλησίας που πέθαναν μαρτυρικά στην Κωνσταντινούπολη το 1463, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου τον Αύγουστο που μας πέρασε.

Ο φάκελος κατατέθηκε από τον Μητροπολίτη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της αφού έκρινε ότι συντρέχουν οι λόγοι, προώθησε τον φάκελο στο Φανάρι.

Σύμφωνα με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο εξέδωσε σχετική Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη, η μνήμη των νέων Αγίων θα τιμάται κάθε χρόνο την 1Η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την ιστορία μαρτύρησαν.

Λίγα λόγια για τον βίο του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας

Ο Δαυίδ Μέγας Κομνηνός (περίπου 1408 – 1 Νοεμβρίου 1463), υπήρξε ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας (1459-1461). Ήταν ο τρίτος γιος του Αυτοκράτορα Αλέξιου Δ’ και της Θεοδώρας Καντακουζηνής.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του προκατόχου του και αδελφού του, Ιωάννη Δ’, του είχε δοθεί ο τίτλος του δεσπότη και συμβασιλέα. Ο ρόλος του ήταν σημαντικός κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Γενουάτες και τους Οθωμανούς. Το 1458 πήγε στην Αδριανούπολη για να επικυρώσει την συνθήκη ειρήνης με τον Οθωμανό σουλτάνο Μωάμεθ Β’.

Το 1459, όταν ανέλαβε την εξουσία, προσέγγισε διάφορους Ευρωπαίους ηγεμόνες (τον βασιλιά της Γαλλίας και τον Δούκα της Βουργουνδίας) και τον πάπα Πίο Β’, για την δημιουργία μιας διευρυμένης συμμαχίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οθωμανική επέκταση και άλωση

Οι επαφές αυτές δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά προκάλεσαν την ανησυχία του Μωάμεθ Β’. Το καλοκαίρι του 1461 ξεκίνησε επικεφαλής 300 περίπου πλοίων από τον Εύξεινο Πόντο. Αρχικά κατέλαβε διάφορα τουρκομανικά εμιράτα και αμέσως μετά διέταξε το στόλο του να στραφεί κατά της Τραπεζούντας, ενώ ο ίδιος οδήγησε τον στρατό του στην πρωτεύουσα των Τουρκομάνων Ασπροπροβατάδων (Ak Koyunlu), οι οποίοι και συνήψαν αμέσως ειρήνη μαζί του.

Ο Δαυίδ πλέον ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος και περικυκλωμένος. Όταν ο Μωάμεθ Β’ έφτασε έξω από την Τραπεζούντα, ο στόλος του την πολιορκούσε ήδη. Η παρουσία του διέλυσε και τις τελευταίες ελπίδες των Τραπεζούντιων για αντίσταση. Ακόμη και ανάμεσα στους πολιορκημένους, υπήρχαν άρχοντες που ήταν πρόθυμοι να δεχτούν την οθωμανική κυριαρχία, μεταξύ αυτών και ο πρωτοβεστιάριος Γεώργιος Αμοιρούτζης. Ο Αμοιρούτζης ανέλαβε τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων και έπεισε τον Δαυίδ να παραδώσει την πόλη τον Αύγουστο του 1461.

Αμέσως μετά την παράδοση, ο Μωάμεθ εγκατέστησε τον Δαυίδ με την οικογένειά του και πολλούς από τους θησαυρούς του στην περιοχή του Στρυμόνα, στη Μακεδονία και του παραχώρησε υψηλά εισοδήματα. Επίσης διέταξε να μεταφερθούν πολλές αρχοντικές οικογένειες της Τραπεζούντας στην Κωνσταντινούπολη, μέσα σ’ αυτές ήταν και η οικογένεια του Αμοιρούτζη, η οποία τιμήθηκε ιδιαίτερα από τον σουλτάνο. Επίσης, αιχμαλωτίστηκαν 1.500 νέοι της Τραπεζούντας και έγιναν γενίτσαροι.

Τελικά το 1463, ο Δαυίδ, οι επτά από τους οκτώ γιους του και ο ανιψιός του εκτελέστηκαν στην Αδριανούπολη, ως ένοχοι συνωμοσίας εναντίον του σουλτάνου.

Πηγή: dogma.gr, wikipedia.org

Διαβάστε ακόμα:

Εκδηλώσεις μνήμης στον τελευταίο Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από σεμινάριο του Σπουδαστηρίου (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού – Μια σημαντική προσπάθεια που αξίζει να στηριχτεί και να συνεχιστεί

22/06/2026 - 9:07μμ
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ευγενίου στα Πετρωτά Ροδόπης (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανηγυρικός εσπερινός για τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο στα Πετρωτά Ροδόπης

22/06/2026 - 6:55μμ
Ο Παύλος Κουρτίδης (πηγή: poe.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παύλος Κουρτίδης: Το «αντίο» της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στον Πόντιο καλλιτέχνη

22/06/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: Κωστής Γωγιός)
ΠΟΝΤΟΣ

Παύλος Κουρτίδης: Θλίψη για την απώλεια ενός ακούραστου εργάτη του πολιτισμού που κράτησε ζωντανή τη μνήμη του Πόντου

22/06/2026 - 11:42πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile/Δήμος Κιλκίς)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κλαυδία μάγεψε το Κιλκίς με την κρυστάλλινη φωνή της – Ξεσήκωσε με ποντιακά, θρακιώτικα και την «Αστερομάτα»

21/06/2026 - 9:07μμ
Πολιτιστικός (Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα «Ποντιακά Νιάτα» υποδέχθηκαν τους «Κομνηνούς» σε μια ξεχωριστή γιορτή πολιτισμού στο Άνω Ζερβοχώρι

21/06/2026 - 8:11μμ
Κολάζ από στιγμές της 20ης Ιουνίου, στο «σπίτι» της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, στον Κεραμεικό (πηγή: facebook.com/EvxinosLesxi)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένα μαγικό ποντιακό αντάμωμα στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών στην καρδιά του Κεραμεικού

21/06/2026 - 7:43μμ
Χέρια ψηλά στον πυρρίχιο χορό σέρρα, σαν πέταγμα αετού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: Γιατί το «Αητέντς επαραπέτανεν» παραμένει το πιο εμβληματικό ποντιακό τραγούδι

21/06/2026 - 6:07μμ
Στιγμιότυπο από το Το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, στην Κοζάνη. Σάββατο 20 Ιουνίου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Περισσότερα από 400 παιδιά χόρεψαν για τον Πόντο στην Κοζάνη – Μια γιορτή παράδοσης και συνέχειας

21/06/2026 - 1:21μμ
Μικρή βοηθός στα «Ποντιακά Φιλέματα Λαχανά», Σάββατο 20 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Στον Λαχανά Θεσσαλονίκης σέρβιραν γεύσεις του Πόντου και μοίρασαν τις συνταγές τους

21/06/2026 - 12:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από παλαιότερη εκδήλωση του Συλλόγου (φωτ.: facebook / Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας)

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Έφτασε η ώρα για τα «Ευξείνια 2026»

28 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από σεμινάριο του Σπουδαστηρίου (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού – Μια σημαντική προσπάθεια που αξίζει να στηριχτεί και να συνεχιστεί

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: Της δρ Ντιλέκ Οζκάν Παντζή από το «The Greek Herald», του Μπούρτζι από το Pixabay)

Η δρ Ντιλέκ Οζκάν-Παντζή φωτίζει το ρόλο των οθωμανικών φρουρίων στην Πελοπόννησο του 18ου αιώνα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας λόγω της μεγάλης φωτιάς στο Ακραίφνιο Βοιωτίας

2 ώρες πριν
Γυναίκα δείχνει ελιά στο χέρι της που παρουσιάζει ύποπτα χαρακτηριστικά και χρήζει δερματολογικού ελέγχου (πηγή: wwmedgroup.com)

Μελάνωμα: Τα ύποπτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

2 ώρες πριν
Μια Ιρανή περνάει μπροστά από μια αντιαμερικανική τοιχογραφία δίπλα στην πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)

Ιστορική ανατροπή: Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο με αντάλλαγμα πυρηνικούς ελέγχους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign