pontosnews.gr
Τρίτη, 28/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προσφυγή της ΟΠΣΕ στο Συμβούλιο Επικρατείας για τις περιουσίες των προσφύγων

30/10/2013 - 10:24πμ
Προσφυγή της ΟΠΣΕ στο Συμβούλιο Επικρατείας για τις περιουσίες των προσφύγων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) για ένα σκέλος του τεράστιου θέματος της ανταλλάξιμης περιουσίας.

Η αίτηση στρέφεται κατά της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων, που αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, περιβάλλοντος –ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, υποδομών-μεταφορών και δικτύων, παιδείας και θρησκευμάτων και τουρισμού.

Ζητείται η ακύρωση της απόφασης 234/2013 με την οποία μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στο ταμείο Ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου, γνωστού ως ΤΑΙΠΕΔ, κατά πλήρη κυριότητα ,νομή και κατοχή πέντε ανταλλάξιμα ακίνητα μετά των επί αυτών κτισμάτων και εγκαταστάσεων.

Η μεταβίβαση αυτή έγινε προκειμένου να πωληθούν και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας.

Όπως αναφέρει ο νομικός κ. Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος, ο οποίος ετοίμασε την προσφυγή, «η ανταλλάξιμη περιουσία δεν είναι δυνατόν να καταστεί αντικείμενο μεταβίβασης στο ταμείο, διότι υποχρεωτικά στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που την διέπουν, αλλά και των εξαιρετικών και ειδικών κανόνων εθνικού δικαίου που έχουν θεσπισθεί σε εφαρμογή τους είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην κοινωνική προστασία».

Σημειώνεται ότι αποκλειστικός σκοπός των ρυθμίσεων που διέπουν την ανταλλάξιμη περιουσία είναι η κοινωνική προστασία των προσφύγων, οι οποίοι είναι υποκείμενα όλων των σχετικών ρυθμίσεων. Η έκδοση διοικητικών πράξεων κατά παράβαση των ρυθμίσεων αυτών, δημιουργεί διαφορά προκύπτουσα από την πλημμελή εφαρμογή της νομοθεσίας για την κοινωνική προστασία.

Η ΟΠΣΕ, με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, προχώρησε στην προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού της, σκοπός της ομοσπονδίας είναι η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική προαγωγή των σωματείων μελών της και των φυσικών προσώπων αυτών και συγκεκριμένα στο σκοπό «τη συμμετοχή στη διαχείριση της περιουσίας των ευρισκομένων στην Ελλάδα ανταλλαξίμων κτημάτων και ευαγών ιδρυμάτων προσφύγων».

Στη σχετική αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στο ΣτΕ αναλύονται λεπτομερώς οι λόγοι που έχουν σχέση με παραβάση διατάξεων διεθνών συμβάσεων και με παράβαση της ειδικής εξαιρετικής νομοθεσίας εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων. Τονίζεται ότι τα ανταλλάξιμα ακίνητα αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία δημοσίων κτημάτων, σαφώς διακεκριμένη των υπολοίπων δημοσίων κτημάτων και καταλήγει ότι δεν είναι νόμιμη η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της ανταλλάξιμης περιουσίας προκειμένου να αξιοποιηθεί για σκοπό αντίθετο των ειδικών διατάξεων και των διεθνών συνθηκών.

Η ΟΠΣΕ, εκπροσωπεί σωματεία καταγομένων από ολόκληρη τη Μικρά Ασία, Ανατολική Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Εύξεινο Πόντο, Ίμβρο και Τένεδο που εγκατέλειψαν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους από την εποχή του Α παγκοσμίου πολέμου ή από τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 και μετέπειτα. Πρόκειται για τα πρόσωπα που υπάγονται στη Συνθήκη της Λωζάνης που δικαιούνται προσφυγικής αποκατάστασης με τη χρήση του προϊόντος της ανταλλάξιμης περιουσίας.

Το δ.σ. της ΟΠΣΕ διεκδικεί την επανασύσταση του Ταμείου που διαχειριζότανε την ανταλλάξιμη περιουσία και βοηθούσε οικονομικά όλα τα σωματεία της δύναμης του που κάνουν τεράστιες προσπάθειες για τη διατήρηση των ηθών και εθίμων , της παράδοσης, της πολιτιστικής τους ταυτότητας, αλλά καταργήθηκε το 1998. Στο πλαίσιο των ενεργειών που κάνει και με επισκέψεις στα γραφεία των αρμοδίων του υπουργείου οικονομικών, για την τήρηση της νομιμότητας, των διεθνών συνθηκών και φυσικά διεκδικώντας το δίκαιο όλων των προσφυγικής καταγωγής μελών των εκατοντάδων σωματείων ανά την Ελλάδα, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στον κατάλογο των προς πώληση ακινήτων και πέντε ανταλλάξιμα.

Αυτά είναι:

1. Οικόπεδο 163.125 μ2 στη θέση Πολύδροσο του δήμου Αρταίων του νομού Άρτας.

2. Οικόπεδο 451.735,5 μ2 στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης

3. Οικόπεδο 9.107 μ2 στη θέση Γιασεμιών και Πασχαλιάς, στον οικισμό τοπογράφων, στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης.

4. Οικόπεδο 3.777,44 μ2 στη θέση Λαχανόκηποι του δήμου Θεσσαλονίκης.

5. Οικόπεδο 2.000 μ2, επίσης στους Λαχανόκηπους Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι στα οικόπεδα των Αμπελοκήπων λειτουργούσαν δύο στρατόπεδα, τα οποία όταν καταργήθηκαν πριν λίγα χρόνια, οι αρμόδιοι τα υποσχέθηκαν στις τοπικές κοινωνίες για να γίνουν πάρκα και άλλα κοινωφελή έργα. Η υπόσχεση αυτή δεν υλοποιήθηκε, αλλά ξαφνικά τα οικόπεδα περιελήφθησαν σε καταλόγους προς πώληση. Ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με τη διοίκηση του οποίου ήλθε ήδη σε επαφή η διοίκηση της ΟΠΣΕ, έχει ήδη κινηθεί νομικά και έχει εκδώσει σχετική διαμαρτυρία.

Οι ενέργειες της ΟΠΣΕ για τη διεκδίκηση της ανταλλάξιμης περιουσίας, τα κέρδη από τη διαχείριση της οποίας, δικαιούνται τα σωματεία που κάνουν τεράστιες προσπάθειες για τη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού των αλησμόνητων πατρίδων, θα συνεχισθούν.

Πηγή: mikrasiatis.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον οργανωμένο ποντιακό ελληνισμό η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

28/07/2026 - 2:55μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

28/07/2026 - 11:54πμ
(Εικ.: facebook.com/profile/Karasu Yassıgeçit Köyü)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιασί Κετσίτ στο Ατάπαζαρ: Το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο χωριό του Καρασού

28/07/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων/Εύα Τανούδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι αντάμωσαν στα Λαγκαδίκια σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό

27/07/2026 - 9:50μμ
O Μιχάλης Καϊκουνίδης το 2007, στη βρύση του Ακτουβάν της Σαμψούντας – η πηγή ανήκε στην οικογένειά του (φωτ.: Αρχείο Μιχάλη Καϊκουνίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιχάλης Καϊκουνίδης: Ανεπιθύμητος στην Τουρκία – «Δεν θα χορτάσω ποτέ την πατρίδα»

27/07/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ψήφισμα της Πενσιλβάνιας για τη 19η Μαΐου

27/07/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

27/07/2026 - 3:24μμ
Μέλη των «Ακριτών» με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου γιορτάζουν 60 χρόνια προσφοράς με ένα επετειακό βίντεο

27/07/2026 - 11:43πμ
Άποψη από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Προεδρία της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

27/07/2026 - 9:19πμ
Ο δήμαρχος Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ με φόντο το κτήριο του Δημοτικού Συμβουλίου Μόσχας, μέσα στο οποίο εργάστηκε και δολοφονήθηκε (πηγή: nb-forum.ru)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ, ο Ελληνορώσος δήμαρχος της Μόσχας

26/07/2026 - 1:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Ηλικιωμένος είχε χόμπι να καίει τα σπίτια των γιων του – Καταδικάστηκε και στο εφετείο

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΠΟΕ: Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον οργανωμένο ποντιακό ελληνισμό η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)

Κύπρος: Ισχυρή δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Jiji Press)

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες από ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών – Κτήρια κατέρρευσαν, προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές

2 ώρες πριν
(Πηγή: bbnet2.gein.noa.gr)

Άγιον Όρος: Σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ κοντά στις Καρυές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Περιφέρεια Αττικής)

Περιφέρεια Αττικής: Κατασχέθηκαν 6,2 τόνοι ακατάλληλα κρέατα μετά από συντονισμένη επιχείρηση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign