pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ποντιακή διάλεκτος αντέχει στον χρόνο!

29/10/2013 - 7:52μμ
Η ποντιακή διάλεκτος θα διδάσκεται φέτος και στην Εορδαία Πτολεμαΐδας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα ποντιακά αντέχουν στο χρόνο. Η ποντιακή διάλεκτος θα διδάσκεται πλέον σε 27 δήμους της χώρας

Οι γλωσσολόγοι είχαν προβλέψει ότι στο τέλος του 20ού αιώνα η ποντιακή διάλεκτος θα είχε σβήσει, γιατί δεν είναι επίσημη γλώσσα. Επειδή δεν ομιλείται καθημερινά. Αυτό λέει η εμπειρία.

Ωστόσο, στην περίπτωση της ποντιακής διαλέκτου, της πλέον κοντινής στην αρχαία ελληνική, προς το παρόν η… περιπέτειά της παρατείνεται. «Δεν έχει το κουράγιο να πεθάνει», είχε πει ο Ιορδάνης Παμπούκης, και αυτό οφείλεται στους φυσικούς φορείς της. Χιλιάδες Ελληνες με καταγωγή από το μακρινό Πόντο τη μιλούν στα χωριά και τις πόλεις της χώρας μας και στο εξωτερικό, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και οι Πόντιοι μουσουλμάνοι που εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923. Και όταν τους ρωτούν στην απογραφή που έγινε στην Τουρκία ποια είναι η μητρική σας γλώσσα, λένε: «Τα ρωμαίικα, ατά ντο έμαθα ασήν γιάγια μ’».

Στους δήμους

Κατά καιρούς μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί και σύλλογοι Ποντίων εδώ και τρεις δεκαετίες διδάσκουν την ποντιακή διάλεκτο. Ωστόσο, πέρυσι, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, η ποντιακή διάλεκτος άρχισε να διδάσκεται στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης των δήμων, με πρώτο το δήμο Θεσσαλονίκης. Επιμορφώθηκαν εκπαιδευτικοί, πιστοποιήθηκαν για τη διδασκαλία και ήδη 150 στο δήμο Θεσσαλονίκης πέρυσι συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο μαθημάτων και την περασμένη Δευτέρα πήραν τα πρώτα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Εντονο είναι το ενδιαφέρον και για τους άλλους δύο κύκλους μαθημάτων, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Συμμετοχή στο πρόγραμμα δήλωσαν και άλλοι 26 δήμοι της Ελλάδος και αυτό το διάστημα γίνονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, ενώ τα μαθήματα θα αρχίσουν το Νοέμβριο.

Ζωηρό ενδιαφέρον

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνης Παυλίδης, είπε στον «ΑτΚ» ότι «τα αιτήματα για ίδρυση τμημάτων διδασκαλίας της ποντιακής είναι πολλά, αλλά δεν ήταν δυνατό ν’ ανταποκριθούμε σε όλα. Θα ξεκινήσουμε με 27 τμήματα σε όλη την Ελλάδα και από την επόμενη χρονιά θα ενταχθούν κι άλλα. Υπάρχει άλλωστε και ενδιαφέρον από την ποντιακή ομογένεια, στο οποίο έχουμε χρέος ν’ ανταποκριθούμε κατά προτεραιότητα».

Οπως είπε στον «ΑτΚ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης, «ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενταγμένη σε τοπικό πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης, δίνοντας το παράδειγμα και προς τους υπόλοιπους δήμους της χώρας και επαληθεύοντας αυτό που σοφά λέει ο λαός μας ότι, όταν υπάρχει η θέληση, τότε βρίσκεται και η λύση. Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει και από 4 Νοέμβρη θα ξεκινήσει να υλοποιείται το πρόγραμμα στα κέντρα Διά Βίου Μάθησης του δήμου Θεσσαλονίκης».

Ταξίδι γνώσης

Η φιλόλογος – δασκάλα της ποντιακής διαλέκτου Ευρώπη Α. Παπαδοπούλου δήλωσε στον «ΑτΚ» πως «το ταξίδι ξεκίνησε πέρσι και θα συνεχιστεί και φέτος. Θα ξεκινήσουμε το Νοέμβριο. Πρόκειται για ένα ταξίδι στη γνώση. Γιατί η γνώση είναι και θα είναι πάντα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε οικονομική κρίση, δύναμη. Γιατί η γλώσσα είναι δύναμη. Γιατί “η γλώσσα είναι τα σύνορά μας. Γι’ αυτά τα σύνορα πολεμάμε”».

Και για επικοινωνία

Η Αλκμήνη Θεοδωρίδου, δασκάλα της ποντιακής διαλέκτου, είπε: «Δίδαξα εθελοντικά σε συλλόγους στην Καλαμαριά. Μετά την περσινή εμπειρία με τους 30 μαθητές στο τμήμα μου και 150 συνολικά στο πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου. Πιστεύω πια ότι μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί και να γίνει σύγχρονη γλώσσα επικοινωνίας, καθώς η καθομιλουμένη νεοελληνική γλώσσα έχει πολλά να ωφεληθεί από μια διάλεκτο που είναι πλησιέστερη προς την αρχαία ελληνική και μιλιέται ακόμα».

Του Φόρη Πεταλίδη

Πηγή: agelioforos.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Γιάννης Μιχαηλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Βριλησσίων: Ένα διαφορετικό μάθημα χορωδίας, με καλεσμένο τον Δημήτρη Καρασαββίδη

13/11/2025 - 4:45μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά που φυλάσσεται στο Βέρμιο (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Πετροχώρι Ξάνθης θα ενθρονιστεί αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά

13/11/2025 - 12:55μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την 24η «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» (φωτ.: Facebook / Ακρίτες Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σέρρες: «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» στους Επτάμυλους – Για 24η χρονιά

13/11/2025 - 11:00πμ
Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 26 Νοεμβρίου 1961, για τα 500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

13/11/2025 - 9:30πμ
Η κεφαλή του αγήματος της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς «Ο Εύξεινος Πόντος» (φωτ.: fouit.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Καστοριά ελεύθερη – Οι Πόντιοι στην παρέλαση για την 113η επέτειο

12/11/2025 - 10:51μμ
Τα ερείπια του τριώροφου πέτρινου ελληνικού σχολείου στο Ζουρέλ, στην περιοχή του Όφεως, που μετά τον ξεριζωμό χρησιμοποιήθηκε ως τουρκικό γυμνάσιο (πηγή: de.wikipedia.org/wiki/Schule_von_Zurel)
ΠΟΝΤΟΣ

Ζουρέλ’: Το χριστιανικό χωριό με το «γαλανό» σχολείο που εξαγρίωνε τους Τούρκους

12/11/2025 - 10:22μμ
(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο καταστατικό στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νόμου Αττικής

12/11/2025 - 8:14μμ
(Φωτ.: facebook / Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ποντοξενιτέας» Νέας Νότιας Ουαλίας: Γιορτάζει 45 χρόνια από την ίδρυση της Ποντιακής Λέσχης στο Earlwood

12/11/2025 - 6:48μμ
(Πηγή: facebook.com/nea.trapezounta.eleusina)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκλογοαπολογιστική ΓΣ στον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»

12/11/2025 - 5:52μμ
Τούρκοι αξιωματούχοι μπροστά από το Μουσείο του Κεμάλ, κατά την ημέρα των εγκαινίων (φωτ.: x.com / Türkiye in Thessaloniki)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: «Ντροπή και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας» – Με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη

12/11/2025 - 4:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Μεγάλο «διπλό» στη Μαδρίτη ο Παναθηναϊκός

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Μαρία Μαρογιάννη)

Τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη: Δύο παιδιά νεκρά από τροφική δηλητηρίαση – Οι γονείς στην εντατική

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Will Oliver)

Το BBC ετοιμάζεται να ζητήσει «συγγνώμη» στον Τραμπ μετά την απειλή του για αγωγή ύψους 1 δισ. δολαρίων

1 ώρα πριν
Ο υποστράτηγος Νικόλαος Κλαδάς, στο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου επιστρέφοντας από την αιχμαλωσία. (πηγή: eliaserver.elia.org.gr/ Αρχείο Hepp Josef/Κωδικ. τεκμηρ. 04.12.01.041)

Νικόλαος Κλαδάς – Τζαφέρ Ταγιάρ: Αιχμάλωτοι δύο ταχυτήτων και δύο λαών τόσο διαφορετικών κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Καταδίωξη θρίλερ στον Άγιο Δημήτριο: Τρεις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τραυματίες μετά από εμβολισμό των μηχανών τους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: youtube/
Black Sea Music Productions)

Ο Κώστας Αγέρης μάς δίνει μία γεύση από τα backstage του βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Οι Ρωμαίοι και η Συμέλα»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign