pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλα όσα έγιναν στο 9o Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και πρέπει να ξέρετε!

8/10/2013 - 1:50μμ
Όλα όσα έγιναν στο 9o Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και πρέπει να ξέρετε!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Όλα όσα έγιναν στο 9o Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και πρέπει να ξέρετε!

Στις 5 Οκτωβρίου  2013 πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΠΑΟΚ (Παλατάκι) το 9o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

8.000 θεατές παρακολούθησαν με μεγάλο θαυμασμό και προσοχή την όλη εκδήλωση. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 2.500 χιλιάδες νέες και νέοι από όλο τον ελλαδικό χώρο και από τα 427 ποντιακά σωματεία που συσπειρώνονται γύρω από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Συμμετείχαν επίσης 30 καλλιτέχνες (τραγουδιστές, λυράρηδες και παιδιά που έπαιζαν νταούλι, αγγείο, φλογέρα).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας, πολλοί Βουλευτές διαφόρων κομμάτων, πολλοί δήμαρχοι της μείζονος Θεσσαλονίκης και  άλλων πόλεων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αηδονά, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ακριτίδης Αθανάσιος, εκπρόσωποι του Στρατού και της  Αστυνομίας, οι ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίες Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων  Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη Γιάννης Μπουρσανίδης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς  Αχιλλέας Χαραλαμπίδης  και ο εκδότης  και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης.

Εκφράζουμε την χαρά και την ικανοποίησή μας που παρόλη την οικονομική κρίση καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών με την οικονομική βοήθεια του ΟΠΑΠ (με την παρέμβαση του τότε Υπουργού Αθλητισμού και Βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Ιωαννίδη), άλλων χορηγών και ιδιαίτερα με την μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών.

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο συγγραφέα και λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη και παρουσιάστηκε βίντεο με αναφορά στην πορεία του, στην λαογραφία στην παράδοση και στον πολιτισμό.

Τιμήθηκαν από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, στην ευαισθησία του οποίου οφείλεται η πραγματοποίηση του 8ου Πανελλαδικο  Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ καθώς και ο Αντώνης Αντωνιάδης ο θρύλος  του ελληνικού ποδοσφαίρου που τίμησε την ποντιακή  του καταγωγή και την Ελλάδα.

Το φεστιβάλ άρχισε με την είσοδο στο τερέν του γηπέδου 2.500 χορευτών και  χορευτριών που κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου έδωσαν μια μοναδική εικόνα και αφού χόρεψαν όλες οι περιφέρειες ξεχωριστά, έκλεισε το Φεστιβάλ με 150 χορευτές που χόρεψαν τον ΣΕΡΑ χορό.

Νομίζουμε ότι αυτή ήταν η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι τα παιδιά αυτά δεν  χόρεψαν μόνο αλλά έστειλαν και μηνύματα αγάπης, χαράς, ενότητας, αλληλεγγύης και γιατί όχι παρόλη την οικονομική κρίση έστειλαν και μηνύματα ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον. Τα 427 πρωτοβάθμια σωματεία, με εντελώς εθελοντική προσφορά βγάζουν αυτά τα παιδιά από τα προσωπικά τους αδιέξοδα και τα προτρέπουν να είναι απέναντι στις ακρότητες, στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό αλλά υπέρ της αξίας, του πολιτισμού και της παιδείας.

Στο τέλος της  εκδήλωσης οι πρόεδροι των πέντε περιφερειών της ομοσπονδίας παρέδωσαν πλακέτα στον Ιδρυτή και Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος επί 9 χρόνια,  Γεώργιο Παρχαρίδη, ο οποίος απαντώντας στην τιμή αυτή είπε:”Ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνετε αλλά  η τιμή αυτή είναι περισσότερο σε εσάς που τιμάτε ηθικά αυτόν που σε όλο του την ζωή έβαλε πάνω από όλα την ηθική.  Την πλακέτα αυτή την αφιερώνω στους συνεργάτες μου, στους γονείς μου που ήρθαν από το Καπικιοϊ Τραπεζούντας μετά τον βίαιο ξεριζωμό, στην γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου που έδειξαν μεγάλη ανοχή για τον χρόνο που δεν ήμουνα κοντά τους”.

Δελτίο τύπου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για το 9o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Η φωτογραφία του άρθρου είναι από το livemedia.gr.

Διαβάστε ακόμα:

850.000 Πόντιοι δεν μπορεί να κάνουν λάθος!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα, τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA / Victor Hilitski)

Τζο Μπάιντεν: Ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα οστά, λέει ο γιος του, Χάντερ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16: Τρία στα τρία και… έφυγε για ημιτελικό η Εθνική Κορασίδων

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook / Σύλλογος Αρτακηνών Κυζικηνών)

Νέα Αρτάκη: Προ των πυλών τα 50ά Κυζίκεια

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)ERDEM SAHIN

Φιντάν για συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία: Είναι, επί της ουσίας, ίδια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Κλειστός ο λόφος Φινόπουλου από σήμερα τα μεσάνυχτα – Η έκκληση του Δήμου Αθηναίων

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign