pontosnews.gr
Πέμπτη, 8/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η καρδιά του Πόντου χτύπησε στην Θεσσαλονίκη!

7/10/2013 - 10:07πμ
Η καρδιά του Πόντου χτύπησε στην Θεσσαλονίκη!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η καρδιά του Πόντου χτύπησε στην Θεσσαλονίκη!

Του Φόρη Πεταλίδη

Περισσότεροι από 2.500 χορευτές, νέες και νέοι των 427 ποντιακών συλλόγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, συμμετείχαν το βράδυ του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου 2013 στο 9ο φεστιβάλ ποντιακών χορών στο γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, και 30 καλλιτέχνες ποντιακής καταγωγής, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα 8.000 θεατών που κατέκλυσαν το γήπεδο να απολαύσουν μία μουσική πανδαισία των αλησμόνητων πατρίδων και της ποντιακής παράδοσης.

Κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ ήταν όταν περισσότεροι από 2.500 νέες και νέοι πιασμένοι χέρι με χέρι μπήκαν στο χώρο του κλειστού γηπέδου, χορεύοντας ομάλ και σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, και με την φωνή των παρουσιαστών της εκδήλωσης του Αχιλλέα Βασιλειάδη και Γιώργου Γεωργιάδη, χαιρέτησαν τους θεατές με τον δικό τους τρόπο. Κι όπως είπε ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, ήρθαμε εδώ να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε για ότι έχει χαθεί και για άλλα τόσα που θα γεννηθούν. Εδώ μέσα, όλοι μια ρίζα έχουμε, μία ψυχή. Αυτή η βραδιά, αυτός ο χώρος λειτουργεί σαν καταφύγιο. Τα τραγούδια μας και οι χοροί μας, ας εκφράσουν τα ταπεινότερά μας πάθη. Εδώ μέσα ο καθένας μας, εκφράζει και αφηγείται την αλήθεια της καρδιάς του».

Το φεστιβάλ οι διοργανωτές το αφιέρωσαν στη μνήμη του λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη, ο οποίος με την δουλειά του στα δύσκολα χρόνια κατέγραψε μνήμες των προσφύγων της πρώτης γενιάς και τις παρουσίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας με τον τίτλο «Ποντιακοί Αντίλαλοι», ενώ τιμήθηκαν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης και ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου Αντώνης Αντωνιάδης. Επίσης, οι πρόεδροι των πέντε Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας τίμησαν τον Γιώργο Παρχαρίδη με ειδική πλακέτα για τα εννιά χρόνια προσφοράς του στο τιμόνι της Παμποντιακής, μιας και στο τέλος του χρόνο αποχωρεί από την ηγεσία της ΠΟΕ.

Οι χαιρετισμοί

Στο χαιρετισμό του ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε) και πρόεδρος Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε), ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Παρχαρίδης, επισήμανε: «Εκφράζω την χαρά και την ικανοποίηση μου γιατί παρ’ όλη την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας εδώ και μερικά χρόνια, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος κατάφερε να πραγματοποιήσει το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της νεολαίας της στην Θεσσαλονίκη. Είπα πολλές φορές αλλά νιώθω την ανάγκη να το ξαναπώ ότι η συνάντηση αυτή δεν είναι όπως πιστεύουν μερικοί, μόνο Φεστιβάλ Χορών αλλά Πανελλαδική Συνάντηση της Νεολαίας μας με αγάπη, ενότητα, αλληλεγγύη, ελπίδα και προοπτική για το μέλλον. Οι νέοι μας είναι αυτοί που εγγυώνται να βαδίσουν το δρόμο της παράδοσης και της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού. Με την εμφάνισή τους σήμερα δηλώνουν ότι δεν σκύβουν το κεφάλι, δίνουν χέρι ο ένας στον άλλον και προχωρούνε. Δεν ξεχνούν ότι οι μαχητές πρόγονοί τους στις κρίσιμες μάχες, με τον πυρρίχιο χορό ενίσχυαν την αυτοπεποίθησή τους και την πίστη τους για τη νίκη».

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 9ου πανελλαδικού φεστιβάλ ποντιακών χορών και πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ, ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ  Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ανέφερε ότι «το φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ένα διαφορετική μέρος μεταξύ των πέντε γεωγραφικών ΣΠΟΣ όλης της χώρας, αποτελεί πλέον θεσμό και αποσκοπεί στην διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού και αφορά τον τομέα των χορών και όχι μόνο».

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ Γρηγόρης Κεσαπίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: «Είμαι υπερήφανος γιατί υπηρετώ αυτή τη νεολαία. Νέες και νέοι από κάθε γωνιά της χώρας μας, αντιστέκονται στις οικονομικές δυσκολίες που μαστίζουν τη χώρα μας, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και περνούν το δικό τους μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ενότητας το οποίο πλημμυρίζει παντού».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) Γιάννης Μπουρσανίδης στο χαιρετισμό του τόνισε: «Μέσα από αυτή τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας και του πολιτισμού σας φέρνω το μήνυμα της ενότητας και της δύναμης. Προχωρήστε μπροστά, ο απόδημος ελληνισμός είναι παρών και σας στηρίζει. Όλος ο ελληνισμός ενωμένος μεγαλουργεί και καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να μας χωρίσει».

Το 9ο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών παρακολούθησαν, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και χιλιάδες πολίτες, ποντιακής και μη καταγωγής, που κατέκλυσαν ασφυκτικά το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Πηγή: agelioforos.gr

Διαβάστε ακόμα:

Με χαμόγελα η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών

Η συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Στιγμιότυπα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Χιλιάδες θεατές στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών! Φωτογραφίες

Τι δήλωσε στα ποντιακά ο Ιβάν Σαββίδης στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Μελισσανίδης: Είναι τιμή μου να με τιμούν οι Πόντιοι!

Εντυπωσίασε η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκίτσο του Φ. Κτενίδη σε σχετικά νεαρή ηλικία (με δυσανάγνωστη υπογραφή), και το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους της «Ποντιακής Εστίας» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ιανουάριος 1950: Κυκλοφορεί το 1ο τεύχος της «Ποντιακής Εστίας» – Η έκκληση προς τους αναγνώστες, το όνειρο του Φίλωνα Κτενίδη

7/01/2026 - 6:07μμ
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αξού, αρχές 20ού αι. (φωτ.: ανώνυμου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτρη Μισαηλίδη: Τρεις μήνες μείναμε εκεί σε τσαντίρια. Πολύς κόσμος πέθανε. Πολλά μνήματα αφήσαμε εκεί

6/01/2026 - 9:38μμ
Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η γιορτή των Φώτων στα Κοτύωρα: Όταν ο σταυρός αγίαζε θάλασσα, σώμα και ψυχή

6/01/2026 - 9:23πμ
Παραμονή Θεοφανίων στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στην Άμπλιανη Λαμίας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεοφάνια σημαίνει μνημοκέρε: Το ποντιακό έθιμο που «φωτίζει» και για τους νεκρούς

5/01/2026 - 10:22μμ
«Καλή χρονιά» από το «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φως Πόντου στο Πάρκο Τρίτση: Ο «Φάρος» στο Μαγικό Χωριό των Δήμων

5/01/2026 - 3:04μμ
Καρέ από το ιστορικό βίντεο με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1975 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαν σήμερα, το 1975: Σπάνιο βίντεο με Μωμόγερους και ποντιακούς χορούς, από το αρχείο της ΕΡΤ

5/01/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: agriniopress.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αιτωλοακαρνανία: Θεοφάνια στο Μπαμπαλιό με νερό από τον Εύξεινο Πόντο

5/01/2026 - 10:24πμ
Περιφορά του σταυρού των Φώτων, στην Κερασούντα. Δωρεά του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κάλαντα των Φώτων από τη Σινώπη του Πόντου – Ένα ντοκουμέντο της ποντιακής παράδοσης

5/01/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

4/01/2026 - 9:52μμ
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Instagram antoniskallergis)

Κραν Μοντανά: Τη Δευτέρα το ύστατο «χαίρε» στην 15χρονη Αλίκη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος» ετοιμάζει μεγάλο γλέντι στον ετήσιο χορό του

3 ώρες πριν
Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Σερρών οδηγήθηκε ο 16χρονος, ο οποίος συνελήφθη για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 17χρονου (φωτ. EUROKINISSI)

Σέρρες: Αντιμέτωπος με δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο ο 16χρονος μετά τον θάνατο 17χρονου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

ENBL: Επέστρεψε στις νίκες ο Ηρακλής – Επικράτησε της Ντζίκι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Μotionteam/Βασίλης Βερβερίδης)

Λύση μέσω διαλόγου για τις λαϊκές αγορές – Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Επιτέλους νίκη για τον Πανιώνιο, με Μάρκοβιτς στον πάγκο

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign