pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η καρδιά του Πόντου χτύπησε στην Θεσσαλονίκη!

7/10/2013 - 10:07πμ
Η καρδιά του Πόντου χτύπησε στην Θεσσαλονίκη!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η καρδιά του Πόντου χτύπησε στην Θεσσαλονίκη!

Του Φόρη Πεταλίδη

Περισσότεροι από 2.500 χορευτές, νέες και νέοι των 427 ποντιακών συλλόγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, συμμετείχαν το βράδυ του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου 2013 στο 9ο φεστιβάλ ποντιακών χορών στο γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, και 30 καλλιτέχνες ποντιακής καταγωγής, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα 8.000 θεατών που κατέκλυσαν το γήπεδο να απολαύσουν μία μουσική πανδαισία των αλησμόνητων πατρίδων και της ποντιακής παράδοσης.

Κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ ήταν όταν περισσότεροι από 2.500 νέες και νέοι πιασμένοι χέρι με χέρι μπήκαν στο χώρο του κλειστού γηπέδου, χορεύοντας ομάλ και σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, και με την φωνή των παρουσιαστών της εκδήλωσης του Αχιλλέα Βασιλειάδη και Γιώργου Γεωργιάδη, χαιρέτησαν τους θεατές με τον δικό τους τρόπο. Κι όπως είπε ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, ήρθαμε εδώ να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε για ότι έχει χαθεί και για άλλα τόσα που θα γεννηθούν. Εδώ μέσα, όλοι μια ρίζα έχουμε, μία ψυχή. Αυτή η βραδιά, αυτός ο χώρος λειτουργεί σαν καταφύγιο. Τα τραγούδια μας και οι χοροί μας, ας εκφράσουν τα ταπεινότερά μας πάθη. Εδώ μέσα ο καθένας μας, εκφράζει και αφηγείται την αλήθεια της καρδιάς του».

Το φεστιβάλ οι διοργανωτές το αφιέρωσαν στη μνήμη του λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη, ο οποίος με την δουλειά του στα δύσκολα χρόνια κατέγραψε μνήμες των προσφύγων της πρώτης γενιάς και τις παρουσίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας με τον τίτλο «Ποντιακοί Αντίλαλοι», ενώ τιμήθηκαν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης και ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου Αντώνης Αντωνιάδης. Επίσης, οι πρόεδροι των πέντε Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας τίμησαν τον Γιώργο Παρχαρίδη με ειδική πλακέτα για τα εννιά χρόνια προσφοράς του στο τιμόνι της Παμποντιακής, μιας και στο τέλος του χρόνο αποχωρεί από την ηγεσία της ΠΟΕ.

Οι χαιρετισμοί

Στο χαιρετισμό του ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε) και πρόεδρος Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε), ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Παρχαρίδης, επισήμανε: «Εκφράζω την χαρά και την ικανοποίηση μου γιατί παρ’ όλη την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας εδώ και μερικά χρόνια, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος κατάφερε να πραγματοποιήσει το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της νεολαίας της στην Θεσσαλονίκη. Είπα πολλές φορές αλλά νιώθω την ανάγκη να το ξαναπώ ότι η συνάντηση αυτή δεν είναι όπως πιστεύουν μερικοί, μόνο Φεστιβάλ Χορών αλλά Πανελλαδική Συνάντηση της Νεολαίας μας με αγάπη, ενότητα, αλληλεγγύη, ελπίδα και προοπτική για το μέλλον. Οι νέοι μας είναι αυτοί που εγγυώνται να βαδίσουν το δρόμο της παράδοσης και της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού. Με την εμφάνισή τους σήμερα δηλώνουν ότι δεν σκύβουν το κεφάλι, δίνουν χέρι ο ένας στον άλλον και προχωρούνε. Δεν ξεχνούν ότι οι μαχητές πρόγονοί τους στις κρίσιμες μάχες, με τον πυρρίχιο χορό ενίσχυαν την αυτοπεποίθησή τους και την πίστη τους για τη νίκη».

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 9ου πανελλαδικού φεστιβάλ ποντιακών χορών και πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ, ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ  Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ανέφερε ότι «το φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ένα διαφορετική μέρος μεταξύ των πέντε γεωγραφικών ΣΠΟΣ όλης της χώρας, αποτελεί πλέον θεσμό και αποσκοπεί στην διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού και αφορά τον τομέα των χορών και όχι μόνο».

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ Γρηγόρης Κεσαπίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: «Είμαι υπερήφανος γιατί υπηρετώ αυτή τη νεολαία. Νέες και νέοι από κάθε γωνιά της χώρας μας, αντιστέκονται στις οικονομικές δυσκολίες που μαστίζουν τη χώρα μας, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και περνούν το δικό τους μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ενότητας το οποίο πλημμυρίζει παντού».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) Γιάννης Μπουρσανίδης στο χαιρετισμό του τόνισε: «Μέσα από αυτή τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας και του πολιτισμού σας φέρνω το μήνυμα της ενότητας και της δύναμης. Προχωρήστε μπροστά, ο απόδημος ελληνισμός είναι παρών και σας στηρίζει. Όλος ο ελληνισμός ενωμένος μεγαλουργεί και καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να μας χωρίσει».

Το 9ο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών παρακολούθησαν, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και χιλιάδες πολίτες, ποντιακής και μη καταγωγής, που κατέκλυσαν ασφυκτικά το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Πηγή: agelioforos.gr

Διαβάστε ακόμα:

Με χαμόγελα η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών

Η συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Στιγμιότυπα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Χιλιάδες θεατές στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών! Φωτογραφίες

Τι δήλωσε στα ποντιακά ο Ιβάν Σαββίδης στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Μελισσανίδης: Είναι τιμή μου να με τιμούν οι Πόντιοι!

Εντυπωσίασε η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τη συνάντηση των Τούρκων ερευνητών με πληροφορητές και πληροφορήτριες (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ερευνητικό ενδιαφέρον από την Τουρκία για τους ελληνικούς τουρκόφωνους πληθυσμούς του Πόντου και της Καππαδοκίας

30/01/2026 - 9:14μμ
Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Φωτιάδη: Όσοι από μας κάνανε πλιάτσικα στους Τούρκους βρήκανε τον μπελά τους

30/01/2026 - 8:21μμ
Ο «αγαπημένος» μας λόγω της ιστορίας του μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης Τραπεζούντας και το εξώφυλλο του περιοδικού «Αστήρ του Πόντου» (φωτ.:  Αδελφοί Κακούλη, Ψηφιακά Αρχεία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ / Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η επίτροπος Λεμόνα, ο πρωτοψάλτης Γούτας και η πρεσβυτέρα Παλάσσα της Μητρόπολης Τραπεζούντας

30/01/2026 - 10:03πμ
Η Λαραχανή μιας άλλης εποχής (πηγή: tr.wikipedia.org/wiki/Akarsu,_Maçka)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γουρζουλάς στη Λαραχανή και η «Σπέλια» που θυμίζει στόμα του κάτω κόσμου

29/01/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: Με το βλέμμα στο μέλλον η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 7:28μμ
Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

29/01/2026 - 5:09μμ
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)
ΠΟΝΤΟΣ

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

29/01/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλόπιτα, Γενική Συνέλευση και έκτακτη επίσκεψη στους Πόντιους της Κω

28/01/2026 - 10:33μμ
Η φύση που πάντα εντυπωσιάζει στη Ματσούκα δεν άφησε ασυγκίνητους τους Ανεφορίτες της ιστορίας μας (πηγή: sirtcantam.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Του Τσουντσουναδίων το κέιφ’ – Μια πλάκα απ’ τη Ματσούκα με πρωταγωνιστές μερικούς Ανεφορίτες και μπόλικα κουκιά

28/01/2026 - 9:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Το έκανε θρίλερ, αλλά πήρε τη νίκη ο Παναθηναϊκός στη Λιόν

5 ώρες πριν
Η Κάθριν Ο’ Χάρα σε φωτογραφία του 2024 (φωτ.: EPA/Allison Dinner)

Κάθριν Ο’Χάρα: «Έφυγε» στα 71 η μαμά του Κέβιν, που τον άφησε «Μόνο στο Σπίτι»

5 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσίμε τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει να συνάψει συμφωνία – Η Τεχεράνη απαντά ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Maria Xanthopoulou)

Πόντιοι και Μικρασιάτες της Λάρισας κόβουν αύριο βασιλόπιτα

6 ώρες πριν
Πεδίο βολής (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κύπρος: «Εξαφανίστηκε» μεγάλη ποσότητα ΤΝΤ από πεδίο βολής

7 ώρες πριν
Χριστόφορος Μπουτσικάκης, CEO Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και Jiří Schonweitz, CEO της MSM Greece (φωτ.: lavriaki.gr)

Πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος θα παράγονται στην Ελλάδα – Ποιοι υπέγραψαν τη συμφωνία

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign