pontosnews.gr
Τρίτη, 15/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χάρτης της Guardian δείχνει τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής

26/09/2013 - 10:04πμ
Χάρτης της Guardian δείχνει τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χάρτης της Guardian δείχνει τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής

«Τοξική» χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η άνοδος του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής μετά και τις αποκαλύψεις για στρατιωτικά γυμνάσια μελών του κόμματος από άνδρες των ειδικών δυνάμεων του στρατού. Αυτό επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ενώ παρουσιάζει ένα διαδραστικό χάρτη των ρατσιστικών επιθέσεων μελών της οργάνωσης από το Μάιο του 2011 έως και τον Σεπτέμβριο του 2013.

«Υπάρχουν κατηγορίες ότι υπάρχει μία μυστική, παραστρατιωτική δομή 3.000 μελών εντός της Χρυσής Αυγής που εκπαιδεύεται από οπαδούς του κόμματος εντός του Στρατού. Υπήρξε έντονη φημολογία περί πιθανού πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, είχε προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πακέτο μέτρων λιτότητας. Είχε σημάνει συναγερμός εντός του στρτού για πιθανή ανάγκη παρέμβσης σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής. Το γεγονός μάλιστα, ότι ο τότε υπουργός Άμυνας προχώρησε σε καρατομήσεις ανώτατων αξιωματικών του Στρατού, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη σπέκουλα», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Η παρουσία μιας μεγάλης και ολοένα αυξανόμενης νεοναζιστικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή, η οποία πήρε σχεδόν 7% στις εκλογές του 2012, μπορεί και να είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Τμήματα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, προσελκύονταν πάντοτε από αυτή την ακροδεξιά οργάνωση…»

Σχετικά στις σχέσεις Χρυσής Αυγής – αστυνομίας, ο Guardian αναφέρεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής Αριστεράς, με ακτιβιστές να επικαλούνται στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας φαίνεται πως ενώ η αστυνομία είναι παρούσα δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει το φονικό. Αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός επικεφαλής της Αστυνομίας και των Ειδικών Δυνάμεων καθαιρέθηκαν τη Δευτέρα.

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ως τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, αν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έχασε μονάδες. Παρ’όλα αυτά, η ανθεκτικότητα στην ψήφο του κόμματος, παρά τις προηγούμενες βίαιες ενέργειες και οι σύνδεσμοί του με τμήματα του κράτους, ακόμη και αν τεθεί εκτός νόμου, θα συνεχίσει να υφίσταται υπό κάποια μορφή και θα παραμείνει απειλή, τονίζει ο αρθρογράφος.

Κλείνοντας ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει την επικρατούσα κατάσταση «τοξική». «Η λιτότητα δεν έχει κάνει τον κύκλο της, περισσότερο από την ύφεση ή την κοινωνική δυστυχία που έχει προκαλέσει. Η μόνη διέξοδος της Αριστεράς για να αχρηστεύσει τη Χρυσή Αυγή, είναι να την αποδυναμώσει, να εμποδίσει τις δραστηριότητές της και στο τέλος να την “τερματίσει” ως αποτελεσματική στις οδομαχίες φασιστική οργάνωση».

Διαδραστικός χάρτης με τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής
Η βρετανική εφημερίδα δημιούργησε ένα διαδραστικό χάρτη που μπορεί ο αναγνώστης να εντοπίσει τις ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής τα τελευταία δύο χρόνια, από το Μάιο 2011 έως και το Σεπτέμβριο του 2013.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, «οι ισχυρισμοί ότι η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή εκπαιδεύει ένα στρατιωτικό σκέλος έχει εγείρει ανησυχίες για τον αυξανόμενο ρατσισμό στην Ελλάδα. Ομάδα ερευνητών που επεξεργάζεται ένα σχέδιο με το όνομα «Η πόλη τον καιρό της κρίσης» επεδίωξε την καταγραφή του φαινομένου που αποκαλείται άνοδος του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Ο διαδραστικός χάρτης, ανανεώνεται διαρκώς για να δείξει την συχνότητα και την σοβαρότητα των επιθέσεων στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται με την χρησιμοποίηση δημοσιευμάτων από πολίτες, μάρτυρες και μέσα ενημέρωσης από τον Μάιο του 2011».

Ο διαδραστικός χάρτης δείχνη όλες τις καταγεγραμμένες επιθέσεις με κόκκινο χρώμα, ωστόσο, ο αναγνώστης μπορεί να επιλέξει επί μέρους κατηγορίες όπως για παράδειγμα, σωματική επίθεση, λεκτική βία κλπ, από τη δεξιά πλευρά.

Για να δείτε το χάρτη κάντε κλικ εδώ

Πηγή: imerisia.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: opap.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Χορός εκατομμυρίων στο ΤΖΟΚΕΡ: Mega τζακ ποτ 12,2 εκατ. ευρώ στην πρώτη κατηγορία

15/07/2025 - 12:45μμ
(Πηγή: YouTube)
ΕΛΛΑΔΑ

Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά ο Πέτρος Φιλιππίδης – Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με 3ετή αναστολή

15/07/2025 - 11:48πμ
Ο Πέτρος Φιλιππίδης σε στιγμιότυπο από την παράσταση  «Ψύλλοι στ’ αυτιά»
ΕΛΛΑΔΑ

Ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης: Ομόφωνη η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου

15/07/2025 - 9:34πμ
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Φιλιππίδης (Κ) με τους δικηγόρους του προσέρχονται στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέτρος Φιλιππίδης: Σήμερα η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για τις δύο απόπειρες βιασμού

15/07/2025 - 8:40πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Αίθριος και καλοκαιρινός – Χωρίς μεταβολή η θερμοκρασία, μέχρι τους 38°C ο υδράργυρος

15/07/2025 - 8:08πμ
H φωτιά στο Ποικίλο Όρος πάνω από το Καματερό (φωτ.: Facebook / Thanos Gatsis)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα στο Ποικίλο Όρος, πάνω από το Καματερό

14/07/2025 - 11:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονη που έπεσε από πατίνι

14/07/2025 - 10:17μμ
Μαύρος καπνός από τη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο (φωτ.: thestival.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη ΒΙΠΕ Σίνδου, η δεύτερη σε λίγες μέρες – 112 για τους επικίνδυνους καπνούς

14/07/2025 - 9:04μμ
Καπνός από τη φωτιά στο Φίλυρο (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Giorgos Mathes)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, κοντά σε σπίτια

14/07/2025 - 7:23μμ
Η Ειρήνη Μουρτζούκου συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης αποχωρεί από τη ΓΑΔΑ για να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Πόσα παιδιά πέθαναν από τα χέρια της; – Η παραμέληση, τα «τέρατα», η καταγγελία βιασμού

14/07/2025 - 6:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Λήμνος)

Οι Μαδύτιοι της Θεσσαλονίκης πάνε Λήμνο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Βουλή: Άρση ασυλίας για Αυγενάκη και Παπαδόπουλο εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

2 ώρες πριν
Μαρτυρία από τα podcasts στην «Έκθεση Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»/ Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου & Βουλή της Ελλάδος, 2024 (πηγή: facebook.com/ peopleofcyprusofficial )

Ο τελευταίος γάμος της Άσσιας: Μια μέρα πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: opap.gr)

Χορός εκατομμυρίων στο ΤΖΟΚΕΡ: Mega τζακ ποτ 12,2 εκατ. ευρώ στην πρώτη κατηγορία

3 ώρες πριν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνεδρίαση με στελέχη της κυβέρνησής του, στο Κρεμλίνο (φωτ.:    EPA/ Mkhail Metzel / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν δίνει σημασία στο «θεατρικό τελεσίγραφο» του Ντόναλντ Τραμπ

3 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube)

Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά ο Πέτρος Φιλιππίδης – Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με 3ετή αναστολή

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign