pontosnews.gr
Κυριακή, 22/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιστορικό λεύκωμα από τους Μικρασιάτες Κύπρου για τα 90 χρόνια μνήμης Μικράς Ασίας

24/09/2013 - 1:47μμ
Ιστορικό λεύκωμα από τους Μικρασιάτες Κύπρου για τα 90 χρόνια μνήμης Μικράς Ασίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία εξαιρετική έκδοση για τα κειμήλια, τα έγγραφα και τα έργα τέχνης των προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Κύπρο, παρουσιάζεται στο Εθνολογικό και Λαογραφικό  Μουσείο Μακεδονίας Θράκης.
 
Ενενήντα χρόνια μνήμη Μικράς Ασίας. Μία εξαιρετική έκδοση για τα κειμήλια, τα έγγραφα και τα έργα τέχνης των προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Κύπρο.

Η έκδοση θα παρουσιαστεί στο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Το 2009 δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου με έδρα τη Λεμεσό και με σκοπό να αποτελέσει κόμβο συνάντησης και διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης των Μικρασιατών της Κύπρου.

Πολύ σύντομα όχι μόνον εντοπίσθηκαν και ενεγράφησαν εκατοντάδες Μικρασιατών, των οποίων οι πρόγονοι εγκαταστάθηκαν μαζικά στην Κύπρο, κυρίως μετά το 1922, αλλά ξεκίνησε και μία πολυσχιδής δράση του Συνδέσμου με διαλέξεις, εκθέσεις, συνεστιάσεις, δημιουργία Μόνιμης Συλλογής Μικρασιατικών Κειμηλίων και εκδόσεις.

Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν στο Βυζαντινὸ Μουσείο του Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία τα εγκαίνια της έκθεσης Μικρασιατικών κειμηλίων εξ αφορμής της συμπλήρωσης 90 χρόνων απὸ τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην έκθεση περιλήφθησαν 300 εκθέματα περιλαμβάνοντας μεταβυζαντινές εικόνες, χάρτες, στολές από το Ικόνιο, Μερσίνα, Αλλάγια, Καισάρεια, νομίσματα, παλαίτυπα, καραμανλίδικα, χειρόγραφα, έγγραφα και πιστοποιητικά, τάπητες, χαρακτικά, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, ενδύματα και είδη οικιακής χρήσεως.

Ο Κατάλογος της έκθεσης αυτής, ο οποίος θα διατίθεται στην εκδήλωση, θα αποτελέσει την αφορμή της βιβλιοπαρουσίασης στο Λαογραφικό Μουσείο από τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, δρα Αθανάσιο Καραθανάση.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, Μόνα Σαβββίδου – Θεοδούλου, θα ενημερώσει για τη δραστηριότητα του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και οι συγγραφείς του βιβλίου, δρ Ιωάννης Ηλιάδης και δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου θα αναφερθούν στην αντιφώνησή τους στην έκθεση και στην έκδοση.

Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Ν. Ευκαρπίας-Θεσσαλονίκης Ουσάκ, υπό τη διεύθυνση της χοροδιδασκάλου Μαργ. Αγγελική.

Η εκδήλωση αυτή, στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμό η Μαριάνα Βιλδιρίδη, ο δρ Κώστας Σταματάρης και ο Αντώνιος Οραήλογλου αποτελεί την πρώτη συνεργασία του Συνδέσμου με το Λαογραφικό Μουσείο, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και τα αδελφά Σωματεία στην Ελλάδα ευελπιστώντας σε επαφή με το κοινό της Θεσσσαλονίκης και σε μελλοντικές συνεργασίες και σύσφιξη των δεσμών, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κώστα Ψευδιώτη.

Πηγή: unitedreporters.gr

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από παλαιότερη σύμπραξη του μουσικού εργαστηρίου με τον π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη (φωτ.: facebook / Γιώργος Πουλαντσακλής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Διήμερο εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου

22/03/2026 - 6:10μμ
Από την εκδήλωση για τον Στάθη Ευσταθιάδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026 (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Τον Στάθη Ευσταθιάδη τίμησαν στην Κομοτηνή – Μια ζωή αφιερωμένη στη διάσωση της ποντιακής μνήμης

22/03/2026 - 9:14πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φερών «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκδήλωση μνήμης για την εγκατάσταση των Ποντίων στην περιοχή των Φερών

21/03/2026 - 11:32μμ
Ο Adam Ekiz (φωτ.: Instagram/beskoyluademekiz)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ένα ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα»: Μια κινηματογραφική διαδρομή με επίκεντρο τον Πόντο

21/03/2026 - 10:36μμ
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι ποντιοπούλες των Αμπελοκήπων κέρδισαν τις εντυπώσεις στο 31ο φεστιβάλ παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων

21/03/2026 - 6:40μμ
Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: «Αδά λαχτόριν ’κί λαλεί, ποτές ’κί ξημερώνει» – Το μοιρολόι της Τρίπολης του Πόντου, τρανό παράδειγμα λαϊκής στιχουργικής

21/03/2026 - 6:07μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η «Καμπάνα του Πόντου» κατέχει το θρόνο των ποντιακών γραμμάτων

21/03/2026 - 10:38πμ
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

20/03/2026 - 9:30μμ
Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Καθαρμός» του Σπ. Πετρουλάκη παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

20/03/2026 - 8:23μμ
Το Μνημείο «Αγώνων και θυσιών του ποντιακού ελληνισμού» και μπροστά μέλη του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2024 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Αγώνας δρόμου για το Μνημείο Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα μετά τη βεβήλωση – Έκλεψαν σύμβολα μνήμης

20/03/2026 - 5:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Καρδίτσα: Νεκρός γνωστός τραγουδιστής – Έφερε μαχαιριές στο στήθος και στα χέρια

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Στην ΑΕΚ έως το 2027 ο Πέτρος Μάνταλος!

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Πανιωνίου και η ΑΕΚ νίκησε τον Ηρακλή

1 ώρα πριν
Από παλαιότερη σύμπραξη του μουσικού εργαστηρίου με τον π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη (φωτ.: facebook / Γιώργος Πουλαντσακλής)

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Διήμερο εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου

2 ώρες πριν
Από την περσινή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

2 ώρες πριν
Κρούσματα αφθώδους πυρετού σε κτηνοτροφική μονάδα της Λέσβου, στο χωριό Πελόπη (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Λέσβος: Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην ίδια περιοχή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign