pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λουκέτο στα πανεπιστήμια, αγωνία για χιλιάδες πρωτοετείς

24/09/2013 - 8:14πμ
Αυτά είναι τα 118 σχολεία που κλείνουν από Σεπτέμβριο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λουκέτο στα πανεπιστήμια, αγωνία για χιλιάδες πρωτοετείς

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -και πιο συγκεκριμένα στα πανεπιστήμια- μεταφέρεται πλέον το θερμό απεργιακό μέτωπο της Παιδείας. Μετά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το δρόμο της αναστολής λειτουργίας επέλεξαν από χθες και τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αττικής, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται οι εξετάσεις, οι εγγραφές των πρωτοετών, η ορκωμοσία των αποφοίτων, ενώ δεν εκδίδεται και κανενός είδους πιστοποιητικό από τις διοικητικές υπηρεσίες. Πρακτικά, παύει κάθε λειτουργία ακαδημαϊκή ή διοικητική.

Αιτία για αυτή την αντίδραση των πρυτανικών αρχών είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι από 8 πανεπιστήμια. Από το μέτρο αυτό θίγονται τα πανεπιστήμια: Αθηνών (ΕΚΠΑ), Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Αριστοτέλειο (ΑΠΘ), Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πατρών.

Ωστόσο, ευνοημένα από τη διαδικασία αυτή θα είναι 25 πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπου το υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει πραγματικό έλλειμμα προσωπικού και τα οποία θα στελεχωθούν με 646 υπαλλήλους, από αυτούς που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας από τα 8 παραπάνω ΑΕΙ.

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη

Οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων με ομόφωνη απόφασή τους ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι προσανατολίζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση εκτέλεσης της ΚΥΑ που θέτει σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους 8 πανεπιστημίων. Μάλιστα, προαναγγέλλουν ότι θα προσφύγουν και στα αρμόδια δικαστήρια της Ευρώπης επικαλούμενες και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Τη Δευτέρα οι πρυτανικές αρχές είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους Αλ. Τσίπρα, Δ. Κουτσούμπα και Φ. Κουβέλη που τάχθηκαν στο πλευρό των πανεπιστημίων για τα ζητήματα της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων και της χρηματοδότησης.

Σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει πως «με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του».

Όσον αφορά το Ε.Μ.Π η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και την επανασύγκληση της Συγκλήτου την Τετάρτη για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως εγκρίνεται η προσφυγή ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του παρακολουθεί στενά το ζήτημα, ενώ υπηρεσιακοί του παράγοντες υποστηρίζουν με νόημα ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακατανομή των διοικητικών υπαλλήλων δεν θα έπρεπε να δυσαρεστεί πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΤΕΙ, καθώς βρέθηκαν ευνοημένα με απορρόφηση υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς κινητικότητας.

Αγωνία για χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές

Στο μεταξύ, προβληματισμό στους πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους προκαλεί η απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Μάλιστα, για το πανεπιστήμιο Αθηνών τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μιας και η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τρίτη συνεχόμενη που δεν λειτουργεί, καθώς είχαν προηγηθεί δυο εβδομάδες απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Η επαναληπτική εξεταστική του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ δεν έχουν γίνει και οι εγγραφές των νεοεισερχόμενων φοιτητών, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο ότι ολόκληρος ο ακαδημαϊκός προγραμματισμός θα πάει πίσω.

Πηγή: madata.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κεριά και κασκόλ στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ, στην Καλαμαριά (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Καταθέτει φίλος του θύματος – Βαρύ το κλίμα στη Θεσσαλονίκη

15/03/2026 - 11:46πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα – Τοπικές βροχές στα δυτικά

15/03/2026 - 8:08πμ
Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" Κωνσταντίνου Τζιωρτζιώτη, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου 14/02/26, καθώς η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων, Ευτυχία Μελετοπούλου, μετά την αξιολόγηση των νέων στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την ΔΑΕΕ, αναβάθμισε το κατηγορητήριο. Mε βάση τα νέα στοιχεία από την έρευνα της ΔΑΕΕ για την έκρηξη και πυρκαγιά που οδήγησε στον τραγικό θάνατο των πέντε γυναικών, στο εργοστάσιο της επιχείρησης, οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία από αμέλεια. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στον σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»

14/03/2026 - 11:02μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης σε ηλικία 92 ετών

14/03/2026 - 9:10μμ
(Φωτ.: seismos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

14/03/2026 - 8:42μμ
Αυτοσχέδιος βωμός με κεριά και κασκόλ του ΠΑΟΚ στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο άτυχος 20χρονος (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμαριά: Ο 20χρονος πέθανε από μεγάλη απώλεια αίματος – Το μαχαίρι τον βρήκε στην καρδιά

14/03/2026 - 7:46μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα και οι πληρωμές έως τις 20 Μαρτίου

14/03/2026 - 4:09μμ
Γκράφιτι στο σημείο όπο έπεσε νεκρός ο 20χρονος (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο – Οπαδική «χροιά» βλέπει η Εισαγγελία

14/03/2026 - 3:11μμ
Το τάνκερ «Maran Homer» (πηγή: marinetraffic.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση σε ελληνόκτητο τάνκερ: Η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας, Maran Tankers Management

14/03/2026 - 1:18μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Αθήνας: Ρυθμίσεις από την Κυριακή 15 Μαρτίου στη Γραμμή 2 – Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα

14/03/2026 - 12:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (φωτ.: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου)

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι: Ο πίνακας του Ντελακρουά επέστρεψε στον τόπο που τον ενέπνευσε

2 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων: Αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία η Ραφαηλίδου

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

And the Oscar goes to… Γιώργο Λάνθιμο; Η «Βουγονία», η πικρή ιστορία του σκηνοθέτη με την Ακαδημία και τα προγνωστικά

49 λεπτά πριν
Από συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μητσοτάκης: Στο τραπέζι η πυρηνική ενέργεια – Συγκροτείται υπουργική επιτροπή

1 ώρα πριν
Κεριά και κασκόλ στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ, στην Καλαμαριά (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Καταθέτει φίλος του θύματος – Βαρύ το κλίμα στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, στα κεντρικά της Χαριλάου Τρικούπη. Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Εκλογή συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ: Στις κάλπες τα μέλη ενόψει του συνεδρίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign