pontosnews.gr
Κυριακή, 8/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα 80 χρόνια του γιόρτασε το Ποντιακό χωριό Ανατολή

15/09/2013 - 10:00πμ
Τα 80 χρόνια του γιόρτασε το Ποντιακό χωριό Ανατολή
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την 80η επέτειο από την ίδρυση του προσφυγικού χωριού, που πήρε το όνομα «Ανατολή» για να θυμίζει τον τόπο καταγωγής των κατοίκων του, γιορτάζουν από χθες Πόντιοι από την Ντούτζια, στην νέα τους πατρίδα, που βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων.

Οι Πόντιοι της κοινότητας Ανατολής καθιέρωσαν συμβολικά να γιορτάζουν την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς η πορεία τους προς την Ελλάδα, ήταν μαρτυρική. Ξεσπιτώθηκαν από τα χωριά τους, έφτασαν στην Καισάρεια, τα Άδανα και τη Μερσίνα, βιώνοντας έναν Γολγοθά, που διήρκεσε από τον Μάρτιο του 1920 έως τον Δεκέμβριο του 1922.

Πόντιοι από την Ντούτζια, που βρίσκεται κοντά στην Νικομήδεια, με μπροστάρη τον παπα-Γιώργη Εμμανουηλίδη, αφού κατάφεραν να φτάσουν στην Πρέβεζα, κατευθύνθηκαν προς τα Γιάννενα, καθώς ο ιερέας είχε πληροφορηθεί ότι εκεί υπάρχει τόπος για να φιλοξενηθούν και να δραστηριοποιηθούν. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων αρχικά δεν ενθουσιάστηκαν με την εμφάνιση των ρακένδυτων προσφύγων και διαμαρτυρήθηκαν. Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Σπυρίδωνας εντυπωσιάστηκε από την καλλιέργεια του πρόσφυγα ιερέα, θαύμασε την ψυχική δύναμη και την αντοχή του και αποφάσισε να τον βοηθήσει.

Οι Πόντιοι πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν αρχικά σε ιδρύματα της πόλης και σε κελιά της Μονής του Άι Γιάννη Μπονίλα, έξω από τα Γιάννενα. Ώσπου με παρέμβαση του Μητροπολίτη, βρέθηκε η -ελώδης τότε -περιοχή στην περιφέρεια της Μονής, στα γεωγραφικά όρια των κοινοτήτων Κατσικάς-Πεδινής. Εκεί, το 1925 θεμελιώθηκε ο προσφυγικός συνοικισμός με μεγάλη επισημότητα και με την παρουσία του στρατηγού Τσιρογιάννη, των Αρχών της πόλης και πλήθους ανθρώπων.

Ακολούθησε γραφειοκρατική διαδικασία για τη διανομή κλήρων και ισόγειων πλινθόκτιστων σπιτιών στις οικογένειες των Ποντίων προσφύγων, η οποία ολοκληρώθηκε το 1933. Ένα προσφυγικό χωριό είχε δημιουργηθεί και πήρε το όνομα «Ανατολή» για να θυμίζει την προέλευση των κατοίκων του από την περιοχή της Ανατολής. Ο δραστήριος παπά-Γιώργης Εμμανουηλίδης διορίστηκε ιερέας της κοινότητας Ανατολής, στην εκκλησία του Αϊ-Γιάννη Μπονίλα.
Τις 3ημερες εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση της Κοινότητας Ανατολής συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, η δημοτική κοινότητα Ανατολής και η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.

Χθες το πρωί τελέστηκε Aγιασμός μπροστά στο «Πρώτο Σχολείο» Ανατολής, το παλιό Δημαρχείο, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλία από τον καθηγητή Δημήτριο Ντούτση, αφιερωμένη στον δάσκαλο Γεώργιο Ζάγκλη.

Στις 20.30 το βράδυ η Λαϊκή Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της κοινότητας. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα συγκροτήματα της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.

Σήμερα, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Ανατολή, θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων».

Πηγή: agelioforos.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραδοσιακό σπίτι στη Λιβερά της Ματσούκας (φωτ.: Macukali / Wikimedia Commons)
ΠΟΝΤΟΣ

Ταξιάρχες στον Πόντο: Ο «Κουρκουνάς» που χτυπούσε την πόρτα

8/11/2026 - 8:26πμ
Πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες Μικρασιατών προσφύγων στη νέα έδρα του Συλλόγου «Εγγλεζονησίου Μνήμες», στη Νέα Ιωνία Βόλου (πηγή: ΕΡΤ Βόλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Ιωνία Βόλου: Πάνω από 500 φωτογραφίες των προσφύγων του 1922 βρίσκουν στέγη

7/11/2026 - 10:24μμ
(Φωτ: ΕΠΜ. Εικ.: ΧΚ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πόλυς Χάιτας (1901-1987): Ένας πιστός υπηρέτης του ποντιακού θεάτρου – Το χέρι του έγραψε το στίχο «Και λες, και κλαις, και χάρεσαι…», για την ποντιακή λύρα

7/11/2026 - 9:19μμ
Αρμένιοι πολίτες, συνοδευόμενοι από ένοπλους Οθωμανούς στρατιώτες, πεζοπορούν διά μέσου του Χαρπούτ (γνωστού ως Χαρπέρτ στους Αρμενίους, καζάς του Μαμουρέτ-ουλ-Αζίζ) προς μια φυλακή στη γειτονική Μεζιρέχ (πηγή: Armin T. Wegner/Δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, πριν από την 1η Ιανουαρίου 1923/ commons. wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τέισι Άτκινσον: Η Αμερικανίδα που έκρυψε τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων σ’ ένα μπαούλο

7/11/2026 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook.com/peristereota)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Λαμπρή γιορτή και μνημόσυνο των κτητόρων στο Ροδοχώρι της Νάουσας

7/11/2026 - 8:32πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό ανέκδοτο: Ποπάς ‘ς ανάγκης για έναν μετζίτ’

6/11/2026 - 2:57μμ
Ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου (πηγή: e-ptolemeos.gr / Βάσω Σάφη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Ιφιγένεια» μιλά ποντιακά: Ο Ευριπίδης συναντά τον Γκαίτε, στην Πτολεμαΐδα

6/11/2026 - 1:38μμ
Ο Πέτρος Κηρυττόπουλος, στην εκδήλωση που έγινε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Αργώ στον ελληνικό αποικισμό: Μύθοι και Ιστορία του Πόντου, στη Θεσσαλονίκη

6/11/2026 - 11:22πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Νέας Κερασούντας: Πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση

5/11/2026 - 10:52μμ
Σύνθεση με τον χειρόγραφο χάρτη του διεκδικούμενου ποντιακού κράτους και απόσπασμα του σχολικού πίνακα από το υπόμνημα του 1918 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος, 1918: Σχολεία, εμπόριο και μεταλλεία στο φάκελο της ανεξαρτησίας

5/11/2026 - 8:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παραδοσιακό σπίτι στη Λιβερά της Ματσούκας (φωτ.: Macukali / Wikimedia Commons)

Ταξιάρχες στον Πόντο: Ο «Κουρκουνάς» που χτυπούσε την πόρτα

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρακόπουλος)

Ο καιρός σήμερα: Βροχές στα δυτικά και ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: Fairfield Village/Facebook)

Μελβούρνη: Το Ελληνικό Φεστιβάλ Philhellenika επιστρέφει δυναμικά και η ομογένεια ετοιμάζει μεγάλο γλέντι

9 ώρες πριν
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα για την επιχείρηση «Αχυράνθρωποι» (πηγή: ΑΑΔΕ / ΔΕΟΣ)

Εταιρείες «φαντάσματα»: Κακουργηματικές διώξεις για το κύκλωμα των 203 εκατ. ευρώ

9 ώρες πριν
Ανασκαφικές εργασίες σε έναν από τους ιστορικούς ανεμόμυλους του Γενιτσαροχωρίου, με τον οικισμό στο βάθος. Ιούλιος 2026 (πηγή: Yeni Birlik)

Αϊβαλί: Φοιτητές μελετούν νέες χρήσεις για τους ανεμόμυλους ενός παλιού ελληνικού χωριού

9 ώρες πριν
Ο Γκάντι Άιζενκοτ πανηγυρίζει με υποστηρικτές του στο Τελ Αβίβ μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Ισραήλ: Στον Άιζενκοτ η πρώτη εντολή, νέο πλήγμα για τον Νετανιάχου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV