pontosnews.gr
Κυριακή, 17/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

13 Σεπτεμβρίου 1922: Η Σμύρνη Καίγεται!

13/09/2013 - 6:01μμ
13 Σεπτεμβρίου 1922: Η Σμύρνη Καίγεται!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 1922 ξεκίνησε ο εμπρησμός της Σμύρνης και ο σφαγιασμός των Ελλήνων και Αρμενίων της πόλης.

Mε τον όρο καταστροφή της Σμύρνης αναφέρονται τα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τους Τούρκους, καθώς και της πυρπόλησης της πόλης, που συνέβησαν το Σεπτέμβρη του 1922. Η καταστροφή αυτή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από την Μικρά Ασία και την είσοδο των ατάκτων του Κεμάλ Ατατούρκ στην πόλη. Η φωτιά που εκδηλώθηκε κατέκαψε όλη την πόλη εκτός από την μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία, και διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1922.

Μετά την κατάρρευση του μετώπου, την ευθύνη του οποίου έφερε ο τότε Διοικητής του Α’ Σώματος Στρατού Νικόλαος Τρικούπης και την άτακτη υποχώρηση και αναδίπλωση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος από το Αφιόν Καραχισάρ, (στα μέσα Αυγούστου του 1922), άρχισε και ο ξεριζωμός ενός μεγάλου μέρους του χριστιανικού πληθυσμού (Ελλήνων και Αρμενίων) προς τη Μικρασιατική ακτή που κατά τους υπολογισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου έφτανε τις 250.000. Επίσης στη Σμύρνη είχαν βρει καταφύγιο και 15.000 Αρμένιοι που συνωστίζονταν στα διάφορα ιδρύματα και σπίτια της Αρμενικής Κοινότητας.

Η αδιάκοπη όμως άφιξη των τρένων που μετέφεραν στρατιωτικά υπολείμματα και πρόσφυγες (υπολογίστηκε ότι έφταναν με ρυθμό 30.000 ατόμων την ημέρα) στη Σμύρνη, καθώς και οι έντονες φήμες της γενικής κατάρρευσης του μετώπου μεγάλωναν την ένταση και την ανησυχία του πληθυσμού, ενώ η προετοιμασία της ελληνικής διοίκησης για αναχώρηση δεν άφηναν πλέον τις παραμικρές αμφιβολίες για τη μετέπειτα εξέλιξη. Έναντι της έντρομης εκείνης κατάστασης που εξελίσσονταν, χαρακτηριστική υπήρξε η απάντηση του Έλληνα Υπάτου Αρμοστή Αριστείδη Στεργιάδη στον πρώην Νομάρχη Λέσβου και Διοικητή Χίου Γεώργιο Παπανδρέου, όταν ο δεύτερος του συνέστησε να ενημερώσει άμεσα τον ελληνογενή πληθυσμό για να φύγει, φέρεται να του δήλωσε: “Καλύτερα να μείνουν εδώ, να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θ΄ ανατρέψουν τα πάντα”.

Στις 24 Αυγούστου Σεπτεμβρίου αναχωρεί και το τελευταίο ελληνικό στρατιωτικό τμήμα. Την επομένη οι χιλιάδες των προσφύγων Έλληνες και Αρμένιοι που κατέκλυζαν όλο το μήκος της περίφημης προκυμαίας “Κε” της Σμύρνης μάταια περίμεναν πλέον τα επιταγμένα ελληνικά πλοία για τη μεταφορά τους στα γειτονικά ελληνικά νησιά. (Δείτε παρακάτω ενότητα “Ο ελληνικός στόλος”). Μετά όμως από έντονη παρέμβαση του Αμερικανού Προξένου Γ. Χόρτον, (G. Horton), στάλθηκαν δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά για την εξυπηρέτηση των προσφύγων. Την επομένη, 26 Αυγούστου Σεπτεμβρίου (1922), αναχωρούν οι ελληνικές Αρχές Σμύρνης. O μέχρι τότε Έλληνας Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Αρ. Στεργιάδης επιβιβάστηκε σε αγγλικό πολεμικό πλοίο που του διατέθηκε με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πόλη της Σμύρνης είχε πλέον φθάσει.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1922, δηλαδή δύο ημέρες πριν την έναρξη της καταστροφής της πόλης είχε εκδηλωθεί κίνημα στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Τούτο είχε ως συνέπεια όλος σχεδόν ο ελληνικός στόλος με το σύνολο των επίτακτων πλοίων να τεθεί υπό τους κινηματίες για τη μεταγωγή του ελληνικού στρατού προς το Λαύριο προκειμένου να επικρατήσει η επανάσταση στην Αθήνα.. Μάλιστα δε, το ελληνικό θωρηκτόΚιλκίς που ναυλοχούσε και είχε ως βάση τη Σμύρνη, με την έκρηξη του κινήματος και υπό τον κυβερνήτη πλοίαρχο Δεμέστιχα μετέβη στη Σάμο όπου και παρέμεινε εκεί προκειμένου να επιβάλει την επανάσταση παρότι οι καπνοί της καταστροφής, (κατά την ημέρα), και το φέγγος της πυρκαιάς, (κατά τη νύκτα), ήταν ορατοί τόσο από τη Χίο όσο και από τη Σάμο. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1922 κατά τη 3η ημέρα της καταστροφής της Σμύρνης το θωρηκτό Κιλκίς απέπλευσε και ενώθηκε με το θωρηκτό Αβέρωφ, μεταξύ Χίου Σάμου, που κατέρχονταν ολοταχώς το Αιγαίο προς Πειραιά προερχόμενο από Κωνσταντινούπολη αφού προηγουμένως είχε σημειωθεί ανταρσία και είχε αποχωρήσει από τη Διασυμμαχική Ανταντική ναυτική δύναμη, που ναυλοχούσε στο Βόσπορο, (στην οποία είχε ενταχθεί μετά την υπογραφή της ανακωχής του Μούδρου), υπό τον κινηματία κυβερνήτη Αντιπλοίαρχο Γ. Χατζηκυριάκο.

Πηγή: wikipedia.gr

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δήμητρα Γεωργαντζόγλου στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 106 ετών από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Κυριακή 18 Μαΐου 2025 (πηγή: Facebook / Consulate General of Greece, Melbourne)
ΠΟΝΤΟΣ

Μήνυμα από τη Μελβούρνη για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Η ιστορική μνήμη είναι χρέος όλων μας»

16/05/2026 - 11:59μμ
Πορεία προς το προς το Μνημείο Γενοκτονίας στον Δημοτικό Κήπο Δράμας, Παρασκευή 15 Μαΐου 2026 (φωτ.: alpha-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Δράμα: Με λύρα, κεριά και σέρρα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

16/05/2026 - 7:50μμ
Στη φωτογραφία η οθωμανική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στην υπογραφή της Ανακωχής (πηγή: x.com/mefaba). Στο φόντο το πρωτοσέλιδο της εφ. «Le Matin», και μπροστά σκίτσο από οθωμ. εφ. της εποχής (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πώς ο Μουσταφά Κεμάλ ολοκλήρωσε τη Γενοκτονία των Ποντίων μετά τον Μούδρο

16/05/2026 - 5:42μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Σάββατο 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Tsoukala)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αντίλαλοι Μνήμης» στις Συκιές: Συγκίνηση και υπόσχεση να μην σβήσει η ιστορική μνήμη των Ποντίων

16/05/2026 - 5:18μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Βέρμιο στη Νέα Κηφισιά: Η Ενορία Αγίας Τριάδος υποδέχεται την εικόνα της Παναγίας Σουμελά

16/05/2026 - 3:39μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

19η Μαΐου: «Μάθε με να μην ξεχνώ…» – Τα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης τιμούν την 107η μαύρη επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

16/05/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντιών Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ποντιακή γαστρονομική παράδοση «ζωντάνεψε» μέσα από παιδικά χαμόγελα στην Ένωση Ποντίων Πιερίας

16/05/2026 - 11:24πμ
Ο σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, η τουγρά του (σφραγίδα) και η πρώτη σελίδα του Χάτι Χουμαγιούν (πηγή:commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=126746390 /Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι μεταρρυθμίσεις του οθωμανικού κράτους πριν να ξεσπάσουν τα γεγονότα της Γενοκτονίας

16/05/2026 - 10:28πμ
(Από το εξώφυλλο της έκδοσης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Στο διαδίκτυο τα εκπαιδευτικά φύλλα εργασίας για μαθητές Δημοτικού, «Μαθαίνω για τον Πόντο»

15/05/2026 - 9:13μμ
(Φωτ.: Ιωάννης Αμαραντίδης, «Οι ενδυμασίες των γυναικών του Πόντου», Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακού Χορού «Κύκλος»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Εύχαρης Δεληγιαννίδου: Δυο-τρεις γυναίκες έφυγαν. Τις κυνήγησαν και τις σκότωσαν. Ύστερα τις βίασαν

15/05/2026 - 8:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δήμητρα Γεωργαντζόγλου στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 106 ετών από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Κυριακή 18 Μαΐου 2025 (πηγή: Facebook / Consulate General of Greece, Melbourne)

Μήνυμα από τη Μελβούρνη για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Η ιστορική μνήμη είναι χρέος όλων μας»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης)

«Κόκκινη κάρτα» στην πώληση προϊόντων κάνναβης από περίπτερα και μίνι μάρκετ

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση για τη 19η Μαΐου στο Παραλίμνι. Στο βάθος διακρίνεται ο πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης (φωτ.: facebook/Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)

19η Μαΐου: Η Κύπρος στέκεται και φέτος στο πλευρό του Πόντου

3 ώρες πριν
Από τις αντίστοιχες εκδηλώσεις του 2025 (φωτ.: facebook / Ποντιακός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)

Ο «Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

4 ώρες πριν
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο σημείο όπου όχημα παρέσυρε αρκετούς πεζούς στο κέντρο της Μόντενα, στη βόρεια Ιταλία (φωτ.: EPA/FRANCESCO VECCHI)

Ιταλία: 31χρονος παρέσυρε με αυτοκίνητο εσκεμμένα πεζούς στη Μόντενα – Επιτέθηκε και με μαχαίρι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Θεόδωρος Μανωλόπουλος/ Προεδρία της Δημοκρατίας)

Έβρος: Τιμή στην «Κυρά των Μαρασιών» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign