pontosnews.gr
Τρίτη, 10/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μικρασιατική Καταστροφή: Η ασύλληπτη κτηνωδία των Τούρκων μέσα από μαρτυρίες

14/09/2013 - 11:30πμ
Μικρασιατική Καταστροφή: Η ασύλληπτη κτηνωδία των Τούρκων μέσα από μαρτυρίες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παρά τα όσα λένε οι Τούρκοι η καταστροφή της Σμύρνης και η σφαγή του χριστιανικού πληθυσμού, ελληνικού και αρμενικού, υπήρξε μια πράξη προσχεδιασμένης γενοκτονίας.

Oλα τα κριτήρια που αναφέρονται στη Σύμβαση του Oργανισμού Hνωμένων Eθνών που ψηφίστηκε το 1948 «για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας» τα συναντούμε στη σφαγή της Σμύρνης.

Bέβαια, όλη η εκστρατεία εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών που πραγματοποίησαν οι Tούρκοι εθνικιστές, βασίστηκε πάνω στην πρακτική της γενοκτονίας. Σε μελέτη τους οι ιστορικοί Kιτρομηλίδης και Aλεξανδρής υπολογίζουν ότι ο ελάχιστος αριθμός είναι 800.000. Eκτός από το ανθρώπινο κόστος ο ελληνισμός έχασε οριστικά ιστορικές περιοχές του, όπως ο Πόντος, η Iωνία, η Kαππαδοκία, η Aνατολική Θράκη. Παράλληλα, η Σμύρνη αποκαλύπει και όλες μας τις αντιφάσεις.

Οι μαρτυρίες από τη σφαγή είναι πολλές!

«Σε όλη την ευρύτερη παραλιακή ζώνη της Σμύρνης από το Κοκάργιαλι έως το Κορδελιό και σε μήκος 30 χιλιομέτρων οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε γενική σφαγή των Ελλήνων κατοίκων και προσφύγων. Ολόκληρες οικογένειες εκτελούντο εν ψυχρώ».

«Στα προάστια Αγία Τριάδα και Πετρωτά, οι κάτοικοι βρήκαν τραγικό θάνατο εντός των εκκλησιών, στις οποίες είχαν καταφύγει. Στη συνοικία Τεπετζίκι οι Τούρκοι εκτέλεσαν περισσότερες από 300 γυναίκες και 66 βρέφη.»

«Ο Γάλλος συγγραφέας Ρενέ Πουώ κατέγραψε μαρτυρίες συμπατριωτών του, οι οποίοι έκαναν λόγο για αποκεφαλισμένα σώματα μικρών παιδιών γύρω από την αρμενική μητρόπολη του Αγίου Στεφάνου.»

«Ο Αγγλος Ρόυ Τρέλοαρ, αντιπρόσωπος μεγάλης βρετανικής εταιρίας στην Σμύρνη κατέθεσε ενδεικτικά ότι από τα πεταμένα στους δρόμους πτώματα, η νοσογόνος δυσοσμία ήταν τόσο ανυπόφορη, ώστε ήταν αδύνατο να πλησιάσει κανείς στις Αρμενικές γειτονιές.»«Αλλά, και στην προκυμαία η κατάσταση που επικρατούσε ήταν φρικώδης. Ιδιαίτερα ατιμωτική υπήρξε η μεταχείριση από τους Τούρκους των Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι τους υποχρέωναν να καθαρίζουν γυμνοί την προκυμαία. Οι ταλαιπωρίες τους διήρκεσαν πολλές ημέρες, ενώ αρκετοί από αυτούς θανατώθηκαν με απαγχονισμό».

«Στο Μερσινλί, στην εκκλησία της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, οι Τούρκοι, αφού ασέλγησαν σε δεκάδες κοπέλες […] τις στραγγάλισαν. Στο προάστιο αυτό κατεσφάγησαν όλοι οι εκεί παραμένοντες.»

«Στο προάστιο Μπαιρακλί, προκειμένου, προκειμένου να αποφύγουν την ατίμωση και το βασανιστικό τέλος, εκατοντάδες νέες προτίμησαν να πέσουν στην θάλασσα, βρίσκοντας έτσι θάνατο από πνιγμό» «Η πυρκαιά τέθηκε σκόπιμα. Πολλοί Αμερικανοί πολίτες είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τους Τούρκους τακτικούς στρατιώτες να βάζουν φωτιά σε σπίτια, κρατώντας κουρέλια βουτηγμένα σε βενζίνη. Η εξόντωση των χριστιανών που ακολούθησε, υπήρξε συστηματική… Πολλοί κατέφυγαν στις εκκλησίες όπου κάηκαν ζωντανοί, όταν οι Τούρκοι της πυρπόλησαν.» (The London Times, 05/09/1922)

«Οι κεμαλικοί αποφάσισαν ότι η Σμύρνη θα γινόταν στο εξής πόλη καθαρά τουρκική. Οι γνώμες όλων συμπίπτουν: την πυρκαιά την άναψαν οι Τούρκοι, με την σύμπραξη του τακτικού τους στρατού…Οι Τούρκοι, μετά την λεηλασία της αρμενικής συνοικίας και τη σφαγή πολλών κατοίκων της, κατέφυγαν στην φωτιά, για να εξαλείψουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους» (Ρενέ Πουώ, Γάλλος συγγραφέας)«Πυρκαιά ξέσπασε σε πολλά σημεία, άρα επρόκειτο για συστηματική πυρπόληση, που μπορούσε να γίνει μόνο βάσει συντονισμένου σχεδίου. Οι Τούρκοι πυρπόλησαν την Σμύρνη, αποσκοπώντας στην έξωση όλων όσων δεν ήταν μουσουλμάνοι ή Εβραίοι. Η φωτιά που κατέστρεψε την Σμύρνη, ήταν η φυσική αποκορύφωση των ενεργειών του φανατισμένου Τουρκικού Στρατού» (Ενορκη μαρτυρία του καθολικού ιερέα της Σμύρνης, αιδεσιμώτατου Τσαρλς Ντόμπτσον)Η μεγάλη πυρκαιά που κατέκαψε την πόλη, αποτέλεσε την «χαριστική βολή» για την ιωνική πρωτεύουσα που, επί 30 αιώνες, βρισκόταν σε ακμή. Το όνειρο του κεμαλισμού έλαβε σάρκα και οστά επάνω στις στάχτες και το αίμα: η ελληνική Σμύρνη ανήκε πλέον στο παρελθόν και στην ιστορική μνήμη.

Πηγή: patris.gr

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ομογενείς από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

9/03/2026 - 11:35μμ
(Φωτ.: Facebook/Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας «ζωντάνεψε» την ποντιακή παράδοση στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης

9/03/2026 - 10:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Ποντιακός Σύλ. Καλλιθέας-Συκεών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με δυνατή ποντιακή παρουσία το 28ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του ΣΠΣΦΑ στον Εύοσμο

9/03/2026 - 7:51μμ
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το παρακάθ’ στο χθες και στο σήμερα από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

9/03/2026 - 6:53μμ
Τα βινύλια ανήκουν στις μουσειακές συλλογές της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης. Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του συλλόγου στο Facebook (εικ.: pontosnews.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τρεις σπάνιοι δίσκοι του 1920 από τη Νέα Υόρκη με μικρασιατικά τραγούδια – Φως στην ελληνοαμερικανική δισκογραφία της εποχής

9/03/2026 - 5:45μμ
Στιγμιότυπο από το πρώτο μάθημα του τμήματος ενηλίκων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άρχισαν τα δωρεάν μαθήματα ποντιακών στην Ένωση Ποντίων Πιερίας

9/03/2026 - 2:47μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στη Μεταμόρφωση στήνουν κάθε Παρασκευή χορό – «Γιουβαρλαντούμ, ούλ’ εσ’κώθαν, την καϊτέν ούλ’ αφουκρέθαν»

9/03/2026 - 1:41μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έτοιμο για δράση το νέο διοικητικό συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας

9/03/2026 - 11:59πμ
(Φωτ.: trantellines.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Τραντέλληνες» των Βριλησσίων τίμησαν τη γυναίκα του Πόντου

8/03/2026 - 10:45μμ
Το χαρακτικό του Wilhelm Obermann που συνοδεύει το ποίημα, και οι δύο πρώτες στροφές (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η αυτοκράτειρα της Τραπεζούντας»: Η Ελένη Καντακουζηνή, η Αντιγόνη του Πόντου, σε γερμανικό ποίημα του 1855

8/03/2026 - 8:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για Ιράν, Ουκρανία και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Ομογενείς από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

6 ώρες πριν
Συγγενείς των θυμάτων παρηγορούν ο ένας τον άλλον κοντά στο μπαρ Le Constellation, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ξέσπασε η πολύνεκρη πυρκαγιά (φωτ.: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Ελβετία: Αποζημίωση 50.000 φράγκων στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο μπαρ του Κραν Μοντανά

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας)

Η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας «ζωντάνεψε» την ποντιακή παράδοση στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης

7 ώρες πριν
Το λιμάνι του Βατούμ στις αρχές του 20ού αιώνα, σε καρτ ποστάλ. Από εκεί εξαγόταν το πετρέλαιο του Καυκάσου προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Μετά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεσε το Μπακού με το Βατούμ το 1883, το λιμάνι έγινε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο (πηγή: coe.int/colourful-stories-of-old-batumi)

Από το Βατούμ στην Κωνσταντινούπολη: Οι ελληνικές οικογένειες Αρβανιτίδη και Σιδερίδη στο εμπόριο πετρελαίου και τη ναυτιλία

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign