pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το μαρτυρικό τέλος του Χρυσοστόμου Σμύρνης και το βιβλίο της Ρεπούση

30/08/2013 - 12:35μμ
Το μαρτυρικό τέλος του Χρυσοστόμου Σμύρνης και το βιβλίο της Ρεπούση
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το μαρτυρικό τέλος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης και το βιβλίο της Ε’ και ΣΤ΄ δημοτικού της Ρεπούση.

Για την δημιουργία του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από: pare-dose.net – el.wikipedia.org – youtube.com

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Χρυσόστομος (Καλαφάτης) ήταν ο τελευταίος Μητροπολίτης Σμύρνης. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο, κατακρεουργήθηκε από φανατισμένο όχλο κατά την ανακατάληψη της πόλης από τους Τούρκους, τον Αύγουστο του 1922.

Γεννήθηκε το 1867 στην Τρίγλια της Βιθυνίας, στην Προποντίδα. Ήταν γιος του Νικολάου Καλαφάτη και της Καλλιόπης Λεμωνίδου, οι οποίοι απέκτησαν συνολικά 8 παιδιά, 4 αγόρια και 4 κορίτσια.

Το 1910 ο Χρυσόστομος μετετέθη στη Σμύρνη, ως Μητροπολίτης Σμύρνης.

Στις 27 Αυγούστου γίνεται η πρώτη εμφάνιση Τούρκων «τσετών» (=ατάκτων) υπό τον Κιορ (=μονόφθαλμος) Μπεχλιβάν στη Σμύρνη. Τρομοκρατία απλώνεται στην πόλη. Τα πλήθη συρρέουν στη Μητρόπολη. Ο Χρυσόστομος, βοηθούμενος από τον αδελφό του Ευγένιο, κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει. Τελεί την τελευταία του λειτουργία στην Αγία Φωτεινή. Είναι κάτωχρος από τη νηστεία και την αγρύπνια. Όταν όμως βγαίνει στην Ωραία Πύλη γονατίζει και προσεύχεται σαν ταπεινός λευίτης και εγείρεται ως άγιος.

Το τελευταίο κήρυγμά του:

Η Θεία Πρόνοια, δοκιμάζει την πίστιν μας και το θάρρος μας και την υπομονή μας την ώραν αυτήν. Αλλ’ ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους χριστιανούς. Εις τας τρικυμίας αναφαίνεται ο καλός ναυτικός και εις τας δοκιμασίας ο καλός Χριστιανός. Προσεύχεσθε και θα παρέλθη το ποτήριον τούτο. Θα ίδωμεν πάλιν καλάς ημέρας και θα ευλογήσωμεν τον Θεόν. Θαρρείτε ως εμπρέπει εις καλούς χριστιανούς.

Στις 27 Αυγούστου το βράδυ κλήθηκε ο Χρυσόστομος να παρουσιαστεί στον Τούρκο φρούραρχο Νουρεντίν μαζί με δύο δημογέροντες.

Η μαρτυρία του πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη

Σε φυλλάδιο που τύπωσε το 1925 (τρία χρόνια μετά την καταστροφή) ο πολεμικός ανταποκριτής Κώστας Μισαηλίδης και το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες της Σμύρνης, δίνει για το μαρτύριο του Χρυσοστόμου συγκλονιστικές πληροφορίες. Γράφει:

«Λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής, έβγαλαν το Μητροπολίτη από το φρουραρχείο.

– Να οι δικαστές σου και οι τζελάτηδές σου (δήμιοι), του είπεν ο φρούραρχος συνταγματάρχης Σαλήχ Ζακήμ Εφέντης.

Και τον παρέδωσε στον μαινόμενον όχλο (1500 Τούρκοι) που αποβραδύς ξημερώθηκε εκεί -βαλμένος, από τον Νουρεδίν- να τον προσμένη».

Ο Νουρεντίν απευθύνθηκε στο πλήθος, λέγοντάς τους:

Αν καλό σας έκανε τούτος να του το ανταποδώσετε. Αν κακό σας έκανε, κάντε του και εσείς κακό! Εγώ σας παραδίδω τον χιρσίζ ντομούζ (κλεφτογούρουνο)

Σε μια από τις αίθουσες του δικαστηρίου, είχαν συγκεντρωθεί άνθρωποι του υποκόσμου, χαμάληδες και τουρκικά κακοποιά στοιχεία προκειμένου να τον δικάσουν. Μόλις εμφανίστηκε αγέρωχος ο Ιεράρχης, αυτοί άρχισαν να τον προπηλακίζουν, να του τραβούν τα γένια και τα ράσα και να τον φτύνουν. Ενστικτωδώς οι Σμυρνιοί δημογέροντες προσπάθησαν να προστατεύσουν τον Ιεράρχη τους, αλλά οι Τούρκοι τους έδεσαν προκειμένου να δουν το μαρτύριο και τον εξευτελισμό του θρησκευτικού τους ηγέτη.

Το λαϊκό δικαστήριο των εγκληματιών έβγαλε την απόφαση που ήταν: «Να σταυρωθεί… Να σταυρωθεί όπως ο Χριστός τους».

Ο Νουρεντίν διέταξε τον έφεδρο Λοχαγό του τουρκικού στρατού Ρουστέν Μπέη Βάσιτς να εκτελέσει την απόφαση του λαϊκού δικαστηρίου. Ο Βάσιτς κατεβαίνοντας τα σκαλιά του Διοικητηρίου μαζί με τους τρεις μελλοθανάτους, τον Χρυσόστομο και τους δημογέροντες, δεν προλαβαίνει να βγει στο προαύλιο γιατί ξεπροβάλλει φρενιασμένος ο Νουρεντίν στο κεφαλόσκαλο και τραβώντας το περίστροφό του πυροβολεί τον Χρυσόστομο. Ήταν τέτοια η λύσσα του που το χέρι του έτρεμε από την οργή και αντί να πλήξει τον Χρυσόστομο τραυμάτισε θανάσιμα τον δημογέροντα Κλιμάνογλου.

Με τον πυροβολισμό και την έξοδο του Χρυσοστόμου στο προαύλιο το πλήθος ορμά.

Το μαρτυρικό τέλος

Ο Τουρκικός όχλος, τελώντας σε έξαλλη κατάσταση, παρέλαβε τον Χρυσόστομο. Επιτέθηκε εναντίον του κτυπώντας τον με γροθιές, λοστούς και ξύλα και τον οδήγησαν σε ένα κουρείο, όπου τον ανάγκασαν να φορέσει μια λευκή μπλούζα. Στην συνέχεια, του ξερίζωσαν τη γενειάδα και τον έσυραν στην τουρκική συνοικία, προπηλακίζοντας και πτύνοντάς τον. Εκεί του επεφύλαξαν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο: τον μαχαίρωσαν σε πολλά σημεία του σώματος του, εξόρυξαν τους οφθαλμούς του και του έκοψαν τα αυτιά και την μύτη.

Ο Χρυσόστομος αιμόφυρτος, σιωπηρός, περήφανος, χωρίς να ικετεύει και να λυγίζει στον εχθρό, σέρνεται από το πλήθος και αφού σε όλη τη διάρκεια των μαρτυρίων του έλεγε «Κύριε, ελέησόν με», αφήνει την τελευταία του πνοή αναφωνώντας: «Θεέ μου!».

Ένας Τουρκοκρητικός που συμμετείχε στον όχλο, μην αντέχοντας να βλέπει τους εξευτελισμούς και τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε ο Χρυστόστομος, τον πυροβόλησε για να δώσει τέλος στο μαρτύριό του.

Το βιβλίο της Ρεπούση για την Ε΄και ΣΤ΄δημοτικού

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πώς παρουσιάζει τον Μητροπολίτη η κ. Ρεπούση στο βιβλίο της Ε΄και ΣΤ΄ δημοτικού, όπως περιγράφει ο καθηγητής κ. Κώστας Ζουράρης

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr 

Δείτε το βίντεο…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θλίψη στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας για την απώλεια της Ευσταθίας Τσαΐδου Φιλιππίδου

18/06/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκλεισε τη σεζόν με χαμόγελα, παραδοσιακές γεύσεις και ευχές

18/06/2026 - 10:14μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

18/06/2026 - 8:22μμ
Το χωριό Μπόζχουγιούκ (Bozhüyük), στo όρος Ακ Νταγ, ανατολικά της πόλης Ακνταγμαντενί (πηγή: Wikipedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα μεταλλεία που γέννησαν μια πατρίδα: Η ιστορία του Ακ Νταγ Ματέν

18/06/2026 - 2:21μμ
O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

17/06/2026 - 11:16μμ
(Πηγή: Near East Foundation archives, 1923)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Ξενίδη: Στο βουνό έφτανε ώρα που κόβανε αγκάθια, τα βράζανε και τα τρώγανε

17/06/2026 - 9:16μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια», που παρουσιάστηκε στη Χαλκίδα. Κυριακή 14 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια»: Η παράσταση που συγκίνησε τη Χαλκίδα

17/06/2026 - 7:40μμ
Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης στα Αλώνια Πιερίας (πηγή: TikTok)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τι γίνεται στα Αλώνια; Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης δίνει τη δική του… ποντιακή απάντηση ενόψει του συναπαντήματος

17/06/2026 - 6:30μμ
Από παλαιότερο Παιδικό Φεστιβάλ του ΣΠΟΣ Δυικής Μακεδονίας & Ηπείρου (φωτ.: facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου: Το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα είναι πολυθεματικό και διαδραστικό

17/06/2026 - 9:56πμ
(Φωτ: Αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια φωτογραφία και λίγες λέξεις – Από το πολύτιμο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου

16/06/2026 - 9:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)

Ελβετία: Ακυρώνονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν – Ο Τζέι Ντι Βανς ανέβαλε το ταξίδι του

13 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου για το pontosnews.gr)

Νάουσα: Το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακής Λύρας στα ΛΒ’ Παύλεια ανοίγει δρόμους για τη μουσική κληρονομιά του Πόντου

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Καλοκαιρινό σκηνικό με «παγίδες» αστάθειας – Βροχές στα ορεινά και βοριάδες έως 7 μποφόρ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Francisco Guasco)

Μουντιάλ 2026: Πέρασε στους «32» το Μεξικό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Bob Frid)

Μουντιάλ 2026: Σαρωτικός και εξάσφαιρος ο Καναδάς

2 ώρες πριν
Ο μητροπολίτης Ικονίου κυρός Θεόληπτος (φωτ. Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Θλίψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο – Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή ο μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign