pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καναδάς: Έλληνες, από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο

2/08/2013 - 12:22μμ
Αλεξάνδρεια: Ευθυγραμμιζόταν με τον ήλιο στα γενέθλια του Μ. Αλεξάνδρου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Καναδάς: Έλληνες, από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο

Σε τέσσερα μουσεία σε ΗΠΑ και Καναδά θα ταξιδέψει από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» («Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great»). Συγκεκριμένα, η έκθεση θα παρουσιαστεί στα Royal Ontario Museum, Canadian Museum of Civilization, The Field Museum, The National Geographic Museum.

Περισσότερα από 560 αρχαία αντικείμενα -αλλά και κάποια προπλάσματα, εκμαγεία και αντίγραφα- από ελληνικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Νομισματικό, το Επιγραφικό, το Μουσείο Ακρόπολης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, θα ταξιδέψουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με σκοπό να συμπεριληφθούν στην έκθεση. Τα εκθέματα θα καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από την προϊστορία ως τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, η δε διάρθρωση της έκθεσης σε εννέα ενότητες έχει ως στόχο την εξοικείωση του επισκέπτη με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

«Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο» τιτλοφορείται η πρώτη ενότητα, που επικεντρώνεται σε έργα από τη νεολιθική εποχή στον ελλαδικό χώρο, την παρουσία των Κυκλαδιτών εμπόρων και ναυτικών με ταφικά ευρήματα από την Αμοργό, τη Νάξο και την Πάρο, αλλά και από τον κόσμο των Μινωιτών, που θα αναδείξουν χάλκινα και πήλινα ειδώλια, καραμαϊκά αγγεία, πινακίδες γραμμικής γραφής Α, κ.α.

Αλλά και ο μυκηναϊκός κόσμος δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια έκθεση. «Ο Αγαμέμνων και ο κόσμος των Μυκηναίων», όπως ονομάζεται η δεύτερη ενότητα, επικεντρώνεται όχι μόνο στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν αρχικά με τον μινωικό πολιτισμό, αλλά και στους βασιλικούς λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών του 16ου π.Χ. αιώνα, καθώς και στα διοικητικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή στην κυρίως Ελλάδα.

Η ενότητα «Ήρωες και αριστοκράτες» διηγείται κάποια από τα γεγονότα που οδήγησαν στη μετάβαση από το ανάκτορο στην «πόλη- κράτος», στις μετακινήσεις ελληνικών φύλων, στην ίδρυση αποικιών και νέων οικονομικών κέντρων.

Οι επόμενες ενότητες «Αθλητές και Ολυμπιακοί Αγώνες» ή «Κούροι και Κόραι» μιλούν από μόνες τους ως προς τη θεματολογία που αναπτύσσουν, το ίδιο και η έκτη ενότητα «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», όπου περίοπτη θέση θα έχει το γλυπτό του οπλίτη «Λεωνίδα» (480-470 π.Χ.) από το Μουσείο της Σπάρτης.

Για το έργο αυτό η Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς τη μετακίνησή του, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου, ωστόσο το Συμβούλιο έκρινε ότι επειδή καθορίζει μια ολόκληρη ενότητα στην έκθεση, θα πρέπει να αποσταλεί.

Στους Αθηναίους είναι αφιερωμένες οι δύο επόμενες ενότητες («Αθηναίοι και Δημοκρατία» και «Οι Αθηναίοι και τα επιτεύγματά τους»), όπου η δομή της αθηναϊκής δημοκρατίας τεκμηριώνεται από επιγραφές, ανάγλυφα, όστρακα οστρακισμού, δικαστικές ψήφους, νομίσματα και προπλάσματα.

Μάλιστα, στην περίπτωση της μετακίνησης του προπλάσματος της Αθηναϊκής Αγοράς του 5ου αι. π.Χ., η Α΄ΕΠΚΑ εξέφρασε αντιρρήσεις λόγω της σημασίας που έχει στην έκθεση του πρώτου ορόφου της Στοάς του Αττάλου. Η λύση ωστόσο δόθηκε μέσα από την πρόταση που έκανε ο καθηγητής Π. Βαλαβάνης και αποδέχτηκαν και τα υπόλοιπα μέλη: να σταλεί ένα πρόπλασμα από την Αρχαία Ολυμπία.

Οι ενότητες 8 και 9 δίνουν έμφαση στη Μακεδονία. Έργα πλαστικής, ζωγραφικής, κοροπλαστικής, κοσμηματοτεχνίας και τορευτικής από τα αρχαιολογικά μουσεία της Θεσσαλονίκης, Αιγών και Πέλλας, αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, χρυσά στεφάνια από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδος και άλλα σημαντικά ευρήματα πλαισιώνουν την πολύ σημαντική ενότητα «Φίλιπππος Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος».

Τέλος, η νέα εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλέξανδρου θα παρουσιαστεί στην τελευταία ενότητα «Αυγή ενός νέου κόσμου», όπου θα εκτεθούν ελληνιστικά ειδώλια από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Πέλλας και της Βέροιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συλληφθέντες για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 15χρονου στην Καλλιθέα οδηγούνται στον εισαγγελέα Ανηλίκων. Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλλιθέα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στους 7 συλληφθέντες – Το κυνηγητό και η μαχαιριά στο στήθος του 15χρονου

26/06/2026 - 12:45μμ
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2026: Πού αναμένεται άνοδος στις βάσεις – Οι εκτιμήσεις των ειδικών και ο ρόλος της ΕΒΕ

26/06/2026 - 10:27πμ
(Φωτ.: EPA/Boris Vergara/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Εθνική τραγωδία μετά τον φονικό δίδυμο σεισμό – Στους 235 οι νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια και μάχη με τον χρόνο για τα σωστικά συνεργεία

26/06/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/bairyna-4585533/)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και μελτέμια στο Αιγαίο – Πού θα σημειωθούν μπόρες

26/06/2026 - 8:08πμ
(Πηγή: marinetraffic.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Πύραυλος έπληξε φορτηγό πλοίο στο Ομάν: Αναστέλλεται η επιχείρηση εκκένωσης στα Στενά του Ορμούζ

25/06/2026 - 11:37μμ
Εικόνα από τη φωτιά στον αποθηκευτικό χώρο ξυλείας στο Ηράκλειο της Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο Ηράκλειο: Ολοσχερής καταστροφή δύο επιχειρήσεων και ζημιές σε σπίτια

25/06/2026 - 10:37μμ
Διασώστες ερευνούν στα συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν από τους σεισμούς στη συνοικία Σαν Μπερναρντίνο του Καράκας, στη Βενεζουέλα (φωτ.: EPA/Carlos Seijas)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Δραματικές ώρες στα συντρίμμια μετά τους καταστροφικούς δίδυμους σεισμούς – Με γυμνά χέρια σκάβουν οι κάτοικοι

25/06/2026 - 9:09μμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο του ΝΑΤΟ σε δεκάδες Τούρκους δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου κορυφής στην Άγκυρα

25/06/2026 - 6:12μμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη κινητοποίηση στον Ορχομενό Βοιωτίας: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

25/06/2026 - 5:00μμ
(Πηγή: exchange.glomex.com/video/v-dji2u8uo43vt)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από την πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη λίμνη Αώου: Σώθηκαν από θαύμα οι δύο χειριστές

25/06/2026 - 3:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συλληφθέντες για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 15χρονου στην Καλλιθέα οδηγούνται στον εισαγγελέα Ανηλίκων. Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Καλλιθέα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στους 7 συλληφθέντες – Το κυνηγητό και η μαχαιριά στο στήθος του 15χρονου

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στο Μαξίμου ο σχεδιασμός για την πρώτη ελληνική αποστολή αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Η μάχη για τους «32» συνεχίζεται – Κρίνονται οι όμιλοι Βελγίου, Ισπανίας και Γαλλίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Νέα παράταση έως 17 Ιουλίου για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καθεδρικός Αποστόλου Παύλου: 100 χρόνια ζωντανής ιστορίας στην καρδιά της Καβάλας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ Eurokinissi)

Πανελλαδικές 2026: Πού αναμένεται άνοδος στις βάσεις – Οι εκτιμήσεις των ειδικών και ο ρόλος της ΕΒΕ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign