pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχαίες Ελληνικές εφευρέσεις ζωντανεύουν σε μια έκθεση!

29/07/2013 - 3:17μμ
Αρχαίες Ελληνικές εφευρέσεις ζωντανεύουν σε μια έκθεση!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αρχαίες Ελληνικές εφευρέσεις ζωντανεύουν σε μια έκθεση!

«Είναι κρίμα τα παιδιά να μαθαίνουν μόνο για τον Ντα Βίντσι και να μη γνωρίζουν από ποιους εμπνεύστηκε». Αυτό το παράπονο είχε ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Κοτσανάς και αποφάσισε να αναλάβει δράση. Με θαυμασμό στην αρχαιοελληνική τεχνολογία, ερεύνησε, σχεδίασε και υλοποίησε 50 σημαντικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων.

Έπειτα τις φόρτωσε σε μια νταλίκα και, με στόχο να αναδείξει μια ξεχασμένη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, ξεκίνησε να γυρίζει την Ελλάδα και το εξωτερικό και να ξεναγεί αφιλοκερδώς μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο γοητευτικό και εντελώς άγνωστο στους πολλούς.

Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν ότι στην αρχαιότητα είχαν «σινεμά» και έφτιαχναν ρομπότ-υπηρέτες, ήξεραν πώς να φτιάξουν αυτοκινούμενα οχήματα, χρησιμοποιούσαν γερανούς και ευφυείς μηχανές που λειτουργούσαν με κερματοδέκτη, ενώ ξυπνούσαν με αυτόματα ξυπνητήρια;

Αυτός είναι, σύμφωνα με τον κ. Κοτσανά, ο δεύτερος στόχος της έκθεσης: να αποδείξει πόσο κοντά ήταν η αρχαιοελληνική τεχνολογία με τη σύγχρονη. Και το απέδειξε. Η ανταπόκριση, μεγάλη. Περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες μετράνε οι δύο κινητές εκθέσεις τον τελευταίο χρόνο. Συνιστούν τμήματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο έχει την έδρα του στο Κατάκολο και συμπεριλαμβάνεται μαζί με το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στους δύο από τους 10 προτεινόμενους προορισμούς της «Le Monde».

Η δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε έπειτα από «ένα τυχαίο γεγονός, μια συζήτηση για τους “απτόμενους τροχούς” με τον αείμνηστο Ανδρέα Δημαρόγκωνα, καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών», λέει ο κ. Κοτσανάς. Ο ίδιος, λάτρης της «αξιοθαύμαστης αλλά λησμονημένης τεχνολογίας», όπως την αποκαλεί, έκανε τότε βουτιά στο «αρχαιοελληνικό τεχνολογικό θαύμα».

Μέσα από μια επίπονη διαδικασία, η οποία περιλάμβανε ενδελεχή έρευνα και συνδυασμό όλων των πηγών αναφοράς σε κάθε εφεύρεση, στην αρχαία ελληνική, λατινική και αραβική γραμματεία, το όνειρο της δημιουργίας ενός Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας έγινε πραγματικότητα.

Χωρίς καμία οικονομική βοήθεια ή υποστήριξη, ο ιδρυτής του Μουσείου μελέτησε συγγράμματα, αγγειογραφικές πληροφορίες και αρχαιολογικά ευρήματα, σχεδίασε και εν συνεχεία κατασκεύασε με τα χέρια του περίπου 300 αρχαίες εφευρέσεις, δημιουργώντας την πληρέστερη και εγκυρότερη έκθεση του είδους, παγκοσμίως.

Πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά, ενώ άλλα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σε διάφορες γλώσσες, όπως επεξηγηματικές πινακίδες, γιγαντοαφίσες, επιπλέον πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, βίντεο και κινούμενα σχέδια που δείχνουν πώς λειτουργούσαν οι μηχανισμοί. Μέχρι και ντοκιμαντέρ έχει γυρίσει ο εμπνευστής του εγχειρήματος, όπου εξηγεί τη λειτουργία και τη σημασία των μηχανισμών.

Η έκθεση είναι ταξινομημένη σε ενότητες, ενώ πολλά από τα εκθέματα έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις. Κάποια από αυτά είναι το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνα, ο «κινηματογράφος» του Ηρωνα και το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, αλλά και ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων.

Η φιλοδοξία όμως του κ. Κοτσανά δεν σταμάτησε εκεί. Αφού ζωντάνεψαν τα τεχνολογικά ευρήματα, σειρά πήραν τα μουσικά όργανα. Ο ίδιος ερεύνησε, μελέτησε και ανακατασκεύασε 42 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα και παιχνίδια.

Στη συνέχεια δημιούργησε ένα δεύτερο Μουσείο, Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών, στο οποίο μπορεί να ακούσει κανείς από τη λύρα του Ερμή (το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καβούκι χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου) μέχρι τη μεγαλοπρεπή κιθάρα του Απόλλωνα (ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο), την ομηρική φόρμιγγα, την αρχαϊκή κιθάρα, τον ελικώνα του Πτολεμαίου αλλά και τον αυλό, το δίαυλο, τη σύριγγα του Πάνα, τη σάλπιγγα, τα κύμβαλα κ.ά.

Όπως περιγράφει ο δημιουργός του Μουσείου, «σε μια αίθουσα κυριαρχεί η επιβλητική ύδραυλις του Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο, από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το τραγούδι του Σείκιλου, το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό κείμενο».

INFO: Αυτή την περίοδο η περιοδεύουσα έκθεση βρίσκεται στη Σάμο (μέχρι τις 25.8), ενώ η δεύτερη θα λειτουργήσει σύντομα στην Αθήνα στον εκθεσιακό χώρο της Κλεισόβης 8.

Πηγή: eleysis-ellinwn.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιώργος Μαζωνάκης. Δευτέρα 18 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Η κατάθεση της γιατρού για τα κρίσιμα λεπτά – Τι λέει ο ΙΣΑ

10/09/2026 - 2:54μμ
Το λεωφορείο που έπεσε σε στάση, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση λεωφορείων στη Νεάπολη: Χειρουργήθηκε η 21χρονη – Τι είπε ο οδηγός του ΚΤΕΛ

10/09/2026 - 2:30μμ
Στο ιατρείο στο Κολωνάκι έγινε νέα αυτοψία παρουσία εισαγγελέα, αστυνομικών της Ασφάλειας και «ελληνικού FBI», αλλά και κλιμακίου του ΙΣΑ. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Στο μικροσκόπιο το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης – Τι κατέθεσε η γιατρός

10/09/2026 - 11:41πμ
Σκεπασμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρο του 40χρονου επισμηναγού Γιάννη Μπλέσια (φωτ.: ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Γιάννη Μπλέσια: Βουβός ο Πύργος στο τελευταίο «αντίο» στον επισμηναγό

10/09/2026 - 10:54πμ
Η είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Σε ιατρείο που στεγάζεται εκεί ο Γιώργος Μαζωνάκης φέρεται να έπαθε την ανακοπή, προτού μεταφερθεί στο «Ελπίς». Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Ποιος έκανε την ιατρική πράξη – Τα κρίσιμα λεπτά πριν από την ανακοπή

10/09/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πέφτουν οι άνεμοι, σε σχεδόν κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία

10/09/2026 - 8:10πμ
Από την περιοχή της Αλεπότρυπας στην Κυψέλη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Εντοπίστηκε νέα σακούλα με οστά – Οι Αρχές διερευνούν αν ανήκουν σε άνθρωπο

9/09/2026 - 11:59μμ
Δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στη Λάρισα.   Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Τεμπών – «Το παιδί μας το σκότωσαν πολλές φορές»: Οι οικογένειες των μηχανοδηγών απαντούν για το «παράνομο φορτίο»

9/09/2026 - 5:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικά σχολεία: Η Ελλάδα έχει τους λιγότερους μαθητές ανά εκπαιδευτικό στην ΕΕ – Τι δείχνει η αναλογία 7,4 προς 1

9/09/2026 - 4:52μμ
Το λεωφορείο που έπεσε σε στάση, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο εμβόλισε δεύτερο αστικό στη στάση – Σε σοβαρή κατάσταση 21χρονη

9/09/2026 - 4:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στις 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΓΤΠ / Ανδρέας Λουκαΐδης)

Κύπρος-Ισραήλ: Άμυνα και ενέργεια στη σκιά του πολέμου – Η ιδέα για τριμερή με τον Λίβανο

20 λεπτά πριν
Μια γυναίκα περνά δίπλα από προεκλογική πινακίδα στη Μόσχα, στις 31 Αυγούστου 2026. Οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία θα διεξαχθούν από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Η Ρωσία ψηφίζει με τον πόλεμο στην πόρτα της – Τι θα μετρήσει πραγματικά το Κρεμλίνο

45 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη συναυλία «Στα βήματα των ηρώων: Από την Τραπεζούντα στην Πάφο», που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου τον Σεπτέμβριο του 2025, προς τιμήν του Νίκου Καπετανίδη και του Ευαγόρα Παλληκαρίδη (φωτ.: Προεδρία Κυπριακής Δημοκρατίας / gov.cy)
The President of the Republic of Cyprus, Mr Nikos Christodoulides, addresses the commemorative event for national martyrs Nikos Kapetanidis and Evagoras Pallikaridis.

Ο Νίκος Καπετανίδης στην Πάφο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη – Δύο νέοι, μία παρακαταθήκη

1 ώρα πριν
Ο Γιώργος Μαζωνάκης. Δευτέρα 18 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Η κατάθεση της γιατρού για τα κρίσιμα λεπτά – Τι λέει ο ΙΣΑ

1 ώρα πριν
Το λεωφορείο που έπεσε σε στάση, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Σύγκρουση λεωφορείων στη Νεάπολη: Χειρουργήθηκε η 21χρονη – Τι είπε ο οδηγός του ΚΤΕΛ

2 ώρες πριν
Το θερμόμετρο φαρμακείου στο Γκρίμπεργκεν, έξω από τις Βρυξέλλες, δείχνει 45 βαθμούς Κελσίου (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Αύγουστος 2026: Η Γη ισοφάρισε το απόλυτο ρεκόρ ζέστης – Στους 16,96°C η μέση θερμοκρασία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV