pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Είναι βαθιές οι ρίζες στον Πόντο!

28/07/2013 - 11:02πμ
Ο καιρός αύριο Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Είναι βαθιές οι ρίζες στον Πόντο!

Ο γεωγραφικός χώρος του Πόντου υπήρξε πάντοτε τροφοδότης της Ορθοδοξίας και η σχέση του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν ιδιαίτερα στενή. Δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλες και ιστορικές μονές του Πόντου, ο Αγιος Ιωάννης Βαζελών, ο Αγιος Γεώργιος Περιστερεώτα και η Παναγία Σουμελά, οι οποίες ανιστορήθηκαν από τους πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών της Συμφωνίας της Λοζάνης το 1923, υπάγονταν απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και όχι στον οικείο μητροπολίτη Τραπεζούντος.

Η πνευματική μορφή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι καταλυτική για την περιοχή του Πόντου. Χαίρει εκτίμησης στον τοπικό πληθυσμό και οι αγώνες του για την επαναλειτουργία της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά που έγινε για πρώτη φορά μετά την ανταλλαγή το Δεκαπενταύγουστο του 2010 ήταν ένας από τους στόχους που είχε θέσει και για το σκοπό αυτό πίεζε τις εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις. Πολίτες και εκπρόσωποι των αρχών δέχονται με μεγάλη ικανοποίηση στον Πόντο την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ χιλιάδες απόγονοι προσφύγων επισκέπτονται την Τραπεζούντα απ’ όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε αυτήν την κορυφαία στιγμή.

Ο κ. Βαρθολομαίος μετά την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά το 2010, όπως και το 2011 και το 2012, επισκέφτηκε και τις ιστορικές μονές του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, δίδοντας το στίγμα των προθέσεών του, ότι στόχος του είναι να γίνει θεία λειτουργία και σε αυτές τις μονές. Επίσης επισκέφτηκε την Αγία Σοφία Τραπεζούντος που μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργούσε ως μουσείο (σήμερα έχει μετατραπέι σε τζαμί), αλλά και την περιοχή της Σάντας, Κρώμνης και Ιμερας, όπου άλλοτε θριάμβευσε η Εκκλησία του Χριστού και μεγαλούργησε το Γένος μας, αλλά σήμερα οι εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι ερείπια αφημένα στη φθορά του χρόνου.

Ένθερμους υποστηρικτές στις προθέσεις του για ανοικοδόμηση εκκλησιών εκτός από τους ποντιακής καταγωγής Ελληνες όπου γης, έχει και πολλούς Πόντιους της Τουρκίας, αλλά και Τούρκους της περιοχής, οι οποίοι αναγνωρίζουν πως στον τόπο αυτόν οι Έλληνες είχαν συνεχή παρουσία 3.000 χρόνων δημιουργώντας πολιτισμό τα χνάρια του οποίου είναι ορατά στον κάτοικο και τον επισκέπτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως εκτός από την Παναγία Σουμελά, όπου έγινε η αναστήλωσή της στο όρος Μελά και την επισκέπτονται χιλιάδες άτομα απ’ όλο τον κόσμο, αποτελώντας σημαντική οικονομική πηγή για την κοινωνία της Τραπεζούντος, οι τοπικές αρχές βλέπουν θετικά δεχόμενοι ακόμη και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις για την επανακατασκευή οδικών προσβάσεων προς τις απόκρημνες μονές του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Γεωργίου Βαζελώνος.

Η συμβολή του κ. Βαρθολομαίου στην αναγέννηση της ιστορικής παρουσίας της Ορθοδοξίας στον Πόντο είναι καταλυτική. Ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στην περιοχή και αυτό οφείλεται στην προσωπικότητα του κ. Βαρθολομαίου.

Του Φόρη Πεταλίδη

Πηγή: agelioforos.gr

Δείτε ακόμη:

Ποντιακά αθλητικά νέα
Ποντιακές εκδηλώσεις

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: «Ο πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωρίς ιστορική γνώση και σεβασμό στη συλλογική μνήμη»

24/07/2026 - 2:27μμ
Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Λεβεντιά, λύρα και ποντιακός παλμός: Ο «Άγιος Γεώργιος» Νέου Ζυγού Ξάνθης τίμησε την παράδοση

24/07/2026 - 9:55πμ
Το Καπιτώλιο της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας στο Χάρισμπεργκ, όπου συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση της Πολιτείας των ΗΠΑ (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Πενσιλβάνια αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων – Η συγκινητική ομιλία του Στιβ Μαλαγάρη

24/07/2026 - 9:27πμ
Ο χάρτης του Πόντου και γραφιστική αποτύπωση της Διοίκησης (Σαντζάκι) Αργυρούπολης με τις υποδιοικήσεις αυτής. (εικ. Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Αργυρούπολη του Πόντου: Η ασημοστολισμένη αρχόντισσα της Χαλδίας

23/07/2026 - 9:28μμ
Παλαιότερο έργο της Σοφίας Αμπερίδου από την ενότητα «Το βλέμμα της προσφυγιάς»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο για τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ροδοχώρι Νάουσας

23/07/2026 - 7:54μμ
Στιγμιότυπο από τη δράση «Το βιβλίο-γνώση», Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς)
ΠΟΝΤΟΣ

«Το βιβλίο-γνώση»: Ποντιακά παραμύθια και παράδοση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

23/07/2026 - 7:31μμ
(Φωτ.: merponky.gr.)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τα αντικείμενα διηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων τους»: Μια βραδιά όπου η ποντιακή μνήμη πήρε ξανά ζωή

23/07/2026 - 4:02μμ
(Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Μια βραδιά με τον Τάκη Βαμβακίδη που κατέληξε σε αυθεντικό ποντιακό γλέντι

23/07/2026 - 1:15μμ
(Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με μεγάλο ποντιακό γλέντι ολοκληρώθηκε το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας των «Ακριτών του Πόντου»

23/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Αθάνατο ΝΟΥΔΑ/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» υποδέχθηκε τη θαυματουργή Παναγία του Ασκού

22/07/2026 - 9:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: glomex/ertnews.gr)

Θρίλερ στη Σύρο με νεκρή 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ – Η συμπλοκή, το μαχαίρι και η καταδίωξη που κατέγραψαν οι κάμερες

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΠΟΕ)

ΠΟΕ: «Ο πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωρίς ιστορική γνώση και σεβασμό στη συλλογική μνήμη»

36 λεπτά πριν
(Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)

Συνθήκη της Λοζάνης: Η νομική επικύρωση της έξωσης Ποντίων και Μικρασιατών – Το καθεστώς της Κωνσταντινούπολης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Allwyn)

Ο Ανδρέας Πιστιόλης στο Allwyn Game Time για τον Ομπράντοβιτς και τη νέα εποχή του Παναθηναϊκού

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί στο Ιράν και νέα μέτωπα ενώ το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Κούκκου/Facebook)

Ο Σύλλογος Απανταχού Κουκιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» ετοιμάζει μεγάλο ετήσιο αντάμωμα με μουσική και χορό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign