pontosnews.gr
Τρίτη, 4/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Είναι βαθιές οι ρίζες στον Πόντο!

28/07/2013 - 11:02πμ
Ο καιρός αύριο Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Είναι βαθιές οι ρίζες στον Πόντο!

Ο γεωγραφικός χώρος του Πόντου υπήρξε πάντοτε τροφοδότης της Ορθοδοξίας και η σχέση του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν ιδιαίτερα στενή. Δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλες και ιστορικές μονές του Πόντου, ο Αγιος Ιωάννης Βαζελών, ο Αγιος Γεώργιος Περιστερεώτα και η Παναγία Σουμελά, οι οποίες ανιστορήθηκαν από τους πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών της Συμφωνίας της Λοζάνης το 1923, υπάγονταν απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και όχι στον οικείο μητροπολίτη Τραπεζούντος.

Η πνευματική μορφή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι καταλυτική για την περιοχή του Πόντου. Χαίρει εκτίμησης στον τοπικό πληθυσμό και οι αγώνες του για την επαναλειτουργία της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά που έγινε για πρώτη φορά μετά την ανταλλαγή το Δεκαπενταύγουστο του 2010 ήταν ένας από τους στόχους που είχε θέσει και για το σκοπό αυτό πίεζε τις εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις. Πολίτες και εκπρόσωποι των αρχών δέχονται με μεγάλη ικανοποίηση στον Πόντο την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ χιλιάδες απόγονοι προσφύγων επισκέπτονται την Τραπεζούντα απ’ όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε αυτήν την κορυφαία στιγμή.

Ο κ. Βαρθολομαίος μετά την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά το 2010, όπως και το 2011 και το 2012, επισκέφτηκε και τις ιστορικές μονές του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, δίδοντας το στίγμα των προθέσεών του, ότι στόχος του είναι να γίνει θεία λειτουργία και σε αυτές τις μονές. Επίσης επισκέφτηκε την Αγία Σοφία Τραπεζούντος που μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργούσε ως μουσείο (σήμερα έχει μετατραπέι σε τζαμί), αλλά και την περιοχή της Σάντας, Κρώμνης και Ιμερας, όπου άλλοτε θριάμβευσε η Εκκλησία του Χριστού και μεγαλούργησε το Γένος μας, αλλά σήμερα οι εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι ερείπια αφημένα στη φθορά του χρόνου.

Ένθερμους υποστηρικτές στις προθέσεις του για ανοικοδόμηση εκκλησιών εκτός από τους ποντιακής καταγωγής Ελληνες όπου γης, έχει και πολλούς Πόντιους της Τουρκίας, αλλά και Τούρκους της περιοχής, οι οποίοι αναγνωρίζουν πως στον τόπο αυτόν οι Έλληνες είχαν συνεχή παρουσία 3.000 χρόνων δημιουργώντας πολιτισμό τα χνάρια του οποίου είναι ορατά στον κάτοικο και τον επισκέπτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως εκτός από την Παναγία Σουμελά, όπου έγινε η αναστήλωσή της στο όρος Μελά και την επισκέπτονται χιλιάδες άτομα απ’ όλο τον κόσμο, αποτελώντας σημαντική οικονομική πηγή για την κοινωνία της Τραπεζούντος, οι τοπικές αρχές βλέπουν θετικά δεχόμενοι ακόμη και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις για την επανακατασκευή οδικών προσβάσεων προς τις απόκρημνες μονές του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Γεωργίου Βαζελώνος.

Η συμβολή του κ. Βαρθολομαίου στην αναγέννηση της ιστορικής παρουσίας της Ορθοδοξίας στον Πόντο είναι καταλυτική. Ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στην περιοχή και αυτό οφείλεται στην προσωπικότητα του κ. Βαρθολομαίου.

Του Φόρη Πεταλίδη

Πηγή: agelioforos.gr

Δείτε ακόμη:

Ποντιακά αθλητικά νέα
Ποντιακές εκδηλώσεις

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η εκκλησία των Ταξιαρχών στο Σαχνό της Ματσούκας, κοντά στη Μονή Βαζελώνα, σε φωτογραφία του David Talbot Rice από το 1929 (πηγή: David Talbot Rice / Birmingham East Mediterranean Archive)
ΠΟΝΤΟΣ

Ματσούκα Πόντου: Η χαμένη εκκλησία των Ταξιαρχών και το μυστήριο της Παναγίας Πονολύτριας

4/08/2026 - 8:17μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του Γιώργο Τσαούση. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / George Tsaousis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει νέα «εφεύρεση» με επίκληση απορρήτου

4/08/2026 - 1:45μμ
(Πηγή: facebook.com/Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Κρίσιμη καμπή στη δικαστική υπόθεσή του μετά την αναβολή της συνάντησης για το καθεστώς ασύλου

3/08/2026 - 11:50μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τουρισμός ή «ποντιακή προπαγάνδα»; Νέα αντιπαράθεση στην Τουρκία για τη Θεία Λειτουργία

3/08/2026 - 8:30μμ
Στιγμιότυπο από την ταινία «Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»
ΠΟΝΤΟΣ

«Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»: Δείτε τη μαθητική ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

3/08/2026 - 6:00μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Ε. Μηλιώρης: Ο άνθρωπος που είχε στόχο ζωής να διασώσει την ιστορία και τη λαογραφία των Βουρλών

3/08/2026 - 4:40μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

2/08/2026 - 10:34μμ
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2/08/2026 - 9:45μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Κρυονέρι του Δήμου Λαγκαδά, Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Apostolis Mishopoulos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυονέρι Λαγκαδά: Αποκαλύφθηκε μνημείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Θρακιωτών και Μικρασιατών

2/08/2026 - 8:08μμ
Κιζαριωτών αντάμωμα 2026, το Σάββατο 1 Αυγούστου (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κίζαρι Ροδόπης: Οι Κιζαριώτες αντάμωσαν ξανά στο χωριό των 52 οικογενειών του Πόντου

2/08/2026 - 6:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Φρίκη στον Μυστρά: 55χρονος έκρυβε χρόνια σε καταψύκτη τη σορό του πατέρα του για να εισπράττει τη σύνταξη του

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Μόντρεαλ: Αποφασιστικός Τσιτσιπάς, πέρασε στον δεύτερο γύρο

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php/Σύλλογος Ποντίων Ευαγγελίστριας «Η Τερψιθέα»)

Λαγκαδάς: Άψιμον στη νύχτα από τον Ποντιακό Σύλλογο Ευαγγελίστριας «Τερψιθέα»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Έγκλημα στις Σέρρες: Νεκρός από αμβλύ όργανο ο 68χρονος που βρέθηκε το περασμένο Σάββατο

2 ώρες πριν
Η εκκλησία των Ταξιαρχών στο Σαχνό της Ματσούκας, κοντά στη Μονή Βαζελώνα, σε φωτογραφία του David Talbot Rice από το 1929 (πηγή: David Talbot Rice / Birmingham East Mediterranean Archive)

Ματσούκα Πόντου: Η χαμένη εκκλησία των Ταξιαρχών και το μυστήριο της Παναγίας Πονολύτριας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/AlArabiya_Eng)

Πόλεμος στο Ιράν: Εξαντλούνται τα αποθέματα πυραύλων των ΗΠΑ – Ανησυχία για την αμυντική ετοιμότητα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign