pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δείτε τι μπορείτε να πάθετε από τις σαγιονάρες το καλοκαίρι!

18/07/2013 - 10:17πμ
Δείτε τι μπορείτε να πάθετε από τις σαγιονάρες το καλοκαίρι!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι αγαπημένες καλοκαιρινές σαγιονάρες μπορεί να αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή για το καλοκαίρι, αλλά ίσως τελικά να μη είναι όσο «αθώες» φαίνονται.

Αναπαυτικές; Ναι. Εύχρηστες; Ναι. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν, ότι οι αγαπημένες μας σαγιονάρες μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από σωματικές ασθένειες, που κυμαίνονται από πελματιαία απονευρωσίτιδα και πόνο των μυών, μέχρι σοβαρό πόνο στην πλάτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Auburn διαπίστωσαν, ότι φορώντας σαγιονάρες αλλάζει ο τρόπος που κάποιος περπατά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στο πέλμα, τη φτέρνα και τον αστράγαλο.

Τι λένε οι ειδικοί;

Ενώ μια μελέτη του 2010 έδειξε, ότι οι σαγιονάρες μπορούν να μειώσουν πραγματικά το βάρος στα γόνατα, η συχνή χρήση τους «υποθάλπει» έναν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της έρευνας φορώντας σαγιονάρες και αθλητικά παπούτσια σε 39 άνδρες και γυναίκες φοιτητές.

Όσοι φορούσαν σαγιονάρες, έκαναν μικρότερα βήματα και χτυπούσαν τη φτέρνα τους στο έδαφος με λιγότερη κάθετη δύναμη, από εκείνους που φορούσαν αθλητικά, αλλάζοντας στην ουσία τον βηματισμό τους.

Ο λόγος; Οι περισσότεροι, που φορούσαν σαγιονάρες, είχαν την τάση να σφίγγουν τα δάχτυλα των ποδιών τους γύρω από τη διχάλα της σαγιονάρας, προκειμένου να περπατούν κανονικά. Αυτή η ενστικτώδης κίνηση, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενη πίεση στον αστράγαλο και το πόδι.

Ωστόσο, ακόμα κι αν οι σαγιονάρες παρέχουν κάποιο όφελος στην απορρόφηση των κραδασμών πάνω από τα γυμνά πόδια, οι μελέτες δείχνουν ότι είναι υπεύθυνες για την αντιστάθμιση του σώματος. Με απλά λόγια, το σώμα αναγκάζεται να αλλάξει κέντρο βάρους και αυτό επιφέρει επιπλέον φορτίο στον κορμό, τη φτέρνα και το υπόλοιπο μέρος του ποδιού. Αποτέλεσμα είναι η συχνή εκδήλωση πόνου στα πόδια, τα ισχία και τη μέση.

Μεταξύ των πιο εξεζητημένων μάλιστα τραυματισμών, λόγω της συχνής χρήσης τους, είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση, που οφείλεται στη υπερβολική λειτουργία της φτέρνας. Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην συγκεκριμένη περιοχή, που βασανίζει περίπου το 10% του πληθυσμού.

Αυτός ο οξύς πόνος στη φτέρνα συχνά τροφοδοτείται από την ημερήσια φθορά της σαγιονάρας, το υπερβολικό βάρος και την πίεση που ασκείται στην περιοχή του ποδιού.

Οι έρευνες αναφέρουν μάλιστα, ότι περίπου το 20% των πασχόντων αναπτύσσουν μια χρόνια κατάσταση, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Τι πρέπει να προσέχετε;

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει, ότι πρέπει να «αποτάξετε» τις σαγιονάρες από την γκαρνταρόμπα σας. Πρέπει όμως, να είστε προσεκτικοί στη χρήση τους. Οι ειδικοί συστήνουν να ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, προκειμένου να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα, φορώντας τις σαγιονάρες σας.

• Σωστή ώρα: Αντικαταστήστε τις σαγιονάρες σας κάθε τρεις με τέσσερις μήνες και αποφύγετε να τις φοράτε όλη την ημέρα.

• Καλή ποιότητα: Οι φτηνές, πλαστικές συνήθως σαγιονάρες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και φουσκάλες, ειδικά με την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Προτιμήστε να αγοράσετε δερμάτινες σαγιονάρες, για να μην έρθετε αντιμέτωποι με επιπλέον δερματικά προβλήματα.

• Φορέστε τη σωστή σαγιονάρα: Βεβαιωθείτε, ότι η φτέρνα και τα δάχτυλα των ποδιών σας δεν κρέμονται από τις άκρες της σαγιονάρας και ότι όταν λυγίζετε τη σαγιονάρα από άκρη σε άκρη, δεν λυγίζει η περιοχή της καμάρας του ποδιού.

• Φοράτε σαγιονάρες επιλεκτικά: Για το περπάτημα στην παραλία, στην πισίνα αλλά και μία γρήγορη βόλτα μέχρι το κοντινό μανάβικο, οι σαγιονάρες είναι η ιδανική επιλογή. Ωστόσο, η πεζοπορία, τα αθλήματα (έστω και στην παραλία) και κυρίως οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι μπορούν να σας προκαλέσουν προβλήματα.

• Και ό,τι και να κάνετε, μη φοράτε ποτέ κάλτσες με τις σαγιονάρες σας.

Πηγή: clickatlife.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay / Vasily Sukovatitsyn)
ΥΓΕΙΑ

Άτμισμα και κάπνισμα στους εφήβους: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο

15/03/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

7/03/2026 - 9:27πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
Απεικόνιση της τελικής μορφής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΥΓΕΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παραδίδεται αρχές του 2027 για άμεση λειτουργία

1/02/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση

28/01/2026 - 4:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Princeton University Library)

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Επετειακές Εκδηλώσεις για τα 1400 χρόνια από την πρώτη ψαλμώδηση του Ακάθιστου Ύμνου

5 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Στη δίκη πρώην στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού, Ευάγγελος Σημανδράκος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Δροσιάς Αττικής)

«Η λύρα του Πόντου ψάλλει τον ‘’Γλυκύ Έαρ’’» σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και κατάνυξης

1 ώρα πριν
(Φωτ: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» ξεχώρισε στη γιορτή μελιού στον Πειραιά

2 ώρες πριν
Ο Ίλια και ο Γιασάρ απολαμβάνουν να μαθαίνουν ελληνικά. Όλες οι φωτογραφίες είναι της Άτιε Μοχεμπαλί (φωτ.: The Greek Herald)

Γεννήθηκαν Ιρανοί, ζουν στην Αυστραλία και μιλούν ελληνικά! Δύο αδέλφια χτίζουν γέφυρες πολιτισμών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign