pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανεκτίμητα Ποντιακά κειμήλια στην Ένωση Ποντίων Πιερίας. Βίντεο

17/07/2013 - 9:29πμ
Ανεκτίμητα Ποντιακά κειμήλια στην Ένωση Ποντίων Πιερίας. Βίντεο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σημαντικότατο κομμάτι της “Ένωση Ποντίων Πιερίας”, ενός ιστορικού συλλόγου, που δημιουργήθηκε  το 1932 από Πόντιους πρώτης γενιάς οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην  περιοχή της Πιερίας μετά την εκδίωξή τους από τις πατρογονικές τους εστίες, είναι η Λαογραφική της Συλλογή.

Ο ανεκτίμητος αυτός θησαυρός εκτέθηκε προσωρινά το 1990, στον 2ο όροφο της πολιτιστικής στέγης της Ένωσης Ποντίων, με ενέργειες του τότε Δ.Σ, του επί 20ετίας προέδρου της, Μενέλαου Τερζόπουλου.

Η έκθεση των κειμηλίων έγινε σε συνεργασία της εφόρουκαι υπεύθυνης της συλλογής λαογραφικού υλικού του συλλόγου, εκλιπούσας Νίκης Αδαμίδου-Αθανασιάδου, με  τον Καθ. κ.Δημήτριο Παντερμαλή και την Επ. Καθ. κ.Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου.

Αποτελείται από  650 περίπου αντικείμενα  κοινωνικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος (που ολοένα αυξάνονται), τα οποία μετέφεραν οι Πιεριείς  Πόντιοι από  τις  αλησμόνητες πατρίδες.

Το 2010, το Δ.Σ της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία οργανωμένου Λαογραφικού Μουσείου, που θα εξασφαλίσει την προστασία από τις φθορές, την επιστημονική ανάδειξη και προβολή  των κειμηλίων, ανέθεσε ομόφωνα την επιμέλεια της λαογραφικής συλλογής και την επιστημονική ευθύνη ενόψει της προγραμματισμένης επανέκθεσής της σε ανακαινισμένο μουσειακό χώρο, στην  Επικ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας του Α.Π.Θ κ.Ελεωνόρα Σκουτέρη- Διδασκάλου.

Η κ.Ε. Σκουτέρη, ύστερα από επιτόπια επισκόπηση του χώρου έκθεσης, προχώρησε σε αξιολόγηση του προσφερόμενου χώρου για την επανέκθεση των κειμηλίων, εκτίμησε λεπτομερειακά την κατάσταση των αντικειμένων και κατέγραψε σε συνεργασία με εξειδικευμένους τεχνικούς, τις φθορές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της έκθεσής τους. 

Σε συνέχεια, καθ΄ υπόδειξη και διεύθυνση της ιδίας, με τις συνεργάτιδές της κ. Θάλεια Ακριβοπούλου, πτυχιούχου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ και Νεφέλης Λιόντου, πτυχιούχου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα Μουσειολογίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο, τα εκθέματα ελέγχθηκαν, καταγράφηκαν, φωτογραφήθηκαν και αποθηκεύθηκαν στο χώρο έκθεσής τους.

Επόμενο βήμα προς ολοκλήρωση των εργασιών προετοιμασίας, ήταν η δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου της λαογραφικής συλλογής, που στηρίχθηκε σε υλικό που συγκεντρώθηκε, αλλά και σε παλαιότερες καταγραφές και ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τις εξαίρετες κ. Θ.Ακριβοπούλου και Ν.Λιόντου.

Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών προετοιμασίας που διήρκεσαν  δύο έτη, τα εκθέματα ομαδοποιήθηκαν, αξιολογήθηκε η συντήρησή τους κατά προτεραιότητα φθοράς και άρχισε η συντήρηση των ξύλινων αντικειμένων το 2012, σε συνεργασία με τους έμπειρους συντηρητές Χρύσα Φωτιάδου και Μάριο Περέθ-Καμπρέρο.

Το βάρος του ιερού χρέους του συλλόγου προς τα μέλη και τους φίλους που μας εμπιστεύθηκαν τις μνήμες τους, την ψυχή των προγόνων μας, αποτέλεσαν ισχυρό κίνητρο και  Όραμα για την συντήρηση σε πρώτη φάση των κειμηλίων και κατόπιν την επανέκθεσή τους σε οργανωμένο Λαογραφικό Μουσείο.

Παρά την κακή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, τολμούμε και θέτουμε το καθήκον προς τους προγόνους μας σε προτεραιότητα.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφόρησε προκλητικά στις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας, στήριξης και καθοδήγησης μας.

Η προσπάθεια, αποτελεί μονόδρομο!

Αυτήν την πολύτιμη κληρονομιά, που δεν κατάφερε να αφανίσει η βαρβαρότητα των νεότουρκων, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να την καταστρέψει ο Χρόνος.

Η συστράτευση στην προσπάθεια ανακαίνισης και δημιουργίας του Λαογραφικού μας Μουσείου, αποτελεί καθήκον και ιερή υποχρέωση ΟΛΩΝ μας.

Όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν οικονομικά σ΄αυτήν την προσπάθεια, μπορούν να στηρίξουν τις 4/ήμερες εκδηλώσεις μας «Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα» στις 26-29 Ιουλίου, στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, όπου και θα διατίθενται κουπόνια στήριξης των 2ευρώ ή μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλ. 6942296810, 6977325075, 697863661 και στο email: [email protected].

Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν παρακάτω:

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
Η Χρύσα Μαυρίδου (πρώτη αριστερά) στην κριτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή Κοζάνης. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή γαστρονομία: Ποιος θα κρατήσει ζωντανές τις συνταγές όταν φύγουν οι γιαγιάδες;

5/08/2026 - 11:21πμ
Η εκκλησία των Ταξιαρχών στο Σαχνό της Ματσούκας, κοντά στη Μονή Βαζελώνα, σε φωτογραφία του David Talbot Rice από το 1929 (πηγή: David Talbot Rice / Birmingham East Mediterranean Archive)
ΠΟΝΤΟΣ

Ματσούκα Πόντου: Η χαμένη εκκλησία των Ταξιαρχών και το μυστήριο της Παναγίας Πονολύτριας

4/08/2026 - 8:17μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του Γιώργο Τσαούση. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / George Tsaousis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει νέα «εφεύρεση» με επίκληση απορρήτου

4/08/2026 - 1:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Στεγαστικό επίδομα: Ποιοι 1.120 φοιτητές θα λάβουν 2.000 ή 2.500 ευρώ

18 λεπτά πριν
Το Lamassu of Nineveh (2018) του Michael Rakowitz στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Ακρόπολης. Ο φτερωτός ταύρος ύψους περίπου 4,3 μέτρων αποτελεί «επανεμφάνιση» της προστατευτικής ασσυριακής θεότητας που βρισκόταν στην Πύλη Νεργκάλ της αρχαίας Νινευή και καταστράφηκε από το ISIS το 2015 (φωτ.: Natalia Tsoukala / ΝΕΟΝ)

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Ο φτερωτός ταύρος της Νινευή «φυλά» την Ακρόπολη – Ένα σύμβολο που επέστρεψε από την καταστροφή

42 λεπτά πριν
Ο 55χρονος που είχε τον πατέρα του στον καταψύκτη, οδηγείται στα δικαστήρια Σπάρτης. Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)

Μυστράς: «Τον έβαλα στην κατάψυξη για να τον κρατήσω άφθαρτο» – Ελεύθερος ο 55χρονος

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Φωτιά τώρα στο Στεφάνι Κορινθίας – Μήνυμα από το 112, στη μάχη 7 εναέρια μέσα

2 ώρες πριν
Στο βάθος διακρίνεται καπνός από τη φωτιά στο Μονοπήγαδο Θέρμης. Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Sakis Garmezis)

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μονοπήγαδο Θέρμης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/Akparti)

Κοινή αμυντική συμφωνία υπέγραψαν Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign