pontosnews.gr
Παρασκευή, 4/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανεκτίμητα Ποντιακά κειμήλια στην Ένωση Ποντίων Πιερίας. Βίντεο

17/07/2013 - 9:29πμ
Ανεκτίμητα Ποντιακά κειμήλια στην Ένωση Ποντίων Πιερίας. Βίντεο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σημαντικότατο κομμάτι της “Ένωση Ποντίων Πιερίας”, ενός ιστορικού συλλόγου, που δημιουργήθηκε  το 1932 από Πόντιους πρώτης γενιάς οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην  περιοχή της Πιερίας μετά την εκδίωξή τους από τις πατρογονικές τους εστίες, είναι η Λαογραφική της Συλλογή.

Ο ανεκτίμητος αυτός θησαυρός εκτέθηκε προσωρινά το 1990, στον 2ο όροφο της πολιτιστικής στέγης της Ένωσης Ποντίων, με ενέργειες του τότε Δ.Σ, του επί 20ετίας προέδρου της, Μενέλαου Τερζόπουλου.

Η έκθεση των κειμηλίων έγινε σε συνεργασία της εφόρουκαι υπεύθυνης της συλλογής λαογραφικού υλικού του συλλόγου, εκλιπούσας Νίκης Αδαμίδου-Αθανασιάδου, με  τον Καθ. κ.Δημήτριο Παντερμαλή και την Επ. Καθ. κ.Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου.

Αποτελείται από  650 περίπου αντικείμενα  κοινωνικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος (που ολοένα αυξάνονται), τα οποία μετέφεραν οι Πιεριείς  Πόντιοι από  τις  αλησμόνητες πατρίδες.

Το 2010, το Δ.Σ της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία οργανωμένου Λαογραφικού Μουσείου, που θα εξασφαλίσει την προστασία από τις φθορές, την επιστημονική ανάδειξη και προβολή  των κειμηλίων, ανέθεσε ομόφωνα την επιμέλεια της λαογραφικής συλλογής και την επιστημονική ευθύνη ενόψει της προγραμματισμένης επανέκθεσής της σε ανακαινισμένο μουσειακό χώρο, στην  Επικ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας του Α.Π.Θ κ.Ελεωνόρα Σκουτέρη- Διδασκάλου.

Η κ.Ε. Σκουτέρη, ύστερα από επιτόπια επισκόπηση του χώρου έκθεσης, προχώρησε σε αξιολόγηση του προσφερόμενου χώρου για την επανέκθεση των κειμηλίων, εκτίμησε λεπτομερειακά την κατάσταση των αντικειμένων και κατέγραψε σε συνεργασία με εξειδικευμένους τεχνικούς, τις φθορές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της έκθεσής τους. 

Σε συνέχεια, καθ΄ υπόδειξη και διεύθυνση της ιδίας, με τις συνεργάτιδές της κ. Θάλεια Ακριβοπούλου, πτυχιούχου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ και Νεφέλης Λιόντου, πτυχιούχου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα Μουσειολογίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο, τα εκθέματα ελέγχθηκαν, καταγράφηκαν, φωτογραφήθηκαν και αποθηκεύθηκαν στο χώρο έκθεσής τους.

Επόμενο βήμα προς ολοκλήρωση των εργασιών προετοιμασίας, ήταν η δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου της λαογραφικής συλλογής, που στηρίχθηκε σε υλικό που συγκεντρώθηκε, αλλά και σε παλαιότερες καταγραφές και ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τις εξαίρετες κ. Θ.Ακριβοπούλου και Ν.Λιόντου.

Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών προετοιμασίας που διήρκεσαν  δύο έτη, τα εκθέματα ομαδοποιήθηκαν, αξιολογήθηκε η συντήρησή τους κατά προτεραιότητα φθοράς και άρχισε η συντήρηση των ξύλινων αντικειμένων το 2012, σε συνεργασία με τους έμπειρους συντηρητές Χρύσα Φωτιάδου και Μάριο Περέθ-Καμπρέρο.

Το βάρος του ιερού χρέους του συλλόγου προς τα μέλη και τους φίλους που μας εμπιστεύθηκαν τις μνήμες τους, την ψυχή των προγόνων μας, αποτέλεσαν ισχυρό κίνητρο και  Όραμα για την συντήρηση σε πρώτη φάση των κειμηλίων και κατόπιν την επανέκθεσή τους σε οργανωμένο Λαογραφικό Μουσείο.

Παρά την κακή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, τολμούμε και θέτουμε το καθήκον προς τους προγόνους μας σε προτεραιότητα.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφόρησε προκλητικά στις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας, στήριξης και καθοδήγησης μας.

Η προσπάθεια, αποτελεί μονόδρομο!

Αυτήν την πολύτιμη κληρονομιά, που δεν κατάφερε να αφανίσει η βαρβαρότητα των νεότουρκων, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να την καταστρέψει ο Χρόνος.

Η συστράτευση στην προσπάθεια ανακαίνισης και δημιουργίας του Λαογραφικού μας Μουσείου, αποτελεί καθήκον και ιερή υποχρέωση ΟΛΩΝ μας.

Όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν οικονομικά σ΄αυτήν την προσπάθεια, μπορούν να στηρίξουν τις 4/ήμερες εκδηλώσεις μας «Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα» στις 26-29 Ιουλίου, στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, όπου και θα διατίθενται κουπόνια στήριξης των 2ευρώ ή μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλ. 6942296810, 6977325075, 697863661 και στο email: [email protected].

Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν παρακάτω:

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι: Δύο βραδιές με ποντιακή λύρα, χορό και παράδοση στο πανηγύρι του Τιμίου Προδρόμου

3/09/2026 - 11:28μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης & Σοφία Αμπερίδου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα βιωματικό ταξίδι στην καρδιά του ποντιακού πολιτισμού

3/09/2026 - 10:16μμ
Υπόμνημα προς τον ναύαρχο Σερ Τζ. Μ. ντε Ρόμπεκ, 3 Σεπτεμβρίου 1920. Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Σώστε μας από την εξόντωση»: Το ποντιακό υπόμνημα για ανεξαρτησία και βρετανική προστασία

3/09/2026 - 8:27μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» ανοίγει νέο κύκλο δράσεων στην Έδεσσα

3/09/2026 - 7:32μμ
(Πηγή: «Οι Δόλοπες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Δόλοπες» υποδέχονται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με παλιά και νέα τμήματα – Αλλά και με γλέντια και εκδρομές!

3/09/2026 - 4:49μμ
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου

3/09/2026 - 1:10μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το ποντιακό αντάμωμα της «Τραπεζούντας» στην Κομοτηνή

3/09/2026 - 10:37πμ
(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Αργοναύται-Κομνηνοί»: Η νέα πολιτιστική περίοδος ξεκινά – Ραντεβού στις 21 Σεπτεμβρίου

2/09/2026 - 6:43μμ
Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος παρουσιάζει το βιβλίο και την έρευνά του στους μαθητές του St John’s College στη Μελβούρνη (φωτ.: Αρχείο Θ. Κρητικάκου)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεμιστοκλής Κρητικάκος: Από μαθητικό δοκίμιο σε βιβλίο για τις Γενοκτονίες

2/09/2026 - 10:51πμ
Παιδιά από την Αρμενία περιμένουν μέσα στο χιόνι για να μπουν στην «Πόλη των Ορφανών», το 1915 (φωτ.: Armin T. Wegner, 1915 – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Έμεινα πάνω στο πτώμα της μητέρας μου»: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ρεχάν Μανούκ Μανουκιάν που επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων

1/09/2026 - 9:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από την έρημο Τανζρούφτ, έναν από τους πιο αφιλόξενους τόπους του πλανήτη (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Αλγερία: Στρατώνας στην έρημο Τανζρούφτ μετατρέπεται σε φυλακή για βαρόνους ναρκωτικών

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)

Μακροχώρι: Δύο βραδιές με ποντιακή λύρα, χορό και παράδοση στο πανηγύρι του Τιμίου Προδρόμου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Κύπελλο Ελλάδας: Πρώτο τρίποντο με Ταμπόρδα ο Παναθηναϊκός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/Alexa_Fotos)

Συντάξεις: Ποιοι μπορούν να φύγουν πριν από τα 62 – Τι αλλάζει με το επίδομα των 300 ευρώ

5 ώρες πριν
Το μπαλκόνι του διαμερίσματος στην οδό Θάσου στην Κυψέλη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυψέλη: Το DNA κατέρριψε τον ισχυρισμό για το «λάθος μωρό» – Τι έδειξε για τα τέσσερα παιδιά

6 ώρες πριν

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης & Σοφία Αμπερίδου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα βιωματικό ταξίδι στην καρδιά του ποντιακού πολιτισμού

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV