pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πολίτες απροστάτευτοι στην επέλαση των κουνουπιών

16/07/2013 - 9:30πμ
Ιός Δυτικού Νείλου: Στους 34 οι νεκροί στην Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ανενόχλητα «επιτίθενται» εφέτος τα κουνούπια στον πληθυσμό ανά την επικράτεια. Οι κωνωποκτονίες, ένα από τα ισχυρά όπλα κατά του «φτερωτού» καλοκαιρινού εχθρού, άρχισαν στις επίμαχες περιοχές μόλις την περασμένη εβδομάδα και τα αποτελέσματά τους θεωρούνται αβέβαια.

Την έκβασή τους πλέον δυσχεραίνει και το γεγονός ότι οι πληθυσμοί των κουνουπιών έχουν «θεριέψει», με τους ειδικούς να καταγράφουν τους περισσότερους και πιο εύρωστους πληθυσμούς κουνουπιών Culex που απαντώνται τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και τα περισσότερα μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου κουνούπια.

Την ίδια στιγμή, μετ’ εμποδίων προχωρεί η επιδημιολογική επιτήρηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς η συρρίκνωση των προϋπολογισμών «κόβει» μεταξύ άλλων και τις ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις για την πιστοποίηση του ιού.
 
Στην καρδιά του αστικού ιστού τα μολυσμένα κουνούπια

Αυτό που ανησυχεί όμως περισσότερο τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που συντονίζουν την εντομολογική και την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι ισχυρότατες ενδείξεις ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί πια για τα καλά στον αστικό ιστό, και δη στα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία του.

«Το ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπιζόταν σε περιοχές με αρδευτικά κανάλια, λιμνάζοντα ύδατα, όπως ορυζώνες, παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές, ήταν γνωστό από τις επιδημίες του 2010 και του 2011 στη χώρα μας. Το νέο στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ότι ο ιός κυκλοφορεί μέσω των κουνουπιών, των κοινών κουνουπιών, και όπου υπάρχουν πλημμελή δίκτυα αποχετεύσεων, ανοιχτές σχάρες, στάσιμα νερά σε γλάστρες, κήπους, βεράντες κοκ» λέει στο protothema.gr o αρμόδιος για την εντομολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κύριος Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Η καθυστέρηση των κωνωποκτονιών αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο την κίνηση, και συνεπώς τις… εφορμήσεις των κουνουπιών. Στελέχη του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζουν πως η διαδικασία των ψεκασμών κατά των κουνουπιών θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Απριλίου προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες. Ωστόσο η διαδικασία ξεκίνησε μόλις στα τέλη Μαΐου λόγω έλλειψης κονδυλίων στους δήμους αλλά και λόγω της γραφειοκρατίας στο σκέλος των σχετικών διαγωνισμών.
 
Η περυσινή επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πίσω από κάθε μολυσμένο με ιό του Δυτικού Νείλου άτομο «κρύβονται» τουλάχιστον 150 περιστατικά μόλυνσης με τον ιό χωρίς συμπτώματα και νόσο. Σύμφωνα με αυτήν την επιστημονική αρχή, ο απολογισμός της περυσινής χρονιάς ήταν περισσότεροι από 15.000 μολυσμένοι άνθρωποι. Συνολικά διαγνώστηκαν 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Από τα 161 κρούσματα, τα 109 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή άλλα συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η οξεία χαλαρή παράλυση.
 
Οι «κόκκινες» περιοχές του χάρτη

Το 2012 εμφανίστηκαν κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας και Εύβοιας, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα και τα προηγούμενα έτη. Νέες «εμφανίσεις» έκανε πέρυσι ο ιός του Δυτικού Νείλου στις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Αχαΐας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Σάμου και Άρτας.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι οι προαναφερθείσες περιοχές βρίσκονται στο… κόκκινο από πλευράς επικινδυνότητας μόλυνσης των κατοίκων τους με τον ιό του Δυτικού Νείλου, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την επιθετική εμφάνιση του ιού και σε νέες περιοχές, χωρίς «ιστορικό» μόλυνσης.

Πηγή: defencenet.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς 2026-2027

21/07/2026 - 2:36μμ
Εξωτερική εικόνα από τον χώρο όπου διεξάγεται η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας /EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για τα Τέμπη: Μπλόκο της υποστήριξης της κατηγορίας στα αιτήματα αναβολής

21/07/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δακτύλιος Αθήνας: Έως πότε ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – Τι αλλάζει από τις 25 Ιουλίου

21/07/2026 - 11:55πμ
Εικόνα από το δέλτα του Αξιού Ποταμού (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αξιός: 84χρονος τσιμέντωσε τμήμα της κοίτης του ποταμού – Κατηγορείται για περιβαλλοντική υποβάθμιση

21/07/2026 - 11:29πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Tραυματίστηκε ζευγάρι Ελληνοαμερικανών τουριστών

21/07/2026 - 9:49πμ
Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα μας (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Στους 41 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος – Πού αναμένονται βροχές και αφρικανική σκόνη

21/07/2026 - 8:07πμ
Η χωρική κατανομή των μέγιστων θερμοκρασιών έως τις 17:30 το απόγευμα, καθώς και οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές στην επικράτεια, αποτυπώνονται στον σχετικό χάρτη και τον πίνακα που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (πηγή: ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: «Έβρασε» η χώρα με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 41°C – Οι 3 περιοχές με τα μεγαλύτερα θερμοκρασιακά ρεκόρ

20/07/2026 - 11:49μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Εργασίας: Υποχρεωτικά τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων λόγω καύσωνα – Ακόμη και παύση εργασιών όπου απαιτείται

20/07/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»/Facebook)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι «Αργοναύτες» Κιλκίς παρουσίασαν τους χορούς του Πόντου στην Αντιγόνεια

20/07/2026 - 6:58μμ
(Φωτ.: aballforall.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Έλληνας που γύρισε τον κόσμο με μια μπάλα: Από την Ελλάδα στο Ναουρού για να ενώσει παιδιά με και χωρίς οπτική αναπηρία

20/07/2026 - 6:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξωτερική άποψη του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)

Τράπεζα της Ελλάδος: Αμετάβλητη η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά το β’ τρίμηνο του 2026

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς 2026-2027

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/Διδυμαίος Απόλλων)

Παραδοσιακό γλέντι στον Γέροντα Καβάλας με Ματθαίο Τσαχουρίδη, Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Οδηγός επιβίωσης για τα νέα ΕΣΠΑ: Πώς θα εξασφαλίσετε επιδότηση για την επιχείρησή σας

2 ώρες πριν
Εξωτερική εικόνα από τον χώρο όπου διεξάγεται η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας /EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Μπλόκο της υποστήριξης της κατηγορίας στα αιτήματα αναβολής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: state.gov)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτική οδηγία για αυξημένη επαγρύπνηση των Αμερικανών πολιτών παγκοσμίως

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign