pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το μυστήριο που έκρυβε η Μαύρη Θάλασσα. Η σφαγή των Ελλήνων

10/07/2013 - 10:09πμ
Το μυστήριο που έκρυβε η Μαύρη Θάλασσα. Η σφαγή των Ελλήνων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μία μεγάλη σφαγή, που χρονολογείται 2.300 χρόνια εντοπίσθηκε σε αρχαία πόλη της Κριμαίας, που υπήρξε ελληνική αποικία στη Μαύρη Θάλασσα.

Χερσόνησος ονομάζεται σήμερα και επρόκειτο για μία από τις πόλεις που ίδρυσαν οι αρχαίοι Ελληνες σ΄αυτή την περιοχή με τις τεράστιες γεωργικές εκτάσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν σιτηρά για την επιβίωση των δικών τους πόλεων – κρατών. Συγκεκριμένα η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο π. Χ. αιώνα αλλά σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στις αρχές του 3ου αιώνα π. Χ., μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού σκοτώθηκε από ξένους εισβολείς.

Αδιαμφισβήτητη απόδειξη είναι οι σκελετοί των ανθρώπων, που αποκαλύφθηκαν μόλις 40 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ανάμεσα σε ερείπια σπιτιών. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε σε μια σκηνή δολοφονίας που χρονολογείται 2.300 χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ερευνών Βλαντιμίρ Στόλμπα, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Aarhus. Για την ακρίβεια πρόκειται για σκελετικά κατάλοιπα μιας ολόκληρης οικογένειας, που προφανώς σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους.

Γενικότερα εξάλλου αυτή η αρχαιολογική έρευνα δίνει πολλές πληροφορίες στους επιστήμονες καθώς η διατήρηση των αρχαιοτήτων είναι εξαιρετική. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για αγροτικές εκτάσεις που δεν καοικήθηκαν στα μεταγενέστερα χρόνια.

«Η εικόνα που προκύπτει από τις ανασκαφές είναι χαρακτηριστική των καθημερινών δραστηριοτήτων των αρχαίων αγροτών και της ζωής τους και του δραματικού θανάτου τους», λέει ο Βλαντιμίρ Στόλμπα, προσθέτοντας: «Εχουμε βρει απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά, για παράδειγμα πού καλλιεργήθηκαν τα ελληνικά χωράφια σιτηρών, πόσο πυκνοκατοικημένη ήταν η περιοχή και πώς οργανώθηκε, και ακόμη πώς οι αρχαίοι προσαρμόστηκαν στις αλλαγές του πολιτιστικού αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος».

Επί του παρόντος ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί να απαντήσει για την εθνικότητα των εισβολέων και γενικότερα για το συγκεκριμένο περιστατικό από ιστορικής πλευράς.

Να σημειωθεί, ότι η Χερσόνησος και η αγροτική περιοχή της εντάχθηκαν πρόσφατα στην λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO επειδή αποτελεί μοναδικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οργανώθηκαν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις σε συνδυασμό με την αγροτική περιοχή γύρω τους.

Της Θέρμου Μαρίας

Πηγή: tovima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

14 Αυγούστου 1909: Από τα Κοτύωρα στη «Γιάσονος την Παναγίαν» για προσκύνημα

14/08/2026 - 10:20πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

13/08/2026 - 7:09μμ
Μέλη ποντιακών σωματείων δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά 2026: Τρεις ημέρες μνήμης στο Βέρμιο

13/08/2026 - 3:44μμ
Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»
ΠΟΝΤΟΣ

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

13/08/2026 - 9:56πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

12/08/2026 - 11:04πμ
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

12/08/2026 - 10:14πμ
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

11/08/2026 - 2:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Χαλκιδική: Σε ισχύ και τον Δεκαπενταύγουστο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές

21 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Ραφήνα & Λαύριο: Άρση απαγορευτικού από τις 16:00 – Πρόσθετα και τροποποιημένα δρομολόγια

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: MOTION TEAM Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 59χρονος που έβαζε φωτιές στη Σίνδο

1 ώρα πριν
( Φωτ.Instagram)

Άντζελα Δημητρίου: Η Lady του λαϊκού τραγουδιού έχει γενέθλια και είναι μια χαρά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Εμπρησμός Marfin: Προσφυγή κατά της προφυλάκισής της κατέθεσε η 46χρονη

2 ώρες πριν
Τούρκοι στρατιώτες κατά την εισβολή (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κύπρος: «52 χρόνια είναι πολλά, όχι όμως αρκετά για να λυγίσουμε», λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV