pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το μυστήριο που έκρυβε η Μαύρη Θάλασσα. Η σφαγή των Ελλήνων

10/07/2013 - 10:09πμ
Το μυστήριο που έκρυβε η Μαύρη Θάλασσα. Η σφαγή των Ελλήνων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία μεγάλη σφαγή, που χρονολογείται 2.300 χρόνια εντοπίσθηκε σε αρχαία πόλη της Κριμαίας, που υπήρξε ελληνική αποικία στη Μαύρη Θάλασσα.

Χερσόνησος ονομάζεται σήμερα και επρόκειτο για μία από τις πόλεις που ίδρυσαν οι αρχαίοι Ελληνες σ΄αυτή την περιοχή με τις τεράστιες γεωργικές εκτάσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν σιτηρά για την επιβίωση των δικών τους πόλεων – κρατών. Συγκεκριμένα η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο π. Χ. αιώνα αλλά σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στις αρχές του 3ου αιώνα π. Χ., μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού σκοτώθηκε από ξένους εισβολείς.

Αδιαμφισβήτητη απόδειξη είναι οι σκελετοί των ανθρώπων, που αποκαλύφθηκαν μόλις 40 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ανάμεσα σε ερείπια σπιτιών. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε σε μια σκηνή δολοφονίας που χρονολογείται 2.300 χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ερευνών Βλαντιμίρ Στόλμπα, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Aarhus. Για την ακρίβεια πρόκειται για σκελετικά κατάλοιπα μιας ολόκληρης οικογένειας, που προφανώς σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους.

Γενικότερα εξάλλου αυτή η αρχαιολογική έρευνα δίνει πολλές πληροφορίες στους επιστήμονες καθώς η διατήρηση των αρχαιοτήτων είναι εξαιρετική. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για αγροτικές εκτάσεις που δεν καοικήθηκαν στα μεταγενέστερα χρόνια.

«Η εικόνα που προκύπτει από τις ανασκαφές είναι χαρακτηριστική των καθημερινών δραστηριοτήτων των αρχαίων αγροτών και της ζωής τους και του δραματικού θανάτου τους», λέει ο Βλαντιμίρ Στόλμπα, προσθέτοντας: «Εχουμε βρει απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά, για παράδειγμα πού καλλιεργήθηκαν τα ελληνικά χωράφια σιτηρών, πόσο πυκνοκατοικημένη ήταν η περιοχή και πώς οργανώθηκε, και ακόμη πώς οι αρχαίοι προσαρμόστηκαν στις αλλαγές του πολιτιστικού αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος».

Επί του παρόντος ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί να απαντήσει για την εθνικότητα των εισβολέων και γενικότερα για το συγκεκριμένο περιστατικό από ιστορικής πλευράς.

Να σημειωθεί, ότι η Χερσόνησος και η αγροτική περιοχή της εντάχθηκαν πρόσφατα στην λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO επειδή αποτελεί μοναδικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οργανώθηκαν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις σε συνδυασμό με την αγροτική περιοχή γύρω τους.

Της Θέρμου Μαρίας

Πηγή: tovima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το έργο της Σοφίας Αμπερίδου «Αμάραντη μνήμη»
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Η μνήμη γίνεται τέχνη – Έκθεση ζωγραφικής για τη 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

22/04/2026 - 11:15μμ
Έναρξη ποντιακού γλεντιού στο Οχυρό Νυμφαίας, στα «Παρχάρια 2023» (πηγή: Facebook / ΠΑΡΧΑΡΙΑ ΟΧΥΡΟΥ ΝΥΜΦΑΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ - PARXAR OXIRO NIMFEAS KOMOTINI RODOPI)
ΠΟΝΤΟΣ

Ροδόπη: Τα «Παρχάρια» ζωντανεύουν ξανά – Η καρδιά του Πόντου χτυπά στη Νυμφαία

22/04/2026 - 6:53μμ
Ο Γερβάντ Οντιάν από το «Ημερολόγιο των Πάντων» του Αρμένιου διανοούμενου Τεοντίκ (Teodoros Lapchinchian), που εκδόθηκε το 1922. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική ιστορικά, καθώς εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προσπαθώντας να καταγράψει τις απώλειες των πνευματικών ανθρώπων του έθνους (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Odian.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία του Yervant Odian από το Ντέιρ εζ-Ζορ – Η οδύσσεια του Αρμένιου συγγραφέα τεκμηριώνει τη Γενοκτονία

22/04/2026 - 3:19μμ
Συζήτηση μπροστά από το περίπτερο, κατά την καθιερωμένη ολονυχτία της 19ης Μαΐου (φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

19 Μαΐου 1919: Εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ – Κάλεσμα εθελοντών για τα ενημερωτικά περίπτερα

22/04/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ζυγός Καβάλας: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του ποντιακού γάμου από το Σύλλογο «Ο Υψηλάντης»

22/04/2026 - 9:54πμ
Σκηνή από τη θεατρική παράσταση «Ινάτενα», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ιωάννη Κοσμίδη, που παρουσιάστηκε την τελευταία μέρα του πρώτου κύκλου του 2ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ, στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (πηγή: facebook.com/poe.org?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ – Αυλαία με ενθουσιασμό για τον πρώτο κύκλο στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

21/04/2026 - 11:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας αναβίωσαν το ταφικό έθιμο

21/04/2026 - 11:38πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Αρμένιοι και Πόντιοι είμαστε αδέλφια» – Το μήνυμα ενότητας ενόψει του Ποδηλατικού Μαραθωνίου Μνήμης στη Θεσσαλονίκη

20/04/2026 - 9:10μμ
Κυριακή του Θωμά στο κοιμητήριο Αχαρνών, 19 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σπύρος Βρεττός)
ΠΟΝΤΟΣ

Αχαρνές: Το «Πάσχα των νεκρών» ζωντάνεψε στο κοιμητήριο – «Τραπέζια» και μνήμη που γίνεται γιορτή

20/04/2026 - 6:17μμ
Κυριακή του Θωμά 2026 στα Σούρμενα (φωτ.: Φάνης Ζώης)
ΠΟΝΤΟΣ

Σούρμενα: «Άψιμον» στο πανοΰρ – Σέρρα και Λάζος Τερζάς «έβαλαν φωτιά»

20/04/2026 - 4:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιγαντιαία αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη, με το εξής μήνυμα στα περσικά: «Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά». 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

ΗΠΑ-Ιράν: Παράταση χωρίς συμφωνία – Σκηνικό έντασης ξανά στο Ορμούζ

2 ώρες πριν

Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας: Παρουσίαση του βιβλίου «1922, Καταστροφή – Μια φωτογραφία διηγείται την ιστορία της»

2 ώρες πριν
Το έργο της Σοφίας Αμπερίδου «Αμάραντη μνήμη»

Θεσσαλονίκη: Η μνήμη γίνεται τέχνη – Έκθεση ζωγραφικής για τη 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

3 ώρες πριν
Αστυνομικοί στο Πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Άγιος Δημήτριος: Νεκρός 25χρονος στο Πάρκο Ασυρμάτου – Στο τραπέζι ακόμη και η οπαδική επίθεση

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Ανάσα παραμονής ο Αστέρας – Στην επικίνδυνη ζώνη ΑΕΛ, Πανσερραϊκός

3 ώρες πριν
Θρήνος για το χαμό της 43χρονης  Ελευθερίας Γιακουμάκη,  Τετάρτη 22 Απριλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κρήτη: Εκτελέστηκε στο αυτοκίνητό της η 43χρονη – Σενάριο γυναικοκτονίας με δράστη τον αυτόχειρα πρώην σύντροφο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign