pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιβάν Σαββίδης: Θα προσπαθήσω να λύσω τα προβλήματα των Ποντίων!

1/07/2013 - 10:03πμ
Ιβάν Σαββίδης: Θα προσπαθήσω να λύσω τα προβλήματα των Ποντίων!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Real News» φιλοξενεί αφιέρωμα στον Ιβάν Σαββίδη. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ βρέθηκε την ημέρα του Αγίου Πνεύματος στο Πρόχωμα, όπου έχει χτίσει μία εκκλησία, κάνοντας δηλώσεις για διάφορα θέματα που αφορούν κυρίως τον ποντιακό ελληνισμό.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Real News:

Όταν το βανάκι μάρκας Μercedes “έπιασε” την ανηφόρα για την εκκλησία, όλοι έσπευσαν να ανοίξουν τον δρόμο. Η κάμερα, που έστελνε εικόνα σε δύο τεράστια video walls, εστίασε στο πρόσωπο του επιβάτη. Ήταν ο Ιβάν Σαββίδης που, όπως κάθε χρόνο, έφθανε στο Πρόχωμα για να γιορτάσει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος με τα “αδέλφια” του, τους Ελληνοπόντιους.

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ και των επιχειρήσεων δεν ξεχνά ποτέ την ποντιακή του καταγωγή και δεν χάνει την ευκαιρία να βρεθεί στο πλευρό των παλιννοστούντων. Ίσως γι’ αυτό και εκείνοι τον υποδέχονται σαν ήρωα.

“Δεν μπορώ να λύσω τα προβλήματα κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Θα προσπαθήσω όμως, με όλες μου τις δυνάμεις να λύσω τα κοινά προβλήματα. Θα υποστηρίξω τα δικαιώματα των παλιννοστούντων. Και θα τα καταφέρω”, τους ξεκαθάρισε ο ίδιος στην ομιλία του λίγο αργότερα.

“Δεν ενδιαφέρομαι για την πολιτική. Είμαι “χορτασμένος” από την πολιτική στη Ρωσία. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να βοηθήσω. Είμαι άνθρωπος που δεν μιλάει πολύ, αλλά κάνει έργα”.

Φορώντας μπλε κοστούμι και γαλάζια γραβάτα, ο I. Σαββίδης έφθασε στον ιερό ναό του Αγίου Πνεύματος λίγο μετά τις 11 το πρωί. Είναι η εκκλησία που έχτισε ο ίδιος, σ’ έναν λόφο έξω από το Πρόχωμα, στη μνήμη των γονιών του, του Ιγνάτιου και της Κλεονίκης. Στο προαύλιο τον περίμεναν εκπρόσωποι σωματείων αλλά και δεκάδες απλοί πολίτες. Ο I. Σαββίδης τους χαιρέτησε ευγενικά, μίλησε για λίγο μαζί τους και, αμέσως μετά, κατευθύνθηκε στο εσωτερικό της εκκλησίας. Άναψε ένα κεράκι και προσκύνησε με ευλάβεια την εικόνα του Αγίου Πνεύματος.

“Παρακαλώ τον Θεό να μη μας αφήσει από την προσοχή του”, έλεγε σε όσους έτρεχαν να τον αγκαλιάσουν. “Τον παρακαλώ να μας ευλογεί και να μας βοηθάει πάντα”.

Ποντιακό γλέντι

Δίπλα το γλέντι είχε ανάψει. Η μελωδία από τα ποντιακά τραγούδια έφθανε μέχρι τη διασταύρωση για το χωριό. Το ίδιο και οι μυρωδιές από τα “κοψίδια”, το βραστό αρνί, τα ψάρια και τις ποντιακές πίτες “λαβάς”. Ο μεγάλος αδελφός του Ιβάν, ο Παύλος, είχε φροντίσει για την παραμικρή λεπτομέρεια. Άλλωστε, η εορτή του Αγίου Πνεύματος για τους Ελληνοπόντιους της περιοχής μοιάζει με ύμνο στις χαμένες πατρίδες. Είναι ένα πανηγύρι που στήνεται “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση” με αυτό που διοργάνωναν στο χωριό τους τη Σάντα, στην Τσάλκα της Γεωργίας. Γιατί αυτό ήθελε από την αρχή ο εμπνευστής και δημιουργός του, ο Ιβάν. Ο δικός τους Ιβάν.

“Από τη στιγμή που έχτισε αυτή την εκκλησία, με υλικά μάλιστα που έφερε από την “πατρίδα”, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος έχει γίνει το καθιερωμένο ραντεβού με τις μνήμες και την ιστορία μας”, μας εξηγεί ένας παλιός συμμαθητής του από τη Γεωργία. “Δέκα χρόνια τώρα όλοι ξέρουν το πρόγραμμα για τη σημερινή ημέρα. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προσκλήσεις”.

Μαζική προσέλευση

Έτσι, εκατοντάδες Ελληνοπόντιοι από τον Καστανά, το Πρόχωμα, το Αγιονέρι, τον Βαθύλακκο και τη Θεσσαλονίκη καταφθάνουν για να γιορτάσουν όπως παλιά οι πρόγονοί τους αλλά κυρίως για να συναντήσουν τον I. Σαββίδη.

“Να φροντίζετε για το μέλλον των παιδιών σας. Να τα στέλνετε στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, για να μορφωθούν και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία σαν ισότιμοι πολίτες”, τους παροτρύνει ο ίδιος από το μικρόφωνο. “Όταν γίνονται βουλευτικές ή δημοτικές εκλογές να ψηφίζετε δικούς μας ανθρώπους. Νέα παιδιά, δικά μας σπουδαγμένα. Μη νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι δικιά τους. Η Ελλάδα είναι και δικιά μας. Η Ελλάδα είναι ολών μας”.

Εκείνοι τον ακούν με σεβασμό. Χειροκροτούν με πάθος όταν τους αναλύει τις προσπάθειες που κάνει για να βρεθεί λύση στο θέμα της διακοπής των συντάξεων των παλιννοστούντων που βρίσκονται λιγότερο από 20 χρόνια στην Ελλάδα. Τους ενημερώνει για τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς καθώς και για τις προτάσεις που έχει διατυπώσει.

Πηγή: voria.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χάρης Κυριακίδης με δείγματα της προσεγμένης δουλειάς του (φωτ.: facebook / Xaris Kiriakidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας

18/07/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Καϊστρι Πόντος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντος και Κρήτη ανταμώνουν στον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Το Καΐστρι»

18/07/2026 - 11:51πμ
(Πηγή: facebook.com/federation.pontian.associations.australia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και πολιτισμού στην Αυστραλία

18/07/2026 - 9:20πμ
Παναγιώτης Στεφανίδης και Τάσος Πετρόπουλος (πηγή: TikTok / Panagiotis Stefanidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Κατήβα σον Διπόταμον…»: Μια αυθόρμητη ποντιακή στιγμή με λύρα και τραγούδι

17/07/2026 - 9:11μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε «O Φάρος» Αγίας Βαρβάρας, με θέμα το θερισμό.  Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θερισμός στα παρχάρια του Πόντου: Όταν ο μόχθος γινόταν τραγούδι και γιορτή

17/07/2026 - 7:57μμ
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (πηγή: Facebook / Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξεκίνησε το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας – Η γυναίκα του Πόντου στο επίκεντρο

17/07/2026 - 1:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

16/07/2026 - 11:14μμ
Ο Δημήτρης Καρασαββίδης με χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
Dimitris Karasavvidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χορευτιάνον»: Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τραγουδά για τον Πόντιο που δεν πατά στη γη

16/07/2026 - 10:50μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επιτύμβια πλάκα, και πορτρέτο του Γ. Διλβόη με το μετάλλιό του

Γεώργιος Διλβόης: Ο Μικρασιάτης που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας αποδέκτης του Μεταλλίου Τιμής των ΗΠΑ

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Κυψέλη: Σορό γυναίκας σε προχωρημένη σήψη περιείχε η βαλίτσα

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Στον τελικό του Swiss Open ο Τσιτσιπάς!

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γρ. Τύπου Υπ. Προστασίας του Πολίτη / EUROKINISSI)

Μεσσηνία: Συλλήψεις για κατ’ εξακολούθηση εμπρησμούς από πρόθεση – Πρώην κοινοτάρχης και πυροσβέστης οι δύο από τους τρεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο χάρτης των πληρωμών έως τις 24 Ιουλίου

2 ώρες πριν
Η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της Ελβίρας ντε Ιδάλγο, της σπουδαίας δασκάλας της Μαρίας Κάλλας

Ρένια Λουιζίδου: Αντί για εκπαιδευτικός, έγινε ηθοποιός. Και δεν το μετάνιωσε

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign