pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σήμερα γιορτάζει ο Πέτρος και ο Παύλος! Χρόνια Πολλά!

29/06/2013 - 9:45πμ
Σήμερα γιορτάζει ο Πέτρος και ο Παύλος! Χρόνια Πολλά!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σήμερα, 29 Ιουνίου, η ημέρα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στη μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η σημερινή ημέρα ήταν μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Ιουνίου και στον Πόντο.

Ο Πέτρος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του Ιωνά, αδελφός του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Ο Πέτρος και ο Ανδρέας ήταν ψαράδες στη λίμνη Γεννησαρέτ. Είχε νυμφευθεί στην Καπερναούμ, όπου έμενε οικογενειακά μαζί με την πεθερά του. Όπως μας πληροφορεί το Ευαγγέλιο, όταν ο Ιησούς έφθασε στη λίμνη της Γεννησαρέτ συνάντησε τους δυο αδελφούς Πέτρο και Ανδρέα οι οποίοι έριχναν τα δίχτυα τους. Αμέσως μετά την κλήση τους, άφησαν τα δίχτυα και τις οικογένειές τους και τον ακολούθησαν. Ψαράς στο επάγγελμα, ήταν τύπος αυθόρμητος, ορμητικός, και τη ζωή του κοντά στο Χριστό τη μαθαίνουμε από τα τέσσερα Ευαγγέλια, ενώ την αποστολική του δράση, από τις πράξεις των Αποστόλων. Έγραψε και δύο Καθολικές Επιστολές, μέσα στις οποίες να τι προτρέπει τους χριστιανούς: «Νήψατε, γρηγορήσατε, ο αντίδικος υμών διάβολος ως λέων ωρυόμενος περιπατεί ζητών τίνα καταπίη» (Α΄ Πέτρου, ε΄ 8). Δηλαδή εγκρατευθείτε, γίνετε άγρυπνοι και προσεκτικοί. Διότι ο αντίπαλος και κατήγορός σας ο διάβολος, σαν λιοντάρι που βρυχάται, περιπατεί με μανία και ζητάει ποιον να τραβήξει μακριά από την πίστη και να τον καταπιεί. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, ο Πέτρος, δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Ιουδαία, στην Αντιόχεια, στον Πόντο, στην Γαλατία, στην Καππαδοκία, στην Ασία και τη Βιθυνία. Κατά την παράδοση (που σημαίνει ότι δεν είναι απόλυτα ιστορικά διασταυρωμένο) έφτασε μέχρι την Ρώμη, όπου επί Νέρωνος (54-68μ.Χ.) υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον σταύρωσαν χιαστί, με το κεφάλι προς τα κάτω περί το έτος 64 μ.Χ.

Ο δε Παύλος γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας σε ένα χωρίο που ονομάζεται Γίσχαλα και στην αρχή ήταν σκληρός διώκτης του Χριστιανισμού. Το 36 μ.Χ. περίπου, όταν κάποτε μετέβαινε στη Δαμασκό για να διώξει και εκεί χριστιανούς, έγινε θαύμα στο οποίο φανερώθηκε ο Χριστός, ο οποίος τον πρόσταξε να πάει στον Ανανία ο οποίος τον κατήχησε και τον βάπτισε. Έτσι, έγινε ο μεγαλύτερος κήρυκας του Ευαγγελίου, θυσιάζοντας μάλιστα και την ζωή του γι’ αυτό. Ονομάστηκε ο πρώτος μετά τον Ένα και Απόστολος των Εθνών, λόγω των τεσσάρων μεγάλων αποστολικών περιοδειών του. Είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνέγραψε 14 επιστολές προς τις Εκκλησίες τις οποίες εκείνος ίδρυσε. Τη ζωή του με τις περιπέτειές του θα τα δει κανείς, αν μελετήσει τις Πράξεις των Αποστόλων, αλλά και τις 14 Επιστολές του στην Καινή Διαθήκη. Ο Απόστολος Παύλος θέλει κάθε χριστιανός, όπως και ο ίδιος, να αισθάνεται και να λέει: «ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός» (Προς Γαλάτας β΄ 20). Δηλαδή, δε ζω πλέον εγώ, ο παλαιός άνθρωπος, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός. Και ακόμα, «τα πάντα και εν πάσι Χριστός» (Προς Κολασσαείς γ΄ 11). Να διευθύνει, δηλαδή, όλες τις εκδηλώσεις τις ανθρώπινης ζωής μας ο Χριστός. Ο Απόστολος Παύλος υπέστη μαρτυρικό θάνατο (χωρίς να είναι απόλυτα ιστορικά διασταυρωμένο) δι’ αποκεφαλισμού στη Ρώμη μεταξύ των ετών 64 – 67 μ.Χ.

Πηγή: saint.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: greek.vema.com.au)
ΠΙΣΤΗ

Βέροια: Η εικόνα της Παναγίας από το Όρος των Ελαιών έφτασε στη Μονή Δοβρά – Συγκίνηση και πλήθος πιστών στην υποδοχή

8/06/2026 - 10:46μμ
Συνάντηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Θεόφιλο Γ' στο Μέγαρο Μαξίμου.   Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Μητσοτάκης – Θεόφιλος Γ΄: Στο επίκεντρο οι Άγιοι Τόποι και η προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή

8/06/2026 - 7:34μμ
Από τη λιτάνευση των κειμηλίων της Παναγίας Γουμερά (φωτ.: facebook / Κώστας Ασκούνης)
ΠΙΣΤΗ

Καλλιθέα: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Γουμερά και το Ευαγγελίου από την ιστορική Μονή του Πόντου

8/06/2026 - 1:50μμ
ΠΙΣΤΗ

Στο Φανάρι η υπουργός Πολιτισμού – Στο επίκεντρο η προστασία των χριστιανικών μνημείων και η πολιτιστική συνεργασία

7/06/2026 - 11:29μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)
ΠΙΣΤΗ

Πάνω από 400.000 πιστοί υποδέχθηκαν τον Πάπα Λέοντα στην Ισπανία σε μια επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς

6/06/2026 - 11:45μμ
Προσκύνηση των κειμηλίων, της εικόνας της Παναγίας Γουμερά και του Ευαγγελίου, στον καθεδρικό ναό των Αγίων Πάντων (φωτ.: Γρηγόρης Μωυσιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Γουμερά στην Καλλιθέα: Κορυφώνεται το προσκύνημα των Ποντίων το σαββατοκύριακο

5/06/2026 - 2:44μμ
(Πηγή: facebook.com/ecumenicalpatriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο Σταυροδρόμι – Πατριαρχικές ευχές στους μαθητές της Ομογένειας

1/06/2026 - 10:54μμ
(Φωτ.: Facebook/Αγία Τριάδα Νέας Κηφισιάς)
ΠΙΣΤΗ

Το αδιαχώρητο στη Νέα Κηφισιά για το προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά – Πανηγυρικός εσπερινός στην Αγία Τριάδα

1/06/2026 - 11:24πμ
(Φωτ. αρχείου: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Αρετσού

31/05/2026 - 2:25μμ
ΠΙΣΤΗ

Αδελφότης Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά»: Η Καλλιθέα υποδέχεται την εικόνα και τα ιερά κειμήλια του Πόντου

30/05/2026 - 6:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Museums Victoria / creativecommons.org)

Από το Καστελόριζο στη Μελβούρνη: Η παραδοσιακή φορεσιά της Μαρίας Μάρκου «αφηγείται» το ταξίδι της ελληνικής ψυχής στη διασπορά

2 λεπτά πριν
Μια γυναίκα περνά μπροστά από πολιτικές αφίσες τοιχοκολλημένες σε δρόμο της Βηρυτού, στον Λίβανο. Οι αφίσες απεικονίζουν ένα χέρι στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας να κρατά ένα στιλέτο που συμβολίζει το Ισραήλ, με τη λεζάντα: «Η Αμερική είναι πανούκλα και η πανούκλα είναι η Αμερική» (φωτ.: EPA/WAEL HAMZEH)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν βομβαρδίζει αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο – Δραματική η κατάσταση στον νότιο Λίβανο

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)

Αλεξανδρούπολη: Βιωματικό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου για τους μαθητές του 3ου Δημοτικού

55 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Καθυστερήσεις λόγω προγραμματισμένων ελέγχων από την ΥΠΑ

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Βουλή: Πρεμιέρα για τη συνταγματική αναθεώρηση – Ο «οδικός χάρτης» και τα επόμενα βήματα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καιρός: Το καλοκαιράκι προχωρά – Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign