pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παραιτήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Τρομακτικοί οι αριθμοί. Ποιες είναι οι παγίδες

29/06/2013 - 9:27πμ
Σοκ για τους απόστρατους οι νέες περικοπές των συντάξεων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο τελευταίος να κλείσει τη πόρτα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το κύμα μαζικής φυγής στελεχών διογκώνεται αφού η απειλή “εξαϋλωσης” και του εφάπαξ οδηγεί στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην έξοδο.

Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί.

Στον Στρατό Ξηράς από τη 1η Ιουνίου μέχρι τις 17 Ιουνίου είχαν υποβάλλει παραίτηση 849 στελέχη! 606 αξιωματικοί και 243 υπαξιωματικοί. Όλο το 2012 οι παραιτήσεις ήταν 808!

Στην Πολεμική Αεροπορία έχουν φύγει σ΄ ένα εξάμηνο 450 στελέχη από τα οποία 430 αξιωματικοί . Σ΄ αυτούς υπάρχουν 12 ιπτάμενοι. Όλη τη χρονιά πέρυσι οι παραιτήσεις στην Πολεμική Αεροπορία ήταν 449.

Στο Πολεμικό Ναυτικό οι παραιτήσεις στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου είναι 200.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση για τις αιτίες της μεγάλης φυγής. Οι περικοπές έχουν κάνει τους στρατιωτικούς να ασφυκτιούν. Και όσα έρχονται με την δραματική περικοπή του εφάπαξ το 2014, οδηγεί ακόμη περισσότερους γρηγορότερα στην έξοδο από το στράτευμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1 Ταξίαρχοι και συνταγματάρχες που έχουν συμπληρώσει 31 χρόνια υπηρεσίας και πάνω έχουν μία αγωνία: να διασφαλίσουν το όποιο εφάπαξ τους έχει απομείνει
2 Μέχρι στιγμής οι ταξίαρχοι έχουν χάσει ήδη 16.000 από το εφάπαξ και οι συνταγματάρχες 12.000!

Οι παγίδες

Από αρχές του έτους μέχρι σήμερα λοιπόν έχουν υποβάλλει, αιτήσεις αποστρατείας 1500 στελέχη και επειδή αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί δραματικά κατά τους επόμενους μήνες, πρέπει να διευκρινιστούν τα χρονικά περιθώρια στα οποία η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη, να προβεί, στην αποστρατεία των στελεχών.
Θα πρέπει να γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ «αίτησης αποστρατείας» και «αίτησης παραιτήσεως», ενός στρατιωτικού. Σύμφωνα με το Ν.1400/73 «Περί Καταστάσεων Αξιωματικών Ε.Δ» αναφέρεται στις παραγράφους 4, 5, 9, 10 και 11 του άρθρου 34 τα εξής :

«Αίτησις αποστρατείας ή παραιτήσεως» :
 
4. Οι μόνιμοι εν ενεργεία αξιωματικοί, εάν συνεπλήρωσαν τον προς απόληψιν συντάξεως νενομισμένον χρόνον και εξεπλήρωσαν τας βάσει των κειμένων διατάξεων ανειλημμένας υποχρεώσεις παραμονής των εις το Στράτευμα, δύνανται να υποβάλουν αίτησιν αποστρατείας.
 
5. Εάν εξεπλήρωσαν μόνον τας ανειλλημένας υποχρεώσεις παραμονής των εις το Στράτευμα, δύνανται να υποβάλουν αίτησιν παραιτήσεως.
 
9. Εν καιρώ ειρήνης η αποδοχή της μεν αιτήσεως αποστρατείας είναι υποχρεωτική διά τον Υπουργόν Εθνικής Αμύνης δυναμένη ν’ αναβληθή επί τρίμηνον από της υποβολής της λόγω υπηρεσιακών αναγκών, της δε παραιτήσεως δυνητική.
 
10. Αίτησις αποστρατείας άπαξ υποβληθείσα δεν δύναται ν’ ανακληθή. Η υποβολή θεωρείται συντελεσθείσα από της πρωτοκολλήσεως της σχετικής αιτήσεως.
 
11. Υποβληθείσα αίτησις παραιτήσεως δύναται ν’ ανακληθή δι’ αναφοράς του υποβάλλοντος αξιωματικού εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερών από της υποβολής της.”

Όσοι εξέρχονται από το στράτευμα λόγω παραίτησης ή απόταξης ή λόγω  υποβολής ειδικής έκθεσης αποστρατείας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219Α), υποχρεούνται να καταβάλουν  υπέρ του Δημοσίου αποζημίωση ίση με το γινόμενο του βασικού μισθού του κατεχόμενου βαθμού επί τους υπολειπόμενους μήνες υποχρέωσης παραμονής στο στράτευμα. Όσοι αποχωρήσουν με αίτησή τους πριν από την εκπλήρωση των ανειλημμένων  υποχρεώσεών τους και έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό υποχρεούνται  να  καταβάλουν εκτός από την ανωτέρω αποζημίωση και τη δαπάνη της εκπαίδευσής τους.
Η αποζημίωση ή η δαπάνη εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, καταλογίζεται και βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο κατά τις διατάξεις του άρθρου 55 του π.δ.16/1989 (ΦΕΚ 89Α).
 
Διαγραφή αποστρατευόμενων.

Οι αξιωματικοί, που αποστρατεύονται για οποιονδήποτε λόγο διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία τριάντα ημέρες μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους, άρθρο 10 παρ.2, Ν.3257/2004.
Το εν λόγω χρονικό διάστημα θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας δι άπαντα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των αξιωματικών, άρθρο 36, παρ.2 Ν.1400/73.

Συνεπώς, από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι όσοι στρατιωτικοί έκαναν αίτηση αποστρατείας (σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 34 του Ν.1400/73) πρέπει να τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης με τους στρατιωτικούς που αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, δηλαδή να εξαιρεθούν και αυτοί από την καταβολή της συγκεκριμένης εισφοράς. Επίσης το Γ.Λ.Κ. πρέπει στις συνταξιοδοτικές πράξεις να αναγράφει ως αιτία εξόδου : «ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑΣ» και όχι το εσφαλμένο «ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ».
 
Συμπέρασμα, όταν ένα στέλεχος υποβάλλει αίτηση αποστρατείας, το χρονικό διάστημα που καθορίζεται είναι, εντός τριών μηνών ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να έχει κάνει δεκτή ή όχι τη υπόψη αίτηση, κατόπιν σε πόσο χρονικό διάστημα η υπηρεσία θα προβεί στην αποστρατεία του υπόψη στελέχους δεν καθορίζεται.

Πηγή: onalert.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο «Παίδων» 4χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

12/09/2026 - 7:56μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του από το απόγευμα της Κυριακής – Η ανακοίνωση της οικογένειας

12/09/2026 - 7:28μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση κρατουμένου στις Σέρρες: Καμένο αυτοκίνητο εντοπίστηκε στα Ν. Βρασνά – Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι συνδέεται με την υπόθεση

12/09/2026 - 6:32μμ
(Φωτ.: facebook / Ιππική Παρέα Βλάστης)
ΕΛΛΑΔΑ

Εορδαία: Περισσότερα από 180 άλογα στην 7η Ορεινή Ιππική Συνάντηση – Μια παράδοση που «καλπάζει» μέσα στο χρόνο

12/09/2026 - 6:04μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάρος: Ενισχύονται οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση μεγάλης φωτιάς – Πυροσβέστες καταφθάνουν από Σύρο και Νάξο

12/09/2026 - 4:59μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Τη Δευτέρα στις 13:00 η Εξόδιος Ακολουθία, στην Αγία Τριάδα της Νίκαιας

12/09/2026 - 2:57μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Κρήτη: Θανάσιμα τραυματίστηκε 87χρονη – Την παρέσυρε ο γιος της με το όχημά του

12/09/2026 - 1:06μμ
Οι δύο γιατροί στην είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, παρουσία αστυνομικών. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Το «χαμένο» δίωρο στο Κολωνάκι – Οι ψηφιακοί μάρτυρες που ξαναγράφουν το χρονικό

12/09/2026 - 10:59πμ
Η είσοδος του νοσοκομείου στις Σέρρες (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση-θρίλερ στις Σέρρες: Ένοπλοι «ΟΠΚΕ» άρπαξαν κρατούμενο από το νοσοκομείο

12/09/2026 - 9:28πμ
Λίγα λουλούδια από θαυμαστές, έξω από το σπίτι του Γιώργου Μαζωνάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: «Καίει» τους γιατρούς ο οδηγός ταξί – Τι ερευνά η ΑΑΔΕ

12/09/2026 - 8:29πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: International Judo Federation)

Grand Slam τζούντο: Χρυσή η Ελισάβετ Τελτσίδου

10 λεπτά πριν
H πρωτοπόρος Αμερικανίδα γιατρός, ακτιβίστρια για τη δημόσια υγεία και σουφραζέτα Δρ Έσθερ Λάβτζοϊ σε πορτρέτο της περίπου το 1905 (φωτ.: Συλλογή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ (Library of Congress))

Η Αμερικανίδα γιατρός που είδε την κόλαση στην προκυμαία το 1922: «Τα ερείπια της Σμύρνης έμοιαζαν τόσο απόκοσμα και φανταστικά όσο ένας εφιάλτης»

36 λεπτά πριν
(Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)

Ένωση Ποντίων Αιγάλεω: Με πιροσκί, κρασί και ποντιακή λύρα στο πανηγύρι του Εσταυρωμένου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στο «Παίδων» 4χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Γιώργος Μαζωνάκης: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του από το απόγευμα της Κυριακής – Η ανακοίνωση της οικογένειας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: MOTIONTEAM / Φανή Τρυψάνη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Εφάπαξ και επιδόματα που θα καταβληθούν από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV