pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου!

26/06/2013 - 11:49πμ
Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη.

Για τους απανταχού Πόντιους η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί μόνιμη προτεραιότητα της δράσης τους και η διαιώνιση των πολιτιστικών παραδόσεων είναι συνυφασμένη με τη ζωή τους.

Αυτό απέδειξαν εκατοντάδες νέοι ποντιακής καταγωγής που έλαβαν μέρος ή παρακολούθησαν το έκτο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τον τοπικό ποντιακό σύλλογο “Κομνηνοί”.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο φετινό Φεστιβάλ συμμετείχαν περισσότεροι από 250 νέοι, 7 χορευτικά συγκροτήματα, οι 15 σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας, ενώ παρακολούθησε τις εκδηλώσεις πάρα πολύς κόσμος.

“Δημιουργούμε σχέσεις ζωής” τόνισε ο κ. Μολοχίδης, επισημαίνοντας ότι “το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους να γνωριστούν μεταξύ τους και να γνωρίσουν πτυχές της κληρονομιάς τους”.

Το κάθε χορευτικό συγκρότημα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Ποντίων ΗΠΑ και Καναδά, ανέλαβε να παρουσιάσει χορούς από μια περιοχή του Πόντου, κατόπιν κλήρωσης. Τα επτά χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν ήταν: “Κομνηνοί” Κάντον Οχάιο, “Φοίνιξ” Κλήβελαντ, “Παναγία Σουμελά” Τορόντο, “Ακρίται” Φιλαδέλφειας, “Παναγία Σουμελά” Βοστόνης, “Πόντος” Νόργουολκ Κονέκτικατ και “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης.

“Κάθε χρόνο αυξάνονται οι συμμετοχές των νέων απ’ όλους τους συλλόγους” επισήμανε ο κ. Μολοχίδης, προσθέτοντας ότι “τέτοιες εκδηλώσεις αποδεικνύουν ότι ο Ελληνισμός της Αμερικής και κυρίως η νέα γενιά κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις του Πόντου. Γι’ αυτό, ποτέ δεν λησμονάμε τη Γενοκτονία και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την επίσημη αναγνώρισή της. Αυτό τον καιρό, αποστέλλουμε ενημερωτικά βιβλία σε Αμερικανούς πολιτικούς. Παρά τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν οι Τούρκοι στην Αμερική για να διαστρεβλώνουν την ιστορία μας, εμείς θα επιμένουμε. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη η πρωτοβουλία του ομογενούς Καναδού βουλευτή Δημήτρη Καρυγιάννη να προωθήσει νομοσχέδιο για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Καναδική Βουλή”.

Το τριήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ είχε ξεκινήσει την Παρασκευή με ποντιακή βραδιά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας γύρω από το Μανχάταν.

Το Σάββατο το πρωί, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης στην Αστόρια έγινε χοροδιδασκαλία για παιδιά και νέους. Επίσης, οι Νίκος Μιχαηλίδης και Αβραάμ Κωστίδης παρουσίασαν εικόνες και μίλησαν για την ιστορία του Πόντου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα, όπου τιμήθηκαν οι Χρήστος Σπυρόπουλος, Σάββας Κωνσταντινίδης και Σταυρούλα Μάστορα για τη “συνεχή και άοκνη στήριξή” τους στο έργο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά και του συλλόγου “Κομνηνοί”. Επίσης, για τις πολυετείς υπηρεσίες στο σύλλογο “Κομνηνοί” τιμήθηκαν οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου Χάρης Στεφανίδης και Γεώργιος Αποστολίδης.

Την Κυριακή το πρωί, έγινε επίσκεψη στην εκκλησία της “Παναγίας Σουμελά”, στο Ουέστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθησε ποντιακό γλέντι.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στο θέατρο της Μουσικής Σχολής Φρανκ Σινάτρα της Νέας Υόρκης. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση του Νικολάου Μολοχίδη και της Βασιλικής Τσανακτσίδου “Γάμος Ποντίων”. Ήταν μια αναπαράσταση του πατροπαράδοτου ποντιακού γάμου, με όλα εκείνα τα στοιχεία που ενώνουν το χθες με το σήμερα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό Τριήμερο στην Καλλιθέα: Κόντρα στη βροχή οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της «Αργώς»

2/10/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας: Νέα διοίκηση, 40 χρόνια ιστορίας και νέος κύκλος δράσεων

2/10/2026 - 3:36μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν το τουρκικό «μπλόκο» στους Ποντίους βαφτίζεται «οικονομικό μποϊκοτάζ στην Τουρκία»

2/10/2026 - 3:09μμ
Ο Χριστός ευλογεί στον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά και η Παναγία παρουσιάζει την Ειρήνη Γαβρά στον Χριστό. Από πολυτελές τετραευάγγελο του 1067, μία από τις πρωιμότερες  κτητορικές παραστάσεις στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης, σύμφωνα με την Ελένη Μπαρμπαρίτσα. Το κειμήλιο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Θεόδωρος Γαβράς: Ο ναός και το χαμένο μοναστήρι της Τραπεζούντας

2/10/2026 - 9:55πμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: euxinospontos_korydallos/Instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Ποντιακό Πανοΰρ στον Κορυδαλλό: Η βροχή δεν χάλασε τη γιορτή

1/10/2026 - 7:35μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

1/10/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: Pixabay.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρθεν ο Τρυγομηνάς – Ο Οκτώβριος των Ποντίων

1/10/2026 - 9:31πμ
Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

30/09/2026 - 11:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την εκκένωση της Γκράβας, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γκράβα: Δεν διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου στο σχολικό συγκρότημα

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Δημογραφικό: 56.223 λιγότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα το 2025 – Μειώθηκαν γεννήσεις και θάνατοι

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

ΟΕΝΓΕ: Απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 21 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

1 ώρα πριν
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή, σήμερα, του 32χρονου Ρουμάνου στον εισαγγελέα (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)

Λαύριο: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 32χρονο Ρουμάνο για την επίθεση στην πρώην σύντροφό του

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

ΣτΕ: Τέλος στην 20ετή και 10ετή παραγραφή για φορολογικές οφειλές – Ισχύει η 5ετία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV