pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου!

26/06/2013 - 11:49πμ
Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη.

Για τους απανταχού Πόντιους η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί μόνιμη προτεραιότητα της δράσης τους και η διαιώνιση των πολιτιστικών παραδόσεων είναι συνυφασμένη με τη ζωή τους.

Αυτό απέδειξαν εκατοντάδες νέοι ποντιακής καταγωγής που έλαβαν μέρος ή παρακολούθησαν το έκτο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τον τοπικό ποντιακό σύλλογο “Κομνηνοί”.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο φετινό Φεστιβάλ συμμετείχαν περισσότεροι από 250 νέοι, 7 χορευτικά συγκροτήματα, οι 15 σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας, ενώ παρακολούθησε τις εκδηλώσεις πάρα πολύς κόσμος.

“Δημιουργούμε σχέσεις ζωής” τόνισε ο κ. Μολοχίδης, επισημαίνοντας ότι “το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους να γνωριστούν μεταξύ τους και να γνωρίσουν πτυχές της κληρονομιάς τους”.

Το κάθε χορευτικό συγκρότημα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Ποντίων ΗΠΑ και Καναδά, ανέλαβε να παρουσιάσει χορούς από μια περιοχή του Πόντου, κατόπιν κλήρωσης. Τα επτά χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν ήταν: “Κομνηνοί” Κάντον Οχάιο, “Φοίνιξ” Κλήβελαντ, “Παναγία Σουμελά” Τορόντο, “Ακρίται” Φιλαδέλφειας, “Παναγία Σουμελά” Βοστόνης, “Πόντος” Νόργουολκ Κονέκτικατ και “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης.

“Κάθε χρόνο αυξάνονται οι συμμετοχές των νέων απ’ όλους τους συλλόγους” επισήμανε ο κ. Μολοχίδης, προσθέτοντας ότι “τέτοιες εκδηλώσεις αποδεικνύουν ότι ο Ελληνισμός της Αμερικής και κυρίως η νέα γενιά κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις του Πόντου. Γι’ αυτό, ποτέ δεν λησμονάμε τη Γενοκτονία και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την επίσημη αναγνώρισή της. Αυτό τον καιρό, αποστέλλουμε ενημερωτικά βιβλία σε Αμερικανούς πολιτικούς. Παρά τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν οι Τούρκοι στην Αμερική για να διαστρεβλώνουν την ιστορία μας, εμείς θα επιμένουμε. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη η πρωτοβουλία του ομογενούς Καναδού βουλευτή Δημήτρη Καρυγιάννη να προωθήσει νομοσχέδιο για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Καναδική Βουλή”.

Το τριήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ είχε ξεκινήσει την Παρασκευή με ποντιακή βραδιά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας γύρω από το Μανχάταν.

Το Σάββατο το πρωί, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης στην Αστόρια έγινε χοροδιδασκαλία για παιδιά και νέους. Επίσης, οι Νίκος Μιχαηλίδης και Αβραάμ Κωστίδης παρουσίασαν εικόνες και μίλησαν για την ιστορία του Πόντου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα, όπου τιμήθηκαν οι Χρήστος Σπυρόπουλος, Σάββας Κωνσταντινίδης και Σταυρούλα Μάστορα για τη “συνεχή και άοκνη στήριξή” τους στο έργο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά και του συλλόγου “Κομνηνοί”. Επίσης, για τις πολυετείς υπηρεσίες στο σύλλογο “Κομνηνοί” τιμήθηκαν οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου Χάρης Στεφανίδης και Γεώργιος Αποστολίδης.

Την Κυριακή το πρωί, έγινε επίσκεψη στην εκκλησία της “Παναγίας Σουμελά”, στο Ουέστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθησε ποντιακό γλέντι.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στο θέατρο της Μουσικής Σχολής Φρανκ Σινάτρα της Νέας Υόρκης. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση του Νικολάου Μολοχίδη και της Βασιλικής Τσανακτσίδου “Γάμος Ποντίων”. Ήταν μια αναπαράσταση του πατροπαράδοτου ποντιακού γάμου, με όλα εκείνα τα στοιχεία που ενώνουν το χθες με το σήμερα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα, τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA / Victor Hilitski)

Τζο Μπάιντεν: Ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα οστά, λέει ο γιος του, Χάντερ

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16: Τρία στα τρία και… έφυγε για ημιτελικό η Εθνική Κορασίδων

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook / Σύλλογος Αρτακηνών Κυζικηνών)

Νέα Αρτάκη: Προ των πυλών τα 50ά Κυζίκεια

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)ERDEM SAHIN

Φιντάν για συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία: Είναι, επί της ουσίας, ίδια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Κλειστός ο λόφος Φινόπουλου από σήμερα τα μεσάνυχτα – Η έκκληση του Δήμου Αθηναίων

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign