pontosnews.gr
Σάββατο, 6/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου!

26/06/2013 - 11:49πμ
Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη.

Για τους απανταχού Πόντιους η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί μόνιμη προτεραιότητα της δράσης τους και η διαιώνιση των πολιτιστικών παραδόσεων είναι συνυφασμένη με τη ζωή τους.

Αυτό απέδειξαν εκατοντάδες νέοι ποντιακής καταγωγής που έλαβαν μέρος ή παρακολούθησαν το έκτο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τον τοπικό ποντιακό σύλλογο “Κομνηνοί”.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο φετινό Φεστιβάλ συμμετείχαν περισσότεροι από 250 νέοι, 7 χορευτικά συγκροτήματα, οι 15 σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας, ενώ παρακολούθησε τις εκδηλώσεις πάρα πολύς κόσμος.

“Δημιουργούμε σχέσεις ζωής” τόνισε ο κ. Μολοχίδης, επισημαίνοντας ότι “το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους να γνωριστούν μεταξύ τους και να γνωρίσουν πτυχές της κληρονομιάς τους”.

Το κάθε χορευτικό συγκρότημα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Ποντίων ΗΠΑ και Καναδά, ανέλαβε να παρουσιάσει χορούς από μια περιοχή του Πόντου, κατόπιν κλήρωσης. Τα επτά χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν ήταν: “Κομνηνοί” Κάντον Οχάιο, “Φοίνιξ” Κλήβελαντ, “Παναγία Σουμελά” Τορόντο, “Ακρίται” Φιλαδέλφειας, “Παναγία Σουμελά” Βοστόνης, “Πόντος” Νόργουολκ Κονέκτικατ και “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης.

“Κάθε χρόνο αυξάνονται οι συμμετοχές των νέων απ’ όλους τους συλλόγους” επισήμανε ο κ. Μολοχίδης, προσθέτοντας ότι “τέτοιες εκδηλώσεις αποδεικνύουν ότι ο Ελληνισμός της Αμερικής και κυρίως η νέα γενιά κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις του Πόντου. Γι’ αυτό, ποτέ δεν λησμονάμε τη Γενοκτονία και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την επίσημη αναγνώρισή της. Αυτό τον καιρό, αποστέλλουμε ενημερωτικά βιβλία σε Αμερικανούς πολιτικούς. Παρά τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν οι Τούρκοι στην Αμερική για να διαστρεβλώνουν την ιστορία μας, εμείς θα επιμένουμε. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη η πρωτοβουλία του ομογενούς Καναδού βουλευτή Δημήτρη Καρυγιάννη να προωθήσει νομοσχέδιο για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Καναδική Βουλή”.

Το τριήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ είχε ξεκινήσει την Παρασκευή με ποντιακή βραδιά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας γύρω από το Μανχάταν.

Το Σάββατο το πρωί, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης στην Αστόρια έγινε χοροδιδασκαλία για παιδιά και νέους. Επίσης, οι Νίκος Μιχαηλίδης και Αβραάμ Κωστίδης παρουσίασαν εικόνες και μίλησαν για την ιστορία του Πόντου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα, όπου τιμήθηκαν οι Χρήστος Σπυρόπουλος, Σάββας Κωνσταντινίδης και Σταυρούλα Μάστορα για τη “συνεχή και άοκνη στήριξή” τους στο έργο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά και του συλλόγου “Κομνηνοί”. Επίσης, για τις πολυετείς υπηρεσίες στο σύλλογο “Κομνηνοί” τιμήθηκαν οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου Χάρης Στεφανίδης και Γεώργιος Αποστολίδης.

Την Κυριακή το πρωί, έγινε επίσκεψη στην εκκλησία της “Παναγίας Σουμελά”, στο Ουέστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθησε ποντιακό γλέντι.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στο θέατρο της Μουσικής Σχολής Φρανκ Σινάτρα της Νέας Υόρκης. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση του Νικολάου Μολοχίδη και της Βασιλικής Τσανακτσίδου “Γάμος Ποντίων”. Ήταν μια αναπαράσταση του πατροπαράδοτου ποντιακού γάμου, με όλα εκείνα τα στοιχεία που ενώνουν το χθες με το σήμερα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Αργοναύτες» Κιλκίς αποχαιρετούν τον Γιάννη Ηλιάδη – Βαρύ το πένθος στην τοπική κοινωνία

5/06/2026 - 10:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Ζωγράφου: Μια βραδιά μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους ήρωες της Κρήτης

5/06/2026 - 9:31μμ
Καρέ από το φιλμ «Η μπάντα», του Νίκου Ασλανίδη (πηγή: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Κερασούντα στο Λονδίνο: Η «Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη και μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί

5/06/2026 - 5:49μμ
Αριστερά στο πρωτοσέλιδο της Journal de la Bourse και δεξιά ο Νικόλαος Βότσης με τη στολή του κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (πηγές: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Οι εκτοπισμοί στον Πόντο ήταν οργανωμένες σφαγές» – Ο ναύαρχος Βότσης απαντά στη γαλλική φιλοτουρκική προπαγάνδα

5/06/2026 - 1:32μμ
(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λαμπερή παρουσία των «Αργοναυτών» Κιλκίς στο 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κατερίνη

5/06/2026 - 10:10πμ
Λάπαθον το αμβλύφυλλον (πηγή: Wikipedia)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Καλοκαίρι στον Πόντο: Όταν οι αυλές γέμιζαν με πλεξούδες από αβλούκ’

5/06/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: Αρχείο «Θ»)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξης Παρχαρίδης: Η ποντιακή μουσική μάς κράτησε ζωντανούς μέσα στους αιώνες

4/06/2026 - 5:22μμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η κοινή μοίρα των Ελλήνων και των Ασσυρίων (1914-1923) – Μέσα από τα αρχεία του Seyfo Center και τη διεθνή βιβλιογραφία

4/06/2026 - 2:40μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για 6η χρονιά αναβιώνει η δράση «Χορεύοντας στις γειτονιές της Νάουσας»

3/06/2026 - 11:58μμ
Ο Σάββας Κανταρτζής με τη σύζυγό του (πηγή: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης – kcm.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάββας Κανταρτζής: Ο Κοτυωρίτης που τίμησε την Πιερία όσο λίγοι

3/06/2026 - 9:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: glomex)

Αθώος ο μελισσοκόμος που πέρασε από αυτόφωρη διαδικασία για τη φωτιά στο Άλσος Βεΐκου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Frederic Lancelot)

Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε ότι η σορός που βρέθηκε ανήκει στην 11χρονη Λιανά – Αναζητούνται ακόμη τα ακριβή αίτια του θανάτου της

8 ώρες πριν
(Φωτ.: pexels.com)

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Το πλαίσιο προστασίας των παιδιών και ο ρόλος της συγγενικής αναδοχής

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Greek Basketball League: Ισοφάρισε σε 1-1 ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό στους τελικούς

8 ώρες πριν

Οι «Αργοναύτες» Κιλκίς αποχαιρετούν τον Γιάννη Ηλιάδη – Βαρύ το πένθος στην τοπική κοινωνία

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΠΕ)

European League: Λύγισε στο τάι μπρέικ η Εθνική βόλεϊ κόντρα στη Σουηδία

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign