pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου!

26/06/2013 - 11:49πμ
Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πόντου. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη.

Για τους απανταχού Πόντιους η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί μόνιμη προτεραιότητα της δράσης τους και η διαιώνιση των πολιτιστικών παραδόσεων είναι συνυφασμένη με τη ζωή τους.

Αυτό απέδειξαν εκατοντάδες νέοι ποντιακής καταγωγής που έλαβαν μέρος ή παρακολούθησαν το έκτο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τον τοπικό ποντιακό σύλλογο “Κομνηνοί”.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο φετινό Φεστιβάλ συμμετείχαν περισσότεροι από 250 νέοι, 7 χορευτικά συγκροτήματα, οι 15 σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας, ενώ παρακολούθησε τις εκδηλώσεις πάρα πολύς κόσμος.

“Δημιουργούμε σχέσεις ζωής” τόνισε ο κ. Μολοχίδης, επισημαίνοντας ότι “το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους να γνωριστούν μεταξύ τους και να γνωρίσουν πτυχές της κληρονομιάς τους”.

Το κάθε χορευτικό συγκρότημα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Ποντίων ΗΠΑ και Καναδά, ανέλαβε να παρουσιάσει χορούς από μια περιοχή του Πόντου, κατόπιν κλήρωσης. Τα επτά χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν ήταν: “Κομνηνοί” Κάντον Οχάιο, “Φοίνιξ” Κλήβελαντ, “Παναγία Σουμελά” Τορόντο, “Ακρίται” Φιλαδέλφειας, “Παναγία Σουμελά” Βοστόνης, “Πόντος” Νόργουολκ Κονέκτικατ και “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης.

“Κάθε χρόνο αυξάνονται οι συμμετοχές των νέων απ’ όλους τους συλλόγους” επισήμανε ο κ. Μολοχίδης, προσθέτοντας ότι “τέτοιες εκδηλώσεις αποδεικνύουν ότι ο Ελληνισμός της Αμερικής και κυρίως η νέα γενιά κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις του Πόντου. Γι’ αυτό, ποτέ δεν λησμονάμε τη Γενοκτονία και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την επίσημη αναγνώρισή της. Αυτό τον καιρό, αποστέλλουμε ενημερωτικά βιβλία σε Αμερικανούς πολιτικούς. Παρά τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν οι Τούρκοι στην Αμερική για να διαστρεβλώνουν την ιστορία μας, εμείς θα επιμένουμε. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη η πρωτοβουλία του ομογενούς Καναδού βουλευτή Δημήτρη Καρυγιάννη να προωθήσει νομοσχέδιο για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Καναδική Βουλή”.

Το τριήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ είχε ξεκινήσει την Παρασκευή με ποντιακή βραδιά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας γύρω από το Μανχάταν.

Το Σάββατο το πρωί, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης στην Αστόρια έγινε χοροδιδασκαλία για παιδιά και νέους. Επίσης, οι Νίκος Μιχαηλίδης και Αβραάμ Κωστίδης παρουσίασαν εικόνες και μίλησαν για την ιστορία του Πόντου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα, όπου τιμήθηκαν οι Χρήστος Σπυρόπουλος, Σάββας Κωνσταντινίδης και Σταυρούλα Μάστορα για τη “συνεχή και άοκνη στήριξή” τους στο έργο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά και του συλλόγου “Κομνηνοί”. Επίσης, για τις πολυετείς υπηρεσίες στο σύλλογο “Κομνηνοί” τιμήθηκαν οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου Χάρης Στεφανίδης και Γεώργιος Αποστολίδης.

Την Κυριακή το πρωί, έγινε επίσκεψη στην εκκλησία της “Παναγίας Σουμελά”, στο Ουέστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθησε ποντιακό γλέντι.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στο θέατρο της Μουσικής Σχολής Φρανκ Σινάτρα της Νέας Υόρκης. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση του Νικολάου Μολοχίδη και της Βασιλικής Τσανακτσίδου “Γάμος Ποντίων”. Ήταν μια αναπαράσταση του πατροπαράδοτου ποντιακού γάμου, με όλα εκείνα τα στοιχεία που ενώνουν το χθες με το σήμερα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη μουσική παράσταση «Η Άλωση της Πόλης – Εάλω η Πόλις υπό το πρίσμα της ποντιακής μούσας», Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Nikos Alvanoudis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Εάλω η Πόλις» μέσα από την ποντιακή μουσική παράδοση – Ξεχωριστή εκδήλωση από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης

30/05/2026 - 9:48μμ
Ημερομηνία γραμμένη στο χιόνι σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο Τσάμπασι (πηγή: bursadabugun.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Τσάμπασι φόρεσε τα λευκά του στα τέλη Μαΐου – Το παρχάρι των Ποντίων έγινε… χειμωνιάτικo!

30/05/2026 - 9:00μμ
Κόσμος παρακολουθεί εκθέματα και ιστορικά ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, στο σταθμό Μετρό Συντάγματος τον Μάιο του 2016. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν τα αρχεία μιλούν: Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Φωτιάδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

30/05/2026 - 4:55μμ
Ο Μωυσής Αραβόπουλος (δεύτερος όρθιος από δεξιά) σε φωτογραφία από το αρχείο της ΕΠΜ. Μέλη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (Καλλιθέα) απεικονίζονται μετά από εκδήλωση, περ. 1965. Στη λύρα ο Ιορδάνης. Καθιστοί από δεξιά: Ηλίας Τσιρκινίδης (με γυαλιά) αριστερά του η Ζηνοβία Λιθοξόου (μέλη της διοίκησης) και αριστερά της ο Λουκάς Αγγελίδης. Πάνω όρθιοι από δεξιά: Λευτέρης Σιδηρόπουλος (με μουστάκι) και δίπλα του αριστερά ο Μωυσής Αραβόπουλος (με άσπρο πουκάμισο και γραβάτα). Όρθιος από αριστερά (με γυαλιά) ο Ηλίας Αλβανίδης (πηγή: searchculture.gr/EPontMel)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωυσής Αραβόπουλος: Ο ΚΟΠΑ αποχαιρετά έναν από τους πρωτεργάτες του ποντιακού θεάτρου στην Ελλάδα

30/05/2026 - 4:22μμ
Τα ντοκουμέντα προέρχονται από τα αρχεία του Πολεμικού Ναυτικού, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και του Ιδρύματος «Ε. Βενιζέλος» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Πόντιος ναύαρχος που έγινε κατάσκοπος στον Μακεδονικό Αγώνα – Η απίστευτη ζωή του Γεώργιου Κακουλίδη

30/05/2026 - 10:36πμ
Οι Στάθης Ταξίδης και Χρήστος Εμμανουηλίδης με τις αναμνηστικές πλακέτες (φωτ.: Facebook / Ahepa Hellas District 25)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η ποντιακή διάλεκτος είναι ζωντανή απόδειξη ιστορικής συνέχειας»

29/05/2026 - 8:11μμ
Ο Θεόφιλος Καστανίδης ομιλητής στην κατάμεστη  αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, Τετάρτη 27 Μαΐου 2026 (φωτ.: Οδυσσέας Ξεριζωτής)
ΠΟΝΤΟΣ

Μακρόνησος 1922-1923: Η άγνωστη τραγωδία 25.000 προσφύγων από τον Πόντο συγκλόνισε την Πάτρα

29/05/2026 - 6:09μμ
Στην Πλατεία Πόντου στον Καρέα για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Πέμπτη 28 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Βύρωνα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στον Καρέα τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

29/05/2026 - 3:39μμ
Ο δικέφαλος αετός είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της βυζαντινής παράδοσης. Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»: Το μήνυμα της ΠΟΕ για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29/05/2026 - 2:05μμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά (φωτ.: EUROKINISSI / Γρηγόρης Βακιρλής)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο θρήνος του Πόντου «’Πάρθεν η Ρωμανία» και ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης – Όταν η ποντιακή μούσα συνάντησε τον Αλεξανδρινό

29/05/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη μουσική παράσταση «Η Άλωση της Πόλης – Εάλω η Πόλις υπό το πρίσμα της ποντιακής μούσας», Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Nikos Alvanoudis)

«Εάλω η Πόλις» μέσα από την ποντιακή μουσική παράδοση – Ξεχωριστή εκδήλωση από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης

16 λεπτά πριν
Πινακίδα που ενημερώνει την απαγόρευση πτήσεων drones στο χώρο του αεροδρομίου του Μονάχου (φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Μονάχου για ύποπτο drone – Διακόπηκαν για 1 ώρα οι πτήσεις

40 λεπτά πριν
Ημερομηνία γραμμένη στο χιόνι σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο Τσάμπασι (πηγή: bursadabugun.com)

Το Τσάμπασι φόρεσε τα λευκά του στα τέλη Μαΐου – Το παρχάρι των Ποντίων έγινε… χειμωνιάτικo!

1 ώρα πριν
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Με αυτήν τη φωτογραφία επέλεξε η Εταιρεία Συγγραφέων να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο των ελληνικών γραμμάτων

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν μεγάλο ποιητή, μελετητή και βιβλιογράφο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Πρωταθλητής για 14η σερί χρονιά ο Ολυμπιακός στο πόλο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Και τώρα οι δυο τους – Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πέρασαν στους τελικούς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign