pontosnews.gr
Παρασκευή, 29/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σήμερα η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2013. Πάρτε θέσεις με θέα τον ουρανό!

23/06/2013 - 10:50πμ
Παιχνίδια με την πανσέληνο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η πανσέληνος της Κυριακής 23 Ιουνίου θα είναι η μεγαλύτερη του έτους, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.

Το σούπερ-φεγγάρι θα απέχει 356.991 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, ενώ η μέση απόσταση Γης-Σελήνης, που μεταβάλλεται μέσα στο έτος, είναι περίπου 382.900 χιλιόμετρα.

Η φετινή σούπερ-πανσέληνος έρχεται δύο μόλις μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου, με το οποίο εγκαινιάστηκε και επίσημα το καλοκαίρι.

Πάντως η περυσινή σούπερ-πανσέληνος, στις 6 Μαΐου 2012, ήταν πιο θεαματική, καθώς η Σελήνη είχε πλησιάσει ακόμα περισσότερο, στα 353.500 χιλιόμετρα από τη Γη.

Η επόμενη φορά που η πανσέληνος θα φτάσει σε παρόμοιο μέγεθος, θα είναι στις 10 Αυγούστου 2014, όταν η απόσταση Γης-Σελήνης θα είναι 353.800 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η απόσταση Γης-Σελήνης αυξομειώνεται διαχρονικά, επειδή η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τον πλανήτη μας είναι ελαφρώς ασυμμετρική (ελλειπτική) και δεν διαγράφει έναn πλήρη κύκλο. Κατά την ετήσια περιφορά του ο δορυφόρος μας περιοδικά πλησιάζει πιο κοντά στη Γη, όμως περίπου μια φορά τον χρόνο συμβαίνει το περίγειο (η μικρότερη απόσταση από τη Γη) να συμπίπτει με την πανσέληνο.

Σε αυτή την περίπτωση του λεγόμενου «σούπερ-φεγγαριού» με τη Σελήνη στο περίγειο, η πανσέληνος φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από ότι όταν η πανσέληνος λαμβάνει χώρα με το φεγγάρι στο απόγειο, δηλαδή στη μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη.

Το επόμενο απόγειο θα είναι στις 7 Ιουλίου, οπότε η Σελήνη θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 406.800 χιλιομέτρων.

Αν και σύμφωνα με διάφορες λαϊκές παραδόσεις ή με πιο πρόσφατες διαδόσεις η σούπερ-πανσέληνος φέρνει φυσικές καταστροφές (βύθιση Τιτανικού, σεισμός- τσουνάμι Ιαπωνίας 2011 κ.α.) ή τρελαίνει μερικούς ανθρώπους, οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι αυτά τα πράγματα έχουν βάση.

Οπως τονίζουν, η πρόσθετη βαρυτική επίδραση που ασκεί η προσέγγιση της Σελήνης στη Γη κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, δεν είναι αρκετή για να κινητοποιήσει ισχυρές τεκτονικές και άλλες γεωφυσικές δυνάμεις στον πλανήτη μας.

«Πολλές μελέτες έχουν γίνει σχετικά με αυτό το θέμα από τους επιστήμονες, όμως δεν έχουν διαπιστώσει καμία αξιοσημείωτη συσχέτιση», δήλωσε ο Τζον Μπελίνι, γεωφυσικός της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Ούτε έχει βρεθεί κάποια επίδραση του σούπερ-φεγγαριού στην ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχική υγεία (εκτός και αν κάποιος είναι πολύ επιρρεπής στην αυθυποβολή!). Οι διαχρονικές μελέτες για τις εισαγωγές ασθενών στα ψυχιατρεία και στα νοσοκομεία, δεν έχουν δείξει ότι παρατηρείται αύξησή τους κατά τα βράδια με σούπερ-φεγγάρι. Όπως επίσης δεν παρατηρείται έξαρση στην εγκληματικότητα.

Τέλος, παρά τις αρχαίες πεποιθήσεις ότι η σούπερ-πανσέληνος ευνοεί τη γονιμότητα, οι έγκυες δεν έχουν λόγο να έχουν ιδιαίτερη αγωνία, καθώς οι έρευνες στα μαιευτήρια δεν έχουν δείξει κάποια απότομη έξαρση στις γεννήσεις αυτά τα βράδια.

Πηγή: tanea.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: ΧΚ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Με τη βοήθειά της, ακόμα και το πένθος έγινε προσοδοφόρο!

14/08/2025 - 4:41μμ
Mικρή και απατηλά χαριτωμένη, αλλά σίγουρα όχι ακίνδυνη η προϊστορική φάλαινα (εικ.: Museums Victoria / Ruairidh Duncan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε προϊστορική φάλαινα – Τρομερός θηρευτής που ζούσε πριν από 26 εκατ. χρόνια

13/08/2025 - 12:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μενέλαος Ράπτης: Από τη Θεσσαλονίκη στα πέρατα του σύμπαντος και μια απίστευτη ανακάλυψη

11/08/2025 - 10:19μμ
(Φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Πλήρης ημερών άφησε τα εγκόσμια ο Τζιμ Λόβελ – Ένας από τους σπουδαιότερους αστροναύτες

9/08/2025 - 7:25μμ
«Υπερρεαλιστικές» ανακατασκευές των προσώπων των γυναικών που ήταν αδελφές και εργάτριες σε προϊστορικό ορυχείο πυριτόλιθου στην περιοχή της Νότιας Μοραβίας (φωτ.: F. Fojtík)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτά είναι τα πρόσωπα δύο προϊστορικών εργατριών ορυχείου στη σημερινή Τσεχία

5/08/2025 - 11:26πμ
(Φωτ.: Emilian Robert Vicol / Pixabay)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρέθηκαν οι γονείς της πατάτας – Μητέρα της είναι η… ντομάτα

2/08/2025 - 7:47μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Prisma Electronics (φωτ.: facebook/Πρίσμα Ηλεκτρονικά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έτοιμος για το Διάστημα ο ελληνικός νανοδορυφόρος από την Αλεξανδρούπολη

28/07/2025 - 10:16μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υγεία και ψηφιακή τεχνολογία: Το στοίχημα για ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ιατρική περίθαλψη

27/07/2025 - 10:42πμ
Οι πρωταθλητές μαθητές του Ωραιοκάστρου με τον δήμαρχο Παντελή Τσακίρη και τους συνοδούς τους (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρομποτική: Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή του κόσμου

2/07/2025 - 7:22μμ
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

1/07/2025 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 (φωτ.: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Τι θα συζητηθεί

28 λεπτά πριν
Ομπρελίτσα... παντός καιρού (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Ζεστή Παρασκευή, με σκόνη και μελτέμια στο Αιγαίο

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Aναστασία Καρεκλά)

Eurobasket 2025: Νικηφόρα πρεμιέρα για την Ελλάδα με ηγέτη Αντετοκούνμπο

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pexels)

Μαδαγασκάρη: Η Γαλλία επέστρεψε το κρανίο του βασιλιά Τοέρα μετά από 128 χρόνια

10 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / EPT)

Diamond League: Το έβδομο ελληνικό διαμάντι από την Τζένγκο στη Ζυρίχη

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Conference League: Επιβλητική εμφάνιση και πρόκριση στους ομίλους η ΑΕΚ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign