pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο ρόλος της ΕΤ3 για τους Πόντιους

18/06/2013 - 10:37πμ
Ο ρόλος της ΕΤ3 για τους Πόντιους
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είχατε και ΕΡΤ στην Τραπεζούντα; Με αφορμή αυτό το ειρωνικό σχόλιο και τον Πυρρίχιο χορό που χόρεψαν Πόντιοι χορευτές έξω από την ΕΡΤ3, ο Αναστάσιος Τελίδης δίνει την απάντηση για το ρόλο που έχει παίξει η ΕΡΤ3 για τους Πόντιους.

Του Αναστάσιου Τελίδη

Προχθές έξω από την ΕΡΤ3 στην Λεωφόρο Στρατού εμφανίστηκε, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ένα σώμα Ποντίων χορευτών ντυμένοι με τις παραδοσιακές  στολές και χόρεψαν διάφορους χορούς.

Ένας φίλος που είναι της γραμμής ότι η ΕΡΤ πρέπει να κλείσει και ότι είναι πανηγύρια όλες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μου έστειλε ένα μήνυμα με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος που τελείωνε ως εξής:

“Τι έγινε τελικά Τελίδη είχατε και ΕΡΤ στην Τραπεζούντα και σας έπιασε τέτοια καήλα”;

Μοιράζομαι μαζί σας την απάντηση μου γιατί είναι σπουδαίο να αντιληφθούμε  την πολυδιάστατη προσφορά της ΕΡΤ3:

“(Τάδε) όχι, δεν έφεραν οι πρώτοι Πόντιοι πομπούς από την Τραπεζούντα με τους οποίους στήθηκε η ΕΡΤ3. Όπως καταλαβαίνεις μπορεί σαν φυλετική  ομάδα εκεί να είχαμε εντυπωσιακά επιτεύγματα πάνω στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα αλλά ακόμα τηλεόραση δεν είχαμε.

Η ιδιαίτερη ευαισθησία μας, ως Πόντιοι, για την ΕΡΤ3 πηγάζει από άλλους λόγους.

Καθώς ποτέ δεν την παρακολουθούσες δεν ξέρεις ότι η ΕΡΤ3 την δεκαετία του 1990 και του 2000 ήταν το κανάλι που πραγματοποίησε τις περισσότερες αποστολές στον Πόντο για να καταγράψει τις περιοχές όπου για αιώνες έζησαν οι Έλληνες. Την αρχιτεκτονική των σπιτιών τους και των δημοσίων κτιρίων κάτι που έδωσε πολλές πληροφορίες σχετικά με την οικονομική και κοινωνική ζωή τους. Η ΕΡΤ3 ήταν το κανάλι που επένδυσε πολλά (κάτι που σίγουρα δεν θα έκανε ποτέ οποιοδήποτε ιδιωτικό) ώστε να ανέβει σε απομακρυσμένες περιοχές και να βρει και να καταγράψει τις μαρτυρίες Τούρκων που θυμούνται ακόμα την ζωή των Ρωμιών μαζί τους. Ήταν το κανάλι που βρήκε τα ερείπια των εκκλησιών και τα κατέγραψε ώστε να μείνει ζωντανή η μνήμη.

Παράλληλα η ΕΡΤ3 ήταν αυτή που όργωσε την Μαύρη Θάλασσα και τις περιοχές των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών όπου για χρόνια  ζήσαμε οι παλιννοστούντες Πόντιοι. Για αυτό και μόνο εμείς χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΡΤ3 καθώς με αυτά τα οδοιπορικά παρουσίασε σε όλη την ελληνική κοινωνία την ζωή μας και τις κακουχίες των παππούδων μας που βρέθηκαν μετά την καταστροφή (και λίγο πιο πριν) στις τότε Σοβιετικές Δημοκρατίες. Τότε και μόνο τότε η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού κατάλαβε πως βρέθηκαν εκεί Πόντιοι και αντιλήφθηκε τον πόθο που είχαν οι δικοί μας για επιστροφή.

Σήμερα η ΕΡΤ3 συνέχιζε. Με διάφορες εκπομπές αναδείκνυε τα πολιτιστικά στοιχεία των Ποντίων σε κάθε χωριό της Ελλάδας, τις παραδόσεις, τους χορούς, τα φαγητά, την διάλεκτο και την ευρήτερη δραστηριότητα των Συλλόγων μας. Όλα αυτά που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση τουλάχιστον της μνήμης.

Η ΕΡΤ3 συνεπώς λειτουργούσε σαν ένας αρχειοφύλακας και ερευνητής των στοιχείων αυτών που μέσω της τηλεοπτικής παραγωγής θα παρουσιάζονταν στις επόμενες γενεές. Ξέρω ότι όσοι δεν μπορούν να νιώσουν τίποτα για όλα αυτά τα στοιχεία σίγουρα δεν μπορούν να καταλάβουν την  σπουδαιότητα της ΕΡΤ για εμάς και μέσα από αυτή την διάσταση. Το σπουδαίο όμως είναι ότι πολλοί νιώθουμε κάτι για όλα αυτά και θα συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η ΕΡΤ3 κράτησε ζωντανό ένα κομμάτι από τους παππούδες μας. ΝΑΙ και για αυτή την ΕΡΤ  πονάμε.”

*Ο Αναστάσιος Τελίδης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη

Πηγή: thestival.gr
Σχετικά άρθρα:
Πυρρίχιος χορός έξω από την ΕΡΤ
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το χωριό Μπόζχουγιούκ (Bozhüyük), στo όρος Ακ Νταγ, ανατολικά της πόλης Ακνταγμαντενί (πηγή: Wikipedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα μεταλλεία που γέννησαν μια πατρίδα: Η ιστορία του Ακ Νταγ Ματέν

18/06/2026 - 2:21μμ
O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

17/06/2026 - 11:16μμ
(Πηγή: Near East Foundation archives, 1923)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Ξενίδη: Στο βουνό έφτανε ώρα που κόβανε αγκάθια, τα βράζανε και τα τρώγανε

17/06/2026 - 9:16μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια», που παρουσιάστηκε στη Χαλκίδα. Κυριακή 14 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια»: Η παράσταση που συγκίνησε τη Χαλκίδα

17/06/2026 - 7:40μμ
Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης στα Αλώνια Πιερίας (πηγή: TikTok)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τι γίνεται στα Αλώνια; Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης δίνει τη δική του… ποντιακή απάντηση ενόψει του συναπαντήματος

17/06/2026 - 6:30μμ
Από παλαιότερο Παιδικό Φεστιβάλ του ΣΠΟΣ Δυικής Μακεδονίας & Ηπείρου (φωτ.: facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου: Το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα είναι πολυθεματικό και διαδραστικό

17/06/2026 - 9:56πμ
(Φωτ: Αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια φωτογραφία και λίγες λέξεις – Από το πολύτιμο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου

16/06/2026 - 9:52μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οι Καρατζάδες: Από την Τραπεζούντα στα ανάκτορα της Υψηλής Πύλης και στην Ελληνική Επανάσταση

16/06/2026 - 8:26μμ
Ο Σαράντης Παπαδόπουλος, η σύζυγός του Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο πατέρας του παπά Βασίλης Καθρεπτίδης, εκ των ιδρυτών του ναού αγίου Γεωργίου Νικαίας, ο μεγάλος γιος του Ιωάννης, η αδελφή του Ελισάβετ και τα παιδιά της Μαρία και Σάββας (φωτ.: facebook.com/archondia.papadopoulou)
ΠΟΝΤΟΣ

Φόρος τιμής στον Πόντιο δάσκαλο της Νίκαιας: Το 6ο Δημοτικό αποκτά το προσωνύμιο «Σαράντης Παπαδόπουλος» – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

16/06/2026 - 2:58μμ
Άποψη του χωριού Θέμπεδα και Θέμπερα σήμερα. Το χωριό, πλέον,  ονομάζεται Gözeler ενώ παλαιότερα λεγόταν Tembeda (φωτ.: facebook.com/ayeser29/medinaydin)
ΠΟΝΤΟΣ

Θέμπεδα και Θέμπερα Χαλδίας: Το αρχοντικό θέρετρο της Αργυρούπολης με το περίεργο όνομα που γέννησε φημισμένους μεταλλουργούς

16/06/2026 - 10:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το χωριό Μπόζχουγιούκ (Bozhüyük), στo όρος Ακ Νταγ, ανατολικά της πόλης Ακνταγμαντενί (πηγή: Wikipedia)

Τα μεταλλεία που γέννησαν μια πατρίδα: Η ιστορία του Ακ Νταγ Ματέν

9 λεπτά πριν
To Κατράκειο κατάμεστο (φωτ.: Facebook / Κατράκειο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας / Ορέστης Νικολαΐδης)

Η Αθήνα ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο ποντιακό γλέντι του καλοκαιριού – Αντίστροφη μέτρηση για το «Ο Πόντος ανταμώνει»

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Χαλκιδική: Η Σιθωνία τίμησε την αστυνομικό Μαρία Ζαφείρη με μνημείο και μετονομασία δρόμου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay / bingngu93)

Δημογραφικό: Μειώθηκαν κι άλλο οι γεννήσεις στη χώρα το 2025, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

2 ώρες πριν
Μικροί ομογενείς επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στους παραδοσιακούς χορούς (φωτ.: facebook/ESTIA Greek Festival Hobart/ΑΡΧΕΙΟ)

Άρωμα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη: Δύο μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ ενώνουν την ομογένεια με γεύσεις, μουσική και παράδοση

2 ώρες πριν
Το κρανίο ενός κοριτσιού ηλικίας περίπου 10 ετών, που βρέθηκε στον ταφικό χώρο Ουστ-Ίντα, στην περιοχή της λίμνης Βαϊκάλης στη Σιβηρία. Από τα λείψανά της οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη του αρχαιότερου γνωστού στελέχους του βακτηρίου της πανώλης (φωτ.: Angela Lieverse)

Πριν από 5.500 χρόνια μια μυστηριώδης επιδημία σκότωνε παιδιά – Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι ήταν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign