pontosnews.gr
Τρίτη, 24/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στην Σύρο το 2ο Σεμινάριο Λαογραφίας για τον Πόντο

14/06/2013 - 10:35πμ
Παιδικό θεατρικό εργαστήρι στον Σύλλογο Ποντίων Σύρου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου διοργανώνει το 2ο Σεμινάριο Λαογραφίας από 26 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2013.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η διάδοση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο φετινό σεμινάριο με θέμα Διαδρομές Ελληνισμού επιλέξαμε χορούς από τον Πόντο, την Κύπρο αλλά και τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Περιοχές όπου , επί σειρά αιώνων, μεγαλούργησε ο ελληνισμός . Θα υπάρχουν όμως και άλλες, παράλληλες εκδηλώσεις.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει ανάλυση και περιγραφή των παραδοσιακών φορεσιών της Κύπρου και του Πόντου καθώς επίσης και ιστορική αναδρομή και διδασκαλία των χορών αυτών.

Ποντιακούς χορούς θα διδάξει ο χοροδιδάσκαλός μας Γιάννης Ευφραιμίδης, ο οποίος δίδαξε ποντιακούς χορούς ακόμη και στην Αλάσκα.

Κυπριακούς χορούς θα διδάξουν η Ζωνιά Μαριλένα και ο Πολυβίου Βαγγέλης από την Ενωση Κυπρίων Αχαίας.

Το μουσικό συγκρότημα encardia θα διδάξει το χορό ταραντέλα . Ο παραδοσιακός χορός της Κάτω Ιταλίας , η ταραντέλα, συνδέεται με την αρχαία ελληνική αποικία του Τάραντα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Πρίντεζι και στο Λέτσε και στον πυρήνα των ελληνόφωνων χωριών του Σαλέντο. Στο Σαλέντο διαμένει ελληνόφωνος πληθυσμός που ομιλεί την Γραικανική διάλεκτο. Οι ελληνόφωνοι διατηρούν την πλούσια πολιτισμική τους παράδοση μέχρι τις μέρες μας.

Ο Σύλλογος επέλεξε για την πραγματοποίηση του 2ου σεμιναρίου λαογραφίας την Ποσειδωνία, το κοσμικό τουριστικό θέρετρο της Σύρου, το οποίο απέχει 13 χλμ. από το λιμάνι και την Ερμούπολη, μια πόλη με αρχοντικό αέρα και με μεγάλη παράδοση.

Για να πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια χορού απαιτείται ελάχιστος αριθμός δέκα ατόμων. Ο σύλλογος , ανάλογα με τις δηλώσεις συμμετοχής , μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα των σεμιναρίων.

Παρέχεται έκπτωση 30% στα ακτοπλοικά εισιτήρια.

Οι κρατήσεις/συμμετοχές θα πρέπει να γίνουν έως την 1η Ιουλίου. Για την επικύρωση της συμμετοχής σας απαιτείται προκαταβολή 50 ευρώ στο λογαριασμό 38911047 της Τράπεζας Κύπρου. Παράκληση όπως αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σας.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Κυριακή 28/7
11.00-13.00 : Ποντιακοί χοροί γι΄ αρχάριους (ποιμαντικό κέντρο)
19.00-21.00 : Ποντιακοί χοροί για προχωρημένους(αίθουσα συλλόγου)
Δευτέρα 29/7 Ποιμαντικό Κέντρο Αγίου Παύλου
10.30-12.30 : Κυπριακοί χοροί
19.00-21.00 : Κυπριακοί χοροί

Τρίτη 30/7 Ποιμαντικό Κέντρο Αγίου Παύλου
10.30-12.30 : Ποντιακοί χοροί γι΄ αρχάριους
12.30-14.00 : Χορός ταραντέλας

Τετάρτη 31/7
11.00-13.00 : Ποντιακοί χοροί γι΄ αρχάριους (ποιμαντικό κέντρο)
19.00-21.00 : Ποντιακοί χοροί για προχωρημένους(αίθουσα συλλόγου)

Πέμπτη 1/8
19.00-21.00 : Ποντιακοί χοροί για όλα τα τμήματα (αίθουσα συλλόγου)

Παρασκευή 2/8
21.00 : Λήξη σεμιναρίου, με φαγητό και γλέντι , σε μαγαζί της επιλογής μας.

– Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων θα προσφέρεται κέρασμα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Πέμπτη 25/7
21.30 : Κινηματογράφος ΠΑΛΛΑΣ .Προβολή από το cinedoc της βραβευμένης ταινίας του Α. Κοβότσου <>. Πρόκειται για ένα ταξίδι στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας με οδηγό το μουσικο-χορευτικό συγκρότημα encardia.
Στο διάλειμμα , το cinedoc , όπως συνηθίζει , θα γιορτάσει με ποτό, fingerfood και γλυκό. Στη γιορτή αυτή θα συμμετάσχει και ο σύλλογός μας με παραδοσιακά κεράσματα.
Η ταινία εγκαινιάζει το 2ο σεμινάριο λαογραφίας του συλλόγου μας.

Παρασκευή 26/7
21.00 : Αρχοντικό Τσιροπινά, Ποσειδωνία – Μουσικό αφιέρωμα στο στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη. Ο Λευτέρης Χαψιάδης θα τιμηθεί από το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και το Σύλλογο Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη.

Συμμετέχουν: Δημήτης Μαραγκός(ακορντεόν), Γιάννης Ξαγοράρης(τουμπερλέκι), Μίλτος Καραπαναγιωτίδης(κιθάρα-τραγούδι) Σαράντος Σταφυλάς (μπουζούκι) ! Τραγούδι : Ανδρέας Καψομενάκης , Γιάννης Δεσύπρης, Ελσα Βέργου και Αργυρώ Πανταζή !

Τρίτη 30/7
21.00: Αρχοντικό Τσιροπινά, Ποσειδωνία: Μουσική βραδιά με θέμα <>. Χορούς της Κύπρου χορεύει το χορευτικό τμήμα της Ενωσης Κυπρίων Αχαίας και του Πόντου το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου. Το μουσικό συγκρότημα encardia θα μας ταξιδέψει σε ερωτικά τραγούδια , ταραντέλες και άλλα παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου. Συνδιοργάνωση με τους πολιτιστικούς συλλόγους Ποσειδωνίας , Φοίνικα και ομάδα φεστιβάλ ακορντεόν.

Παιδικό εργαστήρι 09.30-12.30

– Δευτέρα 29/7 : Ο φίλος μας ο καραγκιόζης
– Τρίτη 30/7 : Ελάτε να παίξουμε κουκλοθέατρο*
– Τετάρτη 31/7 : Των παιδιών τα παραμύθια. Το παραμύθι του Θεόφιλου.
– Πέμπτη 1/8 : Εργαστήρι ζωγραφικής . Γνωρίζουμε τις παραδοσιακές φορεσιές του συλλόγου μας καθώς και το έργο του λαικού μας ζωγράφου Θεόφιλου.
Αφορά παιδιά σχολικής ηλικίας. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου : H κ. Ελένη Βουτσίνου, εμψυχώτρια του θεατρικού εργαστηρίου του συλλόγου μας.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου ζωγραφικής η κ. Γιολάντα Ζιάκα.
Κόστος 5 ευρώ η κάθε θεματική ενότητα.
*Οσα παιδιά επιθυμούν, την Τρίτη μετά τη λήξη του εργαστηρίου , μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ταραντέλας από τους encardia.

Σεμινάριο Ποντιακής Λύρας
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του συλλόγου.
Απαιτείται ελάχιστος αριθμός πέντε ατόμων.

Διαμονή : Υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στο ξενώνα σε τετράκλινα δωμάτια. Ο ξενώνας διαθέτει μεγάλη κοινόχρηστη κουζίνα και προαύλιο χώρο μέσα σε δέντρα. Η κοντινότερη παραλία απέχει μόλις 5΄ με τα πόδια. Δίπλα βρίσκεται η στάση του λεωφορείου, περίπτερο και φούρνος. Επίσης η περιοχή διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία τα οποία θα μπορούν να σας εξυπηρετήσουν.

Προαιρετική δραστηριότητα
– Μαθήματα κανόε-καγιάκ (οργάνωση Ναυτικός Ομιλος Σύρου) : Σάββατο 27/7 ώρα 09.30-11.30 Κόστος για τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο είναι 10 ευρώ.
Επίσης τα παιδιά, ηλικίας άνω των 6 ετών, μπορούν να γνωρίσουν το άθλημα της ιστιοπλοίας.Ειδικές τιμές στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

– Πεζοπορία σε μονοπάτια της Σύρου. Η Σύλβια, φίλη από την Ελβετία, επιλέγει μια εύκολη διαδρομή , με κατάληξη μια όμορφη παραλία για μπάνιο και ουζάκι.
Επίσης μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία του Φετουρή ή στις Αγκαθωπές, να περπατήσετε έως το γραφικό λιμανάκι του Φοίνικα με τα ιστιοφόρα για ουζάκι ή καφεδάκι. Μετά τα απογευματινά σεμινάρια μπορείτε να περπατήσετε στα σοκάκια της νυχτερινής Ερμούπολης ή να επισκεφτείτε τη γραφική Ανω Σύρο.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί:
– Βεβαίωση συμμετοχής στο σεμινάριο
– cd με ποντιακά και κυπριακά τραγούδια

Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου “Μέγας Αλέξανδρος”
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Δείτε την αφίσα για το σεμινάριο στο τέλος του άρθρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κυριακή της Τυρινής στην Καλλιθέα Δράμας, 22 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κική Σαλωνίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φλόγες παράδοσης και ποντιακός παλμός στην Καλλιθέα Δράμας

23/02/2026 - 5:32μμ
Ένας κουκαράς στην αποκριάτικη γιορτή του Δήμου Χαλανδρίου (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σήμερα, Σταχτοδευτέρα, κάθε ποντιακό σπίτι, κρεμά τον κουκαρά! Το ταπεινό φυλαχτό της Σαρακοστής στον Πόντο

23/02/2026 - 4:15μμ
Επετειακός λογότυπος για το 2025 (φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Συλλυπητήρια από το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» για την εκδημία δύο μελών του

23/02/2026 - 3:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στα Κούλουμα με ποντιακές γεύσεις ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»

23/02/2026 - 10:56πμ
Φωτογραφία εποχής από γειτονιά της Τραπεζούντας όπου διακρίνεται δημόσια βρύση (φωτ.: Αρχείο καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Καθαρά Δευτέρα στον Πόντο: Οι δουλειές της νοικοκυράς και τα έθιμα της ημέρας

23/02/2026 - 9:07πμ
Έθιμα του ποντιακού γάμου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λάρισας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακός γάμος στη Λάρισα: Συγκίνηση και παράδοση στο φεστιβάλ «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα»

22/02/2026 - 7:18μμ
Ποντιακό γλέντι στο 7ο Δημοτικό Νάουσας, Κυριακή της Τυρινής, 22 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: inaoussa.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κυριακή της Τυρινής με ένα μεγάλο γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

22/02/2026 - 6:53μμ
Το μεγάλο χορευτικό των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης (φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Υόρκη: Οι «Κομνηνοί» τιμούν τους πρωτεργάτες της ομάδας «Πόντος»

22/02/2026 - 1:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στην Ένωση Ποντίων Ζωγράφου

22/02/2026 - 11:37πμ
Παρέα Ποντίων διασκεδάζει τις Απόκριες στο μαγαζί του Λεωνίδα Αδαμίδη στην Καλλιθέα, περ. 1960. Στη λύρα ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης. Μπροστά του με την πίπα ο Ηλίας Αλβανίδης από την Τραπεζούντα και αριστερά στο τραπέζι ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Έτσι αποχαιρετούσαν οι Πόντιοι την Αποκριά: Φαγοπότι, τραγούδια και αυστηρή νηστεία από… (Καθαρά) Δευτέρα

22/02/2026 - 9:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/ Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» αποφασισμένη να γράψει ιστορία με τον ετήσιο χορό της

7 ώρες πριν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την έρευνα, στο οποίο μητέρα και παιδί παίζουν φορώντας ειδικά ηλεκτρόδια που καταγράφουν την εγκεφαλική λειτουργία τους (φωτ.: Frontiers in Cognition)

Βρετανία: Μια Ελληνίδα μελετά την επιρροή της διγλωσσίας στη σύνδεση μεταξύ μελών μιας οικογένειας – Πώς συγχρονίζονται οι εγκέφαλοι μητέρας-παιδιού

8 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Ο Ερντογάν μίλησε πάλι για «τουρκική μειόνοτητα» στη Θράκη – Τι είπε για τον διεθνή ρόλο της Τουρκίας

8 ώρες πριν
Τμήμα προσωπογραφίας του Διονυσίου Σολωμού από άγνωστο καλλιτέχνη που βρίσκεται στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Solomos_portrait_4.jpg?

Οι κυπριακές ρίζες του Διονυσίου Σολωμού και η οικογένεια των Ποδοκάθαρων

9 ώρες πριν
Άποψη του κτηρίου της Νέας Σκότλαντ Γιάρντ στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/ANDY RAIN)

Πίτερ Μάντελσον: Συνελήφθη ο Βρετανός πολιτικός ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος

9 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)

Φωνές και βήματα μνήμης στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – Ο Πόντος και πάλι παρών

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign