pontosnews.gr
Κυριακή, 11/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ζωή των Ποντίων

13/06/2013 - 1:43μμ
Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο Ελληνικό Φροντιστήριο Τραπεζούντος, το επονομαζόμενο και Φάρος της Ανατολής, παρείχε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στα παιδιά των Ποντίων και ανέδειξε διαπρεπείς επιστήμονες, δικηγόρους, γιατρούς, κληρικούς και δασκάλους.

Ονομαστές ήταν οι Σχολές Αστρονομίας και Μαθηματικών που λειτουργούσαν στην περιοχή, πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε και έμαθε τα πρώτα του γράμματα στη Νεοκαισάρεια του Πόντου.

Η Εκκλησία ήταν ο κυρίαρχος θεσμός που επέβλεπε την παιδεία του ελληνικού στοιχείου, όπως επισημαίνει ο δάσκαλος και δημοσιογράφος, Στάθης Ταξίδης, στο βιβλίο του “Η εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο”, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ταξίδης τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στο βιβλίο διερευνώνται με ευσύνοπτο τρόπο όλες οι πτυχές της εκπαίδευσης (τρόπος ίδρυσης σχολείων, χρηματοδότηση, στελέχωση , σχέση με το ελεύθερο ελληνικό κράτος, βιβλία, κτίρια, κλπ), από τα αρχαία χρόνια μέχρι το 1922, με έμφαση από το 1830 και μετά. Πρόσθεσε, δε, ότι η τοπική κοινωνία είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυση των σχολείων, καθώς και την ευθύνη για τη συντήρηση τους. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της Εκκλησίας, ενώ οι δάσκαλοι στην αρχή ήταν ιερείς και αργότερα και λαϊκοί. Πολλοί απόφοιτοι επέστρεψαν ως δάσκαλοι και καθηγητές για να στελεχώσουν τα σχολεία του Πόντου. Χαρακτηριστικό είναι ότι έλιωσαν τα περισσευούμενα αναθήματα και τα πεπαλαιωμένα ιερά σκεύη και με τις 600 οκάδες ασήμι και τις 200 οκάδες χρυσό που προέκυψαν, αγοράστηκαν καταστήματα και τα έσοδα από την ενοικίαση τους δίνονταν για τη λειτουργία σχολείων στην επαρχία Χαλδαίας.

Εκατοντάδες δάσκαλοι

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ταξίδη, το ελεύθερο ελληνικό κράτος έστειλε εκατοντάδες δασκάλους στα σχολεία του Πόντου για να προωθήσει την ιδεολογία της Μεγάλης Ελλάδας.

Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας προσπάθησε να παρέμβει, ωστόσο ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ’, υπενθυμίζοντας τα προνόμια που είχε δώσει ο Μωάμεθ στον Οικουμενικό Πατριάρχη και συνεκδοχικά στον εγχώριο μητροπολίτη, διασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Να σημειωθεί ότι τα σχολικά βιβλία έπρεπε να εγκριθούν από το υπουργείο, ωστόσο κυκλοφορούσαν κρυφά και βιβλία από την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τα παιδιά της χορωδίας, της πέμπτης τάξης του 55ου δημοτικού σχολείου, όπου διδάσκει ο κ. Ταξίδης, απέδωσαν ποντιακά τραγούδια.

Πηγή: agelioforos.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο μέσον ο Νεοκαισάρειας Πολύκαρπος και αριστερά η υπογραφή του (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Πόντιος ιεράρχης της εκπαίδευσης και της Σουμελά: Πολύκαρπος Ψωμιάδης

11/01/2026 - 10:15πμ
(Φωτ.: Arttv Channel)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακή ψυχή, γεύση και μουσική στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας στην πρώτη Γιορτή Πιροσκί

11/01/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας γιόρτασε τον ερχομό του 2026 με τον καλύτερο τρόπο

11/01/2026 - 12:05πμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι υποδέχθηκε το 2026 η Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως

10/01/2026 - 11:10μμ
Τα τρόφιμα για το «Καλαθόπον» συγκεντρώθηκαν στον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» (φωτ.: facebook/ Despina Kotakidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καλαθόπον και βασιλόπιτα από τους Πόντιους του Έβρου

10/01/2026 - 7:25μμ
Στιγμιότυπο από το βιωματικό εργαστήρι (φωτ.: facebook/Σύλλογος Σκεπαστού/Γιάννης Ξανθούλης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμες Ρωμυλίας στο βιωματικό εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού

10/01/2026 - 5:35μμ
Άτακτος «Διάβολος» στην Ανατολή Ιωαννίνων, 6 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Κωνσταντίνος Ντασούτης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Διάβολος» των Μωμόγερων έκανε πάρτι στην Ανατολή Ιωαννίνων – Με κρύο, βροχή και φυσικά μουσική

10/01/2026 - 4:22μμ
Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα» (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στις Μουριές Κιλκίς: Φούρνος 102 ετών συνεχίζει το… οδοιπορικό

10/01/2026 - 1:33μμ
(Από το κόμικ του Γ.Μ. Κωνσταντινίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μοναχή Μαγδαληνή και ο Ανέστης ο πορτάρτ’ς – Ένα ανέκδοτο στα ποντιακά, από τον Γ.Μ. Κωνσταντινίδη

10/01/2026 - 10:30πμ
Το πορτρέτο του στρατηγού Γεωργίου Βλαστού φιλοτέχνησε ο Άγγλος Τζορτζ Ντόου, ο οποίος ήταν γνωστός για τη σειρά 329 πορτρέτων Ρώσων στρατηγών της εποχής των Ναπολεόντειων πολέμων. Λάδι σε καμβά. Ο πίνακας φυλάσσεται στη Στρατιωτική Πινακοθήκη του Χειμερινού Ανακτόρου στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Βλαστός: Ένα ορφανό από την Πόλη στην υπηρεσία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας

10/01/2026 - 10:02πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο μέσον ο Νεοκαισάρειας Πολύκαρπος και αριστερά η υπογραφή του (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ο Πόντιος ιεράρχης της εκπαίδευσης και της Σουμελά: Πολύκαρπος Ψωμιάδης

27 λεπτά πριν
(Πηγή: ΕΡΤnews.gr)

Φωτιά στο Κορωπί σε αποθήκη εργοστασίου – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην περιοχή

53 λεπτά πριν
(Πηγή: e-evros.gr)

Αλεξανδρούπολη: Ισχυρή καταιγίδα με ριπές ανέμου έως και 150 χλμ/ώρα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές μέσα σε 15 λεπτά!

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Arttv Channel)

Ποντιακή ψυχή, γεύση και μουσική στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας στην πρώτη Γιορτή Πιροσκί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΗΠΑ: 29 συλλήψεις στη Μινεάπολη σε νυχτερινή διαμαρτυρία κατά της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος /Eurokinissi)

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Θυελλώδεις άνεμοι σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign