pontosnews.gr
Κυριακή, 4/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ποντιακή λύρα ένωσε τα νιάτα του ποντιακού Ελληνισμού της Ευρώπης

13/06/2013 - 10:25πμ
Η Ποντιακή λύρα ένωσε τα νιάτα του ποντιακού Ελληνισμού της Ευρώπης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο ρυθμό της ποντιακής λύρας, που χτυπά εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια και είναι σύμβολο ειρήνης, ενωμένα τα περήφανα νιάτα του ποντιακού Ελληνισμού όλης της Ευρώπης έσφιξαν τα χέρια τους για 32η φορά στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για έναν καλύτερο κόσμο.

Το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας φέτος έλαβε χώρα την 1η Ιουνίου 2013 στους χώρους του König PALAST στο Krefeld της Γερμανίας υπό την αιγίδα του πρώτου Δημάρχου Gregor Kathstede. Για τη διοργάνωση και προβολή του Φεστιβάλ συνεργάσθηκαν, για πρώτη φορά, το Γραφείο Πολιτισμού,(Kulturamt) και το Γραφείο Ενσωμάτωσης για τους αλλοδαπούς πολίτες (Integrationsamt) της Πόλης του Κρέφελτ με τον τοπικό Σύλλογο Ποντίων.

Την ευθύνη της εκδήλωσης στα οργανωτικά έφεραν η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη με το Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Krefeld και στην παρουσίαση των χορευτικών και του προγράμματος οι νεολαίοι των Συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής της Νεολαίας.

Οι κυριότεροι σκοποί των Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του εθελοντικού έργου των ποντιακών οργανώσεων, η προβολή της συλλογικής τους δραστηριότητας και η ανάδειξη του μουσικοχορευτικού πολιτισμού.

Εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου και της τέχνης τίμησαν και φέτος με την παρουσία τους το μεγαλύτερο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός του Ελληνισμού της Διασποράς.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη πόλη του Düsseldorf, κύριο Νικόλαο Πλεξίδα, τη Δήμαρχο της πόλης του Κρέφελτ (Krefeld) κυρία Karin Meinke,  τον Εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γερμανίας,  Πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Κουτσουρίδη, τον επίτιμο Πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ κύριο Χρήστο Γαλανίδη, τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε. Γιώργο Παρχαρίδη, τον πρόεδρο του ΣΠΟΣ Γιώργο Βαρυθυμιάδη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και Συντονιστή του ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης κύριο Γιώργο Αμαραντίδη.

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της συλλογικότητας και συνεργασίας το Δ.Σ. της ΟΣΕΠΕ έδωσε φέτος τη δυνατότητα στους Συλλόγους της κοινής παρουσίασης των χορών. Η καινοτομία αυτή έδωσε καινούργια διάσταση στην ποιότητα του φεστιβάλ και αποτελεί σταθμό στις δραστηριότητές του με εκπληκτικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η πλατεία μπροστά στη σκηνή γέμισε με ένα μαγικό φως από τις πολύχρωμες τιμημένες ποντιακές ενδυμασίες που φορούσαν οι νέοι. Δημιουργήθηκε ένας τεράστιος ανθρώπινος κύκλος από χορευτές ηλικίας από 3 έως και 30 ετών που έδωσαν τα χέρια και ταυτόχρονα μετέφεραν μια δυναμική με πολλές υποσχέσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές μια υπόσχεση διακρινόταν πιο πολύ από τις άλλες και ήταν αυτή του «ανθεί και φέρει κι άλλο».

Οι νέοι κατέκλυσαν την εορταστική ατμόσφαιρα με τη δύναμη της αγάπης τους για την παράδοση και την ιστορία του Ποντιακού λαού και την επιβεβαίωση της δικής τους συνέχειας, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν βαθιά συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.

Στην επιτυχία του Φεστιβάλ συνέβαλε μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών, τους οποίους και ευχαριστούμε. Ένα μεγάλο μέρος αυτών έφθασε πρόθυμα από την Ελλάδα, χωρίς η χιλιομετρική απόσταση να τους αποθαρρύνει όπως οι, Μελίνα Χατζηκαμάνου, Στάθης Νικολαϊδης, Γιώργος Ατματζίδης, Αχιλλέας Βασιλειάδης, Γιώργος Πουλατσακλής, Κώστας Ζώης. Επίσης έδωσαν το δικό τους χρώμα οι καλλιτέχνες  της Ομογένειας, Θεόδωρος Βεριώτης, Γιάννης Κουρτίδης, Παρασκευάς Λαβασάς, Σταύρος Σαββίδης, Λάζαρος Σαββίδης.

Το Φεστιβάλ καλύφθηκε ειδησεογραφικά από την Ελλάδα με την ΕΡΤ 3, την ERT World, καθώς και αντιπροσώπους εφημερίδων, τo Φόρη Πεταλίδη “Εύξεινος Πόντος“ και το Σάββα Καλεντερίδη “Ποντιακή Γνώμη“. Oμογενειακά με το Βασίλη Βούλγαρη από τον “Ευρωπολίτη“. Οι εκπρόσωποί τους αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι διοργανωτές ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλαν στη διεξαγωγή και επιτυχία του 32ου Φεστιβάλ και αναμένουν με την ίδια λαχτάρα την επόμενη συνάντηση που θα γίνει σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Γενικές πληροφορίες

Το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη και αποτελεί την κορυφαία δραστηριότητα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. Έχει στόχο τη διατήρηση, μετάδοση και προβολή του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και αποτελεί σύνδεσμο του πολιτιστικού παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον του. Στόχος είναι να κρατηθεί ζωντανή η παράδοση με κύριους πρωταγωνιστές τα παιδιά, την ελπίδα όλων των λαών. Παράλληλα, αποτελεί απόδειξη της ενσωμάτωσής του Ποντιακού Ελληνισμού στην πατρίδα επιλογής.

Για το Δ.Σ. της Ο.Σ.Ε.Π.Ε.,

Αναστασία Κασαπίδου-Dick
υπεύθυνη Πολιτιστικού και Δημ. Σχέσεων

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο 3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού, στην Καλλιθέα. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κώστας Ασκούνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλλιθέα: Οι Πόντιοι αντάμωσαν στη Δαβάκη – Βραβεύτηκε ο Νίκος Ζουρνατζίδης

4/10/2026 - 2:49μμ
Πατινάδα στους δρόμους του Κάτω Σχολαρίου Θεσσαλονίκης, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Rthess.gr / Αναστασία Σοφιαλάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης: Το ποντιακό γλέντι ανέβηκε στο αστικό λεωφορείο! 

4/10/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Η έναρξη της νέας χρονιάς έγινε με χώμα από τον Πόντο και χορούς

3/10/2026 - 11:32μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων (Σ.Π.Φ.Ι.)/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων το ρίχνει ξανά στους ποντιακούς χορούς για μία νέα και δημιουργική χρονιά

3/10/2026 - 10:39μμ
(Φωτ.: facebook.com/Efiportoraz?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Ακρινή Κοζάνης: Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του καθηγητή Κώστα Τσανακτσίδη

3/10/2026 - 11:58πμ
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό Τριήμερο στην Καλλιθέα: Κόντρα στη βροχή οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της «Αργώς»

2/10/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας: Νέα διοίκηση, 40 χρόνια ιστορίας και νέος κύκλος δράσεων

2/10/2026 - 3:36μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν το τουρκικό «μπλόκο» στους Ποντίους βαφτίζεται «οικονομικό μποϊκοτάζ στην Τουρκία»

2/10/2026 - 3:09μμ
Ο Χριστός ευλογεί στον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά και η Παναγία παρουσιάζει την Ειρήνη Γαβρά στον Χριστό. Από πολυτελές τετραευάγγελο του 1067, μία από τις πρωιμότερες  κτητορικές παραστάσεις στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης, σύμφωνα με την Ελένη Μπαρμπαρίτσα. Το κειμήλιο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Θεόδωρος Γαβράς: Ο ναός και το χαμένο μοναστήρι της Τραπεζούντας

2/10/2026 - 9:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνθετική εικονογράφηση για την τεχνητή νοημοσύνη και τους χρήστες του διαδικτύου (εικόνα: δημιουργία με ΤΝ)

Τεχνητή νοημοσύνη: «Πάνω σε όλους εμάς» οι δοκιμές των εταιρειών στο διαδίκτυο

13 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο 3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού, στην Καλλιθέα. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κώστας Ασκούνης)

Καλλιθέα: Οι Πόντιοι αντάμωσαν στη Δαβάκη – Βραβεύτηκε ο Νίκος Ζουρνατζίδης

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Δεν ξεχνά τα έξι αδικοχαμένα αετόπουλα ο ΠΑΟΚ – 27 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη

60 λεπτά πριν
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες Ουκρανούς στρατιώτες, κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Ουκρανία (φωτ.: Χ / 
Volodymyr Zelenskyy)

Ουκρανία: Η Μόσχα απειλεί με κλιμάκωση – Πλήγμα στο Κίεβο κατά την επίσκεψη Μερτς

1 ώρα πριν
Κιτ πρώτων βοηθειών αυτοκινήτου (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

Φαρμακείο αυτοκινήτου: Τι πρέπει να έχει από το 2027 – Η λίστα με τα 16 είδη

2 ώρες πριν
(Φωτ. ΕΛΟΠ)

Βαλκανικό πρωτάθλημα πάλης U17: Επτά μετάλλια η Ελλάδα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV