pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ερώτηση του ΚΚΕ στον Υπουργό Παιδείας για την Παναγία Σουμέλα

11/06/2013 - 1:06μμ
Οι εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο για το Δεκαπενταύγουστο | 14 & 15 Αυγ 2014
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ερώτηση του ΚΚΕ στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Παναγία Σουμέλα στο Βέρμιο. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον ποντιακό ελληνισμό. Ακολουθεί η ερώτηση παρακάτω.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, που συσπειρώνει 422 ποντιακά σωματεία σε όλη τη χώρα, από την ίδρυσή της το 2004, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών για την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά». Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον ποντιακό ελληνισμό. Από το 1963 το Ίδρυμα είχε χαρακτηριστεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Ιδρύματος, που επέτρεψε και διευκόλυνε την επικρατούσα σήμερα διοικητική κατάσταση, διέπεται από Βασιλικό Διάταγμα 924/1966 και την κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα με αριθμό 47/1973 Κανονιστική Διάταξη της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα η Διάταξη προβλέπει ότι για τη διοίκηση του Ιδρύματος αποφαίνεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έπειτα από πρόταση του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Τα μέλη δε του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζονται με τριετή θητεία. Για ηθική συμπαράσταση προς την Διοίκηση, η Διάταξη προβλέπει τη σύσταση Συμβουλευτικού Σώματος αποκαλούμενου «Κοινό των Ποντίων». Το Σώμα αυτό συνέρχεται ανά τριετία, με πρόσκληση της Διοίκησης του Ιδρύματος και σε συνέλευση εκλέγει τρία (3) από τα έντεκα (11) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Τέλος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».

Το γεγονός ότι το «Κοινό των Ποντίων» έχει αδρανοποιηθεί, επί δεκαετίες και συνέρχεται τυπικά μόνο, χωρίς να προσκαλούνται σ’ αυτό η πλειονότητα των ποντιακών σωματείων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της διοικητικής δυσλειτουργίας του Ιδρύματος, που την ενισχύει το παραπάνω νομικό καθεστώς.

Επιπλέον η ανωτέρω Κανονιστική Διάταξη έχει κηρυχθεί ανίσχυρη από την ολομέλεια του νομικού συμβουλίου του κράτους σύμφωνα με την 52/2009 γνωμοδότησή του. Η γνωμοδότηση αυτή, που ήταν αποτέλεσμα των θεσμικών πρωτοβουλιών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος πέτυχε την ψήφιση νέου κανονισμού λειτουργίας. Με τον κανονισμό αυτό και παρά τη γνωμοδότηση, το Ίδρυμα χαρακτηρίζεται εκκλησιαστικό και τίθεται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, με τη στήριξη των σωματείων της Π.Ο.Ε. προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μετά από δύο αναβολές ορίσθηκε δικάσιμη στις 18 Απριλίου 2013. Όμως με εντολή του Υπουργού Παιδείας, το Υπουργείο προχώρησε σε παραίτηση από το δικόγραφο της παρέμβασης υπέρ

Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που είχε συνεδριάσει για το θέμα αυτό το 2007, διαπίστωσε την άμεση ανάγκη να αναληφθεί πρωτοβουλία για την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το ίδρυμα Παναγία Σουμελά, με ομόφωνη γνώμη των βουλευτών που την απάρτιζαν.

Τέλος το ζήτημα αυτό είχε αναδείξει το ΚΚΕ με σχετική αναφορά της Π.Ο.Ε., υπ αριθμ. 4081/11.03.2011, στην οποία το αρμόδιο Υπουργείου απαντούσε ότι έπειτα από μελέτη όλων των προτάσεων που έχουν κατατεθεί θα προβεί σε εξαγγελία ρυθμίσεων. Κάτι όμως που δεν έκανε ποτέ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την ομόφωνη διαπίστωση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία από τη Βαρενού Χαλδίας (φωτ.: «Ποντιακή Εστία»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αναστασίας Μαραντίδου: Εθάρρναμ’ ότι θα πάμ’ σον παράδεισον

25/02/2026 - 8:59μμ
Καθαρά Δευτέρα 2026 στο Μακροχώρι Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι Ημαθίας: Μεγάλη επιτυχία για το 4ο Φεστιβάλ Χαρταετού του Συλλόγου Ποντίων

25/02/2026 - 8:11μμ
Ο Κώστας στο πλατό του DEAL, με... πλατύ χαμόγελο (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

DEAL… ποντιακό: Τραγούδησε το «Πατρίδα μ’ αραεύω σε» και έφυγε με 9.500 ευρώ

25/02/2026 - 6:34μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο έφτασε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού την υπόθεση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

25/02/2026 - 4:58μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι ήταν το λαγώτιν, λαβότ’ ή λαβούτ’;

25/02/2026 - 2:47μμ
Η φωτογραφία του Ελευθέριου Κούση και το απόσπασμα του χειρόγραφού του βρίσκονται στη συλλογή της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ελευθέριος Κούσης: Ένας λόγιος του Πόντου μέσα στη δίνη του 1918

25/02/2026 - 1:23μμ
(Φωτ.: αρχείο pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Δωρεάν μαθήματα ποντιακών για τους απόδημους της Ευρώπης

25/02/2026 - 11:28πμ
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η λύρα στην Κρήτη, τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μακεδονία: Ένα διήμερο σεμινάριο μουσικής και χορού στο Μικροχώρι Δράμας

25/02/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νεκταρία Μπαλωματίνη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

PontionLeague 2025-2026: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα ποντιακών σωματείων Θεσσαλονίκης

24/02/2026 - 11:00μμ
Αριστερά ο Θόδωρος Κανονίδης και δεξιά το πρόγραμμα της παράστασης του 1963 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Θόδωρος Κανονίδης: Από το Σοχούμ στο ΡΕΞ του 1963 και το ΚΘΒΕ του 2002

24/02/2026 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα κομμένα καλώδια της τηλεδιοίκησης (φωτ.: Χ/kyranakis)

Άγνωστοι έκοψαν καλώδια τηλεδιοίκησης στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη – «Ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

15 δευτερόλεπτα πριν
Οι εγκαταστάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Σήμερα η ετυμηγορία στην υπόθεση υποκλοπών μέσω Predator

32 λεπτά πριν
Το πρώτο δημόσιο «παθητικό» σχολείο της χώρας, το 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)

Τρίκαλα: Το πρώτο «παθητικό» σχολείο με μόνιμη θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: United World Wrestling)

Ασημένιο μετάλλιο για τον Κουγιουμτσίδη στο «Muhamet Malo»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας και βοριάδες έως 7 μποφόρ, τοπικές βροχές στα ανατολικά

2 ώρες πριν

«Προίκες Αλικαρνασσού» στην Κω – Τα μπαούλα της μνήμης ανοίγουν έναν αιώνα μετά

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign