pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ερώτηση του ΚΚΕ στον Υπουργό Παιδείας για την Παναγία Σουμέλα

11/06/2013 - 1:06μμ
Οι εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο για το Δεκαπενταύγουστο | 14 & 15 Αυγ 2014
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ερώτηση του ΚΚΕ στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Παναγία Σουμέλα στο Βέρμιο. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον ποντιακό ελληνισμό. Ακολουθεί η ερώτηση παρακάτω.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, που συσπειρώνει 422 ποντιακά σωματεία σε όλη τη χώρα, από την ίδρυσή της το 2004, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών για την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά». Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον ποντιακό ελληνισμό. Από το 1963 το Ίδρυμα είχε χαρακτηριστεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Ιδρύματος, που επέτρεψε και διευκόλυνε την επικρατούσα σήμερα διοικητική κατάσταση, διέπεται από Βασιλικό Διάταγμα 924/1966 και την κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα με αριθμό 47/1973 Κανονιστική Διάταξη της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα η Διάταξη προβλέπει ότι για τη διοίκηση του Ιδρύματος αποφαίνεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έπειτα από πρόταση του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Τα μέλη δε του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζονται με τριετή θητεία. Για ηθική συμπαράσταση προς την Διοίκηση, η Διάταξη προβλέπει τη σύσταση Συμβουλευτικού Σώματος αποκαλούμενου «Κοινό των Ποντίων». Το Σώμα αυτό συνέρχεται ανά τριετία, με πρόσκληση της Διοίκησης του Ιδρύματος και σε συνέλευση εκλέγει τρία (3) από τα έντεκα (11) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Τέλος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».

Το γεγονός ότι το «Κοινό των Ποντίων» έχει αδρανοποιηθεί, επί δεκαετίες και συνέρχεται τυπικά μόνο, χωρίς να προσκαλούνται σ’ αυτό η πλειονότητα των ποντιακών σωματείων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της διοικητικής δυσλειτουργίας του Ιδρύματος, που την ενισχύει το παραπάνω νομικό καθεστώς.

Επιπλέον η ανωτέρω Κανονιστική Διάταξη έχει κηρυχθεί ανίσχυρη από την ολομέλεια του νομικού συμβουλίου του κράτους σύμφωνα με την 52/2009 γνωμοδότησή του. Η γνωμοδότηση αυτή, που ήταν αποτέλεσμα των θεσμικών πρωτοβουλιών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος πέτυχε την ψήφιση νέου κανονισμού λειτουργίας. Με τον κανονισμό αυτό και παρά τη γνωμοδότηση, το Ίδρυμα χαρακτηρίζεται εκκλησιαστικό και τίθεται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, με τη στήριξη των σωματείων της Π.Ο.Ε. προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μετά από δύο αναβολές ορίσθηκε δικάσιμη στις 18 Απριλίου 2013. Όμως με εντολή του Υπουργού Παιδείας, το Υπουργείο προχώρησε σε παραίτηση από το δικόγραφο της παρέμβασης υπέρ

Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που είχε συνεδριάσει για το θέμα αυτό το 2007, διαπίστωσε την άμεση ανάγκη να αναληφθεί πρωτοβουλία για την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το ίδρυμα Παναγία Σουμελά, με ομόφωνη γνώμη των βουλευτών που την απάρτιζαν.

Τέλος το ζήτημα αυτό είχε αναδείξει το ΚΚΕ με σχετική αναφορά της Π.Ο.Ε., υπ αριθμ. 4081/11.03.2011, στην οποία το αρμόδιο Υπουργείου απαντούσε ότι έπειτα από μελέτη όλων των προτάσεων που έχουν κατατεθεί θα προβεί σε εξαγγελία ρυθμίσεων. Κάτι όμως που δεν έκανε ποτέ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την ομόφωνη διαπίστωση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χαρακτικό του 1857, που απεικονίζει την Αγία Σοφία Τραπεζούντας (πηγή: it.pinterest.com/pin/723038915209436276/)
ΠΟΝΤΟΣ

Δύο διαθήκες Ποντίων από άλλον αιώνα όπου Πατρίδα και θρησκεία ήταν υπεράνω όλων

3/12/2025 - 8:51μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»: Τα ποντιακά κάλαντα συναντούν την εκκλησιαστική υμνολογία

3/12/2025 - 4:08μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Οι Μωμόγεροι ανοίγουν τις εκδηλώσεις του 2026

3/12/2025 - 1:51μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τον 86ο ετήσιο χορό των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (φωτ.:  Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πόντος της διασποράς: Μουσική, χορός και ταυτότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

2/12/2025 - 4:16μμ
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

2/12/2025 - 3:20μμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ξαναχτυπούν! – Πού θα είναι φέτος;

2/12/2025 - 2:07μμ
Σπίτια στην παραθαλάσσια Φάτσα, σε φωτογραφία του 1910 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα Πόντου: Το ξεχασμένο αναγνωστήριο «Ομόνοια» των Ελλήνων

2/12/2025 - 10:42πμ
(Φωτ.: efxinos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

1/12/2025 - 11:59μμ
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

1/12/2025 - 10:55μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

1/12/2025 - 10:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βροχή άρχισε να πέφτει ήδη από το βράδυ της Τετάρτης (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη – Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία «BYRON»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΠΑΟΚ μίλησε στο φινάλε και άφησε εκτός τετράδας τον Άρη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

ENBL: Τέταρτη νίκη για τον Ηρακλή

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Eλληνική ορθόδοξη ενορία στο Kongarah)

«Μύρισε» Χριστούγεννα στην ελληνορθόδοξη ενορία και κοινότητα του Kongarah στη Νέα Νότια Ουαλία

8 ώρες πριν
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «ΙΘΑΚΗ», στο θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Αλέξης Τσίπρας: Η πατρίδα μας χρειάζεται άμεσα ένα σοκ εντιμότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας

9 ώρες πριν
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign