pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όταν οι Ναζί σκότωναν έγκυες, βρέφη, παιδιά στο Δίστομο

10/06/2013 - 12:52μμ
Όταν οι Ναζί σκότωναν έγκυες, βρέφη, παιδιά στο Δίστομο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 69 χρόνια από την θηριωδία των Ναζί στο Δίστομο. Ήταν 10 Ιουνίου 1944. Τότε ένα γερμανικό απόσπασμα που έψαχνε αντάρτες μπήκε στο χωριό. Η μαρμάρινη πλάκα αναφέρει 228 ονόματα νεκρών, ανάμεσά τους βρέφη και έγκυες.

«Στο Δίστομο έγιναν αυτά. Θα γίνονταν κι άλλα. Μα ήρθε η νύχτα και οι δολοφόνοι φοβήθηκαν και έφυγαν.

Τώρα στο χωριό απλώνεται η γαλήνη του νεκροταφείου για πολλή ώρα. Μα σιγά-σιγά ξύπνησε το Δίστομο. Και τότε ακούστηκαν οι θρήνοι των παιδιών που έρημα έκλαιγαν τους γονείς τους και οι γόοι των γερόντων.

Ακούγονταν ακόμη και κάποια παράξενα γέλια και τραγούδια αυτών που παραφρόνησαν, μπροστά στη φρίκη που έζησαν.

Μέσα στη νύχτα μικρά παιδιά πήραν τους σκοτεινούς δρόμους προσπαθώντας να φτάσουν στα κοντινά χωριά. Ένα καραβάνι παιδιών που γύρευε ένα ανθρώπινο χέρι για να σκουπίσει τα δάκρυα από τα μουτράκια τους και να δώσει απάντηση στο ερωτηματικό: “Γιατί τους σκότωσαν;”

Οι βιαιότητες συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες με ιδιαίτερη αγριότητα όπου οι Χιτλερικοί πλιατσικολόγησαν ότι είχε απομείνει όρθιο. Στις 26 Ιουνίου επανέρχονται με αποκορύφωμα τον ομαδικό βιασμό μιας 50χρονης τυφλής και πνευματικά ανάπηρης γυναίκας αφού την χτυπούν στο πρόσωπο με τον υποκόπανο σπάζοντάς της τα δόντια και αναίσθητη όπως είναι, ξεσπούν επάνω της, το βρώμικο σαρκικό πάθος τους», είχε πει ο κ. Σταθάς, που επέζησε της σφαγής.

Πώς όμως άρχισαν να σφάζουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους οι Γερμανοί; Όλα ξεκίνησαν όταν ο λοχαγός των SS Fritz Laufenbach, πήρε την εντολή να μετακινήσει το λόχο του από τη Λειβαδιά προς το Δίστομο, το Στείρι και το Κιριάκι προκειμένου να εντοπίσουν αντάρτες στη δυτική πλευρά του Ελικώνα. Τότε, οι Γερμανοί, ως δόλωμα, είχαν δύο επιταγμένα ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS που είχαν μεταμφιεστεί σε χωρικούς και προπορεύονταν της κύριας φάλαγγας. Ακριβώς την ίδια στιγμή, ο 10ος και ο 11ος λόχος του 3ου τάγματος με κατεύθυνση από την Άμφισσα το Δίστομο είχε σκοπό να συναντήσει τον 2ο λόχο. Έτσι, οι τρεις λόχοι συναντήθηκαν χωρίς όμως να έχουν εντοπίσει αντάρτες, παρά μόνο 18 παιδιά που κρύβονταν σε στάνες. Τα έξι παιδιά εκτελέστηκαν επειδή προσπάθησαν να αποδράσουν.

Αμέσως, οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και εκφοβίζοντας τους κατοίκους του χωριού, έμαθαν ότι υπήρχαν αντάρτες στο Στείρι. Έτσι, ο 2ος λόχος κατευθύνθηκε προς τα εκεί όμως στη θέση Λειθαράκι (περιοχή του Στειρίου) έπεσε σε ενέδρα ανταρτών του 11ου λόχου του 3ου τάγματος του ΕΛΑΣ. Η μάχη που δόθηκε ήταν αρκετά σκληρή με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να αναγκαστούν σε οπισθοχώρηση. Οι απώλειες που μετρούσαν ήταν περίπου 40 νεκροί και μόνο ένας αντάρτης.

Οι Γερμανοί όμως σε αντίποινα για την ήττα που είχαν υποστεί και σε αντίποινα για τις απώλειές τους, άρχισαν να σφάζουν όσους κατοίκους έβρισκαν στο Δίστομο. Ήταν τέτοια η μανία τους, λένε οι ιστορικές περιγραφές, που δεν ξεχώριζαν ούτε τα γυναικόπαιδα, ούτε τα παιδιά, ούτε τις έγκυες, ούτε κανέναν. Αποκεφάλισαν τον ιερέα του χωριού, εκτέλεσαν βρέφη, βίασαν γυναίκες και στη συνέχεια τις σκότωσαν. Η σφαγή σταμάτησε μόνο όταν έπεσε το σκοτάδι και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λειβαδιά, αφού πρώτα είχαν κάψει όλα τα σπίτια του χωριού.

Οι Γερμανοί όμως εκτελούσαν και όποιον άμαχο έβρισκαν κατά τη διάρκεια της επιστροφής προς τη βάση τους. Οι νεκροί του Διστόμου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 ετών με τον απεσταλμένο όμως του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (έφτασε στο Δίστομο λίγες μέρες αργότερα) να μιλά για περισσότερους από 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η σφαγή είναι ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην τότε κατεχόμενη Ελλάδα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στην Αχαράβη, την παραλία της Κέρκυρας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βοριάδες έως 8 μποφόρ και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές στο «5»

13/08/2026 - 8:10πμ
Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)
ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες του εξωτερικού: Πώς δηλώνονται ψηφιακά γέννηση, γάμος και θάνατος – Η διαδικασία σε 6 βήματα

12/08/2026 - 10:54μμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γ’ Γυμνασίου: Δωρεάν κρατική πιστοποίηση ξένης γλώσσας – Πώς και πότε ξεκινά

12/08/2026 - 7:24μμ
Κλειστή η πρόσβαση στον Υμηττό, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη: Στο «5» έξι περιοχές – Κλείνουν Λυκαβηττός και δάση στη Χαλκιδική

12/08/2026 - 6:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σίνδος: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά 59χρονου που έβαλε έξι φωτιές

12/08/2026 - 5:00μμ
Καπνός από τη φωτιά στον Λουτρόπηγο, όπως φαίνεται από την παραλία της Νέας Περάμου. Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Kaps Dion)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Λουτρόπυργο Αττικής: Βελτιωμένη η εικόνα – Οκτώ εναέρια μέσα στη μάχη

12/08/2026 - 4:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λουτρόπυργο Αττικής

12/08/2026 - 2:49μμ
O σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος
(φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Παπαζάχος: Ο σεισμός στην Κολομβία και οι ομοιότητες με εκείνους σε Κύθηρα και Λεωνίδιο

12/08/2026 - 12:21μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Διακοπή δρομολογίων στη Γραμμή 2 λόγω απόπειρας αυτοκτονίας στον Άγιο Αντώνιο

12/08/2026 - 11:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα Αυγούστου: Μαντέψτε τι καιρό θα κάνει!

12/08/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

5 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στο Οβάλ Γραφείο. 11 Αυγούστου 2026. (φωτ.: The White House / Joyce N. Boghosian)

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ αλλάζει τακτική – Οικονομική ασφυξία αντί νέων βομβαρδισμών

29 λεπτά πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

LIVE από την Ίμβρο: Το συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

1 ώρα πριν
Ο Νόαμ Μπέταν, εκπρόσωπος του Ισραήλ, ερμηνεύει το τραγούδι «Michelle» στον μεγάλο τελικό της 70ής Eurovision, στη Βιέννη, στις 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Eurovision: Νέος κανόνας «φωτογραφίζει» το Ισραήλ – Μπορεί να κερδίσει, αλλά όχι να διοργανώσει

1 ώρα πριν
Επισκέπτης παρατηρεί την κυψελοειδή εγκατάσταση για τα 65 χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου. Το έργο, μήκους 30 και ύψους τριών μέτρων, έχει στηθεί μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Τείχος του Βερολίνου: 65 χρόνια από τη νύχτα που μια πόλη κόπηκε στα δύο – Η νέα «διάφανη» εγκατάσταση

1 ώρα πριν
Στην Αχαράβη, την παραλία της Κέρκυρας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Βοριάδες έως 8 μποφόρ και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές στο «5»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign