pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε η γηραιότερη Μικρασιάτισσα Ελληνίδα της Αυστραλίας

5/06/2013 - 8:10πμ
Πέθανε η γηραιότερη Μικρασιάτισσα Ελληνίδα της Αυστραλίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Κατερίνη Κιλικίδου που πέθανε την Δευτέρα στη Μελβούρνη σε ηλικία 110 ετών ίσως να ήταν η γηραιότερη Μικρασιάτισσα Ελληνίδα της Αυστραλίας. Το πιο εντυπωσιακό, όπως είπε ο γιος της Αναστάσης Κιλικίδης, είναι ότι και η μητέρα της πέθανε σε ηλικία 110 ετών.

«Ο πατέρας μου έφυγε σε 93 ετών. Παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από αυτοκίνητο στη Μελβούρνη» είπε ο κ. Κιλικίδης.

Η Κατερίνη Κιλικίδη έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά. Ο Αναστάσης Κιλικίδης, 70 χρονών, είναι ο μικρότερος γιος της. Ο μεγαλύτερος, όπως μας είπε ο ίδιος, είναι 86 ετών. Όλα τα παιδιά είναι εν ζωή. Η Κατερίνη Κιλικίδη αφήνει πίσω της ακόμα εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα.

«Πρέπει να είχε καλά γονίδια, τα οποία και κληρονομήσαμε» είπε ο κ. Κιλικίδης και πρόσθεσε πως η μάνα του ήταν ιδιαίτερα λιτή με το φαγητό της αλλά και προσεκτική.

Η Κατερίνη Κιλικίδου έζησε τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 και επέζησε στο δύσκολο χερσαίο ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα. Πέρασε με τους γονείς της τη φτώχεια και τη μιζέρια που έφερε ο ξεριζωμός και έστησαν το σπιτικό τους στο Βορένος, χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη, που λόγω της μαζικής εγκατάστασης προσφύγων από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, μετονομάστηκε σε Νικομηδινό.

Στα 19, την πάντρεψαν με τον συγχωριανό της αείμνηστο Χαράλαμπο Κιλικίδη, μέχρι που μια μέρα, το ζευγάρι πήρε τη μεγάλη απόφαση για το υπερπόντιο ταξίδι προς τη χώρα του Νότου.

Η Κατερίνα Κιλικίδη, μας είχε πει πριν λίγα χρόνια: «Το χωριό είχε πολλούς Έλληνες. Εγώ δεν πήγα σχολείο γιατί οι Τούρκοι προύχοντες, το κρατούσαν κλειστό. Οι γονείς μου Αβραάμ και Τριανταφυλιά μιλούσαν τουρκικά. Εμείς τα παιδιά δεν μάθαμε τη γλώσσα. Με την καταστροφή, πήραμε το δρόμο περπατώντας ανάμεσα στα βουνά και με γαϊδουράκια μας, φτάσαμε στην Ελλάδα. Θυμάμαι πως περάσαμε πολύ δύσκολες μέρες μέχρι τον προορισμό μας.

Στο χωριό Βορένος μας έδωσαν σπίτι και γη να την καλλιεργούμε. Είχε μια εκκλησιά, ένα σχολείο κι ένα μπακάλικο. Δυστυχώς οι γονείς μου δεν με έστειλαν σχολείο. Για αυτό δεν μπορώ να διαβάζω.

Με πάντρεψαν με τον συγχωριανό μου Χαράλαμπο. Ο γάμος μας ήταν φτωχικός, με λίγους συγγενείς και λιγότερους φίλους. Αποκτήσαμε 4 παιδιά. Μια θυγατέρα τη Θωμαή που απεβίωσε και τέσσερις γιους. Τον Δημήτρη, το Νίκο, το Γιάννη και τον Αναστάση», θυμάται η κ. Κατερίνα.

Η οικογένεια έζησε όλα τα χρόνια στο Footscray. «Η γειτονιά που μέναμε είχε οικογένειες από την Τουρκία. Ακούστε λοιπόν σύμπτωση. Τα τουρκικά που δεν έμαθα στον τόπο που γεννήθηκα, τα έμαθα από τη γειτόνισσά μου την Αϊσέ, με την οποία ανέπτυξα μεγάλη φιλία» είχε πει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: zougla.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον Νίκο Ακριτίδη

31/01/2026 - 11:30μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ενότητα και σύμπνοια η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» 

31/01/2026 - 9:38μμ
(Πηγή φωτογραφιών: efxinospontos.gr / Φόρης Πεταλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τους Τρεις Ιεράρχες τίμησε και φέτος η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης

31/01/2026 - 5:25μμ
Ο λογότυπος της ομάδας «Σεβάστεια»
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λονδίνο: Η ομάδα ποντιακών χορών «Σεβάστεια» σβήνει το πρώτο της κεράκι και το γιορτάζει με σεμινάριο και γνήσιο ποντιακό γλέντι

31/01/2026 - 11:51πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας: Νέα απαγόρευση από τις τουρκικές Αρχές – Κλειστό το ιστορικό μονοπάτι που αιώνες χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας

31/01/2026 - 10:27πμ
Από τη συνάντηση των Τούρκων ερευνητών με πληροφορητές και πληροφορήτριες (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ερευνητικό ενδιαφέρον από την Τουρκία για τους ελληνικούς τουρκόφωνους πληθυσμούς του Πόντου και της Καππαδοκίας

30/01/2026 - 9:14μμ
Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Φωτιάδη: Όσοι από μας κάνανε πλιάτσικα στους Τούρκους βρήκανε τον μπελά τους

30/01/2026 - 8:21μμ
Ο «αγαπημένος» μας λόγω της ιστορίας του μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης Τραπεζούντας και το εξώφυλλο του περιοδικού «Αστήρ του Πόντου» (φωτ.:  Αδελφοί Κακούλη, Ψηφιακά Αρχεία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ / Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η επίτροπος Λεμόνα, ο πρωτοψάλτης Γούτας και η πρεσβυτέρα Παλάσσα της Μητρόπολης Τραπεζούντας

30/01/2026 - 10:03πμ
Η Λαραχανή μιας άλλης εποχής (πηγή: tr.wikipedia.org/wiki/Akarsu,_Maçka)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γουρζουλάς στη Λαραχανή και η «Σπέλια» που θυμίζει στόμα του κάτω κόσμου

29/01/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: Με το βλέμμα στο μέλλον η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 7:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα πύρινο ποτάμι στο λιμάνι της Τήνου, στις 30 Ιανουαρίου (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Τήνος: Η νύχτα φωτίστηκε από τα «Φαναράκια» για τα 203 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Ευαγγελίστριας

16 λεπτά πριν
Η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα που φυλάσσεται στη Βυτίνα θεωρείται θαυματουργή· έφτασε από τη Μικρασία στην Αρκαδία κατά τη διάρκεια επιδημίας πανώλης, σύμφωνα με την παράδοση (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Άγιος Τρύφωνας, ο φύλακας της γης και των αμπελιών στον Πόντο

52 λεπτά πριν
Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Σε πλήρη εξέλιξη το νέο κύμα κακοκαιρίας – Red code και μηνύματα 112 σε πολλές περιοχές της χώρας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: mcf.gr)

Ο «Αττίλας ’74» του Μιχάλη Κακογιάννη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης

10 ώρες πριν
Πελάτης βιβλιοπωλείου κρατά τα απομνημονεύματα της Βιρτζίνια Τζουφρέ, η οποία αυτοκτόνησε την άνοιξη του 2025, αφού είχε κατηγορήσει για χρόνια τον πρώην πρίγκιπα Άντριου και τον Τζέφρι Έπστιν ότι την είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά (φωτ.: EPA/Andy Rain)

Έγγραφα Έπστιν: Τα μηνύματα που «καίνε» Μπιλ Γκέιτς, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ίλον Μασκ – Η νέα επίμαχη φωτογραφία του πρώην πρίγκιπα Άντριου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign