pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φοροαπαλλαγές για επενδύσεις στην Αλβανία υπόσχεται ο Μπερίσα

3/06/2013 - 8:12πμ
Οι ΗΠΑ αρνούνται τη στήριξη για τη Μεγάλη Αλβανία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με την υπόσχεση απαλλαγής από φόρους για ένα διάστημα τριών έως πέντε ετών, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, κάλεσε πρόσφατα τους Αλβανούς μετανάστες, μεταξύ αυτών και όσους διαμένουν στην Ελλάδα, να επιστρέψουν «και να επενδύσουν τις οικονομίες τους» στη χώρα.

Στη δήλωση αυτή προέβη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με μέλη της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή του Αργυροκάστρου, όπου εγκαινίασε ένα νέο οδικό άξονα και παρουσίασε το πρόγραμμα και τη στρατηγική του κόμματός του, ενόψει των εκλογών στη χώρα στις 23 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η αλβανική οικονομία διακρίνεται από επιβράδυνση, μεγάλη έκθεση στους διεθνείς κλυδωνισμούς και τραπεζικό κλάδο με αρκετά υψηλό επίπεδο επισφαλειών, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται ακόμη και απόψεις για ενδεχόμενο λήψης οικονομικής βοήθειας από ξένους φορείς, όπως το ΔΝΤ. Στη γειτονική χώρα η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των ξένων επενδυτών με σύνολο επενδεδυμένων κεφαλαίων που ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Έτσι, οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις αντιπροσωπεύουν περί το 28% των συνολικών ξένων επενδύσεων στην οικονομία της χώρας. Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα ευρήματα σε έκθεση που δημοσίευσε για την πορεία της οικονομίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), καθώς εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας θα μειωθεί κατά το τρέχον έτος σε 1,5%, από 1,9%, που είχε προβλέψει πριν από τρεις μήνες. Η έκθεση αναφέρει ότι η αλβανική οικονομία επιβραδύνθηκε απότομα το περασμένο έτος, όταν η αύξηση της παραγωγής μειώθηκε σε 1,6 %, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην περιοχή, με εξαίρεση το Κόσσοβο.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, η ισχυρή επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγής έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αλβανίας δεν έχουν άλλα περιθώρια για την τόνωση της οικονομίας, λόγω του υψηλού χρέους και των χαμηλών επιτοκίων. Η ΕΤΑΑ υπογραμμίζει ότι όλη η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Κρίση

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρμπεν Μαλάι, προειδοποίησε ότι η Αλβανία έχει ήδη εισέλθει σε μια βαθιά δημοσιονομική κρίση, η οποία, όπως εκτιμά, θα δώσει ακαριαίο χτύπημα στην οικονομία της χώρας. «Το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αυξάνονται καθημερινά. Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αυξάνει τις εκκρεμείς οφειλές προς τις επιχειρήσεις, η είσπραξη των εσόδων έχει επιδεινωθεί και το κλίμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι βαρύ.

Η δημοσιονομική κατάσταση μετά τις εκλογές (23 Ιουνίου) θα είναι ακόμη πιο σοβαρή και κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα παράσχει στήριξη στη χώρα, εάν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, στο σύστημα φορολογικών εσόδων και δαπανών και αν δεν αυξηθεί η απασχόληση», δήλωσε ο Α. Μαλάι. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως η Αλβανία ενδέχεται να αναγκαστεί να υπογράψει συμφωνία διάσωσης, με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το σενάριο αυτό, όπως είπε, θα έχει αρκετά μεγάλο κόστος για του πολίτες.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα θέσουν σκληρούς όρους πριν από την κάθε απόφαση για οικονομική στήριξη για αναπτυξιακά προγράμματα, για την αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη», είπε ο πρώην υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολιτική κρίση κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές, χρειάζεται πριν από την προσφυγή στις κάλπες να έχει προετοιμαστεί ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, για το οποίο όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν.

Φοροαπαλλαγές

Αξίζει να σημειωθεί πως η γειτονική χώρα, εκτός από το κάλεσμα των μεταναστών Αλβανών για επενδύσεις στην πατρίδα τους, προχώρησε τελευταία και σε άλλες πρωτοβουλίες παροχής φοροαπαλλαγών, καθώς και προσέλκυσης τουριστών. Πριν από λίγες ημέρες, το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, αποφάσισε ότι πολίτες από έξι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα χωρίς θεώρηση εισόδου να επισκέπτονται την Αλβανία, την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, οι υπήκοοι της Ρωσίας, του Κουβέιτ, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν θα επισκέπτονται την Αλβανία χωρίς βίζα, από τις 25 Μαΐου έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Τέλος, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως απαλλάσσει για τα τρία πρώτα χρόνια από κάθε φόρο (κοινωνική ασφάλιση, υγεία και φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων) οποιονδήποτε νέο προσληφθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Πηγή: imerisia.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Παναγιώτης Μπαλάσκας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί σε παραγωγή και διακίνηση

19/03/2026 - 11:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Η συμφωνία Τραμπ–Νετανιάχου για τα ιρανικά κοιτάσματα και οι ισορροπίες που θέλει να κρατήσει ο Ερντογάν

19/03/2026 - 9:25μμ
Εικόνα από τις διαδηλώσεις στήριξης στον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2025 (φωτ. αρχείου: EPA/TOLGA BOZOGLU)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ένας χρόνος από τη σύλληψή του – Αβέβαιο παραμένει το πολιτικό του μέλλον

19/03/2026 - 7:55μμ
Εικόνα από την έρευνα που έκανε νωρίτερα, σήμερα η Αστυνομία, σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη, στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Κακουργηματική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

19/03/2026 - 6:29μμ
Πινακίδα ΕΟΠΥΥ (φωτ.: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή! Παραπλανητικά μηνύματα SMS σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

19/03/2026 - 5:26μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Instant Win: Η νέα εμπειρία διασκέδασης βρίσκεται στα καταστήματα Allwyn και μοιράζει στη στιγμή έως 500 ευρώ σε χιλιάδες τυχερούς

19/03/2026 - 3:22μμ
Στιγμιότυπο από την έρευνα της αστυνομίας σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Έρευνες σε σύνδεσμο φιλάθλων στη Χαριλάου

19/03/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/sunriseforever-6314823/)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στον ψυχολόγο οι γυναίκες που δεν θέλουν παιδιά για να αλλάξουν γνώμη

19/03/2026 - 2:29μμ
Σύστημα αεράμυνας Patriot (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Intracom Defense)
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο βαλλιστικούς πυραυλικούς στόχους κατέρριψαν οι ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία – Νέες ιρανικές επιθέσεις σε διυλιστήρια του Κόλπου

19/03/2026 - 12:30μμ
Το γνωστό έργο του Peter von Hess που απεικονίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να υψώνει επαναστατική σημαία στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας αποτελεί την αφίσα της έκθεσης
ΕΛΛΑΔΑ

Ξάνθη: Έκθεση με σπάνιες απεικονίσεις από την Ελληνική Επανάσταση

19/03/2026 - 11:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας κρατά ζωντανή τη μνήμη του Πόντου με μία σπουδαία πρωτοβουλία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Κατέρρευσε στη Σεβίλλη ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Παναγιώτης Μπαλάσκας/EUROKINISSI)

Συναγερμός στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί σε παραγωγή και διακίνηση

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Αγκάλιασε το πλεονέκτημα έδρας ο Ολυμπιακός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Ζωντανεύουν οι «Μνήμες του Πόντου» σε μία μοναδική έκθεση λαογραφίας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)

Συμφωνία Θεοδωρικάκου με βενζινοπώλες: Τέλος στο πλαφόν τον Ιούνιο και ενίσχυση 3.000 ευρώ ανά πρατήριο

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign