pontosnews.gr
Τρίτη, 25/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σότσι: Οι πιο ακριβοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Δείτε πόσο θα κοστίσουν

2/06/2013 - 11:20πμ
Σότσι: Οι πιο ακριβοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Δείτε πόσο θα κοστίσουν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τελικά, φαίνεται ότι η Αθήνα και το Πεκίνο θα χάσουν τα πρωτεία για τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες, και τη θέση τους μάλλον θα πάρει το Σότσι, και η Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2014, όπου δαπανώνται 51 δις δολάρια.

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι θα είναι πιο ακριβοί στην ιστορία του Ολυμπιακού θεσμού. Σε διάστημα οκτώ ετών θα δαπανηθούν συνολικά πάνω από 51 δις δολάρια. Συγκριτικά, οι Αγώνες του Πεκίνου στοίχισαν 45 δις. δολ., ενώ η Βρετανία επένδυσε για το Λονδίνο-2010 περίπου 30 δις. δολ. Όπως και στην περίπτωση της Κίνας, τα βασικά κεφάλαια στη Ρωσία θα δοθούν για τον εκσυγχρονισμό των αστικών υποδομών και μόλις λίγα περισσότερα από επτά δις. προορίζονται άμεσα για τη δημιουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Δηλαδή, των σταδίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και προετοιμασία. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Κοζάκ, δηλώνει βέβαιος πως τα χρήματα αυτά θα μετατρέψουν το Σότσι στο μεγαλύτερο στη χώρα και πιο ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά παραθεριστικό θέρετρο.

Βάρος στις κοινωνικές υποδομές

Οι μεγαλύτερες δαπάνες από το κράτος, ύψους 20,9 δις. δολ., θα αφορούν τις υποδομές των συγκοινωνιών με σκοπό να επιλυθεί το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη, ευελπιστεί ο δήμαρχος του Σότσι, κ.Ανατόλι Παχόμοφ. Όπως εξηγεί, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη απλώνεται στα 156-162 χλμ κατά μήκος της θάλασσας και ο δρόμος είναι μόνο ένας. Η λεωφόρος Kurortnyi. Λέγει χαρακτηριστικά, ότι «ενώ επί εποχής ΕΣΣΔ πουθενά, ακόμη και στη Μόσχα πιθανότατα, δεν μας απασχολούσε το θέμα του κυκλοφοριακού, στο Σότσι το πρόβλημα αυτό υπάρχει».

Ως το 2014 στο Σότσι θα κατασκευαστούν συνολικά 260 χλμ αυτοκινητόδρομων, οι οποίοι θα μπορούν να δεχτούν από 1,8-2,5 φορές περισσότερα αυτοκίνητα, ενώ και η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας στην πόλη θα αυξηθεί κατά 25%. Η λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος αναμένεται να επιτευχθεί, όχι μόνο με την ανάπτυξη των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και του σιδηροδρόμου. Η σιδηροδρομική γραμμή θα αποτελέσει για το Σότσι αστικό μέσο μεταφοράς, όπως στη Μόσχα το Μετρό, αναφέρει με σιγουριά ο Παχόμοφ. Στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται 30 αποβάθρες σιδηροδρόμου και το τραίνο θα κάνει στάση ουσιαστικά σε κάθε οικισμό.

Το πλέον μεγαλεπήβολο πρόγραμμα της εταιρίας Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είναι ο συνδυασμένος δρόμος (οδικός και σιδηροδρομικός) από το Άντλερ ως το χιονοδρομικό κέντρο, «Alpika Service», στην Κράσναγια Παλιάνα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, ο προϋπολογισμός για την κατασκευή θα ξεπεράσει τα 6,6 δις δολάρια. Θα είναι το ακριβότερο από τα Ολυμπιακά προγράμματα, αν και αρχικά προβλεπόταν ότι θα στοιχίσει ακόμη περισσότερο, καθώς είχε σχεδιαστεί ο αυτοκινητόδρομος να κατασκευαστεί με τέσσερις ζώνες, και ο σιδηρόδρομος να διαθέτει δύο γραμμές. Το 2009 όμως, το πρόγραμμα συμπιέστηκε, με τις οδικές ζώνες να γίνονται δύο και την γραμμή του τραίνου, μία. Η μεταφορική ικανότητα του σιδηροδρόμου θα είναι 8.500 επιβάτες την ώρα. Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι συρμοί θα περνούν με συχνότητα ανά 10 λεπτά.

Από τους ιδιώτες επενδυτές, τις μεγαλύτερες επενδύσεις πραγματοποίησε η βιομηχανική ομάδα εταιριών με ευρύ προφίλ «Basel». Το χόλντινγκ κατασκευάζει τον νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, επενδύοντας περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2012 το αεροδρόμιο εξυπηρετούσε 1.600 επιβάτες την ώρα. Εως το 2014, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο αεροδρόμιο, θα αυξηθεί στους 3.800. Το Μάιο, το Ινστιτούτο οργάνωσης επιχειρηματικών συνεδρίων «Άνταμ Σμιθ», χαρακτήρισε τον νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου του Σότσι ως το καλύτερο αεροδρόμιο της ρωσικής περιφέρειας.

Τηλεπικοινωνίες και ενέργεια

Τις εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών θα κατασκευάσουν η «Megafon» και η «Rostelecom». Αμφότερες οι εταιρίες είναι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων και η καθεμιά τους χρηματοδότησε με 130 εκατ. δολ. Η «Rostelecom» θα περάσει 300 χλμ καλωδίου οπτικής ίνας και θα παράσχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σε 33 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της εταιρίας. Πρόκειται για ενσύρματη και ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ, ΙΡ τηλεφωνία, ξεχωριστά δίκτυα τηλεπικοινωνίας, όπως για παράδειγμα σε ότι αφορά τα εξειδικευμένα συστήματα των σταδίων για την μέτρηση του χρόνου και των αποτελεσμάτων στα αθλήματα. Στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις πάροχος κινητής τηλεφωνίας θα είναι μόνο η «Megafon».

Όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσιζε να δώσει τη χειμερινή Ολυμπιάδα στο Σότσι, στην περιοχή του Σότσι υπήρχαν ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια. Η συνολική παραγωγική ισχύς ήταν 100 MW την ώρα που οι καταναλωτικές ανάγκες έφταναν τα 400 MW. Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται τώρα με τη μεταφορά ενέργειας από άλλες περιοχές. Επίσης, ενόψει της Ολυμπιάδας κατασκευάζονται παραγωγικές μονάδες ισχύος 1424 MW.

Οικολογία και στεγαστικό

Πρόβλημα στην περιοχή υπήρχε και με τα λύματα που ρίχνονται στη Μαύρη Θάλασσα. Γι’ αυτό κατασκευάστηκαν νέες εγκαταστάσεις καθαρισμού για 140.000 κυβικά μέτρα λυμάτων. Η ποιότητα καθαρισμού είναι υψηλή και οι σωλήνες βγαίνουν στη θάλασσα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χλμ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παχόμοφ, «Όταν μας παρουσίαζαν τις εγκαταστάσεις καθαρισμού, ο εκπρόσωπος της εταιρίας που τις προμήθευσε, ήταν έτοιμος ακόμα και να πιει από εκεί νερό (!)».

Μετά την Ολυμπιάδα

Τι θα απογίνουν οι Ολυμπιακές υποδομές μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Τον Φεβρουάριο ο Κοζάκ ενέκρινε το πρόγραμμα χρησιμοποίησής τους μετά το πέρας της Ολυμπιάδας. Σχεδόν όλες οι υποδομές κοινής ωφελείας και μηχανολογικές θα περάσουν στο Σότσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δημοτικών αρχών, αυτό θα αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες του προϋπολογισμού της πόλης κατά 50 εκατ. ευρώ.

Το Σότσι πρέπει να γίνει όχι απλά ένα ποιοτικό παραθεριστικό κέντρο, αλλά και ένας χώρος για τη διεξαγωγή σημαντικών εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, εκθέσεις, αθλητικές διοργανώσεις κλπ., θεωρεί ο Παχόμοφ. Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση, οι υποδομές που κατασκευάζονται για την Ολυμπιάδα θα βελτιώσουν το επίπεδο του αστικού περιβάλλοντος.

Γράφει η Ντάρια Τίχονοβα   

Εφημερίδα Vedomosti

Πηγή: rbth.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Menahem Kahan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ιράν προσπάθησε να δολοφονήσει έναν από τους γιους του

24/08/2026 - 11:59μμ
Άτομο από την αναπηρική κοινότητα της Αθήνας σε μία διαδρομή από το Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών προς την πλατεία Αγ. Ειρήνης, Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ: Νέες αιτήσεις από 26 Αυγούστου – Δικαιούχοι, ποσά και προθεσμία

24/08/2026 - 10:06μμ
Το χρυσό δακικό κράνος και δύο από τα τρία χρυσά βραχιόλια που είχαν κλαπεί από το Μουσείο Drents παρουσιάζονται στους δημοσιογράφους υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στο Άσεν της Ολλανδίας, στις 2 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sem Van Der Wal)
ΚΟΣΜΟΣ

Europol: Οι ληστείες μουσείων γίνονται «έγκλημα ως υπηρεσία» – Στρατολόγηση δραστών από τα social media

24/08/2026 - 7:24μμ
Οι σημαίες της ΕΕ και της Ουκρανίας στην έδρα του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: ΕPA / Stefanie Le Cocq)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει για πολύ να βοηθά την Ουκρανία

24/08/2026 - 5:49μμ
Αστυνομικοί που κλήθηκαν στη Νέα Σμύρνη. Στην είσοδο της πολυκατοικίας βρέθηκαν η 45χρονη και ο 48χρονος (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Την κλώτσησε, την ανάγκασε να γονατίσει και την πυροβόλησε στο κεφάλι

24/08/2026 - 5:25μμ
Ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα. Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Επιμένουν τα 40άρια – Πού θα φτάσει τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος

24/08/2026 - 4:37μμ
Στο βάθος καπνός από τη φωτιά στο Βέρμιο. Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Stela Beliou)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Βέρμιο, ανατολικά της Παναγίας Σουμελά – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

24/08/2026 - 3:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στο 424 κρατούμενος ο αστυνομικός που καταγγέλθηκε για βιασμό – Ελέγχεται το κινητό του

24/08/2026 - 2:39μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τελετή έπαρσης της εθνικής σημαίας στο Κίεβο, στις 23 Αυγούστου 2026, ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή. Η Ουκρανία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου την Ημέρα της Εθνικής Σημαίας (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 35 χρόνια ανεξαρτησίας, 4,5 χρόνια πολέμου – Ο Ζελένσκι ζητά ειρήνη χωρίς παράδοση

24/08/2026 - 1:51μμ
Έφηβος μπαίνει στο TikTok από το κινητό του (φωτ.: EPA / Luong Thai Linh)
ΕΛΛΑΔΑ

Social media: Όριο ηλικίας τα 15 έτη από το 2027 – Το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία των ανηλίκων

24/08/2026 - 1:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Menahem Kahan)

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ιράν προσπάθησε να δολοφονήσει έναν από τους γιους του

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)

Ποντιακές μελωδίες στη Σταυρούπολη Ξάνθης: Ξεχώρισε η χορωδία «Τραντέλλενες»

8 ώρες πριν
(Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ)

Απόλας Λέρμι: Τιμή στη μνήμη του Γιώργου Αμαραντίδη με έναν κερασουντέικο καρσιλαμά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ακόμα τρία μετάλλια για την ελληνική κολύμβηση

9 ώρες πριν
Άτομο από την αναπηρική κοινότητα της Αθήνας σε μία διαδρομή από το Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών προς την πλατεία Αγ. Ειρήνης, Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ: Νέες αιτήσεις από 26 Αυγούστου – Δικαιούχοι, ποσά και προθεσμία

9 ώρες πριν
Ο παππούς Ζαχαρίας με φόντο οικογένεια προσφύγων στην Καλαμαριά (εικ.: ΧΚ)

«Πέντε πρόβατα και μία αγελάδα»: Η οικογενειακή μαρτυρία ενός Πόντιου που έχασε τα πάντα στον ξεριζωμό

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV