pontosnews.gr
Τρίτη, 20/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σότσι: Οι πιο ακριβοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Δείτε πόσο θα κοστίσουν

2/06/2013 - 11:20πμ
Σότσι: Οι πιο ακριβοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Δείτε πόσο θα κοστίσουν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τελικά, φαίνεται ότι η Αθήνα και το Πεκίνο θα χάσουν τα πρωτεία για τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες, και τη θέση τους μάλλον θα πάρει το Σότσι, και η Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2014, όπου δαπανώνται 51 δις δολάρια.

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι θα είναι πιο ακριβοί στην ιστορία του Ολυμπιακού θεσμού. Σε διάστημα οκτώ ετών θα δαπανηθούν συνολικά πάνω από 51 δις δολάρια. Συγκριτικά, οι Αγώνες του Πεκίνου στοίχισαν 45 δις. δολ., ενώ η Βρετανία επένδυσε για το Λονδίνο-2010 περίπου 30 δις. δολ. Όπως και στην περίπτωση της Κίνας, τα βασικά κεφάλαια στη Ρωσία θα δοθούν για τον εκσυγχρονισμό των αστικών υποδομών και μόλις λίγα περισσότερα από επτά δις. προορίζονται άμεσα για τη δημιουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Δηλαδή, των σταδίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και προετοιμασία. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Κοζάκ, δηλώνει βέβαιος πως τα χρήματα αυτά θα μετατρέψουν το Σότσι στο μεγαλύτερο στη χώρα και πιο ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά παραθεριστικό θέρετρο.

Βάρος στις κοινωνικές υποδομές

Οι μεγαλύτερες δαπάνες από το κράτος, ύψους 20,9 δις. δολ., θα αφορούν τις υποδομές των συγκοινωνιών με σκοπό να επιλυθεί το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη, ευελπιστεί ο δήμαρχος του Σότσι, κ.Ανατόλι Παχόμοφ. Όπως εξηγεί, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη απλώνεται στα 156-162 χλμ κατά μήκος της θάλασσας και ο δρόμος είναι μόνο ένας. Η λεωφόρος Kurortnyi. Λέγει χαρακτηριστικά, ότι «ενώ επί εποχής ΕΣΣΔ πουθενά, ακόμη και στη Μόσχα πιθανότατα, δεν μας απασχολούσε το θέμα του κυκλοφοριακού, στο Σότσι το πρόβλημα αυτό υπάρχει».

Ως το 2014 στο Σότσι θα κατασκευαστούν συνολικά 260 χλμ αυτοκινητόδρομων, οι οποίοι θα μπορούν να δεχτούν από 1,8-2,5 φορές περισσότερα αυτοκίνητα, ενώ και η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας στην πόλη θα αυξηθεί κατά 25%. Η λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος αναμένεται να επιτευχθεί, όχι μόνο με την ανάπτυξη των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και του σιδηροδρόμου. Η σιδηροδρομική γραμμή θα αποτελέσει για το Σότσι αστικό μέσο μεταφοράς, όπως στη Μόσχα το Μετρό, αναφέρει με σιγουριά ο Παχόμοφ. Στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται 30 αποβάθρες σιδηροδρόμου και το τραίνο θα κάνει στάση ουσιαστικά σε κάθε οικισμό.

Το πλέον μεγαλεπήβολο πρόγραμμα της εταιρίας Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είναι ο συνδυασμένος δρόμος (οδικός και σιδηροδρομικός) από το Άντλερ ως το χιονοδρομικό κέντρο, «Alpika Service», στην Κράσναγια Παλιάνα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, ο προϋπολογισμός για την κατασκευή θα ξεπεράσει τα 6,6 δις δολάρια. Θα είναι το ακριβότερο από τα Ολυμπιακά προγράμματα, αν και αρχικά προβλεπόταν ότι θα στοιχίσει ακόμη περισσότερο, καθώς είχε σχεδιαστεί ο αυτοκινητόδρομος να κατασκευαστεί με τέσσερις ζώνες, και ο σιδηρόδρομος να διαθέτει δύο γραμμές. Το 2009 όμως, το πρόγραμμα συμπιέστηκε, με τις οδικές ζώνες να γίνονται δύο και την γραμμή του τραίνου, μία. Η μεταφορική ικανότητα του σιδηροδρόμου θα είναι 8.500 επιβάτες την ώρα. Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι συρμοί θα περνούν με συχνότητα ανά 10 λεπτά.

Από τους ιδιώτες επενδυτές, τις μεγαλύτερες επενδύσεις πραγματοποίησε η βιομηχανική ομάδα εταιριών με ευρύ προφίλ «Basel». Το χόλντινγκ κατασκευάζει τον νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, επενδύοντας περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2012 το αεροδρόμιο εξυπηρετούσε 1.600 επιβάτες την ώρα. Εως το 2014, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο αεροδρόμιο, θα αυξηθεί στους 3.800. Το Μάιο, το Ινστιτούτο οργάνωσης επιχειρηματικών συνεδρίων «Άνταμ Σμιθ», χαρακτήρισε τον νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου του Σότσι ως το καλύτερο αεροδρόμιο της ρωσικής περιφέρειας.

Τηλεπικοινωνίες και ενέργεια

Τις εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών θα κατασκευάσουν η «Megafon» και η «Rostelecom». Αμφότερες οι εταιρίες είναι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων και η καθεμιά τους χρηματοδότησε με 130 εκατ. δολ. Η «Rostelecom» θα περάσει 300 χλμ καλωδίου οπτικής ίνας και θα παράσχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σε 33 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της εταιρίας. Πρόκειται για ενσύρματη και ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ, ΙΡ τηλεφωνία, ξεχωριστά δίκτυα τηλεπικοινωνίας, όπως για παράδειγμα σε ότι αφορά τα εξειδικευμένα συστήματα των σταδίων για την μέτρηση του χρόνου και των αποτελεσμάτων στα αθλήματα. Στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις πάροχος κινητής τηλεφωνίας θα είναι μόνο η «Megafon».

Όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσιζε να δώσει τη χειμερινή Ολυμπιάδα στο Σότσι, στην περιοχή του Σότσι υπήρχαν ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια. Η συνολική παραγωγική ισχύς ήταν 100 MW την ώρα που οι καταναλωτικές ανάγκες έφταναν τα 400 MW. Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται τώρα με τη μεταφορά ενέργειας από άλλες περιοχές. Επίσης, ενόψει της Ολυμπιάδας κατασκευάζονται παραγωγικές μονάδες ισχύος 1424 MW.

Οικολογία και στεγαστικό

Πρόβλημα στην περιοχή υπήρχε και με τα λύματα που ρίχνονται στη Μαύρη Θάλασσα. Γι’ αυτό κατασκευάστηκαν νέες εγκαταστάσεις καθαρισμού για 140.000 κυβικά μέτρα λυμάτων. Η ποιότητα καθαρισμού είναι υψηλή και οι σωλήνες βγαίνουν στη θάλασσα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χλμ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παχόμοφ, «Όταν μας παρουσίαζαν τις εγκαταστάσεις καθαρισμού, ο εκπρόσωπος της εταιρίας που τις προμήθευσε, ήταν έτοιμος ακόμα και να πιει από εκεί νερό (!)».

Μετά την Ολυμπιάδα

Τι θα απογίνουν οι Ολυμπιακές υποδομές μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Τον Φεβρουάριο ο Κοζάκ ενέκρινε το πρόγραμμα χρησιμοποίησής τους μετά το πέρας της Ολυμπιάδας. Σχεδόν όλες οι υποδομές κοινής ωφελείας και μηχανολογικές θα περάσουν στο Σότσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δημοτικών αρχών, αυτό θα αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες του προϋπολογισμού της πόλης κατά 50 εκατ. ευρώ.

Το Σότσι πρέπει να γίνει όχι απλά ένα ποιοτικό παραθεριστικό κέντρο, αλλά και ένας χώρος για τη διεξαγωγή σημαντικών εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, εκθέσεις, αθλητικές διοργανώσεις κλπ., θεωρεί ο Παχόμοφ. Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση, οι υποδομές που κατασκευάζονται για την Ολυμπιάδα θα βελτιώσουν το επίπεδο του αστικού περιβάλλοντος.

Γράφει η Ντάρια Τίχονοβα   

Εφημερίδα Vedomosti

Πηγή: rbth.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/APOHXOS.GR)
ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν στη Δυτική Ελλάδα, 120 κλήσεις δέχθηκε μέχρι στιγμής η Πυροβεστική – Κλειστά τα σχολεία και σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

20/01/2026 - 8:00μμ
Το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διακρίνεται πίσω από κοντέινερ στο λιμάνι της Φρανκφούρτης. Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ προέβλεπε την επιβολή δασμών ύψους 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αλλά την κατάργηση των δασμών σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές εξαγωγές στην ΕΕ (φωτ.: EPA/Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε τη διαδικασία επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ –  «Φτάνει πια με τις κολακείες» στον Τραμπ

20/01/2026 - 6:54μμ
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: Ιερά Σύνοδος/Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Στην τελευταία ευθεία η δίκη του Π. Ψωμιάδη για τα «45αρια» – Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες

20/01/2026 - 6:20μμ
Σύροι στρατιώτες περιπολούν σε πόλη της βορειοανατολικής Συρίας (φωτ.: EPA/Mohammed Al-Rifai)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούρδοι της Συρίας: Η συμφωνία με τη Δαμασκό «δεν ισχύει πλέον»

20/01/2026 - 5:46μμ
Εικόνες να αυτήν αναμένεται να δούμε αύριο στην Αθήνα (EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδείνωση καιρού: Στο «κόκκινο» πέντε περιφέρειες από την Πολιτική Προστασία – Κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική

20/01/2026 - 4:00μμ
Από τη συνάντηση του Κ. Τσιάρα με εκπροσώπους των μπλόκων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Κώστα Τσιάρα – «Είναι η στιγμή ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί» δήλωσε ο υπουργός

20/01/2026 - 3:04μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

20/01/2026 - 2:06μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πτώση γυναίκας από μπαλκόνι 3ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης

20/01/2026 - 1:10μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισπανία για τη σιδηροδρομική τραγωδία

20/01/2026 - 12:42μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026. (Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικό μέτωπο: Οι εκπρόσωποι των αγροτών κρατούν «μικρό καλάθι»

20/01/2026 - 11:47πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)

Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας – Κοπή βασιλόπιτας 2026 με μουσική, χορό και ευχές

26 λεπτά πριν
Άποψη από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

e-ΕΦΚΑ: Παράταση για την υποβολή ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Νίκη με σούπερ Βεζένκοβ επί της Μακάμπι ο Ολυμπιακός

1 ώρα πριν
Τα μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας στη σκηνή του φεστιβάλ (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)

Χαμός στο Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore – Γιόρτασε 45 χρόνια παρουσίας με Πόντο, σουβλάκια και πολύ κέφι!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

ENBL: «Περίπατο» απέναντι στην Πέγια ο Ηρακλής

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/APOHXOS.GR)

Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν στη Δυτική Ελλάδα, 120 κλήσεις δέχθηκε μέχρι στιγμής η Πυροβεστική – Κλειστά τα σχολεία και σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign