pontosnews.gr
Σάββατο, 10/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πανελλαδικές 2013: Τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις

30/05/2013 - 11:19πμ
Πανελλαδικές 2013: Τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Και ενώ για κάποιους υποψήφιους οι Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν εχθές, αρχίσουν οι εκτιμήσεις για το που θα κυμανθούν οι Βάσεις 2013 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με βάση τις οποίες θα γίνει και η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών.

Η πορεία των βάσεων θα επηρεαστεί σαφώς από την κατά 15% αύξηση των θέσεων στα Πανεπιστήμια και την κατά 30% μείωση στα ΤΕΙ, όπως προβλέπει ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης μετά τις καταργήσεις τμημάτων ΤΕΙ.

Τόσο τα ίδια τα θέματα, όσο και οι πρώτες διορθώσεις των γραπτών από τους καθηγητές, οδηγούν στα πρώτα συμπεράσματα για το που θα κυμανθούν οι βάσεις 2013.
Μετά τα μαθηματικά γενικής παιδείας (που δημιούργησαν και σοβαρά προβλήματα ανισότητας ανάμεσα σε υποψηφίους διαφορετικών κατευθύνσεων και επιλογών) και τη φυσική κατεύθυνσης, τα θέματα των μαθηματικών κατεύθυνσης δίνουν τη χαριστική βολή στο θεσμό των γενικών εξετάσεων και δίνουν μια καθοδική τάση στις σχολές που επηρεάζονται από αυτά.

Οι βαθμολογητές ήδη  με δυσκολία συναντούν άριστα γραπτά . Όλα δείχνουν ότι η απόδοση της πλειοψηφίας των υποψηφίων θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Γεγονός που προμηνύει μία κάποια πτώση των βάσεων, η οποία βέβαια θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα υπάρξει αλλά και τον αριθμό εισακτέων της κάθε σχολής. Αριθμός που για πρώτη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.Οπωσδήποτε καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των βάσεων θα παίξουν οι προτιμήσεις των μαθητών. Πιστεύω ότι στις περιζήτητες σχολές δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Η πρώτη εικόνα που φτάνει από τα βαθμολογικά κέντρα φαίνεται να επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για χαμηλή απόδοση των υποψηφίων. Η απόδοση στα μαθήματα όπως Φυσική, Μαθηματικά, Αρχαία, όπου τα θέματα ήταν αυξημένης δυσκολίας δεν είναι καλή. Τόσο στα Αρχαία όσο και στα Μαθηματικά, οι μαθητές αντιμετώπισαν αρκετά αυξημένο επίπεδο δυσκολίας.

Τα φετινά θέματα των μαθηματικών κατεύθυνσης κρίνονται σίγουρα δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά.

Οι Οικονομικές σχολές ενδέχεται να σημειώσουν πτώση, βάσει των επιδόσεων των υποψηφίων στα απαιτητικά θέματα των Μαθηματικών.
Για την Ιατρική, παρά τα προβλήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών, η Βιολογία αναμένεται να «σπρώξει προς τα πάνω» τις βάσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι βάσεις για τις σχολές Ψυχολογίας και Νομικής θα σημειώσουν κατακόρυφη άνοδο, ενώ μικρότερη άνοδο θα σημειώσουν οι βάσεις των ιατρικών σχολών.

Οι παιδαγωγικές σχολές δεν αποτελούν πλέον πόλο έλξης για τους υποψηφίους όπως γίνονταν παλαιότερα λόγω του «παγώματος» προσλήψεων στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία και για το λόγο αυτό δεν αναμένεται άνοδος των βάσεων.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο οι θέσεις θα μειωθούν σε πανεπιστήμια από 15.305 σε 14.000 και ΤΕΙ από 1.666 σε 1.000. Η μείωση θέσεων θα κινήσει τις βάσεις ανοδικά, με πλεονέκτημα για τις περιζήτητες θέσεις να έχουν όσοι επέλεξαν τη Βιολογία Γενικής Παιδείας έναντι Μαθηματικών.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας) οι θέσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα θέματα στη Βιολογία Κατεύθυνσης λένε ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες ανατροπές στην κατανομή των επιδόσεων ανά βαθμολογική κλίμακα.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι υποψήφιοι πήγαν καλύτερα στη Φυσική θα κινήσουν ανοδικά τις χαμηλές βάσεις ενώ στις Ιατρικές σχολές δεν αναμένεται σημαντική απόκλιση από 18.504 μόρια που απαιτήθηκαν για την χαμηλόβαθμη Ιατρική της Θράκης.

Με το 2ο και 4ο  πεδίο εκτιμάται ότι θα συμβεί με τις βάσεις στο 5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές σχολές)καθώς οι θέσεις των Πανεπιστημιακών τμημάτων θα αυξηθούν από 4.891 σε 6.500 και των ΤΕΙ θα μειωθούν από 4.632 σε 2.000.

Πηγή: madata.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: tvxs.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

10/01/2026 - 10:44μμ
(Φωτ.: Eurokinissi/Νικήτας Κώτσιαρης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή στο έγκλημα της Φοινικούντας: Αλλάζει η εικόνα των κατηγοριών

10/01/2026 - 8:27μμ
Η είσοδος των φυλακών Κορυδαλλού (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακές Κορυδαλλού: Βρέθηκε μαχαίρι, κινητό τηλέφωνο και ναρκωτικά – Τέσσερις συλλήψεις

10/01/2026 - 7:59μμ
Το νερό βγήκε στη στεριά σήμερα στο Ναύπλιο (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν Δυτική και Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο – 103 κλήσεις στην Πυροσβεστική

10/01/2026 - 6:48μμ
Στιγμιότυπο από τη συνέλευση των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Τρίτη και… 13 η συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη – Παραμένουν στους δρόμους τα τρακτέρ, «όχι» σε συλλαλητήριο στην Αθήνα

10/01/2026 - 6:12μμ
Η χαράδρα στην οποία έχασε τη ζωή του ο νεαρός κυνηγός (φωτ.: neakriti.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Νεαρός κυνηγός σκοτώθηκε πέφτοντας σε χαράδρα 30 μέτρων στη Βιάννο

10/01/2026 - 3:08μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ανοίγουν τα μπλόκα της βόρειας Ελλάδας – Στις 13:00 η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής στη Νίκαια

10/01/2026 - 11:52πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Απαγορευτικά, ματαιώσεις και ταλαιπωρία σε βασικές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω ισχυρών ανέμων

10/01/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

FlyOver: Κατεδαφίζεται η γέφυρα Πανοράματος – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

10/01/2026 - 10:57πμ
(Πηγή: gein.noa.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαμία: 4,4 Ρίχτερ ξύπνησαν τη Φθιώτιδα – Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στους γύρω νομούς

10/01/2026 - 8:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιράν: «Εχθροί του θεού» οι διαδηλωτές – Σκληραίνει την στάση του το καθεστώς μετά τα επεισόδια και οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Με ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι υποδέχθηκε το 2026 η Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: tvxs.gr)

Πανικός σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

1 ώρα πριν
Ο 18χρονος Άθως Καρυστινός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την  κληρονομία της οικογένειάς του (φωτ.: orthodoxobserver.org/Δημήτριος Πανάγος & Brittainy Newman)

Θεοφάνια στο Tarpon Springs: Όταν οι… βουτιές είναι οικογενειακή υπόθεση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Νικηφόρα στο 2026 Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – Ισόπαλοι Κηφισιά και ΑΕΛ

2 ώρες πριν
(φωτ.: EPA / Ronald R. Pena)

Βενεζουέλα-ΗΠΑ: Κινήσεις αποκλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign