pontosnews.gr
Σάββατο, 11/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Έτος Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Εκδηλώσεις

22/05/2013 - 10:23πμ
«Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια σου»: Μια ξεχωριστή δράση για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, δωρεά  του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης, η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τα εγκαίνια του πάρκου της Σλοβακίας, αποτελούν τις βασικές εναρκτήριες εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού του 2013, ως έτος των δύο Θεσσαλονικέων Αγίων.

Το πρόγραμμα των ποικίλων εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στις κορυφαίες προσωπικότητες των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη 21 Μαΐου 2013, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα, τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομίας Κυρίλλου και Μεθοδίου και Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ, Αντώνιο-Αιμίλιο Ταχιάο και την Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Στην καθημερινή και διαρκή προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και να αναπτύξει το ενδιαφέρον του κοινού αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας: «προσπαθούμε να φωτίσουμε μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε προς τιμή τους την άγνωστη ζωή και την πορεία των δύο Ισαποστόλων που κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη και άφησαν το ιστορικό στίγμα τους στην πόλη μας».

Επισήμανε την ανάγκη να αναγνωριστεί το σημαντικό τους έργο καθώς και το κληροδότημα της πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς τους προς τους Σλάβους μέσω της δημιουργίας και της διδασκαλίας του κυριλλικού αλφάβητου, γεγονός που, όπως σημείωσε, δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη η Θεσσαλονίκη στο βαθμό που θα όφειλε.  Επιπλέον εκτίμησε ότι οι συγκεκριμένες εορταστικές και θεματικές εκδηλώσεις αφενός θα βοηθήσουν στην καλύτερη γνώση της τοπικής ιστορίας, αφετέρου θα ενισχύσουν στη διάχυση της ορθόδοξης παράδοσης καθιστώντας την Θεσσαλονίκη πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες του προσκυνηματικού τουρισμού.

Από την πλευρά του ο  Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας αναφερόμενος τόσο στις εναρκτήριες όσο και στις ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις τόνισε: «στη Θεσσαλονίκη ανακηρύξαμε το 2013 έτος Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που εορτάζεται και παγκοσμίως, έχοντας ως στόχο μας μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε για τους δύο Θεσσαλονικείς ισαποστόλους να αναδείξουμε άγνωστα κομμάτια της τοπικής ιστορίας και να τα αξιοποιήσουμε για την αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης μας». Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι επίσημες εκδηλώσεις για τον εορτασμό του έτους Κυρίλλου και Μεθοδίου ξεκινούν την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 με την τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, δωρεάς του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης, στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στις 19:00.

Στη συνέχεια, στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης,  ενώ θα ακολουθήσει  δεξίωση στο φουαγέ του Μεγάρου. Θα προηγηθούν την ίδια ημέρα στο φουαγέ του Δημαρχείου, στις 13:30,  τα εγκαίνια έκθεσης κειμένων και εικόνων από τη ζωή και το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβακίας. 

Το Σάββατο, 25 Μαΐου 2013, θα πραγματοποιηθεί η τελετή των εγκαινίων του πάρκου της Σλοβακίας και των αποκαλυπτηρίων της τιμητικής πλακέτας στη μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σλοβακίας.

Των εναρκτήριων εκδηλώσεων προηγήθηκε η εβδομάδα Λατρευτικής Μουσικής, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ενώ άλλες εκδηλώσεις και δράσεις που ακολουθούν είναι:

• έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
• διήμερο Διεθνές Συνέδριο στα τέλη Νοεμβρίου
• έκθεση φωτογραφίας των  περιοχών  από τις οποίες πέρασαν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας
• εκδόσεις βιβλίων και αφιέρωμα στο Σλαβόφωνο σινεμά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία.
• Ειδική τουριστική διαδρομή αφιερωμένη στους  Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο σε συνεργασία με την Ένωση Ξεναγών.
Επιπλέον  όπως σημείωσε ο Σπύρος Πέγκας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει να επικοινωνήσει τις εκδηλώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (αδελφοποιημένες πόλεις, Δίκτυο BALCINET κλπ), ενώ σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία, γίνεται προσπάθεια η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε προσκυνηματικό τόπο για τους δύο ισαποστόλους.

Την ικανοποίηση του για ανταπόκριση του Δήμου Θεσσαλονίκης και την υλοποίηση των εκδηλώσεων  του έτους Κυρίλλου και Μεθοδίου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομίας Κυρίλλου και Μεθοδίου, Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, σημειώνοντας ότι «γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη οι δύο Ισαπόστολοι δεν ήταν απλοί μοναχοί, αλλά υπήρξαν σπουδαίοι επιστήμονες, γι΄ αυτό και τους επέλεξε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου σε συνεννόηση με τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να τους στείλει στη μεγάλη Μοραβία όπου εφάρμοσαν για πρώτη φορά ένα σλαβικό αλφάβητο. Δημιούργησαν τη σλαβική γλώσσα με πολλά σύνθετα ουσιαστικά, επίθετα, επιρρήματα τα οποία είχαν ως πρότυπα-εκμαγεία την ελληνική γλώσσα. Έτσι είναι δημιουργοί ενός πολιτισμού στην Ευρώπη και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, πέρα από το γεγονός ότι ήταν άγιοι άνθρωποι».

Στην κύρια έκθεση με ενδεικτικό τίτλο 2013, Έτος των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου «Εκ Θεσσαλονίκης Φως Γραμμάτων» η οποία θα παρουσιαστεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2013 και θα φιλοξενηθεί για ένα εξάμηνο (έως το Φεβρουάριο του 2014) στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αναφέρθηκε η Διευθύντρια του Μουσείου Αγαθονίκη Τσιλιπάκου σημειώνοντας ότι  «Η έκθεση θα εμπλουτίζεται από επιλεγμένο αυθεντικό υλικό από τις συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, της 9ης ΕΒΑ και της 10ης ΕΒΑ που θα πλαισιώνει τουλάχιστον τις δύο βασικές ενότητες οι οποίες θα αφορούν α) στη μεσοβυζαντινή Θεσσαλονίκη με έμφαση στον 9ο αιώνα, τόπο καταγωγής και διαμόρφωσης της προσωπικότητας των αγίων και β) στη συμβολή των αγίων στην επινόηση του γλαγολιτικού αλφάβητου στο οποίο στηρίχθηκε το κυριλλικό και στη συνακόλουθη διάδοση του χριστιανισμού στον κόσμο των Σλάβων».

Δελτίο τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Αλληλέγγυοι» των συλληφθέντων έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ενώπιον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

11/07/2026 - 10:55πμ
Από την πυρκαγιά στον αύλειο χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης, στο Ομορφοχώρι (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Οριοθετήθηκε η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στο Ομορφοχώρι

11/07/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θερινές εκπτώσεις: Αρχίζουν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου – Τι πρέπει να γνωρίζουν καταστήματα και καταναλωτές

11/07/2026 - 8:37πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Έως 36 βαθμούς ο υδράργυρος, λίγες τοπικές βροχές στα ορεινά

11/07/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Χ/screenshot)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε μονάδα επιχείρησης στη Λάρισα – Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Ομορφοχωρίου

10/07/2026 - 11:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Marfin: Προθεσμία για την Τρίτη έλαβαν οι δύο κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό πριν από 16 χρόνια

10/07/2026 - 10:20μμ
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βιασμός 19χρονης στο Α.Τ. Ομονοίας: Έως 4 χρόνια και 5 μήνες οι ποινές στους δύο αστυνομικούς – Εκτός φυλακής μέχρι το Εφετείο

10/07/2026 - 8:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 15χρονη αθλήτρια του ΠΑΟΚ σε τροχαίο στην Περιφερειακή

10/07/2026 - 5:45μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ  ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινα μέτωπα σε Σέρρες, Λέσβο και Θεσσαλονίκη – Μηνύματα από το 112 και μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

10/07/2026 - 4:22μμ
Η καμένη πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πώς έδρασαν οι εμπρηστές του σπιτιού της οικογένειας Νέστορα – Το κρησφύγετο δίπλα στην πολυκατοικία

10/07/2026 - 3:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κωνσταντίνος Τσακιτζής)

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ο Ελπιδοφόρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του διευθυντή του οίκου ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ

21 λεπτά πριν
«Αλληλέγγυοι» των συλληφθέντων έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI)

Ενώπιον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

53 λεπτά πριν
Πόντιοι μετανάστες από τα Κοτύωρα (Ορντού) στο Κάντον του Οχάιο, γύρω στο 1915, σε παρακάθ' με τη συνοδεία λύρας. Η φωτογραφία αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της πρώτης γενιάς των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ (φωτ.: Ottoman Greeks of the U.S. Digital History Project / Nick Spondyl)

Πώς μια πόλη του Οχάιο έγινε μία από τις μεγαλύτερες ποντιακές εστίες στις ΗΠΑ

1 ώρα πριν
Από την πυρκαγιά στον αύλειο χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης, στο Ομορφοχώρι (φωτ.: EUROKINISSI)

Λάρισα: Οριοθετήθηκε η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στο Ομορφοχώρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

2 ώρες πριν
Πολιτιστικός (Φωτ.: Σύλλογος Απανταχού Κιζαριωτών/Facebook)

Κράτησαν τον Πόντο στην καρδιά τους και ρίζωσαν στο Κίζαρι – Φέτος γιορτάζουν 100 χρόνια μνήμης και παράδοσης με ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign